Tujina

Rusi vračajo žogico Poljakom

Moskva/Varšava, 02. 08. 2011 19.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kdo nosi največji del krivde za letalsko nesrečo, v kateri je življenje izgubil poljski predsednik Lech Kaczynski? Rusi ali Poljaki? Preiskavo so opravili oboji in oboji ugotovili, da je odgovorna nasprotna stran.

Takole so v Varšavi aprila lani pričakali letalo, ki je domov pripeljalo posmrtne ostanke predsedniškega para.
Takole so v Varšavi aprila lani pričakali letalo, ki je domov pripeljalo posmrtne ostanke predsedniškega para. FOTO: Reuters

Vodja ruske preiskave nesreče poljskega predsedniškega letala, v kateri je 10. aprila 2010 umrl poljski predsednik Lech Kaczynski in še 95 ljudi, je odločno zavrnil ugotovitve poljske preiskave, kjer so zapisali, da so bila za strmoglavljenje letala v ruskem Smolensku kriva nepopolna navodila ruskih kontrolorjev letenja.

Po objavi poljskega poročila o nesreči je v petek odstopil tudi poljski obrambni minister Bogdan Klich.

Vodja meddržavnega odbora za letalstvo, ki je preiskal nesrečo, Aleksej Morozov, je zatrdil, da so ruski kontrolorji posadki letala podali jasna navodila ter da so radarji in signalne luči na letališču delovali normalno. Ponovil pa je izsledke predhodne ruske preiskave o nesreči, kjer so za strmoglavljenje okrivili poveljnika poljskega letalstva Andrzeja Blasika. Ta naj bi med poletom vstopil v pilotsko kabino in od pilota zahteval, naj pristane, čeprav je bila na letališču gosta megla in so ruski kontrolorji letenja svetovali preusmeritev letala.

Komisija poljske vlade, ki je 14 mesecev preiskovala nesrečo, je v poročilu namreč zapisala, da naj bi bilo letališče v Smolensku slabo osvetljeno, navodila ruskih kontrolorjev letenja neustrezna, teren tik pred pristajalno stezo pa zaraščen s previsokimi drevesi.

Poročilo je bilo kritično tudi do slabe priprave in poteka celotnega leta. Kot poudarja, so bili kapitan letala, kopilot in navigator izurjeni slabo, v naglici in v nasprotju z obstoječimi pravili usposabljanja. Njihovo znanje ruščine je bilo slabo, podatki o vremenu nepopolni, med seboj pa so slabo sodelovali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Viggen
03. 08. 2011 18.19
Tako kot je že tinetone navedel, so oboji ugotovili, da glavni delež krivde nosijo Poljaki.
rudra
03. 08. 2011 10.30
Sem mislil,da samo na Kitajskem igrajo politični ping-pong.Normalno ! Kdo pa hoče bit krivec?
franceljtancelj
03. 08. 2011 08.19
+1
Kar se mene tiče je Kačinski vztrajal, za pristanek na tam letališču čuprav so jih kontrolorji zaradi megle napotili naprej 200km. Kar pa se Rusov tiče so s Poljaki vedno imeli samo sitnosti.
JEZKE-BLOKIRAT
03. 08. 2011 05.35
-1
normalno da so rusi krivi saj si niso dovolili delat te sramote da se polovico polske sprehaja po rusiji medvedov je reku kar pridite sam nazaj ne boste sli
tinetone
02. 08. 2011 21.19
@lesnikovsok na poljskem so stalno v krizi
tinetone
02. 08. 2011 21.19
+1
"...in oboji ugotovili, da je odgovorna nasprotna stran..." ne zavajajte javnosti oboji so ugotovili, da so krivi poljaki
lesnikovsok
02. 08. 2011 20.46
verjetno spet kakšni američani.. ker poljaki so bili eni redkih ki so se uprli ameriškemu sistemu. in posledično tudi niso imeli kaj velike krize...