Tujina

Rusija: Na Kosovu bi lahko urili sirsko opozicijo

New York, 15. 05. 2012 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rusija je med zasedanjem Varnostnega sveta ZN o Kosovu namignila, da naj bi se tam urili pripadniki sirske opozicije. Kosovski zunanji minister je to sicer zanikal, je pa potrdil, da Priština podpira sirsko opozicijo.

Sirski upornik
Sirski upornik FOTO: Reuters

Včeraj je v Varnostnem svetu potekalo zasedanje o Kosovu, ki sta se ga udeležila tudi zunanja ministra Kosova in Srbije, Enver Hoxhaj ter Vuk Jeremić. Hoxhaj je povedal, da je Kosovo podpiralo opozicijo v Libiji in kasneje tudi v drugih arabskih državah, kjer so potekale vstaje ljudstva. Potrdil je tudi stike z opozicijo v Siriji, zanikal pa je namig ruskega veleposlanika pri ZN Vitalija Čurkina, da bi se pripadniki sirske opozicije urili na Kosovu. Dejal je le, da Kosovo sirsko opozicijo podpira.

Čurkin sicer ni dejal, da ima dokaze za svoje besede, je pa menil, da če bo Kosovo postalo center za urjenje upornikov, bo  to resen dejavnik destabilizacije ne le za balkansko regijo, ampak tudi širše.

Razprava sicer ni prinesla nič novega. Jeremić je dejal, da Srbija ne bo priznala neodvisnosti Kosova, pri tem je imel tudi podporo Čurkina, Hoxhaj pa je odvrnil, da poti nazaj ni več. Novinarjem je povedal, da je Kosovo priznalo 90 držav, napovedal pa je, da se v kratkem obetajo še nova priznanja. Na vprašanje, ali bi morebitna zmaga Jeremića na volitvah za predsednika nove Generalne skupščine ZN vplivala na položaj Kosova, je Hoxhaj odvrnil, da se neodvisnosti več ne da odvzeti.

Stabilnosti še vedno ni

Predstavnik generalnega sekretarja ZN Farid Zarif pa je v svojem poročilu obe strani pozval, naj pustita preteklost za sabo in se osredotočita na skupno blaginjo in stabilnost. Mednarodno skupnost je pozval, naj bo v svojih prizadevanjih za pomoč enotna. Varnostni in drugi incidenti na severu Kosova so dokaz, da status quo ne pomeni stabilnosti, je še poudaril.

Med pozitivnimi dogodki v zadnjih mesecih je omenil dogovor o pomoči Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) kosovskim Srbom pri pripravah na srbskih splošnih volitvah 6. maja in podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU Srbiji in konsolidacijo misije EU pod vodstvom posebnega predstavnika EU in vodje urada EU, nekdanjega zunanjega ministra Slovenije Samuela Žbogarja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vg3
15. 05. 2012 19.35
+5
umik priznanja kosova
Elvis Šiši?
15. 05. 2012 13.57
+7
trenerajo al kaido skupi z cio
LKOHOL
15. 05. 2012 12.22
-8
rusi so urili in podpirali poboj kosovarjev in kosovarji sedaj unicujejo ruske interese po svetu z drugimi kolegi
dostojevski70
15. 05. 2012 13.01
+11
Kosovarjev? Kaj to je neka nova nacija? Zdaj si bomo izmišljali nacije v vsaki regiji?
ljx
15. 05. 2012 19.08
+3
ljx
15. 05. 2012 10.59
+7
Putin se je zbudu ejga,sam da ne bo tko k stalin ugotovil marsikej šele ko mu bo zahod pred Moskvo! Drugač je pa zanimivo da zahodni mediji poročajo o protestnikih v Moskvi kadar jih je par tisoč proti Putinu,kar za Ruske razmere ni velika cifra,ne poročajo pa kadar se jih sto in več tisoč zbere v podporo. Lah bi poročal tud o Ronu Paulu kadar ima po več tisoč ljudi nazborovanjih,ampak grejo raje Romneyu za tistih sto plačanih da tja pridejo.
sava27
15. 05. 2012 10.47
+6
se bo z casoma kaj hitro ugotovilo kaj je pomenilo priznanje kosova in na kaj je srbija ves cas opozarjala...vse drzave,ki so priznale kosovo se bodo tolkle po glavi prej kot slej...
Aven
15. 05. 2012 10.23
+10
Bo treba na Jugu Kosova naredit red. Itak pa je to del Srbije in bo tako tudi ostalo. Po mednarodnem pravu in če želimo da resolucije Združenih narodov kaj veljajo. Če pa želimo karkoli spremeniti - SE LEPO PRIPRAVITE NA NOVO SVETOVNO VOJNO.
Zrkizz
15. 05. 2012 09.28
+5
Lepe stvari se nam obetajo, ko se tako po svetu uri "opozicije", ki potem razprodajo vse kar si zazelijo tisti "veliki bratje", predvsem ko se vidi dolgorocne posledice, v vecini drzav, kjer se je to ze zgodilo.
Spetsnaz
15. 05. 2012 08.40
+24
Kosovo je samo malo vecja baza ameriske vojske na Balkanu. Kosovo so pa izbrali zato, ker vse nečednosti, ki jih pocnejo ostanejo skrite, saj za nagrado albanska mafija nemoteno oskrbuje EU z produkti iz Afganstana.
.MOSSAD.
15. 05. 2012 08.39
+6
Bo treba en kemp za naše postavt...pa to..