Tujina

Rusija kaznuje Belorusijo

Moskva, 01. 08. 2007 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Ker Belorusija ni izpolnila plačilnih obveznosti, je Ruska plinska družba napovedala, da ji bo zmanjšala dobavo zemeljskega plina.

Družba Gazprom bo po napovedih dobavo plina v Belorusijo zmanjšala za 45 odstotkov.
Družba Gazprom bo po napovedih dobavo plina v Belorusijo zmanjšala za 45 odstotkov. FOTO: Reuters

Družba Gazprom bo po napovedih dobavo plina v Belorusijo zmanjšala glede na delež realno plačanega plina, kar bo kar 45 odstotkov, je poročala ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Glede na veljavno pogodbo pa mora beloruski upravljalec plinovoda Beltransgaz zagotoviti nemoten tranzit ruskega plina ostalim državam.

Belorusija je ključna tranzitna država za dobavo ruske nafte in plina v zahodno Evropo. Spor med Rusijo in Belorusijo glede cene tranzita je z začetku leta že botroval k zmanjšani dobavi nafte v Evropo. V sporu glede cene ruskega plina sta bili lani avgusta tudi Ukrajina in Rusija, posledično pa je prišlo do motenj v dobavi v Evropo.

Predstavnik Gazproma, Sergei Kupriyanov, je povedal: "Belorusija zaenkrat še ni ponudila prav nikakršnega zanimanja za uspešno rešitev problema. Upam si trditi, da je z njihove strani to groba kršitev naših predhodnih dogovorov. Vemo, da imajo denar, s katerim bi lahko poplačali dolg. Resnično ne vem, zakaj tega ne storijo!“, je dodal.

Belorusija je z Rusijo podpisala pogodbo o uvozu 21,5 bilijona kubičnega metra ruskega plina.

Vmešala se je tudi EU

Evropska komisija je v sredo v Bruslju Rusijo in Belorusijo pozvala, naj čimprej razrešita najnovejši spor, v katerem ruski energetski gigant Gazprom grozi, da bo prekinil dobavo plina Belorusiji. Belorusija je namreč glavna tranzitna država za dobavo ruskega plina v države EU.

Obe strani pozivamo, naj to vprašanje razrešita čimprej in v prijateljskem duhu, je dejal tiskovni predstavnik komisije Martin Selmayr. Kot je dodal, EU razvoj dogodkov ocenjuje kot zelo resen.

Ruska plinska družba Gazprom je danes napovedala, da bo v petek zmanjšala dobavo zemeljskega plina v Belorusijo za 45 odstotkov, če Belorusija ne bo izpolnila plačilnih obveznosti, so danes sporočili iz družbe.

Belorusija je glavna tranzitna država pri dobavi ruskega plina in nafte v Zahodno Evropo. Spor med Rusijo in Belorusijo glede cene tranzita je v začetku leta že botroval k zmanjšani dobavi nafte v Evropo. V sporu glede cene ruskega plina sta bili lani avgusta tudi Ukrajina in Rusija, posledično pa je prišlo do motenj v dobavi v Evropo.




KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.