Slovenija

FOTO in VIDEO: Putin na paradi opozoril na težnje po enoblokovskem svetovnem redu

Moskva, 09. 05. 2015 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Rusiji so ob dnevu zmage priredili pompozno vojaško parado, ki se je je zaradi bojkota udeležilo le okoli 30 svetovnih voditeljev. Na paradi je marširalo več kot 16 tisoč vojaških enot. Zbrane je tradicionalno nagovoril ruski predsednik Vladimir Putin, ki je opozoril na poskuse vzpostavitve enoblokovskega svetovnega reda.

Vojaška parada v Moskvi - 4
Vojaška parada v Moskvi - 4 FOTO: Reuters

V svojem govoru se je ruski predsednik Vladimir Putin spomnil žrtev sovjetskih enot med drugo svetovno vojno. "Nekdanja Sovjetska zveza je utrpela največje izgube, a tudi določila izid druge svetovne vojne," je na današnji vojaški paradi v Moskvi na dan zmage dejal ruski predsednik Vladimir Putin, ki je istočasno izrazil hvaležnost zahodnim zaveznikom za njihov prispevek za končanje največje morije v zgodovini človeštva.

"Danes obeležujejo 70. obletnico zmage v veliki domoljubni vojni. Danes se ponovno zavedamo, kako velika je bila zmaga nad nacizmom. Ponosni smo, da so naši očetje in dedi premagali to temno silo," je v govoru na paradi dejal Putin, ki so mu družbo delali številni svetovni voditelji.

Slavnostni govornik na paradi je bil ruski predsednik Vladimir Putin.
Slavnostni govornik na paradi je bil ruski predsednik Vladimir Putin. FOTO: Reuters

Ruski predsednik je spomnil, da je bilo dogajanje pred vojno strašen nauk za celotno mednarodno skupnost. "Razsvetljena Evropa ni dovolj hitro prepoznala velike grožnje nacistične ideologije in tudi danes nam zgodovina znova govori, da moramo ostati oprezni. Ne smemo pozabiti, da je ideologija rasne večvrednosti vodila v najbolj krvavo vojno v zgodovini," je opozoril Putin.

Ob tem je dejal, da je bilo med vojno več evropskih držav okupiranih, Sovjetska zveza pa je utrpela največje izgube. "Najboljše nacistične enote so bile poslane v Rusijo. Njihova moč je bila osredotočena v Sovjetski zvezi. Odločilne bitke druge svetovne vojne so se bile tu," je poudaril.

Zato po njegovem tudi ni presenetljivo, da je Rdeča armada na koncu zasedla Berlin in končala vojno. "Celoten narod se je boril za svobodo in rešil domovino, določil izid vojne in rešil evropske države pred nacizmom," je dejal ruski predsednik.

Ruska letala so v zraku oblikovala številko 70.
Ruska letala so v zraku oblikovala številko 70. FOTO: Reuters

Zahvalil se je tudi ljudem Velike Britanije, Francije in ZDA za njihov doprinos k zmagi, ob tem pa opozoril, da so v zadnjih desetletjih osnovna načela mednarodnega sodelovanja vse bolj zanemarjena.

Sodelovanje zaveznikov je bilo po njegovih besedah dober primer združevanja moči držav za mir in stabilnost. "Te vrednote so postale temelj povojnega svetovnega reda. Vzpostavljeni so bili Združeni narodi in moderen sistem mednarodnega prava. Te institucije so se izkazale za učinkovite pri reševanju konfliktov in sporov," je povedal Putin.

A obenem je opozoril, da zadnje desetletje lahko vidimo opuščanje osnovnih načel mednarodnega sodelovanja. Po njegovih besedah so bili opazni poskusi vzpostavitve enoblokovskega svetovnega reda. "Takšna mentaliteta spodkopava globalno stabilnost," je opozoril.

Zato je pozval k sodelovanju mednarodne skupnosti, da se vzpostavi sistem enakopravne varnosti za vse države, ki bi učinkovito naslovil vse grožnje in bi temeljil na neblokovskih načelih stabilnosti. "Le to nam bo omogočilo vzdrževanje miru po celotnem svetu," je še dejal Putin.

Slovesnosti v Moskvi se je udeležilo le okoli 30 svetovnih voditeljev

Okoli 30 svetovnih voditeljev se je udeležilo parade ob Dnevu zmage, ki bo potekala na Rdečem trgu v Moskvi. Proslavo v Moskvi je sicer zaradi ukrajinske krize bojkotirala večina zahodnih voditeljev. So pa v Rusijo prišli predsedniki Kitajske, Egipta, Južnoafriške republike, Indije, Kube, Venezuele, Mongolije, Vietnama, Zimbabveja, Azerbajdžana, Armenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizistana, Turkmenistana, Tadžikistana, Abhazije in Južne Osetije.

Putin se rokuje z makedonskim predsednikom Ivanovom.
Putin se rokuje z makedonskim predsednikom Ivanovom. FOTO: Reuters

Iz regije so se parade – kljub kritikam evropskih držav – udeležili predsedniki Srbije, Bosne in Hercegovine in Makedonije. Srbija je celo edina država iz Evrope, ki bo na paradi sodelovala tudi s svojimi vojaki, čeprav je temu nasprotovalo srbsko zunanje ministrstvo. Na paradi so se namreč poleg ruskih vojaških sil predstavile tudi enote več desetih drugih držav, med drugim iz Srbije, Kitajske, Belorusije in Kazahstana.

Vojaška parada v Moskvi - 2
Vojaška parada v Moskvi - 2 FOTO: Reuters

Moskva je vabilo na vojaško parado poslala 68 predsednikom držav, tudi slovenskemu Borutu Pahorju, ter voditeljem Združenih narodov, Sveta Evrope, Unesca in Evropske unije. V Moskvo ne bo Pahorja, ki se je ob privolitvi premierja Mira Cerarja odločil, da bo Slovenijo v Moskvi zastopal podpredsednik vlade in zunanji minister Karl Erjavec, ki pa na paradi ne bo prisoten.

Na moskovski proslavi ob dnevu zmage bo iz Slovenije sodelovala tudi petčlanska partizanska delegacija, ki bo predstavljala slovensko partizansko vojsko iz časa 1941 - 1945. Delegacijo bo vodil borec NOB, generalpolkovnik v pokoju Branko Jerkič, so sporočili iz Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

Razkazovanje vojaških "mišic"

Rusi bodo na paradi razkazali tudi svojo vojaško opremo.
Rusi bodo na paradi razkazali tudi svojo vojaško opremo. FOTO: Reuters

Rusija sicer tradicionalno že vrsto let dan zmage obeleži z vojaško parado, na kateri ljudi nagovori tudi ruski predsednik Vladimir Putin, a letošnja parada ob okrogli 70. obletnici je največja v ruski zgodovini.

To je tudi priložnost, da bo Rusija prikazala vso svojo vojaško moč. V paradi bo namreč sodelovalo kar 16 tisoč vojaških enot, na ogled bo najsodobnejša vojaška oprema, vključno z najnovejši model Armata oklepnega tanka T-14, katerega glavne prednost je, da v njem ni voznika. Upravlja se ga na daljavo iz izolirane oklepne kapsule. Konstruktorji pa trdijo, da je tank neuničljiv in da lahko vzdrži vsak napad.

Vojaki so se na parado pripravljali več mesecev.
Vojaki so se na parado pripravljali več mesecev. FOTO: Reuters

Kot so sporočili iz ruskega obrambnega ministrstva, bo v vojaških paradah po državi, ki jih bodo pripravili v več kot 150 mestih, sodelovalo okoli 85.000 vojakov, okoli 1900 kosov vojaških strojev in opreme, 238 letal in 51 vojaških ladij.

9. maj 1945 velja za uradni konec druge svetovne vojne v Evropi. Nemški general Alfred Jodl je 7. maja 1945 v Reimsu v imenu Karla Dönitza, Hitlerjevega naslednika, podpisal brezpogojno nemško kapitulacijo, 8. maja pa je poveljnik nacistične vojske Wilhelm Keitel na zahtevo Rdeče armade brezpogojno nemško kapitulacija podpisal še v Berlinu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (707)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aaaaaa122121
11. 05. 2015 10.36
pa ne da putin govori o nwo, za proameriske ofce vse teorija zarote.
br.0001s
10. 05. 2015 18.27
+1
slovenska trobojnica je lepa al je to ruska. se ne vem...
Dohtar-SLO
10. 05. 2015 18.08
-3
No ja, je pa Putin nekaj pozabil: - da so na začetku sodelovali s Hitlerjem - zasedli del Poljske, - zasedli vse tri Baltske države in se - 4 mesece mučili s Finsko preden so jo okupirali (tu je Hitler videl, kako neučinkovito vojsko imajo - zato jih je tudi kmalu napadel). Pa srečno g. Putin in držite svoje vojačke znotraj Rusije - saj je dovolj prostora. Lahko pa gredo se malo igrati proti IS; da bodo obdržali ostrino!!!
aaaaaa122121
11. 05. 2015 10.42
+1
od 6 mio poljskih zrtev so jih nemci zakrivil 5,6 mio.
tali?ni tom
10. 05. 2015 13.48
+2
kako pa kaj indijancem ukradena severna amerika???
mototurist
10. 05. 2015 20.09
aaaaaa122121
10. 05. 2015 12.30
+3
Projekt za novo ameriško stoletje Kako so neokonzervativni "zbori" ugrabili Ameriko Leta 1997, v času fotogenične vladavine Billa Clintona, je skupina petindvajsetih ameriških neokonzervativcev ustanovilathink tank, ki ga je imenovala Projekt za novo ameriško stoletje(Project for the New American Century). Že ime tega novega think tanka - tega "Zbora" - ni puščala nobenega dvoma: ameriškemu stoletju, ki se je iztekalo, bo sledilo novo ameriško stoletje. Zlepa ali zgrda. Vse, kar so zapisali v svojem ustanovnem manifestu(Statement of Principles) in razvpitem epskem poročilu Ponovna izgradnja ameriške obrambe (Rebuilding America's Defenses), ki so ga objavili septembra 2000, tik pred predsedniškimi volitvami, danes zveni "preroško". Le zakaj ne? Fantje - okej, ne le fantje, med njimi je bilo tudi dekle - so zahtevali: * totalno ameriško globalno dominacijo, * huronski dvig obrambnega proračuna, * zagotovitev daljnoročne ameriške vojaške superiornosti, * raketni obrambni ščit, * vrnitev k reaganizmu (močna vojska, trda zunanja politika, moralna jasnost, izvažanje ameriških principov), * ameriške vojaške baze v Srednji Aziji in na Bližnjem Vzhodu, ki bodo jamčile "projekcijo ameriške sile po svetu", * permanentno vlogo Amerike v Zalivu, * nove "policijske" misije ameriške vojske, * rušenje režimov, ki nočejo sodelovati z Ameriko, še posebej iraškega (napad na Irak je nujnost, onemogočiti pa je treba tudi Iran in Severno Korejo), * ignoriranje mednarodnih sporazumov in multilateralizma, * unilateralne odločitve in preventivne udarce, * širitev ameriške demokracije in svobode, * novi svetovni red, ki ga bo režiral ameriški imperij, * prevzem kontrole nad energetskimi viri, predvsem nafto, * militarizacijo vesolja in ustanovitev ameriške vesoljske vojske(U.S. Space Forces), * okupacijo cyberspacea, * uporabo sile, tudi nuklearnega orožja, * in "unipolarno 21. stoletje". Rekli boste: šit, Bush v resnici le citira te fante! Vse je bilo na papirju, še preden je Bush prišel v Belo hišo! Vse je bilo vnaprej odločeno! Vsekakor - upanje, da bodo Bushevo zunanjo politiko oblikovali zmerni republikanci, je bilo odveč. Toda reč je hujša: Projekt za novo ameriško stoletje je brez težav postal ideolog Busheve zunanje politike, hočem reči, temu think tanku ni bilo treba ravno lobirati, da bi ga Bush posvojil - v Projektu, "neprofitni, izobraževalni organizaciji, katere cilj je promoviranje ameriške vodilne vloge", so namreč svoje misli združili jastrebi, ki so najprej delali za Ronalda Reagana, potem za Busha starejšega, Bubbo so gnevno preskočili, zdaj pa delajo za malega Busha. Specifično, v njegovi administraciji jih najdete na vplivnih, ključnih, udarnih, dobro budžetiranih položajih: * Dick Cheney je podpredsednik, * Donald Rumsfeld je obrambni minister, * Paul Wolfowitz je pomočnik obrambnega ministra, * Elliott Abrams je član sveta za nacionalno varnost, * John Bolton je podsekretar za kontrolo orožja in mednarodno varnost, * Richard Perle je član (in eks predsednik) Pentagonovega sveta za obrambno politiko, * Zalmay Khalilzad je Bushev posebni odposlanec za Afganistan in Irak, * Peter Rodman je pomočnik obrambnega ministra za mednarodno varnost, * Lewis Libby je šef Cheneyjevega kabineta, * Paula Dobriansky je podsekretarka za globalne zadeve. No, med zvezdami Projekta pa so tudi prof. Francis Fukuyama, avtor knjige Konec zgodovine in zadnji človek, Gary Bauer, republikanski predsedniški kandidat leta 2000 in kapo organizacije Ameriške vrline, William Bennett, "Drug Czar" Busha starejšega in avtor Knjige vrlin, Jeb Bush (ja, floridski guverner), eks podpredsednik Dan Quayle, medijski magnatSteve Forbes, prof. Donald Kagan, avtor knjige Ko Amerika spi,Norman Podhoretz, avtor knjige Patriotizem in njegovi sovražniki, William Kristol, urednik konzervativnega tednikaWeekly Standard, in Bruce Jackson, honcho Komiteja za osvoboditev Iraka in arhitekt proslule V
aaaaaa122121
10. 05. 2015 12.27
+10
in prav ima gospod Putin, pogoglajte za projektom PNAC -PROJEKT ZA NOVO AMERISKO STOLETJE, ki so podpisali leta 1996 sami eminentnezi in ameriske politike, in ce berete projekt, vidite da se uresnicuje oz ga rusija in kitajska bremzajo.
Matjaž Šac 1
10. 05. 2015 11.20
+25
Pahor sramota SLOVENIJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ce mu EU nedovoli na parado on negre!!!! SRAMOTA!!!!!!!!!!!!!!!
vetlan
10. 05. 2015 11.28
+17
Še en dokaz, da Slovenija ni svobodna in neodvisna dežela
zigasubic
10. 05. 2015 12.06
+7
Saj EUju pa z druge strani luže diktirajo, kaj se lahko in kaj ne.
tonymontana420
10. 05. 2015 12.45
+8
asikovac
10. 05. 2015 12.57
+6
potem nasa proslava samostojnosti in neodvisnosti?? ha,ha,ha
1234...
10. 05. 2015 10.54
+5
Samo proti rusu nikoli vojne..
scernig
10. 05. 2015 10.06
+20
kitajci rusi in indijci nova velesila....evropejci bomo lulčki
DonDonDan
10. 05. 2015 11.01
-3
zaslovenijo 1
10. 05. 2015 09.51
-10
nostalgija po komunizmu z amerifobijo, naš vskdanjik...še dolgo bo trajala naša povojna zgodovina,,ki nas je pripeljala v povojno bedo :(
vetlan
10. 05. 2015 11.19
+10
v Rusiji že dolgo ni komunistične usmeritve, beda, kot je zdaj v Sloveniji nima nobene veze s povojno bedo in nostalgijo po komunizmu
ficfiric 1
10. 05. 2015 11.27
+6
Res mi ni jasno kako eni se zdej vidjo komunizem...se zdej se po host lovijo al kaj? A ni bil v yugi socializem? To ni komunizem...al pa sam men ta google neki fake podatke ven mece...
vetlan
10. 05. 2015 11.29
+3
tali?ni tom
10. 05. 2015 13.43
+1
janez je pač reku komunizem in pika! kaj češ! kakorkoli , socializem ki smo ga imeli v Jugi je bkla kar dobra stvar! mogoče kaj ni blo , ni blo pa treba gledat na vsak dinar kot danes ko je vsega,res vsega kar hočeš pa nimaš denarja da kupiš pa magari hodiš na šiht! zaposlen človek na karitasu,rdečem križu! halo , a je to normalno,demokratično,svobodno , je to cena "svobode" po slovensko,evropsko?? hvala lepa za tako "svobodo"!
oni drugi
10. 05. 2015 02.59
-13
Če zares hočemo Mir na Svetu, moramo stopiti skupaj in se obrniti vsi v eno smer - v prihodnost. Zato moramo najprej odpraviti vse vlade in uvesti eno diktaturo za cel Svet. Prej ne bo Miru!
oni drugi
10. 05. 2015 03.02
+13
Mat'r, lahko bi se predlagal za Nobelovo nagrado za Mir.
aaaaaa122121
10. 05. 2015 11.03
+3
dobr si opisu to kar hocjo zda, ampak se ne bomo dal:)
Follow me
10. 05. 2015 02.33
+27
Putin vidi daleč, točno ve kaj se dogaja.
DonDonDan
10. 05. 2015 11.04
-19
Putin je samovšečen diktator in trinog. Vsi, ki ga zelo marajo pa so .... ne smem napisat.
.jest
10. 05. 2015 12.14
+10
Bruhalnica24
09. 05. 2015 23.15
+30
Kdo razen Američanov se je ideležil bombnih parad v Iraku, Libiji, sedaj pa evropa plačuje za begunce...res bravo svet..
Fifi 24
10. 05. 2015 00.32
+20
Interes amerike je val begucev v EU s tem slabijo konkurenco
zigasubic
10. 05. 2015 12.08
+4
Ter vojna v Ukrajini, s tem slabijo Rusijo. Sedaj pa se pripravljajo še na slabljenje Kitajske in Indije.
lesto18aM
09. 05. 2015 23.13
+27
V kateri gostilni je pa Erjavec počakal, da parada mine!
fouckr
09. 05. 2015 23.40
+25
najbrž je biu ukaz da v McDonaldsu, tako da je on pridno ubogal in tam počakal
Bolfenk2
10. 05. 2015 06.38
+17
Jaz pa mislim, da je bil na paradi. Je preveč radoveden. Samo se je skrival, da ga ne bi videl ameriški ambasador in mu navil uhe, ko bi se vrnil v Slovenijo.
ONniON
09. 05. 2015 23.00
+20
ruski državljani nikjer ne občutijo krize, ki jo omenjajo mediji in zahodni-ameriški voditelji, bankirji, vse skupaj napihujejo v nedogled , rusija ima nizko stopnjo brezposelnosti ,
Bruhalnica24
09. 05. 2015 23.16
+15
Lahko so samozadostni, so največja država na svetu..
Fox Knox 1
09. 05. 2015 23.47
+17
Srevia.Bravo, saj zato pa grejo amerom v nos.
Cambi7
09. 05. 2015 22.43
+5
Lahko da bom ustrell mimo, toda vsako dvigalo, gondola, elevator , osebni lift, mešalec za beton , menjalnik avtomobila in še bi se dalo naštevati ..... Ima PROTIUTEŽ!!! Brez tega ne deluje nobena zadeva , kljub ogromni sili na razpolago !!!! To je to, tudi med velesilami. Roka roko umije! Kar tako :-))))
Fox Knox 1
09. 05. 2015 23.52
+5
NWO je v polnem zamahu, Putin je samo protiutež, nekako tako kot pri nas JJ.
yarrick
09. 05. 2015 22.31
+23
Svet se znova deli na dva bloka8vzhod-zahod) znova se formirajo alianse, slej ko prej bo spet počilo.Glede na to, da je finančni kolaps v teku(čeprav tako potuhnjen da ga skoraj ne opaziš), je samo še vprašanje časa kdaj se bo začelo obtoževati "nasprotnike" za porazno stanje doma...Lažje potegniti celo državo v vojno kot priznati lastne napake kajne?
Bolfenk2
10. 05. 2015 06.40
+8
Tako je in zato je zadnji čas, da izstopimo iz NATA in postanemo nevtralni.
Bruhalnica24
09. 05. 2015 22.27
+27
ZDA, ROTHSCHILDI, ZIONISTI so omogočili vzpon Hitlerja. Surovine, denar, denar.... Vojna je dobra za rast gospodarstva... Vietnam, koreja.... Samo Ameriški biznis.. Irak, Libija... Nafta...
gongash
10. 05. 2015 07.24
+5
jackgaton
09. 05. 2015 22.22
-32
zopet se napenjajo ti boljševistični banditi ....ne gre pozabit da so prvi iztrebljali žide v koncentracijskih taboriščih že kmalu po boljševistični revoluciji 1919 leta.............. dolfe z nemški nacional socialisti so se vse naučili od teh rdečih zveri ..............prav tako so napumpali z ideologijo jugoslovanske komunajz erje da so zganjali revolucijo na teh ozemljih ....................sram jih je lahko ...pa še jokcajo koliko so imeli žrtev med vojno .....s svojo neumno taktiko ,saj je bilo stalinu malo mar za svoj narod so si prav sami krivi za milijone nepotrebnih žrtev , da ne govorimo da jih je stalin že do leta 38 pobil par milijonov v čistkah ..................in potem se najdejo modeli tudi pri nas , ki se navdušujejo nad tem zblojenim ruskim narodom , ki sploh ne zna funkcionirat brez trde roke
yarrick
09. 05. 2015 22.34
+23
Glede na to, kaj so židi počeli z carsko rusijo me čudi da jih niso iztrebili iz obličja sveta...A mi poveš v čem je evropski parlament manj trd kot pa ruska duma? Verjetno ti ni znan TTIP/CETA in podobni sporazumi, na katere narod nima kaj vplivati a bodo še kako DRASTIČNO vplivali na življenje ljudi v EU...Ne bluzi o nekih polpreteklih režimih, kako so bili lsabi in te reči.Danes je stanje isto, le malce bolj zavito je v lep celofan, čisto nič drugega.
jackgaton
09. 05. 2015 23.04
-16
le kaj neki so počeli židi z carsko rusijo ................ NIČ v primerjavi z bolševiki ki so poklali komplet celo carsko familijo leta 1919 potem pa še na milijone svojega naroda, iztradali ukrajince do leta 25 in izvozili boljševizem po svetu , napumpali dolfeta z različico nacional socializma , špance da jih je moral potem miriti Franko, jugoslovane , kitajce , kubance , vietnamce , itd .................., tekom več desetletij je ta ideologija po svetu povzročila več kot 100 milijonov žrtev
yarrick
09. 05. 2015 23.11
+14
kaj pa veš ti o boljševikih? zgleda da bolj malo, ker če bi bi vedel kdo jih je podpiral, kdo jih je financiral ter kdo jim je pomagal v revoluciji.Kar pa se tiče žrtev; gremo sešteti kolk žrtev je bilo v zadnjih 100 letih zaradi plenislke kapitalistične bankirske zalege? bo teh 100 mio še mala malica.
Fox Knox 1
10. 05. 2015 00.04
+6
Hitlerja je dobesedno fasciniral, in to je večkrat povedal, ameriški način reševanja vprašanja Indijancev ali bolje rečeno genocid nad njimi.
dreko123
10. 05. 2015 17.39
jackgaton pa ti veš da so so boljševiki bili ŽIDJE! - malo se izobrazi o zgodovini preden pišeš nesmisle in neumnosti... boljševiki so bili židje... tako kot imaš sedaj zioniste ki so tudi židje in so okupirali in vodijo zahodni svet in vlade... skupaj z bankami katere si lastijo...
dreko123
10. 05. 2015 17.43
mogoče bi teli neizobraženci moral kdaj kako knjigo prebrat... predlagam ti kako knjigo od Aleksandra Solzenitzina... da boš lažje razumel zgodivno preden se smešiš... mogoče boš začel drugače gledat na situacijo
Dule Med
09. 05. 2015 22.22
+22
Putim care naš rešitelj od vampirov Eu in Zda !!!