Tujina

Rusija prekinila stike z Natom

Tbilisi/Moskva, 21. 08. 2008 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
28

Ruska vojska napoveduje, da bo v desetih dneh zapustila gruzijsko ozemlje. Američani pa jih obtožujejo, da svoje sile le premikajo, ne pa tudi umikajo.

Umik ruskih vojakov iz Gruzije.
Umik ruskih vojakov iz Gruzije. FOTO: Reuters

Rusko obrambno ministrstvo je začasno zamrznilo vse vezi z zvezo Nato, poroča tiskovna agencija RIA, ki navaja besede ruskega veleposlanika pri zavezništvu Dmitrija Rogozina. Ta je razložil, da čakajo na odločitev Kremlja o nadaljnjem sodelovanjem z zavezništvom.

"Stališče Nata je bilo doslej pragmatično. Sprejeta je bila odločitev o zamrznitvi Sveta Nato-Rusija, dokler Rusija v celoti ne umakne vojakov z gruzijskega ozemlja. Tudi odgovor naše strani bo pragmatičen," je Rogozin, ki se je vrnil v Moskvo na posvetovanja o nadaljnjem razvoju odnosov med Rusijo in Severnoatlantskim zavezništvom, napovedal že v danes objavljenem pogovoru za časnik Izvestija.

Zunanji ministri Nata so na torkovem izrednem zasedanju opozorili, da se odnosi z Rusijo po njeni invaziji na Gruzijo ne morejo nadaljevati kot običajno. Rusijo so pozvali k umiku vojske z gruzijskega ozemlja, generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer pa jo je obtožil, da se ne drži mirovnega načrta, sklenjenega ob posredovanju predsedujoče EU Francije.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je Natu v odzivu očital, da želi rešiti "kriminalni režim" gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija in "agresorja prikazati kot žrtev", ruska mornarica pa je odpovedala sodelovanje na skupni vojaški vaji z Natom v Baltskem morjem ter sporočila, da ne more gostiti ameriške fregate, katere obisk je bil napovedan.

Umik ruske vojske

Protesti Gruzijcev.
Protesti Gruzijcev. FOTO: Reuters
Če umik ruskih sil poteka, je zelo omejen, trdi Johndroe. Poleg tega naj bi ZDA iz Gruzije dobile obvestilo, da naj bi v državo prišle dodatne ruske sile, oziroma, da naj bi vojaki, ki so že tam, pripravljali teren za to, da bi lahko ostali.

Ruska vojska se bo iz Gruzije umaknila v desetih dneh, je napovedal ruskih kopenskih sil Vladimir Bordijev. Prvi večji umik so vojaške enote začele danes. Vendar pa številne ceste ostajajo pod nadzorom vojske, tudi vojaške nadzorne točke so še vedno nameščene po celotnem delu gruzijskega ozemlja, ki ga je zasedla Rusija.

Da je umik, če že poteka, zelo omejen, trdi tudi tiskovni predstavnik Bele hiše, ki od Rusije zahteva, naj spoštuje svoje obveznosti. "Umik se mora začeti in začeti se mora zdaj," je dejal Gordon Johndroe. Dodal je, da se vojaško sodelovanje z Rusijo ne more nadaljevati, dokler se razmere v Gruziji ne razrešijo. Predstavnik ameriškega State Departmenta Robert Wood pa je povedal, da se "veliko ruskih vojakov giba naokoli, ne pa tudi ven iz Gruzije".

Umik le iz nekaterih mest

Gruzijski mediji so prikazovali posnetke ruskih tankov in vojakov, ki so se pomikali severno od gruzijskega mesta Gori, a po poročanju prič nadzorne točke na cestah ostajajo na svojih mestih. Poročila, da so se vojaki umaknili iz samega mestam, je ruska agencija Interfax zanikala. Reuters pa poroča, da se je skozi severnoosetijsko prestolnico Činvali umaknilo več kot 30 ruskih tankov in več kot 20 drugih vojaških vozil.

Z zahoda Gruzije medtem prihajajo poročila, da so ruske sile že do srede zvečer zapustile črnomorsko pristaniško mesto Poti, ruski tanki in pehota pa naj bi še vedno imeli nadzor nad mestoma Zugdidi in Senaki. Tako kot na območju Gorija ruski vojaki tudi tu nadzorujejo promet na nadzornih točkah. Pri tem blokirajo pot vsem vladnim vozilom, civiliste pa spustijo skozi po pregledu.

Kot so povedali predstavniki ruske vojske, je nadzorni sistem nad cestami potreben za zagotavljanje varnosti na območjih, ki so pod ruskim nadzorom. Skupaj 18 nadzornih točk naj bi v Gruziji še vedno obratovalo tudi po popolnem umiku vojske.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titilja5
25. 08. 2008 18.30
Saakašvili-morilec
vetlan
22. 08. 2008 14.20
Pa še to. Saakašvili in Medvedev sta podpisala premirje, celo 6.točka je bila umaknjena, vsi so se strinjali, Amerika pa se je spet vmešala, da njej nekaj ne odgovarja. Kaj ima Amerika pri tem ?
vetlan
22. 08. 2008 14.14
Pri naslednjem članku niso dovolili komentirati. Želijo skriti resnico ? Amerika je v krizi in očitno začenja vojno proti Rusiji, zaenkrat medijsko. Briga Ameriko, kako se bomo tukaj pobijali med seboj, ona bo samo dobavljala orožje in pošiljala v smrt naše vojake, vojna bo na naših tleh. Siguren sem, da Rusija ne bo nobenega napadla, če ne bo sprovocirana s strani Amerike preko takih lutk kot Saakašvili. Še enkrat si oglejte foto (Protesti Gruzijcev), kako je to vse montirano. Ne verjemite vsemu, kar vam nudijo proameriški mediji, drugače bomo res imeli 3.svetovno. Nekdo ima peklenski načrt, želi podjarmiti celi svet in ga bo uresničil, če bomo tako naivni.
nosferatu
22. 08. 2008 10.15
Zapomnite si, mamo še 2 - 3 leta, pol bo pa orenk počlo. Vso srečo vsem :P
pkorosec
22. 08. 2008 09.29
In da. Stalin je bil Gruzijec in ne Rus. To pise v vsaki biografiji.
pkorosec
22. 08. 2008 09.26
mr.who00, ne misli da cenim tole Rusijo. Je ne. Ni nic kaj dosti boljsa od ZDA. Je kar precej podobna. Pravice ni. Moc imajo tisti, ki so si nakradli nekdanjega druzbenega premozenja. Ljudje pa stradajo in padajo v alkoholizem in kriminal. Tale Rusija samo navzven kaze moc, navznoter pa temelji na gnilih lesenih strohnjenih kolih in na pravovernem-klerofašizmu, ter naravnih bogatstvih Sibirije. Kapitalizem do daske. Ampak od tega naveden folk nima nic. Bratranec ima od tam zeno in vem kako zivijo tam. Bedno. Lahko dobis in kupis vse, ce le imas denar. Denarja pa ni. Posteno delo se ne splaca. Mladina pa je brez ciljev, brez vzgleda, le v Putinu sedaj vidijo nekega odresenika. Starejsim ljudem pa se tozi po idealih Vladimirja Iljiča Lenina. Putin je pa mafijec s kravato in milim pogledom, ampak na veliko žalost je v tem trenutku zaenkrat edini, ki Rusom lahko ponudi ta obcutek, da vsaj navzven spet zgledajo ket neka velika mocna drzava, kakrsna je bila ZSSR, čeravno je ta navidezna zunanja moč le fasada ... znotraj te fasade pa so smrdljive sobe, kjer lezijo trupla po hodnikih, kakor tudi mamila, alkohol in igle, ter nasilje. Ampak ne glede na to ... v tej situaciji je Sakasvili bil napadalec, ko je napadel ruske drzavljane J. Osetije.
DarthRevan
22. 08. 2008 09.13
mr.who00, to se tudi v ZDA dogaja. Sicer človeka ne ubijejo, mu pa odvzamejo vso kredibilnost in mu uničijo življenje.
Hesus_Hristus
22. 08. 2008 09.06
2. Jaz nisem ne na trapasti mcdonaldsovi(Ameriški) strani niti ne na Ruski. jaz sem na ''svoji'' strani
Hesus_Hristus
22. 08. 2008 09.04
pkorosec::Stalin je v bistvu gruzijec'' Se najdejo tudi taki ljudje, vsepovsod. Ne moreš pa zanikati da je kar nekaj novinarjev v Rusiji ki so kritizirali njihovo vlado bilo ubitih. na zadnje so ubili nekoga z pasom(zadavili) in nato ga zažgali s stanovanjem vred.
DarthRevan
22. 08. 2008 08.59
Pkorosec, vsi desnopravoverni&amerofili stalno nekaj razlagajo o zlomljenem in uničenem, a hkrati vseprisotnem komunizmu.
pkorosec
22. 08. 2008 08.55
Pa daj lolek, lepo te prosim, prizanesi nam s tvojimi vedno istimi komentarji, ki kar tulijo od neumnosti. Ti si s tvojo neumnostjo kakor vesolje. Oboje je brez meja in se siri, ceprav za vesolje nisem cisto 100 odstotno preprican. Zate pa sem. Rusi pa komunisti. Budalo. Res si lolek. Opisi potek dogodkov, ki so pripeljali do tega spopada in poglej kdo je tukaj agresor in krivec. Samo ne, ti nonstop nakladas o neki nevarnosti komunizma, ki je hkrati sesut (kot pravis ti), a hkrati vsepovsod prisoten nad nami. Samemu sebi si kontradiktoren, nesposoben logicnega razmisljnanja. Zato pa ta pravi stari komunisti s taksnimi kot si ti niso imeli potrpljenja, da bi mu kaj dopovedali, ampak so ga pac osamili (da svoje ekspanzisticne neumnosti ne bi siril naprej) ali pa v čelo ustrelili, kar se meni zdi edino logicno in smiselno. Komunisticni 24ur, pa je objavil fotomontazno sliko, kjer gruzijci protestirajo pred zlobnimi ruskimi komunisticnimi tanki. Le kako je to mozno lolek? Kje pa vidis slike ruskih, osetijskih in abhezijskih ljudi, ki protestirajo proti barabi Sakašviliju. Aja pa še to, da ti malo pogrenim dan, ko si tako na strani Gruzije .... namreč generalisim tovariš Josip Visarionovic Dzugasvili Stalin je bil namrec tudi Gruzijec iz mesta Gori. Ah neomejeni lolek, kaj bos pa zdaj, ko je ta zloben komunist tudi v bistvu Gruzijec? O groza, šmentana reč.
3www
22. 08. 2008 00.06
Resnica je,da je v Gruziji eno Solnce samo za Ruse in drugo je samo za Gruzijce. Demokracija nikoli ne laže. Torej naš sistem je sistem z dva Solnca. To je že za Nobelovo nagrado.
vetlan
22. 08. 2008 00.00
Čudi me izid referenduma. Poznam veliko ljudi in ne poznam nobenega, ki bi na referendumu obkrožil ZA NATO. Kako smo pa tam ?
vetlan
21. 08. 2008 23.56
3www, dobro si opazil. Res je, fotomontaža. Toliko je o "resnici", ki jo nam prodajata Gruzija in Amerika.
vetlan
21. 08. 2008 23.53
Kaj imajo američani za obtoževati. Naj pred svojim pragom počistijo, kjer je več dre**, in zbrišejo na svoj kontinent. Samo vojne tukaj povzročajo.
3www
21. 08. 2008 23.52
Če si pogledate zadnjo sliko (Protesti Gruzijcev) lahko je ugotoviti, da protestniki imajo sence proti dnu slike. Istočasno tank nima SENCO, čeprav glede na velikost senc protestnikov bi tank moral imeti še bolj izraženo senco. Ali v Gruziji obstajata dva solnca?
mes
21. 08. 2008 22.43
Lolek kje maš Boleka?
ServerAUTOMATIC
21. 08. 2008 22.01
Komunistov pa res ne potrebujemo več. V NATO nimajo kaj iskat. Samo, da je veleposlanik Rusije spakiral, pa srečno mu pot.
Fash
21. 08. 2008 21.51
Prek zveze NATO Amerika legalno naplacuje "reket" vsem njenim clanicam in da je se vse skupaj bolj smesno in dokazuje, da smo Evropejci vecje ovce kot Americani je to, da prostovoljno rinemo v to organizacijo, ki ji vsako leto moramo isplacevati milione in kupovati seveda njihovo vojasko opremo, ker je samo njihova dovolj dobra. Americanom pa pri tem seveda posel cveti vsako leto jim se nakazujejo milijonski zneski za t.i. varovanje in moras kupovati njihovo vojasko opremo. To me vse skupaj spominja na tisto temo, ki je bila zadnjic glede "reketiranja" lokalov po sloveniji. Sej veste kako pravijo : povsod so ovce, potrebno jih je samo strizt. Med tem dokazovanjem moci med ZDA in Rusijo jo bomo mi (evropejci) najslabse potegnili.
damirg@email.si
21. 08. 2008 21.36
najbl bedn mi je, da se tile gruzijci skrivajo neki za EU zastavo, kot do jih EU podpira.