Tujina

Rubio in Cruz skupaj nad Trumpa: Danes bi na Manhattnu prodajal ure, če ne bi nasledil 200 milijonov dolarjev!

Houston, 26. 02. 2016 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Marco Rubio in Ted Cruz se zavedata, da jima teče voda v grlo, zato sta se na soočenju v Houstonu prvič družno spravila na vodilnega republikanskega predsedniškega kandidata Trumpa. Do zdaj so njegovi protikandidati obtoževali drug drugega, Trump pa je nabiral prednost.

Na soočenju se je bil bol predvsem med Trumpom, Cruzom in Rubiom.
Na soočenju se je bil bol predvsem med Trumpom, Cruzom in Rubiom. FOTO: AP

Marco Rubio in Ted Cruz sta se na soočenju republikanskih predsedniških kandidatov v teksaškem Houstonu skupaj odločno spravila na vodilnega Donalda Trumpa, saj je bila to njuna verjetno zadnja priložnost, da zaustavita pohod newyorškega milijarderja do predsedniške nominacije stranke.

Na odru sta bila tudi guverner Ohia John Kasich in temnopolti zdravnik Ben Carson, ki sta se Trumpu zasmilila, saj zaradi spopada na ravni Rubio-Trump-Cruz skorajda nista prišla do besede. Za gledalce soočenja, med katerimi sta bila v dvorani celo nekdanji predsednik ZDA George Bush starejši s soprogo Barbaro, je bilo, kot da Carsona in Kasicha ni na odru.

"A me bo kdo prosim napadel," je dejal Carson in izzval smeh prisotnih.

Razen nekdanjega guvernerja Floride Jeba Busha, ki je odstopil od tekme po slabem rezultatu v Južni Karolini, se doslej noben od republikanskih predsedniških kandidatov ni upal spopasti s Trumpom. Tokrat pa zavor ni bilo, čeprav je Trump vračal z isto mero in je po soočenju razigrano dejal, da je užival v spopadu, nasprotnikoma pa ni pripisal veliko možnosti za uspeh.

Senatorja sta Trumpa napadla med drugim zaradi tega, ker je dejal, da bo pošten posrednik med Izraelom in Palestinci. Prepričana sta, da so imele palestinske oblasti že dovolj možnosti za mir, pa jih niso izkoristile. Rubio je tako dejal, da mora biti naslednji ameriški predsednik odločno na strani Izraela, kar sam tudi namerava, medtem ko je Cruz dejal, da bo veleposlaništvo ZDA preselil v Jeruzalem.

Cruz je Trumpu napovedal, da novembra ne bo premagal Hilary Clinton, Trump pa mu je odvrnil, da ima on še manj možnosti ter mu zabrusil, da ga je lahko sram, ker ga ne podpira nihče od senatnih kolegov. Cruz se s pomanjkanjem podpore kolegov v Washingtonu hvali in zagotavlja, da ne bo sklepal poslov v škodo konservativnih načel, Trumpa pa je spomnil, da je leta 2004 napisal ček demokratskemu kandidatu Johnu Kerryju za kampanjo proti Georgu Bushu mlajšemu. Trump ga je znova označil za lažnivca, Cruz pa je odvrnil, da je lažnivec Trump.

Trump Rubiu: Nenehno se znojiš in dušiš, nisi primeren za predsednika!

Trumpu zaenkrat najbolje kaže.
Trumpu zaenkrat najbolje kaže. FOTO: AP

Še bolj oster pa je bil 44-letni Rubio, ki v anketah Floride krepko zaostaja za Trumpom. Newyorškemu milijarderju je očital, da govori le to, da so vsi neumni, da bo Ameriko naredil veliko, da bodo zmagovali in da zmaguje v anketah. Očital mu je, da proizvaja oblačila v Mehiki in na Kitajskem, torej v državah, ki ju nenehno kritizira med kampanjo, Trump pa je odvrnil, da Rubio nima pojma o poslih.

"Ne vem niti, kako spraviti podjetja v bankrot," je ustrelil Rubio nazaj in med drugim opozoril, da je Trump plačal milijon dolarjev kazni zaradi najemanja nezakonitih priseljencev. Sicer ne mehiških, ampak menda poljskih. Trump mu je zabrusil, da je edini kandidat, ki je kdaj v življenju koga najel za delo. Rubia je med in po soočenju obtoževal, da se nenehno znoji in duši, zaradi česar ni primeren za predsednika.

Newyorčan se je zameril latinskoameriškim volivcem, ko je mehiške priseljence označil za kriminalce, vendar pa je na soočenju zatrdil, da ga imajo ti volivci radi, ker jim bo zagotovil delovna mesta. Zato ne verjame anketam, ki mu napovedujejo hud poraz med temi volivci. Rubia je kritiziral, da je prodal svojo nepremičnino za velik dobiček lobistu, ki je zato dobil zakonodajno uslugo, Rubio pa je povedal, da bi Trump danes na Manhattnu prodajal ure, če ne bi nasledil 200 milijonov dolarjev.

Republikanski kandidati se bodo zdaj posvetili kampanjam v 12 zveznih državah, kjer bodo 1. marca strankarske volitve in zborovanja. Ankete Trumpu napovedujejo gladke zmage v vseh zveznih državah razen v Teksasu, kjer vodi domačin Cruz.

Republikanci si bodo prihodnji torek porazdelili 595 delegatskih glasov za konvencijo julija v Clevelandu, za nominacijo stranke pa jih je potrebno osvojiti 1237. Trump jih je doslej nabral 82, Cruz 17, Rubio 16, Kasich šest in Carson štiri. Trump je nazadnje gladko zmagal v Nevadi v torek, kjer je dobil 46 odstotkov glasov republikanskih udeležencev strankarskih zborovanj pred Rubiom (24 odstotkov), Cruzom (21), Carsonom (pet) in Kasichem (štiri).

Kaj bo pokazala Trumpova davčna napoved? Mu res lahko sesuje kampanjo na koščke?

Rubio je opozoril tudi na propadlo Trumpovo univerzo, ki je od naivnih Američanov potegnila 36.000 dolarjev za šolanje o nepremičninah, v zameno pa so dobili kartonsko podobo Trumpa in kup neumnosti. Milijarderja so napadli tudi zato, ker še ni objavil svojih davčnih napovedi. Nekdanji predsedniški kandidat republikancev Mitt Romney je pred dnevi trdil, da se tam skriva bomba, ki bo sesula Trumpovo kampanjo. Trump je najprej povedal, da je Romney bedak, potem pa tarnal, da ga zvezna davkarija nenehno preverja zadnjih 12 let in da ga preverja tudi sedaj. Zato podatkov ne more objaviti. Po soočenju pa je za CNN dejal, da ga davkarija preganja zaradi njegove krščanske vere.

Trump je doslej zmagal v New Hampshiru, Južni Karolini in Nevadi ter osvojil drugo mesto v Iowi, pri čemer je s pridom izkoriščal to, da so se ostali protikandidati med seboj "tepli", da bi postali njegova alternativa, saj menijo, da ni pravi republikanec in da nima možnosti za zmago novembra na splošnih volitvah proti demokratki Clintonovi. Republikanci senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa še vedno ne jemljejo resno kot kandidata, ki lahko premaga Clintonovo. In medtem ko so se republikanci dajali med seboj, se jim je Trump smejal in nizal zmage ter pridobival in ohranjal visoko prednost v anketah.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
27. 02. 2016 15.29
+1
Politiki so tako ali tako samo zabavljači, za široke ljudske množice (rajo) odloča se v ozkih krogih daleč o oči. Tako je tu v Sloveniji, tako je tudi tam preko oceana. V primeru samovolje te doleti usoda JFKja
Danica Krajnc
26. 02. 2016 19.27
+0
Poklicni igralci bodo morali malo razmisliti o ogroženosti svoje zaposlitve. Vse več je novih igralcev (delo na črno) in dogodkov po vsem svetu, ki pa so veliko bolj zanimivi. Filmi in nadaljevanke vseh vrst , razen znanstvene fantastike, no pa komedije - pa že tudi te imajo konkurenco, so vedno manj zanimivi. Glede na to, da nam novi mediji omogočajo slediti dogajanju po vsem svetu, filmov kot takih, sploh ne potrebujemo več. Resničnost je veliko bolj zanimiva v dobrem in slabem pomenu.
juwel
26. 02. 2016 19.19
+2
NE DUHA NE SLUHA O BEGUNCIH V SLOVENIJI Z STRANI POPTVJA....BRUKA EN ČLANEK PA ŠE NA TEM SE NE SME PISAT NIČ....
aaaaaa122121
26. 02. 2016 17.52
+3
Bolano ker show za ofce, tudi ce trampu uspe ne bo nic drugace kot je v to ste lahko prepricani, eden najbolj intelektualnih zemljanov je nekoc izjavil;" Volitve bi bile prepovedane, ce bi lahko kaj spremenile". In potrebno je dodati da je imel popolnoma prav. Odloca se dalec od teh ljudi.
ivan.z Doba
26. 02. 2016 19.13
+3
Al83
26. 02. 2016 17.06
+5
Kaj bluzijo o latinosih? Kolikor sem jaz slišal, je dobil Trump večino latino glasa v Nevadi(okoli 45%). Trump je absoluten favorit. Tudi če se Cruz in Rubio združta ne bosta imela skupaj dovolj podpore, pa tudi se ne bosta, ker se ne marata. Trump bo zmagal Republikansko konvencijo in pol bo povozil Hillarij, ki je še pol njene stranke sovraži. Edin način, da mu lahko preprečjo zmago je z Asasinacijo, tako, kot so pri nas komunisti pospravili Krambergarja. Samo če bodo to naredil, bodo po tem imeli državljansko vojno, ker za razliko od Slovencov so Amerikanci oboroženi do zob.
gangsterist
26. 02. 2016 16.13
+4
najlepši slovenski zet, mi smo s tabo
ONniON
26. 02. 2016 14.57
+2
v zda so rekordne razlike med bogatimi in revnimi, 50 milijonov prebivalcev je odvisnih od ljudskih kuhinj, obljubljena dežele ane slovenci ?
spletni Kritik
26. 02. 2016 15.39
+4
Pač v ZDA delaš in dobiš pošteno plačilo.. lahko si pa klošar, samo nimaš socialne ampak ljudske kuhinje ipd.
nikhrast
26. 02. 2016 15.42
+2
No vidiš, dežela za sposobne, podjetne, pridne, malo brihtne..., zato pa folk drvi tja.
blef
26. 02. 2016 15.52
-1
zakaj malo brihtne?......v vsem so pred ostalim svetom.
ONniON
26. 02. 2016 16.55
+1
nikoli nebi delal in živel v zda hvala lepa
rossi66
27. 02. 2016 10.06
+1
@Tolar... To je tvoja osebna odlocitev in jo spostujem. Sam imam popolnoma drugacne izkusnje o ZDA... Vrhunske moznosti vrhunskega tehnicnega, raziskovalnega in inzenirskega dela, odlicno placilo, 6 tednov placanega dopusta, zdravstvena oskrba vrhunska, zivljenje v Koloradu..., kaj dosti boljsi life-style pac ne more biti. Edino, kar me zadnje case zacenja resnicno skrbeti in me dela precej zivcnega predvsem zaradi skrbi za druzino, je ta nesorazmerni porast nesmiselnih strelskih pohodov... In cesar me je se bolj strah, popolnoma random izgledajo, drzava pa prakticno ne reagira... Glede vsega ostalega pa le... Go USA!
deathbite
26. 02. 2016 13.07
+2
Pa kavsal tudi ne bi!
Kapitol
26. 02. 2016 12.57
+7
200 M lahko daš velemenedžerjim iz F-21, pa brez "davkoplačevalskih dokapitalizacij" po nekaj letih še kostanja na ulici ne bi prodajali, kaj šele ur........
appollyon
26. 02. 2016 17.49
+2
So mel več in tud velik v žep pograbil, seveda so javnosti prikazovali zgubo.
sonofabitch
26. 02. 2016 12.28
+8
Smešno, ko neki karierni politiki, ki večji del časa posvečajo zbiranju donacij za kampanjo in nabiranju političnih točk Trumpu očitajo koga je zaposlil in koliko miljonov je zaslužil.
Gregor Novak
26. 02. 2016 11.19
+19
Ne maram Trumpa preveč, a vseeno veliko bolj kot ostale, še posebej "Hilldoginjo". Podpiram ga ker: 1. je sam ustvaril svoj imperij, vmes skoraj propadel in se je spet dvignil. To pove o človekovem razumevanju ekonomije zelo veliko.. Ni dolžan nič ne Wall Streetu, ne naftnim, orožarskim,...lobijem; 2. Je iskren, mogoče celo preveč, včasih pa res "mimo udari", a je vseeno od vseh kandidatov najboljši; 3. Razume situacijo v Siriji, kdo podpihuje vojno (IS, Turčija, S.Arabija,...) in ceni Putina, kar je zelo, zelo važno v tem trenutku. Sam je dejal, da se mu je Putin všeč zaradi njegove inteligence in neposrednosti. Ta dva bi mir naridila v nekaj mesecih kot predstednika; 4. Trump sam financira svojo kampanijo za razliko od drugih, ki so odvisni od donacij. In če ti en lobi (Wall Streen npr.) donira miljone, seveda pričakuje usluge v prihodnosti. Pa še bi lahko našteval a stavim, da škoda truda. Komentar bo itak izbrisan...Off topic: ameriška "demokracija": Dve, ja dve. Ne tri, štiri,...ZDA imajo samo dve stranki: republikanci in demokrati. Res "demokratična" izbira...
CestniKolesar370Wattov
26. 02. 2016 12.35
+7
Ne pozabi da je trump od teh kandidatov najmanj zapravil za kampanjo. :)
razerznak
26. 02. 2016 17.32
+1
ima največ free coverage na mainstream medijih , kar je sicer odlično
aaaaaa122121
26. 02. 2016 17.57
-1
Res verjamemo da lahko sam Trump kljubuje celotnemu Wall streetu, jst ne, zal, bom verjel ko bom videl, a zal ne bo ameriski predsednik, ce je res sam bodo ze prej ostali poskrbeli da ne bo izvoljen, elite ne bodo sle v podobno zgodbo kot je bil JFK, zagotovo. Ptav gotovo je v ozzadju kaksen lobij, samo se ne vemo kater, brez tega, sedaj ne bi bil v tekmi, ker sam ne nadzoruje medijev, ce te pa ni v njih, pa nimas nobene moznosti za izvolitev.
JANZELJ
26. 02. 2016 10.55
+4
Izbrisan komentar: Čokolino novinarstvo! :)))
JANZELJ
26. 02. 2016 10.56
-2
JANZELJ
26. 02. 2016 10.56
-1
extradeluxe
26. 02. 2016 10.44
+17
Trump je večkrat propadel in se znova pobral. Tistih 200 mio je že zdavnaj izgubljenih, pa vendar se je tip ponovno dvignil med zvezde iz nule. Tip je fenomen. Dejansko mu nihče ne seže do nohtov na nogi. Res pa je njegova aroganca za normalnega človeka nopojmljiva.
extradeluxe
26. 02. 2016 10.45
+6
Trump ni nikoli pričakoval, da bo prišel tako daleč s kandidaturo, šel se je le malo marketinga in sicer s svojim lastnim denarjev, za razliko od drugih.
Daichi Sawamura
26. 02. 2016 10.45
+4
Fenomen so delavci v tretjih razvojin državah ( Mehika, Kitajska Indija Pakistan ) Ki mu ustvarjajo ta donos. Se ti zdi to ok ? Bedaki že sam naslov in dejansko da nas pumpajo s tem aAmeriškim cirkusom je bedno in žalostno...
cirenij
26. 02. 2016 10.47
+11
Kapitol
26. 02. 2016 11.12
+5
Tak je svet in človekova narava.....ljudje pač želijo izdelke, ki jim jih nudi kapitalistično gospodarstvo.....tudi ti solaris tole poganjaš, ko kupuješ izdelke, tu se pa delaš lepega.....Kaj pa je socijalizem lepega naredil v 20 stoletju? Bankrot pol sveta in 1,5 milijard ljudi končalo v revščini....
JANZELJ
26. 02. 2016 11.47
-3
Kapitol
26. 02. 2016 12.09
+1
Slovenec-slovencu=pes
26. 02. 2016 10.43
-1
hehehehe e moji popovci. Že eno uro se v Luki Koper ukvarjajo policisti z grožnjo z bombo v upravni stavbi. Vi pa nabijate s temi amerigosi. Imamo več novic iz sveta kot pa iz bližnjega travnika.
deathbite
26. 02. 2016 13.08
+2
redtraktor
26. 02. 2016 10.41
+3
Če bi prodajal ure, bi tile njegovi nemočni nasprotniki vsaj vedeli koliko je ura in se nebi z njim zapletali in si delali sramoto.
JANZELJ
26. 02. 2016 10.40
-2
dovolj moćnosti za mir,
JANZELJ
26. 02. 2016 10.41
-2
JANZELJ
26. 02. 2016 10.42
-1
JANZELJ
26. 02. 2016 10.55
-2
Izbrisan komentar: Čokolino novinarstvo! :)))
CestniKolesar370Wattov
26. 02. 2016 10.34
+11
Če se ne motim, imata in Cruz in Rubio za več kot milijon dolarjev premoženja. Če se ne motim, ni nihče izmed njiju delal v gospodarstvu, ta milijon jima je dala država, ker delata za vlado že celo življenje. Rubio ima okoli enega milijona, Cruz okoli 3.5. Za razliko od teh dveh kekcev Trump denar obrača v realnem sektorju. Primer zaključen.
Daichi Sawamura
26. 02. 2016 10.47
-2
Realni sektor pa delavci na Kitajskem ki delajo za 1€ na dan...za njega in njegov "Imperij" ki je tolk vredn k moj skret..Za mene osebno. Za ovce pa je to oh in sploh. Realno !
Kapitol
26. 02. 2016 11.07
+5
fridman 10+.... ampak "nerealni" sektor ne razume, ker živi "nerealno"....nekje v oblakih..........
CestniKolesar370Wattov
26. 02. 2016 11.08
+11
Vi socialisti ste eni čudni ljudje. Pritožujete se, da imajo nekateri jahte, luksuzne vile in Ferrarije, v vašem svetu naj bi vsi imeli približno isto denarja. Ko pa koporacije dvignejo Kitajsko iz nivoja, kjer so jedli čričke v eno gospodarsko najbolj rastočih držav, vam pa spet ni prav, ker gre po vašem mnenju vaš denar tja. Kje je zdaj solidarnost? Vsi smo solidarni, ko ni treba svojega denarja dat. Kitajci so prej jedli čričke, zdaj pa živijo čezdalje bolj dostojno življenje. Koliko je pa teb osebno vreden imperij nekoga drugega, pa ni relevantno. Kardashianove verjetno ne tebi, ne meni niso vredne nič. V industriji zabave so pa vredne težke milijone. So what?
Kapitol
26. 02. 2016 11.13
+3
deathbite
26. 02. 2016 13.09
-3
milton, se mi zdi, da si Kitajsko videl samo prek google maps!
appollyon
26. 02. 2016 17.51
+1
Za delavce na kitajskem so kitajci krivi, po vrhu pa zakaj bi potem pa delal na kitajskem, če bi bila cena ista?!? Če bi pa vse firme delale doma, lahko pa zmnožiš koliko kitajcev bi bilo brezposelnih.
aaaaaa122121
26. 02. 2016 21.56
+1
fridman a si res tako omejen ali se samo delaj, kitajska je bila visoko razvita civilizacija preden je kdo sploh vedu za ameriko, ajo uboge ofce, ki ne poznate vec od os zgodovine. pa trgovina iz kitajske ni popularna prvic v zgodovini, oz je za omejene ofce.
Kliko7
26. 02. 2016 10.33
+5
Ja potem pa ni vrag da nebi Melanija v Sevnico prinesla kakih 10 mio dolarčkov, kar je za njo drobiž, da bo kraj malo zadihal, župan bo vesel, ljudje imeli veselico in tako naprej! Pa bomo vsi zadovoljni!
Kliko7
26. 02. 2016 10.34
+2
Kliko7
26. 02. 2016 10.35
+2
Kliko7
26. 02. 2016 10.39
+2
Kapitol
26. 02. 2016 10.33
+8
Tule se že levi nekaj vsajajo, pa bi bilo bolje da so tiho, saj drugega kot nove pufe jemat, in države z državljani spravljat v revščino, do sedaj v 70 letih še niso pokazali.....Če bi dali 200 M menedžerjem f-21, bi iz dega ratalo vsaj 20 milijard dolarjev dolga.....No saj z nečim podobnim so se izkazali v SLO..............Kako lahko eni kekci, ki niti niso sposobni preživeti na prostem trgu, tukajle to zagovarjajo.....smešno.....
JANZELJ
26. 02. 2016 10.36
-2
Farinelli ne cvili tukaj in raje v nedeljo nafilaj garačem do vrha...
JANZELJ
26. 02. 2016 10.36
-2
deathbite
26. 02. 2016 13.10
-1
Hijene nas je pripeljala v to kako in ne levi!
jung
26. 02. 2016 10.32
+3
DONALD....RASTURAJ......!!!!!!!
Kliko7
26. 02. 2016 10.38
+2