Tujina

Največji izgon diplomatov po koncu hladne vojne: Moskva stopnjuje spor z Londonom

Moskva, 17. 03. 2018 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Rusija je napovedala izgon 23 britanskih diplomatov in ustavitev dejavnosti Britanskega sveta po državi. Theresa May je povedala, da ruski odziv ne spremeni dejstev glede napada na ruskega agenta Skripala. Brane Kastelic pa poroča, da Rusi spor še stopnjujejo.

Rusija je v odgovor na ukrepe Londona danes napovedala izgon 23 britanskih diplomatov, poroča BBC. Zaradi napetosti ob napetosti ob napadu na nekdanjega ruskega vohuna in njegovo hčerko, so se namreč zaostrili med Veliko Britanijo in Rusijo. 

"23 diplomatov na britanskem veleposlaništvu v Moskvi je razglašenih za persono non grata in bodo v tednu dni izgnani," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo, potem ko je danes na pogovor poklicalo britanskega veleposlanika v Moskvi Lauria Bristowa.

Dodali so, da je ukrep odgovor na britanska "provokativna dejanja" in "neutemeljene obsodbe glede incidenta v Salisburyju 4. marca," ko so na klopi nezavestna našli Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo, ki sta bila zastrupljena z živčnim strupom, razvitim v nekdanji Sovjetski zvezi. Oba sta v kritičnem stanju v bolnišnici.

Britanci so za zastrupitev Skripala okrivili Moskvo.
Britanci so za zastrupitev Skripala okrivili Moskvo. FOTO: AP

Za njuno zastrupitev je London okrivil Moskvo in minuli teden uvedel več ukrepov, med drugim je izgnal 23 ruskih diplomatov. Britanski zunanji minister Boris Johnson je v petek dejal, da je napad najverjetneje odredil ruski predsednik Vladimir Putin, kar je Moskvo odločno zavrnila.

Rusija bo tudi ustavila dejavnosti Britanskega sveta, britanske mednarodne organizacije za kulturne odnose in izobraževanje, po državi. Pri tem je ministrstvo kot vzrok navedlo "neurejen status" Britanskega sveta v Rusiji. Moskva pa je umaknila tudi dovoljenje za odprtje britanskega konzulata v Sankt Petersburgu. 

London so še opozorili, da bo Moskva v primeru novih "neprijaznih dejanj proti Rusiji" sprejela dodatne povračilne ukrepe.

Mayeva sporočila, da ruski odziv ne spreminja določenih dejstev

Ruski izgon 23 britanskih diplomatov "ne spremeni dejstev" glede zastrupitve Skripala na britanskih tleh, je danes dejala britanska premierka Theresa May. Svojim konservativcem je na kongresu stranke še dejala, da je Rusija "očitno kršila mednarodno pravo"

"Ruski odziv ne spremeni dejstva - poskusa umora dveh ljudi na britanskih tleh, za kar ni drugega zaključka, kot da je kriva ruska država," je dejala Mayeva. Velika Britanija bo v prihodnjih dneh po njenih besedah premislila o nadaljnjih korakih.

Opozorila je še, da ne bo dopustila, da ruska vlada ogroža življenja britanskih državljanov in drugih na britanskih tleh. Pri tem je dodala, da pa Velika Britanija ni sprta "z ruskimi ljudmi".

Theresa May je še vedno prepričana, da so Skripala zastrupili Rusi.
Theresa May je še vedno prepričana, da so Skripala zastrupili Rusi. FOTO: AP

Britanci so še naprej prepričani, da v nacionalnem interesu Velike Britanije ni prekinitev celotnega dialoga med državama. Ne glede na to pa je po mnenju ministrstva Rusija dolžna prevzeti odgovornost za svoja dejanja.

Potem ko je britanska policija v petek sporočila, da smrt ruskega izgnanca Nikolaja Gluškova v Londonu 12. marca preiskujejo kot umor, pa je britanski BBC poročal, da je britanska policija vstopila v stik z ruskimi izgnanci v Veliki Britaniji, da bi se pogovorili o njihovi varnosti. Varnostne sile so namreč spremenile oceno, da obstaja majhna možnost, da bi jim grozila nevarnost.

Bivšega sodelavca pokojnega kritika Kremlja Borisa Berezovskega so 12. marca našli mrtvega na njegovem domu v Londonu. Policija je ugotovila, da je bil zadavljen, sicer pa poudarila, da "na tej stopnji ne kaže, da bi bila smrt Gluškova povezana z zastrupitvijo" Skripala in njegove hčerke, niti da bi bil zastrupljen.

Rusi spor še stopnjujejo

To je največji izgon diplomatov po koncu hladne vojne, ki morda napoveduje njeno vrnitev v mednarodno politiko. Rusi stopnjujejo spor, saj so hkrati zaprli britanski konzulat v Sankt Peterburgu in britanski svet v Moskvi, je povedal naš londonski dopisnik Brane Kastelic

"Ta kriza je posledica grozljivega napada v Združenem kraljestvu, poskusa umora dveh oseb s kemičnim orožjem, ki ga je razvila Rusija. Gre za orožje, ki ga Rusija ni prijavila Organizaciji za prepoved kemičnega orožja," je medijem dejal britanski veleposlanik v Rusiji Laurie Bristow.

Povsem drugačnega mnenja je Bristowov kolega Aleksander Jakovenko, že osem let ruski veleposlanik v Londonu in trn v britanski peti, ki mu pogosto očitajo vtikanje v britanske zadeve, trdi, da v Rusiji ni niti enega kosa kemičnega orožja: "Kemični program smo končali leta 1992. Leta 2017 je bilo pred Organizacijo za prepoved kemičnega orožja dokazano, priča pa je bila tudi britanska stran, da smo uničili vsa kemična orožja, ki so obstajala v Rusiji."

Jakovenko Britancem pripisuje kolonialistično vedenje in izzivanje Rusije, zahteva dokaze in objavo fotografij zastrupljenega Skripala in namiguje na britansko laganje. Na vprašanje ali premierka Mayeva laže je odgovoril: "Vsekakor bi radi videli, da bi premierkine izjave podpirala dejstva."

Britanci trdijo, da je Skripalovo zastrupitev naročil Vladimir Putin.
Britanci trdijo, da je Skripalovo zastrupitev naročil Vladimir Putin. FOTO: AP

Britansko 'agresivno politično provokacijo' kot obtožbam, da je za poskus dvojnega umora odgovorna Rusija, in trditvi Borisa Johnsona, da ga je najverjetneje ukazal Putin, pravijo Rusi, Jakovenko pripisuje brexitu: "Velika Britanija je v težkem položaju zaradi brexita, ki močno vpliva na vlado. Zato ta poskuša najti odvračalne manevre."

O brexitu se trenutno res skoraj ne govori, saj Britance, med katerimi ni soglasja o tem, da sta storilca Rusija in Putin, bolj kot brexit zanima, ali bi Rusi, če bi Britanija stopnjevala spor, utegnili zapreti pipe z ruskim plinom, od katerega je Britanija sicer precej manj odvisna kot je celinska Evropa. "To ni ruska politika, veste, skozi vsi zgodovino oskrbe s plinom, nikoli nismo kršili niti enega samega sporazuma," sicer zagotavlja Jakovenko.  

Sicer pa po dosedanjih britanskih odzivih na ruske protiukrepe, ki jih na Otoku zaradi zaprtja konzulata v Sankt Peterburgu in sveta v Moskvi ocenjujejo kot nizek udarec, ki naj bi  prizadel Ruse ne pa Britanije, kaže, da v Londonu ni apetita za stopnjevanje spora. Britanci so posebno proti predlogom o bojkotu svetovnega nogometnega prvenstva, ki bo poleti v Rusiji, je še povedal Kastelic.  

London in Moskva v preteklosti že večkrat medsebojno izgnala diplomate

Velika Britanija in Rusija oziroma njena predhodnica Sovjetska zveza sta v preteklosti zaradi zaostritve odnosov že večkrat medsebojno izgnali diplomate druge države. Rusija namerava tokrat izgnati 23 britanskih diplomatov v odgovor na podoben ukrep Londona. Ta jih je sprejel proti Moskvi zaradi zastrupitve bivšega ruskega dvojnega agenta.

Leta 1971 so britanske oblasti odkrile veliko vohunsko mrežo v državi, zaradi česar je moralo 105 sovjetskih diplomatov zapustiti Moskvo. V odgovor je Rusija izgnala 18 Britancev.

Aleksandra Litvinenka so zastrupili z radioaktivnim polonijem.
Aleksandra Litvinenka so zastrupili z radioaktivnim polonijem. FOTO: Reuters

Britanska tajna služba je leta 1985 organizirala pobeg visokega agenta sovjetske tajne službe KGB Olega Gordijevskega iz Sovjetske zveze v London. Zato je Moskva izgnala 25 britanskih diplomatov, London pa 31 sovjetskih.

Štiri leta kasneje sta  Velika Britanija in Sovjetska zveza zaradi očitkov vohunjenja medsebojno izgnali po 11 diplomatov in novinarjev.

Leta 1996 je zaradi  vohunjenja je Moskva izgnala štiri britanske diplomate. Štirje Rusi pa so morali v zameno zapustiti London.

Leta 2007 pa je po smrti nekdanjega ruskega agenta Aleksandra Litvinenka zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem v Londonu leta 2006 vsaka država izgnala po štiri diplomate.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
18. 03. 2018 09.58
+4
to je najlažje. za svoje dejanje okriviš druge. in posledice so včasih uničujoče, kot bodo sedaj. nekdo na svetu si želi vojno v evropskem prostoru.
krnekilojz
18. 03. 2018 10.10
+3
Britance se da hitro ohladiti. Zapreti EU mejo za vse britance, prepoved uvoza izvoza itd.... Evropa lahko brez njih, oni ne morejo brez EU. Spor z Rusi in EU jim ne bo neki koristilo. Zaradi česa so britanci zastrupili ta dva ne bomo nikoli vedeli, definitivno pa je jasno, da so to naredili pokvarjeni angležeki zaradi cilja, ki raji ne bo nikoli znan.
šlogar
18. 03. 2018 10.29
+2
In kot praviš zaradi dveh " emigrantov" ( no vohunov) postavi to ženšče na kocko sodelovanje s svetovno velesilo. Se vidi, da nima pojma o diplomaciji še manj o politiki. O ubogi otočančki, kaj vas še čaka, če boste še dolgo gledali to žensko?
brabusednet
18. 03. 2018 09.28
+6
Še dobro,da Angleži zapuščajo EU in to ni več naš problem.
Heretik1
18. 03. 2018 08.48
+11
Pozivam ruske varnostnike na svetovnem prvenstvu v nogometu, da ne šparajo palic, ko bo treba premlatiti angleško golazen!
bb5a
18. 03. 2018 07.58
+18
London so že zdavnaj zavzeli tujci...
šlogar
18. 03. 2018 07.29
+20
Ne vem, če je ta angleška Rezika prav brihtna? Najprej izstop iz Evropske unije, sedaj izgon Rusov, kaj še sledi, da bo osamila te otočane? Mogoče res nisem najbolj brihten in težko sodim, ampak po zdravi kmečki pameti ni " fajn" imet veliko sovražnikov okoli sebe?
Kolani
17. 03. 2018 22.03
+22
Po zakonu bi morali Angleži dati Rusom vzorce strupa, ker so podpisniki istega sporazuma o prepovedi živčnih strupov. Pa nočejo tega dati. Kar se tiče omenjenega strupa, pa ga v Rusiji nikoli niso izdelovali. Tega so razvijali v Slovaški, Nizozemski, Češki in Angliji po razpadu sovjetske zveze. Torej ga niso razvijali niti v Sovjetski zvezi. Glede na to, da so ga razvijali v Angliji, niti ni preveč čudno, da zdaj ne želijo pokazati vzorcev.
Kolani
17. 03. 2018 22.05
+8
brabusednet
18. 03. 2018 09.31
-3
Kolani ti že veš podrobnosti vojaške tajne,da nisi sodelavec teh vsaj bivši.
Kolani
18. 03. 2018 09.52
+5
Nisem, sem premlad. Berem pač različne medije. Si lažje potem ustvariš celotno sliko kaj se dogaja. Saj veš, vsaka medalja ima dve plati.
Rade 74
17. 03. 2018 21.06
+16
Brane ne nabijaj!
Našvasan_zob
17. 03. 2018 20.55
+17
Našketlani zobje Mayeve ti dajo vpogled kako zgledajo njeni možgani..
appollyon
17. 03. 2018 20.40
-33
Rusi so točno ta strp 20 let nazaj prodajal sirijcem, pa so jih dubl. In sedaj naj verjamemo njihovim lažem da nič ne vedo, kot v črnobilu.
Kolani
17. 03. 2018 22.06
+14
To je laž. Rusi tega strupa nikoli niso izdelovali.
Viggen
17. 03. 2018 19.37
+36
"Rusi spor še stopnjujejo"? To moraš bit pa res poseben ..., da napišeš.
nightifly
17. 03. 2018 19.36
+44
Nekaj je pa sigurno - lani se je v Ameriki zgodila nezaslisama stvar - zmagal je v bistvu outsider clovek ki mu ni bilo dano zmagati -pa ga je folk izbral (kasneje se je pokazalo da zaradi pogojne nesposobnosti Obame pa tudi nadutosti Clintonove / Drugo - zgodil se je Brexit -kjer so Britanci spet iz same nadutosti poslali drugorazredne Evropejce pasti ovce -ces - mi smo bekaj vec / Toda kot je zdaj jasno so se krepko zaje ---frckali / In ne vedo kaj bi ali sra---li ali sca---li / Konec je z imperiji in suznji dragi Britanci / Zdaj je Mayevo grdo pogledal se Trump in to je konec - treba je najti zunanjega sovraznika -kako pripravno / Fertilizant je v obtoku ze 3 desetletja drzave si ga prodajajo med seboj in glej ga zlomka -najvecja skrivna sluzba na tem svetu FSB ali pa kar KGB da ne bo pomote gre v London in zastrupi ze zdavnaj odsluzenega in oproscenega/zamenjanega agenta in si s tem nakoplje jezo vseh ,naredi skodo ki bi sla lahko v stotine miliard -zanicevanje in kdo ve kaj se / Kriv je jasno Putin -in se bolj natancno -ta barbarski narod -kaj ne ? Le kako nas Slovence ki smo prav tako Slovani gledajo Britanci -ce sploh vedo kaj je Slovenija in kje je / Kakorkoli ---se veselo bo /Zelo / Kar naj bo / To kar so si Ameri in Britanci kot tudi vse ostale evropske drzave privoscile v zadnjih desetletjih ko je bila Rusija Pridna je preseglo vse / Cas je da jih kdo umiri -kdo drugi kot Rusi -ker se bo le tako spet vzpostavilo ravnotezje /
olimpija35
17. 03. 2018 19.23
-43
rusi so se in se še bodo zlo opekli....kar se pa tiče tistih sanjačev kako bi rusi vse premagali....nemci 40ga leta..da bi blo 1 na 1....bi ruse pojedli....danes pa rusija nima še teh kapacitet in logističnih poti,da bi lahko neko vojno dolgo furala na tujem območju...vse to stane....
dzonimakaroni
17. 03. 2018 20.32
+9
Rade 74
17. 03. 2018 21.08
+6
Ate_ist
17. 03. 2018 22.57
+15
rusi ne silijo na tuje območje, pač pa članice nata kopičijo vojsko na meji z rusijo in tam izvajajo vaje.
jebemtiš
18. 03. 2018 08.00
+8
so pojedl oni nemce ena na ena v stalingradu z manjkom orožja proti superiorni velesili kar se orožja tiče tko da če ne bi bilo rusa bi dons šprehal nemško fant in tud grbov od venetov nebi mel tetoviranih :)
ti?2
17. 03. 2018 19.14
+35
Britanci naj ostanejo v megli.
Našvasan_zob
17. 03. 2018 19.14
+9
Še noben jih ni zastonj fasu... Amerom je na žulj stopu Seth Rich...Rip..
Pikabalonca
17. 03. 2018 19.10
+6
Kaj je ostalo od Angleškega imperija enako kot od Jugoslavije..štiri.. Albanije in Beograjsjki PAŠALUK..
Rade 74
17. 03. 2018 21.09
+7
Ne moreš ti zafrustriranka brez Beograda kaj? Sigurno ti je eden pustil dober pečat na duši.
Pikabalonca
17. 03. 2018 19.08
-16
Repa Koreje Rusija slabo življeje..?? Župca, meso zahod to bi ša šlo..???
Frane Šajn
17. 03. 2018 19.05
+30
"Konfliktno razmerje Ruske federacije in Nata je v veliki meri posledica politike ZDA, ki svoj položaj najvplivnejše članice v organizaciji izrabljajo tudi tako, da članice zavezništva vlečejo v svoj konflikt z Rusko federacijo. Na podlagi te solidarnosti znotraj zavezništva "vlečejo" druge članice, vključno s Slovenijo, v zadeve, ki niso v našem nacionalnem interesu," meni Bebler. EU
Našvasan_zob
17. 03. 2018 19.02
+42
Kastelic nej raj komentira erotična pisma zmedenih najstnic...
nightifly
17. 03. 2018 18.39
+37
Ma kdo je ta kastelic je v sluzbi MI6 ? ///Rusi stopnjujejo kaj ? gasput kastelic -Briti nekoga obtozijo za nekaj -ta zahteva dokaze in sodelovanje pri neodvisni preiskavi -to Britom ni vsec in naknadno izzenejo x stevilo diplomatov - torej dvakratna obtozba brez dejanskih javnih dokazov / Rusi naj se pa obesijo al kaj //gospod kastelic mogoce bi pa moral na delo se kam drugam za nekaj let ///
nightifly
17. 03. 2018 18.42
+48
kastelic ---mogoce bi kaj povedal se o Blairu -Powellu ko sta obe drzavi z laznimi epruvetami prinesli okoli cel svet -mu lagali /in sesuli eno drzavo brez veze - mrtvih na stotisoce -kaj pa tisto gospod-le kaksen kastelic !!!
Lajnaa
17. 03. 2018 18.20
-26
Putina dvigneta dva težaka (ker je tako mičken), pogleda naokoli in vse jasno -- Britanci so krivi!
nightifly
17. 03. 2018 18.40
+10