Tujina

Turška vojska objavila posnetek z opozorili ruskemu letalu

Ankara/Moskva/Washington, 25. 11. 2015 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.Š.K./Reuters/STA/M.M.
Komentarji
1653

Protestniki so v Moskvi napadli turško ambasado. Turška vojska je objavila zvočni posnetek, na katerem se sliši, kako glas opozarja rusko letalo, da se približuje turškemu zračnemu prostoru in ga poziva, naj spremeni smer. Preživeli ruski pilot pravi, da teh opozoril ni bilo, prav tako, da letalo ni bilo v turškem zračnem prostoru niti sekunde.

Čeprav je kazalo, da sta v napadu umrla oba ruska pilota, pa se je na koncu izkazalo, da je en preživel. Enote sirske vojske so ga rešile in prepeljale v rusko vojaško bazo v Siriji.

Zaradi včerajšnjega incidenta, ko je Turčija sestrelila rusko vojaško letalo, ki je kršilo njen zračni prostor, so odnosi med Rusijo in Turčijo zelo napeti.

Danes se je oglasil tudi ruski pilot, ki je sestrelitev preživel. Za rusko tiskovno agencijo RIA je dejal, da s kolegom pilotom, ki je v napadu umrl oziroma so ga med padanjem s padalom ustrelili sirski uporniki, ni prejel niti enega turškega opozorila – ne po radijski frekvenci ne vizualnega. Zanimivo je, da turške oblasti vztrajajo, da so rusko letalo pred vojaškim posredovanjem vsaj destkrat opozorili, da krši turški zračni prostor in naj se nemudoma umakne, v nasprotnem sledijo posledice.

Preživeli Konstantin Murahtin poudarja, da sta območje, kjer sta s pokojnim kolegom letela, poznala izredno dobro. Nikakor se ne bi moglo zgoditi, da bi nenamerno oziroma slučajno zašla v turški zračni prostor.

"Tako na zemljevidu kot na tleh sem lahko jasno videl, kje je meja in kje sva midva," je pojasnil. "Letela sva na višini 6000 metrov, vreme je bilo jasno," je dodal in poudaril, da v turškem zračnem prostoru nista bila niti sekunde.

"Nestrpno čakam, da me zdravniki odpustijo in da se bom lahko nemudoma vrnil na dolžnost. Poveljnike bom prosil, če lahko ostanem v oporišču," je še dejal.

Pilot med izjavo za medije:

Turška vojska objavila zvočni posnetek opozoril

Turška vojska je objavila zvočni posnetek, na katerem je po njenih trditvah slišati opozorila pilotov turških lovcev ruskemu suhoju, preden so ga sestrelili. "Približujete se turškemu zračnemu prostoru, takoj spremenite smer proti jugu," reče glas v angleščini.

Prav tako so turški predstavniki vojske sporočili, da so na razgovor povabili ruskega vojaškega atašeja. Slednjemu so razložili, da so se za posredovanje odločili, saj se rusko letalo ni odzivalo na njihove klice in pozive.

Zagotovili so, da so vložili veliko truda, da bi odkrili in pomagali sestreljenima pilotoma.

Poklicali pa so tudi v Moskvo, kjer so vojaškim kolegom izrazili pripravljenost za različna sodelovanja.

Protestniki so v Moskvi napadli turško ambasado. V stavbo so metali jajca, barvo in kamne. Okna so razbita, fasada uničena.
Protestniki so v Moskvi napadli turško ambasado. V stavbo so metali jajca, barvo in kamne. Okna so razbita, fasada uničena. FOTO: Reuters

Putin vztraja: Pilota nista vdrla v turški zračni prostor

Oba pilota in vsi vpleteni v reševalno operacijo bodo odlikovani, so sporočili iz Moskve.

Po besedah ruskega predsednika Vladimirja Putina, ruska pilota nista vdrla v turški zračni prostor in sta bila sestreljena nad sirskim ozemljem. Putin je vse skupaj označil za zelo resen incident, ki bo imel tragične posledice.

Danes se je oglasil ruski premier Dimitrij Medvedjev, ki je dejal, da bo imela sestrelitev gospodarske posledice za Turčijo. Tako je zagrozil z napovedjo ustavitve skupnih turško-ruskih projektov, posledice pa bi v tem primeru občutila turška podjetja, ki poslujejo z Rusijo. Nekatere turistične agencije so iz svojih ponudb že črtale Turčijo.

Moški protestira v Moskvi zaradi sestrelitve ruskega vojaškega letala. Na tabličnem računalniku ima fotografijo mrtvega ruskega pilota, ki so ga ustrelili sirski uporniki.
Moški protestira v Moskvi zaradi sestrelitve ruskega vojaškega letala. Na tabličnem računalniku ima fotografijo mrtvega ruskega pilota, ki so ga ustrelili sirski uporniki. FOTO: Reuters

Putin: Turška vlada podpira islamizacijo države

Putin je danes dejal, da turški politiki podpihujejo islamizacijo turške družbe. "Težava ni tragedija, ki smo ji bili priča včeraj. Težava je veliko globlja. Že dlje časa opazujemo, da turško vodstvo zagovarja politiko, ki podpira islamizacijo države," je po poročanju ruske tiskovne agencije TASS dejal Putin.

Ruski predsednik je še dejal, da bo v Sirijo vojska napotila nov protiletalski obrambni sistem z dolgim dosegom S-300. Gre za najbolj dovršen obrambni sistem, s katerim želi Rusija zagotoviti varnost preletov. Prav tako je Rusija na območje ob Latakiji napotila raketno križarko, ki se lahko po navedbah ruskega obrambnega ministrstva odzove na vsakršno grožnjo iz zraka ruski zračni bazi v omenjenem mestu.

Lavrov: Ne razmišljamo o vojni s Turčijo

Glede sestrelitve letala in posledic, ki jih bo to imelo na odnose med Rusijo in Turčijo, je bil oster tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je sestrelitev označil za "namerno in načrtovano dejanje". Lavrov je sicer po incidentu z letalom v torek odpovedal za danes predvideni obisk v Turčiji. Poudaril je, da Rusija ne razmišlja o možnosti vojne s Turčijo. Ob tem pa dodal, da je znano, da teroristi za svoje delovanje uporabljajo turško ozemlje.

Lavrov je še dodal, da bo Rusija varnostni svet ZN pozvala, naj preuči kdo in kako financira teroriste. Naj spomnimo, da je Putin že pred dnevi dejal, da teroriste Islamske države financira 40 držav, nekatere so celo članice organizacij, kot je npr. G20.

Erdogan: Letalo je bilo sestreljeno nad Turčijo

Turški predsednik Recept Erdogan je danes znova dejal, da je bilo letalo sestreljeno v turškem zračnem prostoru, ostanki letala pa so padli tako na sirsko kot turško ozemlje, pravi in dodaja, da sta bila zaradi padajočih razbitin letala dva turška državljana poškodovana. Prav tako je Erdogan dejal, da ni šlo za provokacijo in da je Turčija zgolj branila svojo ozemeljsko suverenost.

Ahmet Davutoglu je danes dejal, da si njegova vlada ne želi zaostrovati napetosti z Rusijo.
Ahmet Davutoglu je danes dejal, da si njegova vlada ne želi zaostrovati napetosti z Rusijo. FOTO: Reuters

Erdogan je dejal, da si Turčija ne želi zaostrovanja z Rusijo zaradi sestrelitve ruskega vojaškega letala na turško-sirski meji, a je hkrati zatrdil, da bo Turčija vedno branila svoje meje. "Turčija ni bila nikoli naklonjena napetostim in krizi, vedno je bila in bo naklonjena miru in dialogu," je poudaril. A v isti sapi je dodal: "Nihče ne more pričakovati, da bomo molčali, ko sta kršeni naša obmejna varnost in naša suverenost."

Tudi turški premier Ahmet Davutoglu pa je dejal, da si njegova vlada ne želi zaostrovati napetosti z "našo prijateljico" Rusijo. "Ne želimo si zaostrovati (odnosov) z Rusko federacijo. Rusija je naša prijateljica in naša soseda," je izjavil na sestanku s poslanci svoje stranke v parlamentu.

Predstavnik ZDA: letalo res vstopilo v zračni prostor Turčije, a ga je raketa zadela nad Sirijo

Medtem je neimenovani ameriški predstavnik za Reuters dejal, da verjame, da je Turčija rusko vojaško letalo sestrelila, ko so je to nahajalo v sirskem zračnem prostoru, vendar po tistem, ko je na kratko vstopilo v turški zračni prostor. Kot je pojasnil ameriški uradnik, so do te ocene prišli na osnovi podatkov o količini infrardeče energije, ki jo je oddalo letalo.

Turčija in Rusija sta na nasprotnih bregovih. Imata vsaka svojo razlago, kje je bilo rusko letalo sestreljeno. Tu je primerjava njunih zemljevidov:

Rusija: če je letalo res bilo v turškem zračnem prostoru, potem le za nekaj sekund

Turčija vztraja, da je bilo rusko letalo SU-24 v njihovem zračnem prostoru 17 sekund, Rusija pravi, da letalo ni zapustilo sirskega zračnega prostora. Še več, pravijo, da so turški lovci kršili sirski zračni prostor. Ruska vojska pa je objavila svojo različico dogajanja. Kot navaja, letalo nikoli ni vstopilo v turški zračni prostor, lovca pa sta ga sestrelila nad sirskim ozemljem, 4 kilometre stran od meje s Turčijo. Rusi se sprašujejo, kako je možno, da je Turčija kar 10-krat opozorila posadko, če pa naj bi bila nad ozemljem Turčije zgolj 17 sekund. Območje, kjer naj bi ruska pilota preletela turško ozemlje, naj bi bilo široko zgolj 2,5 kilometra, trdijo Rusi. Z maksimalno hitrostjo 1600 kilometrov na uro bi letalo to razdaljo preletelo v zgolj nekaj sekundah, še dodajajo Rusi.

Najprej Nato, potem še Obama: Turčija je branila suverenost države

Zaradi sestrelitve so se včeraj na izrednem srečanju sestali veleposlaniki pri zvezi Nato, ki so pritrdili trditvam Turčije, a hkrati izpostavili, da bi lahko turška lovca rusko letalo 'zgolj' pospremila iz turškega zračnega prostora. Turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana je včeraj zvečer po telefonu poklical ameriški predsednika Barack Obama in mu izrazil podporo. Tudi on je, tako kot veleposlaniki Nata, dejal, da ima Turčija vso pravico, da brani svojo suverenost.

Sirski uporniki ubili enega od pilotov, drugi uspel pobegniti

Turška raketa izstreljena iz lovca F-16 je v torek na 6000 metrih višine sestrelila ruskega lovca Su-24. Rusija trdi, da so Turki napadli, ko je bilo rusko letalo nad Sirijo, Ankara pa, da je ruski pilot kršil turški zračni prostor in je dobil več opozoril, preden so ga sklatili z neba. Opozorili naj bi ga 10-krat v petih minutah. Putin je dejal, da rusko letalo ni predstavljalo nobene grožnje za Turčijo in je bilo na misiji bombardiranja IS.

Oba pilota sta se izstrelila, sirski uporniki pa so enega od njiju nato ustrelili, ko se je spuščal s padalom. Uporniki sicer trdijo, da so ubili oba pilota, a je danes ruski veleposlanik v Franciji sporočil, da je drugi pilot živ in v rokah sirske vojske. "Pilotu je uspelo pobegniti pred sirskimi uporniki. Sirska vojska ga je odpeljala v rusko vojaško bazo," je za radio Europe 1 dejal veleposlanik.

So pa sirski uporniki Turkmeni zadeli še ruski vojaški helikopter, ki je bil poslan na območje, da reši ruska pilota. V napadu je bil ubit ruski vojak. Posadka helikopterja je zasilno pristala in pobegnila na območje, ki ga nadzorujejo sirske vladne sile.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1653)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hhmmm
27. 11. 2015 10.36
Pa še nekaj, Obama je edini, ki je podprl Turčijo, Cameron, Italijani in Nemci so pozvali Turčijo naj reši problem. Francija pa že tako sodeluje z Rusijo, njeno stališče je jasno!
vetlan
26. 11. 2015 09.52
+3
" Turška vojska je objavila zvočni posnetek, na katerem se sliši, kako glas opozarja rusko letalo, da se približuje turškemu zračnemu prostoru in ga poziva, naj spremeni smer. " Res mislijo, da jim bodo verjeli? Zvočni posnetek se da naknadno posneti. To pa res ni nobena umetnost. Letalo je pristajalo in obračalo, saj tam je ruska letalska baza. In letalo je bilo sestreljeno v zračnem prostoru Sirije. Turki lahko govorijo pravljice naprej, ampak je vse kristalno jasno... zračni prostor ni bil kršen (tudi ameri so to potrdili na podlagi satelitskih posnetkov, čeprav me to čudi, da so priznali), letalo so sestrelili na tujem ozemlju, pa še ustrelitev pilotov je vojni zločin.
prašek
26. 11. 2015 10.20
+3
Turki žalijo intelekt mojega ruskega sorodnika, ki je vsak dan bolj hud !
prašek
26. 11. 2015 10.22
+3
Prav lepo bo, ko bodo ruski bombniki pod zaščito ruskih lovcev ! Pa da vidimo pogum turških lovcev !
alko82
26. 11. 2015 09.26
-2
Ze dolgo je jqsno da razni predstavniki z Murgel, Šerifi, ter elite foruma22, niso niti K od komunistov, ampak eni navadni kapitalisti z zahoda. Pravi komunist je Putin, in Ajatola.. Komunizma ni vec vse od jugoslavije
prašek
26. 11. 2015 09.28
+3
enakostzavse
26. 11. 2015 09.18
-6
Še eno vprašanje za ruse tukaj. A potem je Ukrajina tudi politični konstrukt proti putinu in se Ukrajinci sami med sabo pobijajo. In sestrelitev letala je tudi pol. konstrukt ? Pa polni gulagi ljudi, kateri so si samo z govorom "zaslužili" večletni zapor v Sibiriji. Pa verjetno ameri prodajajo ruske kalašnikove teroristom, da pobijajo francoze ? Dajte no, neumnost bi tudi morala imet neka meje !!!!!!!!!!!!!!!
prašek
26. 11. 2015 09.26
+2
vetlan
26. 11. 2015 09.27
+5
ne boš verjel... JA, v Ukrajini je državljanska vojna, če veš kaj to pomeni. Pomešal si vse zgodbe, celo si na GULAG spomnil ha ha Žal, neumnosti pišeš ti
Paskakvali
26. 11. 2015 10.39
+3
AK-47 in njene izvedenke se proizvajajo v več kot dvajsetih državah po svetu........
hhmmm
27. 11. 2015 10.37
enakostzavse
26. 11. 2015 09.10
-7
Smo pričakovali razne izjave rusofilov, kako so posnetki ponarejeni. Komentatorske ovce so tega navajene od enega našega politika-kriminalca, kateri je tudi vedno trdil, da so obtožbe proti njemu zrežirane in da so politični konstrukt. Izlajnano do konca. A ne morete najt nekega drugega opisa za vaše trditve ??
vetlan
26. 11. 2015 09.18
+6
nihče ne govori, da je ponarejeno, vnaprej so vedeli, kaj se bo zgodilo, to ni posnetek z mobilca ampak s kamere, in tudi lovec ne more vzleteti v 17 sekundah, pa še več krat opozoriti letalo v tako kratkem času, to je zgodba za butare. Zdaj pa govorijo, da niso vedeli, da je bilo rusko letalo, čigavo pa mislijo da je bilo? Marsovčki najbrž tam letijo. Lažejo kot pes teče.
vetlan
26. 11. 2015 09.21
+8
operacija je bila vnaprej pripravljena, pa še streljali so na pilote, kar je vojni zločin. tukaj je vse jasno
vetlan
26. 11. 2015 09.23
+9
Kristalno jasno, da Turki podpirajo ISIS. Mislim, da se je NATO znašel v kočljivi situaciji
alko82
26. 11. 2015 08.39
+9
Zmontirano v enem smrdljivem studiju. Je pa zanimivo kako so uporniki nesposobni.. Streljajo na oba nemočna, počasi padajoča padalca. Pri tem enega ubijejo, drugi pa jim pobegne. Bog cuva ruse, ki so na pravi strani.
siupamoizvedetiresnico
26. 11. 2015 08.35
-5
Dandanes je tak posnetek izjemno težko ponaredit ali naknadno izdelat...
Kolani
26. 11. 2015 08.37
+2
Je treba pogledati, je možo, da je bil narejen že kakšen dan pred incidentom. Tako kot v Ukrajini, ko so imeli posnetek zrušitve potniškega letala pripravljen že nekaj dni pred samo zrušitvijo.
Kolani
26. 11. 2015 08.18
+11
Imam nekaj vprašanj, ki bi jih lahko novinarji postavili našim politikom. Zakaj Turčija, ki je članica NATO-a podpira teroriste? Zakaj ostali člani NATO-a o tem molčijo? Ali to pomeni, da NATO podpira teroriste?
enakostzavse
26. 11. 2015 09.11
-4
Jaz pa imam zate eno vprašanje. Si odpovedal termin pri psi, hi, atru ?
hhmmm
27. 11. 2015 10.38
+1
enakostzavse, pokrij se, pa pejt spat, tvoji neumnosti ni videti konca...
vatikan
25. 11. 2015 21.59
-138
Imam občutek, da komunistična Rusija laže. Vendar pri teh stvareh je potrebna previdnost.
VolkBrenin
25. 11. 2015 21.59
+127
Kolani
26. 11. 2015 08.27
+9
Komunistična Rusija? A ti si bil v komi zadnjih 25 let?
IHateItHere
26. 11. 2015 13.53
+2
ne, samo župnik mu je kompletno glavo opral.
Jožajoža
25. 11. 2015 21.57
+25
škoda, da se to dogaja
Podborsky
25. 11. 2015 21.57
+46
Ma vsak amater lahko naredi tak posnetek, ma lažejo, kot pes teče
tali?ni tom
25. 11. 2015 21.54
+51
ampak , rad bi dočakal dan ko se bo sesula amerika! glede koliko problemov delajo po svetu verjetno ni daleč dan ! bo pa to ena katarza zame , resnično ker tako podlga naroda verjetno razen naših argentincov in hrvatov ter turkov ni! se bojo sami med sabo , kar je prav! kdor drugemu jamo koplje na koncu sam pade vanjo!
TheGreatRusia
25. 11. 2015 21.45
+12
OKO ZA OKO, ZOB ZA ZOB, ZAZGAT AMBASADO IN,... SE NEKAJ NOTRI...
artus
25. 11. 2015 21.44
+30
Provokacija, destabilizacija, ki jo diktira orožarski ( USA) kapital, da se bo še bolj plemenitil.
24pišancov
25. 11. 2015 21.43
+37
Zgleda da se nam obeta 3. svetovna,čeprav si marsi kdo izmed nas zatiska oči
vetlan
26. 11. 2015 09.37
+2
Rusi ne bodo začeli vojne. Včeraj sem jih poslušal. Zavedajo se, da če bo vojna, bo zadnja na tem planetu. Rečeno je bilo, da imajo tako orožje, ki bi lahko razklalo Zemljo na pol.
korintos23
25. 11. 2015 21.41
+10
A bodo Rusi rakete dolgega dosega uporabili ali so jih pripeljali malo reda radi?!?
artus
25. 11. 2015 21.50
+0
Viggen
25. 11. 2015 21.35
+45
26.6.2012 "Turški premier Recep Tayyip Erdogan je Siriji očital, da je s petkovo sestrelitvijo turškega letala zagrešila "gnusen napad" in "sovražno dejanje"." ... "Turške oborožene sile so po njegovih besedah zaradi sirske sestrelitve njihovega letala F-4, ki je zgolj pomotoma in za kratek čas vstopilo v sirski zračni prostor, spremenile dosedanja pravila delovanja." Torej ena pravila za Turčijo, ostala za ostale. Glede na svoje lastne besede je Turčija ravnokar zagrešila "gnusen zločin" in "sovražno dejanje". Rusija pa lahko spremeni dosedanja pravila delovanja ... in naprej, če povzamemo njegove lastne besede lahko Rusija "Odslej vsak turški vojaški element, ki se bo približal meji s Sirijo, smatrale kot grožnjo in vojno tarčo". Erdoganove lastne besede!
Viggen
25. 11. 2015 21.39
+38
Še turški predsednik Abdullah Gül, 2012: "... a pri bojnih letalih, ki letijo ... z velikimi hitrostmi, je prečkanje državnih meja za krajši čas in manjše razdalje pač nekaj običajnega. Za tem se ne skrivajo nobeni slabi nameni, tega enostavno ni mogoče nadzorovati, je poudaril." Imajo teli Turki bolj kratek spomin, za 3 leta nazaj se več ne spomnejo ...
Viggen
25. 11. 2015 21.46
+21
28.6.2012 Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen: zaveznice so obsodile sestrelitev turškega letala, incident pa označile za "nesprejemljivega". ..."V duhu solidarnosti stojimo ob Turčiji," pravi Danec. "Nato pričakuje, da bo Sirija storila vse potrebne korake, da bi se nadaljnjim incidentom izognila." Če pa bi se zgodil nov incident, bo Nato stanje "opazoval in razmislil o nadaljnjih korakih." Torej čakamo izjavo Nato, pa da vidimo če so dosledni ...
Viggen
25. 11. 2015 21.48
+16
Eto, še pomagamo: 25.11.2015 Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg: zaveznice so obsodile sestrelitev ruskega letala, incident pa označile za "nesprejemljivega". ..."V duhu solidarnosti stojimo ob Rusiji," pravi Norvežan. "Nato pričakuje, da bo Turčija storila vse potrebne korake, da bi se nadaljnjim incidentom izognila." Če pa bi se zgodil nov incident, bo Nato stanje "opazoval in razmislil o nadaljnjih korakih."
VolkBrenin
25. 11. 2015 21.57
+0
artus
25. 11. 2015 21.34
+40
Opozarjali 10 x v petih minutah, da je, oziroma bo 17 sekund v njihovem zračnem prostoru????? In ko je avion kršil zračni prostor, so ga zaznali v prvi sekundi, nato je štab dal povelje "fligerjem", da ga "skenslajo", kar je trajalo enih deset sekund, potem so pa F 16 namerili cilj, prižgali rakete, malora, kar je tudi vzelo svoj čas, inercija leta tudi dela svoje..... Po moje je odzadi USA s CIO in provokacijami, kot že velikokrat.
brddd
25. 11. 2015 21.34
+91
RUSIJA,edina pametna država,mi pa smo v paktu z prevaranti in llažnivci
TheGreatRusia
25. 11. 2015 21.36
+30
MI NISMO, IZDAJALCI- POLITIKI, KI KUVERTICE PREJEMAJO
1xy
25. 11. 2015 21.32
-3
da slučajno ne bi kdo pozabil spremljat .......DO DVOBOJA ŠE 4 ure in 30 min.......Lara VS Zavec.......Dvoboj bo ponoči, ob 3. uri po slovenskem času.
korintos23
25. 11. 2015 21.35
+8
Nič bati samo jaz sem malo v dvomih, dedec je malo že v letih a ne!?!
1xy
25. 11. 2015 21.54
+3
ma čuj, tak se je odločo, mormo mu stat ob strani :))))