Tujina

Rudarji najprej na zabavo, nato na zaslišanje

Copiapo, 21. 10. 2010 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Teden dni po "vrnitvi v življenje" morajo čilski rudarji, ki so jih pred očmi celotnega sveta reševali iz ujetništva pod zemljo, na zaslišanje. Še prej pa jim je neki milijonar pripravil zabavo in jih bogato obdaril.

Za čilske rudarje se je po rešitvi začelo novo življenje.
Za čilske rudarje se je po rešitvi začelo novo življenje. FOTO: Reuters

Tožilstvo v mestu Copiapo preiskuje možnost vložitve tožbe proti lastnikom rudnika San Jose, kjer je 33 rudarjev kar 70 dni čakalo na rešitev. Teden dni po "vrnitvi v življenje“ je moral zato eden od rudarjev, vodja izmene Luis Urzua, na zaslišanje.

To čaka tudi vse ostale, poleg tega pa jih bo tožilstvo poslalo na zdravniške preglede, da bi ugotovili, ali so zaradi nesreče v rudniku utrpeli kakšne poškodbe. Na podlagi pogovorov in pregledov se bodo nato odločili, ali bodo tožbo vložili ali ne.

Sorodniki 33 rudarjev so sicer vložili dve kazenski ovadbi še v času, ko so bili možje ujeti pod zemljo: proti lastnikom rudnika in proti čilski vladi, ker je kljub varnostnim problemom dovolila obratovanje rudnika. Poleg tega je 29 družin rudarjev vložilo tudi odškodninsko tožbo proti lastnikom rudnika, v kateri zahtevajo 12 milijonov dolarjev.

Zabava za rudarje

Claudio Yanez, ki se je takole veselil rešitve, je svoje dekle na zabavi zaprosil za roko.
Claudio Yanez, ki se je takole veselil rešitve, je svoje dekle na zabavi zaprosil za roko. FOTO: Reuters
Rudar Claudio Yanez je na zabavi zaprosil svoje dekle za roko. Poročila se bosta na njen rojstni dan.

Rudarji so postali v času ujetništva, še bolj pa med reševalno akcijo, prave medijske zvezde. To jim je po eni strani prineslo veliko neljube pozornosti, ki je niso vajeni, po drugi pa kar nekaj bogatih daril. Med radodarneži se je najbolj izkazal milijonar Leonardo Farkas. To je tisti človek, ki je takoj po rešitvi vsakemu od 33 mož nakazal 10 tisoč dolarjev.

V četrtek pa je zanje, za njihove družine ter prijatelje pripravil zabavo in jih znova obdaril. Vsakemu je podaril motorno kolo, dvema, ki nimata lastnega doma, pa je obljubil hišo.

Rudarja Ariel Ticona, ki je v času ujetništva postal oče deklice, in Richard Villaroel, ki je otroka dobil v torek, sta dobila denar. Koliko, mediji ne poročajo.

So pa bogataša obdarili tudi rudarji. Prinesli so mu pismo, ki so ga zanj napisali v rudniku, in čilsko zastavo s podpisi vseh 33.

V rudniku bakra in zlata San Jose se je 5. avgusta zgodila nesreča. 33 rudarjev, za katere sprva skoraj nihče ni več verjel, da so jo preživeli, so s posebno kapsulo rešili šele po desetih tednih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brzinsek
21. 10. 2010 21.13
dobr...10 tisoč usakem....recimo no....pol zabava niti ne...pa moped..to je skor bedarija..ampak da bo postavu dvema k nimata doma hiše je pa res lepo;)..vsaka čast;)
DedekLakai
21. 10. 2010 18.41
Sem vesel da je tako radodarn, take rabimo. Ampak je verjetno tu vzadi ziher še kakšna zgodba...
kepar11
21. 10. 2010 15.35
denar denar sveta vladar...
nefretete
21. 10. 2010 15.01
Zelo lepa gesta. Sicer pa me zanima, kolko delnic rudnika ima in kaj se bo dogajalo na sodišču?
Acipi
21. 10. 2010 14.52
Jah, sj je lepo da ni usak miljonar sebičen, ampak vrjemte da tk težko spet ni dat če maš denar... In ja, mal je pretiravu, sploh pa denar ne sme bit opravičilo ali povračilo naštale duševne škode... Normalno se mi zdi, če bi dal 10.000 dolarjev tistim, ki jih je prizadela kaka vlka naravna nesreča (poprava, toča itd.), ne pa nekaj, za kar denar ne more bit povračilo... Nism pa nč faušn, dokler še dostojno živiš in si normalen tut hrepeniš ne po denarju ;)
chicago.bears
21. 10. 2010 14.06
mal vse skupaj pretiravajo sem zelo vesel da so zivi in reseni
seba666
21. 10. 2010 12.56
vsa cast cloveku