Tujina

Rudy Guede, obsojen v primeru umora Meredith Kercher, pristal na intervju: Amanda Knox dobro ve, kaj se je dogajalo

Rim, 22. 01. 2016 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Namesto, da bi poklical pomoč, sem ves prestrašen zbežal," je tisto, kar obžaluje 30-letni Rudy Guede, ki v zaporu prestaja 16-letno zaporno kazen za sodelovanje pri umoru Meredith Kercher. Po skoraj devetih letih je stopil pred kamere in se predstavil v povsem drugačni luči.

30-letni Rudy Hermann Guede, ki prestaja 16-letno kazen v zaporu v Viterbu za umor britanske študentke Meredith Kercher leta 2007 v italijanski Perugi, je v intervjuju za italijansko televizijo odkrito spregovoril o svoji preteklosti, o njegovem odnosu z Britanko in o grozljivem dogajanju v najetem stanovanju.

Guede doslej še ni javno spregovoril o podrobnostih, zato so gledalci oddaje Storie Maledette na italijanski televiziji Rai 3 včeraj z velikim zanimanjem spremljali predvajani intervju, javna debata o odmevnem primeru pa se je nato preselila tudi na družbena omrežja, kjer je prevladalo mnenje, da je bil zelo prepričljiv. Guede, ki je z odliko diplomiral iz zgodovine, se je pokazal v povsem drugačni luči, kot so ga v preteklih osmih letih prikazovali številni svetovni mediji – kot brezdelneža s kriminalno preteklostjo.

Na pogovor je pristal, da bi zanikal "izmišljotine", ki krožijo o njem. Dejal je, da ni kriminalec, da nima kriminalne kartoteke, da se ni nikdar ukvarjal z drogami, prav tako ni kradel. Vztraja, da ni vdrl v vrtec v Milanu, temveč je bil tam s prijateljem. Prav tako pravi, da ni ukradel prenosnika, ki ga je imel pri sebi, saj da ga je kupil rabljenega in ni vedel, da je ukraden. V njegovi torbi so bojda tedaj našli nož, a sam pravi, da so ga morali tja poriniti policisti, ker so mislili, da je njegov. Svoje besede potrjuje z dejstvom, da v danih primerih ni bil obsojen za nobeno dejanje.

Občevala nista, ker nista imela kondomov, nato je pozvonila Knoxova

V nadaljevanju pogovora je spregovoril o dogajanju na noč, ko je umrla Meredith Kercher. Kot pravi, ga je tisti večer prav ona povabila v stanovanje. Poljubila sta se, a nista imela spolnih odnosov, saj nihče od njiju pri sebi ni imel kondomov. Spominja se, kako je Kercherjeva potarnala nad sostanovalko Amando Knox, češ da slabo skrbi za higieno, ne pospravlja in hkrati zamuja s plačevanjem najemnine. Nadaljuje, da mu je tedaj zakrulil želodec, zato je z njenim dovoljenjem iz hladilnika vzel sok, nato pa se je podal na stranišče. Tam je zaslišal zvonec. Kot pojasnjuje, je Knoxova morala pozvoniti, saj je Meredith v ključavnici pustila ključe. "Prepoznal sem njen glas. 100-odstotno sem prepričan, da je bila ona. Slišal sem tudi, da sta se začeli prepirati. V kopalnici sem bil približno 10 minut. To vem, ker sem prek slušalk poslušal glasbo. Slišal sem dve pesmi, tretjo pa je prekinil krik, ki je bil mnogo glasnejši od glasbe v slušalkah. Tedaj me je zaskrbelo, kaj se dogaja," opisuje dramatične trenutke.

Amanda Knox, sostanovalka umorjene Kercherjeve, naj bi dobro vedela, kaj se je res dogajalo, je po skoraj devetih letih v intervjuju za italijansko televizijo dejal obsojeni Rudy Guede.
Amanda Knox, sostanovalka umorjene Kercherjeve, naj bi dobro vedela, kaj se je res dogajalo, je po skoraj devetih letih v intervjuju za italijansko televizijo dejal obsojeni Rudy Guede. FOTO: Reuters

'Namesto, da bi poklical pomoč, sem ves prestrašen zbežal'

Nadaljeval je, da je videl Knoxovo bežati, ni pa tako zelo prepričan v prisotnost njenega fanta Raffaela Sollecita.
V naslednjih trenutkih je poskušal rešiti Meredith, ta pa mu je med hlastanjem za zrakom poskušala nekaj povedati. Pravi, da ga je pograbila panika. "Namesto, da bi poklical pomoč, sem poskušal ustaviti krvavitev z brisačami. Meredith je hotela nekaj povedati. Na steno sem z njeno krvjo začel zapisovati črke, ki jih je izgovarjala. Nato je strah prevladal. Zbežal sem," pravi. Poudaril je, da ni vdrl v stanovanje, prav tako na morilskem orožju ni bilo njegovega DNK.

Glede odločitve italijanskega vrhovnega sodišča, ki je oprostilo Knoxovo in Sollecita, je dejal, da je iz sodbe kasacijskega sodišča jasno razvidno, da sta bila oba takrat v poslopju. Sam je bil obsojen sodelovanja pri zločinu, čeprav v roki ni držal noža, s katerim so ubili Meredith. "V nobeni sodbi nisem imel opravka z morilskim orožjem," pravi.

Prepričan je, da je nekdo po tem, ko je zbežal, premeščal in po svoje nastavljal stvari v stanovanju. "Ko sem jaz zbežal, ni bilo tam nikogar, vrata spalnice pa sem pustil na strežaj odprta. Meredith je bila oblečena in stanovanje ni bilo razmetano. Policija pa naj bi ga naslednji dan našla v povsem drugačnem stanju," pravi.

"Če Sollecito trdi, da jaz vem, kaj se je res dogajalo, moram odgovoriti, da sta on in Knoxova tista, ki vesta, kaj se je dogajalo," dodaja. Kot pravi, bo vztrajal pri naporih, da dokaže svojo nedolžnost, saj si najbolj od vsega želi, da bi enkrat svet izvedel resnico.

Pogovor je končal z opravičilom: "Opravičujem se Meredithovi družini, ker nisem vztrajal z reševanjem. Če moram zato, ker ji nisem uspel pomagati, odsedeti 20 let v zaporu, bom to tudi storil. Ne mislim pa v zaporu odsedeti niti enega dne zaradi umora."

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majstr1a
24. 01. 2016 10.20
+1
Amanda Knox Case Crime Scene Video November 3, 2007 Sranje na 15:28 potrjuje njegove besede :) Američanka in makaronček pa sta seveda kriva, kdor malo pogleda njune slike iz 2007 ob prijetju, mu bo to jasno.
DeycoSI
24. 01. 2016 08.12
-2
O lubi bog, kako zaporedje dogodkov je ta tip navedel. Verjetnost takšnega dogajanja je manjša od verjetnosti zadetka na lotu! Mah ne vem, kaj zna samo CIA izvajati metode, po katerih v nekaj urah osumljenci vse izčvekajo?
poetess
22. 01. 2016 17.54
+25
Knoxova me ne more prepričati, da ni morilka.... pa ne zaradi tega intervjuja.... kdor je skrbno spremljal ta proces se bo strinjal z menoj....
290ktober
22. 01. 2016 18.52
+2
spletni_nepridiprav
22. 01. 2016 17.28
+1
podoben primer se je zgodil pred kratkim v firencah ko je ilegalni priseljenec iz senegala Cheikh Tidiane Diaw ubil ameriško umetnico Ashley Olsen na skoraj identičen način. kakšno naključje.
zennn
22. 01. 2016 16.33
+30
Hotela sta seksat, pa nista, ker noben ni imel kondomov, nakar mu je zakrulil mu želodec (lačen) nato je šel po sok. Nato v kopalnico (WC?). Ko je vstal od bejbe je moral imeti v žepu telefon in slušalke, nato je v kopalnici v ušesa vtaknil slušalke in stisnil play. Torej, nekdo je pri bejbi, s katero sploh še nista seksala in za katero niti ni pričakoval, da mu bo dala, se praktično komaj poznata, človek mora vprašat za dovoljenje če lahko vzame sok iz hladilnika, potem pa ti gre mirno na 10 minutno sranje in posluša muziko. Potem ko naj bi jo nekdo drug zaštihnil, je v paniki poskušal ustaviti kri z brisačami. Nekaj je hotela povedat in je imel na razpolago mobitel s kamero, ki verjeli ali ne, snema tudi zvok, on se je pa odločil za bolj ziher dokaz, pisanje njenih besed na steno tako da je svoj prst uporabljal kot pero, njeno kri pa kot črnilo. Jep, zaenkrat vse logično in nadvse razumno.
Dinho8O
22. 01. 2016 16.56
+5
Hahahaha ni treba bit ravno pameten, da bi ti bila zgodbica vsaj malo privlečena za lase :D
spletni_nepridiprav
22. 01. 2016 17.28
+4
slaiko
22. 01. 2016 15.51
+4
Dam roko v ogenj da je Rudi nedolžen.Spremljam že dolgo to zgodbo in sem prepričan da bo 1x prišla resnica na dan. Včeraj ob 21.05 na Rai3 če ima kdo zamik toplo priporočam da si jo ogleda.
KRALJKEKEC
22. 01. 2016 14.50
-11
Že v njegovem pogledu v prazno temnino,v očeh žarijo sama zavajanja, laži,podlosti brez kančka človeške vesti in žalosti.... Ko je moril je bil .....danes je pa še provokatorski lažnivec!
Dinho8O
22. 01. 2016 14.57
-8
Res je, samo pogledaš v oči, pa vidiš praznino. Podobno nedolžen kot steven avery :P
Prototip
22. 01. 2016 15.21
+15
vidva sta pa prava psihologa,,,,,a delata mogoče na ustavnem sodišču????
TvojPrijatelj
22. 01. 2016 14.33
+2
Nisem pravnik, nimam nikakršnih izkušenj s pravom ampak:" V njegovi torbi so bojda tedaj našli nož, a sam pravi, da so ga morali tja poriniti policisti, ker so mislili, da je njegov": Policisti ne bi nikoli dali noža nazaj v njegovo torbo ker bi ga, najdenega, analizirali in to ne glede na stanje noža."To vem, ker sem prek slušalk poslušal glasbo" WTF????? Nikakor ne more nekoga obdolžit da ga/jo je slišal. Če je imel slušalke in ne sranje na glavi, potem ni slišal nikogar. Ko poslušaš glasbo preko slušalk ne moreš slišat okolice.
kiboko
22. 01. 2016 13.49
+4
" prav tako na morilskem orožju ni bilo njegovega DNK." ---- Seveda ne, kajti to ni bilo morilsko orožje, tudi vbodna rana je bila drugačne oblike, to je bil nož, ki ga policija našla v kuhinji pri Amandi, ni pa bil pravi ... mogoče je pravega odnesel prav Guede.
tata_mata
22. 01. 2016 13.41
+5
Še en nejasen umor, v katerem nastopa kopalnica...
rezerva
22. 01. 2016 13.13
+5
In na koncu vedno naj... črnc !
Byorn
22. 01. 2016 13.01
-5
sej nemorš verjet, koji k...., vam je pa reko da morte prebrat ta članek, če vam ni všeč......bodite raje srečni, da ima vsaj nekdo delo v tej sloveniji pa čeprav samo prepisuje članke ;)
Principat
22. 01. 2016 15.09
+3
raca je tudi vprašala kdaj bo dež , tega pa ni dojela da je v lavorju
olafur
22. 01. 2016 12.57
+11
Zanimivo, da imajo vse zgodbe okoli tega umora en kup pomanjkljivosti in lukenj, mislim, da vsak nosi kar nekaj krivde.
kiboko
22. 01. 2016 13.49
+4
on_solid_ground
22. 01. 2016 12.52
+15
Nedolžnosti ne more dokazat....ker imata onadva preveč denarja za podkupnine
Dinho8O
22. 01. 2016 12.32
+10
Ta zgodba ima slabe temelje
User416781
22. 01. 2016 12.19
-9
Kdo sploh so ti ljudje - a to je ena od glavnih novic dneva...?! Koga briga...
kiboko
22. 01. 2016 13.50
+7
BobbyP
22. 01. 2016 11.37
-2
Samo, da se ne piše in govori o dodatkih in paštetkah. Vse sranje tega sveta je dobro za odvračanje pozornosti.
25kur
22. 01. 2016 11.12
+39
ja pa glih v kopalnico je šel pa glih slušalke je imal na glas ja pa glih pršu je nazaj ko že ni blo nobenega tam, ja pa glih kondomov nista imela oba, ja pa črke je s krvjo pisal, ja pa glih en krik je bil glasnejši, ... PA KAJ SMO V KAKI RISANKI AL KAJ
Eastman
22. 01. 2016 11.36
+17
stolki
22. 01. 2016 11.03
+18
Slišal je zvonec in njen glas, pa slušalke na ušesih, pa glasba, pa bla bla... Gotovo pa je nekaj: odgovor na zagonetko tiči v kruljenju v želodcu!
Alteist
22. 01. 2016 11.57
-5
Svalbard
22. 01. 2016 10.53
+3
Še en BS člank.