Tujina

Rožljanje z orožjem

Teheran, 24. 01. 2012 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Napetosti med Iranom in zahodnimi državami na čelu z ZDA se stopnjujejo. Morebitni vojaški spopad med ameriškimi letalonosilkami in iransko mornarico je že vnaprej odločen, a vseeno se lahko gorivo v Evropi podraži za 100 odstotkov.

Pridružite se uradni strani oddaje SVET na Facebooku s klikom na

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (227)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gavrane20
02. 02. 2012 12.36
Mislm da razni European pa Misija pa Martian ce bo poknl bojo prvi k se bojo sli skrit pod mizo
nmaniak
27. 01. 2012 15.46
Če bo že poknilo, bo to drugi Vietnam, s tem da se ne bodo sano ZDA opekle s to vojno ampak še kdo zraven.
martinkrpan1
25. 01. 2012 15.47
+1
neverjetno kok date tek pomembno novico tek hitr na stranski tir--pa še en dan ste zamujal proti najdi si novicam
janez6bb
25. 01. 2012 16.17
-2
Neutrino
25. 01. 2012 11.18
+5
Levu ne moreš pristriči kril, ker jih nima. Majhna analogija v zvezi z situacijo v hormuški ožini. Če se Iran odloči zapreti Hormuško ožino mu tega okupatorske sile ne morejo več preprečiti. Prvi ukrep je aktivacija minskega polja skozi ožino. Kdor približno pozna karakteristike te ožine vidi, da je max. globina 55 metrov, kar pomeni da je blitzkrieg taktika - trenutna vodilna taktika okupatorskih sil "prikradi in napadi" v štartu onemogočena. Samo osnovno razminiranje ožine bi, ob predpostavki da Iran teh minskih blokad ne bi branil, trajalo več tednov, kar pomeni večtedensko blokado ožine in s tem blokado večine nafte iz Savdske arabije, Omana in seveda Irana. Vsak dan gre skozi ožina vsaj 15 supertankerjev, in nekaj dest "navadnih" tankerjev Američani so se zelo opekli že dvakrat z Iranom,ko so zaradi min izgubili dve ladji - USS Tripoli amfibijsko jurišno ladjo med prvo zalivsko vojno 1991 in USS Roberts - jurišna fregato leta 1988 med podobnim razkazovanjem mišic kot sedaj.. Nista sicer potonili, vendar sta bili takoj umaknjeni iz uporabe. Od takrat so Iranci hudo posodobili svoje mine, katere sedaj obsegajo najmodernješe vrste min kot so akustične, potopno talne, dvigajoče (propelerske) mine ipd. Seveda je to prva linija obrambe, sledijo še najnovejše protiladijske rakete tipa Qader in cela množina manjših vrst raket. Potem so tu še podmornice minopolagalke, raketni čolni, močna protizračan obramba na bregovih in še in še. Tukaj okupatorske sile več kot rožljati in patruljirati z orožjem ne upajo, letalonoslike so bolj za zastraševanje saj bodo raje parkirane 300 km od ožine. Eno je gotovo - v hormuški ožini Striček Sam ne bo mirno namakal nog, ker bo lahko stopil na ježa :)
Misija1
25. 01. 2012 19.20
+2
Lepo napisano. Ampak seveda pristransko. Namrec, mine se dandanes prozijo ze iz letal in helikopterjev. To je kot prvo. Vecina min je taksnih z elektromagnetno konico, katera se sprozi ob priblizanju ladje. Slednje prozijo americani ze leta dolgo iz zraka s pomocjo kablov na katerih je vir elektromagnetnega valovanja. Drugo - res je, Iran ima vse to kar si nastel. Vendar ob primeru vojne, vse to ne igra vloge, ker bi ravno slednje bilo prva tarca ameriskega letalstva. Kar zmorejo se je pa videlo v iraku, Afganistanu, kjer so vecino protizracne obrambe, letal, raketnih sistemov, scudov itd.., unicili, se preden se je vojna sploh zacela in preden so vojaki vkorakali v drzavi. To, da ima Iran boljse orozje, drzi. Pa vendar, tudi to pac ne igra neke vloge, saj ima amerika premocno zracno floto. Kaj se torej ostane Iranu? Nic kaj veliko. Letalonosilke so res strasilno orodje, pa vendar, zraven njih je kopica drugega ladjevja, raketnih rusilcev, podmornic itd. itd, katere lahko ciljajo cilje vec 1000 km v notranjost drzave. In dejansko Iran v primeru vojne, nima niti teoreticnih sans. In vse skupaj je napisano nepristransko, saj nisem ne ljubitelj americanov, ne irancev. Ampak preprosto americani so velesila. Enako kot da bi Rusija napadla Iran - slednji ne bi imel niti sleherne moznosti, saj bi ga Rusija ze iz zraka spravila na kolena. Kar pa je itak taktika vseh velesil. In Iran bi bil v tednu dni poslan leta nazaj, kar se tice obrambe, saj je letalska premoc prevelika, da bi se branili.
upornik_007
25. 01. 2012 19.37
-2
rusija in kitajska bodo vojasko pomagale iranu bos vidu !!!
Misija1
25. 01. 2012 19.50
+0
Ja, enako si rekel preden se je napadlo Irak in Afganistan, da ne omenjam Libije. Niti najmanjse moznosti ni, da bi Rusija in Kitajska tvegali 3 svetovno vojno zaradi Irana, medtem ko Rusiji celo ustreza, da se iz Irana izvozi manj nafte, saj lahko tako SAMA PRODA VEC! Kitajska pa na drugi strani dobi veliko vec od Americanov, ki pridno kupujejo njihove poceni izdelke, da so lahko Kitajci velesila. Pravtako Americani koristijo ne vem koliko tovarn na Kitajskem. Torej, ze otroku je jasno, da ga ni junaka ki bi tvegal svetovno vojno (torej jedrsko) in unicenje planeta zaradi Irana. Tudi ZDA so bile gobcne ko je Rusija napadla in vdrla v Gruzijo - pa so kaj naredile? Seveda ne. Amerofob, izklopi svoj srd do amerike in odpri oci. Ni vse tako kot zgleda ;)
upornik_007
25. 01. 2012 20.18
-3
tega nism napisu glede iraka in libije. ves ta tvoja pravila da so vsi od drug druzga odvisni se lahko hitro spremenijo. ko se drzava pocuti ogrozeno naredi vse tudi gre v vojno tako je bilo tudi v preteklosti in da si tako naiven in preprican sam vase da do takega konflikta nemore pridt to je res zalostno ocitno res nimas pojma kaj se dogaja tam doli in da se kuha neki velikega! 3sv. vojna je realnost tko kot je bila 1 in 2!
upornik_007
25. 01. 2012 20.20
-2
pa se to Misija1 v preteklosti so bile drzave tud od drug druzga odvisne in so se vsseno spopadle ... to je igra ampak ti to ne dojemas
upornik_007
25. 01. 2012 20.26
-2
zda se ne bodo zavstavile rusija in kitajska se bosta mogla branit
Misija1
25. 01. 2012 23.51
+2
Jaz ti iskreno iz srca svetujem, da se odpravis spat in si pomiris mozgancke in prevetris glavo. 3 svetovna vojna bo jedrska vojne, torej vojna kjer bo unicen planet. To vedo se osnovnosolcki, ki ne vedo kaj je atomsko orozje. Amerika da bo napadla Rusijo in Kitajsko? Pa mislim, enim res ni pomoci...Ze res da so se spopadale velesile, ampak nikoli se NISO NAPADALE ZDA, RUSIJA in KITAJSKA. Nikoli na svojih ozemljiv. Vmesavanje v konflikte in postavljanje na nasprotne strani pa so normalen pojav. Ampak nikoli v zgodovini se te 3 drzave niso spopadle druga z drugo (tudi v Vietnamu so Kitajci skrivali prisotnost svojih prostovoljcev v boju z ZDA). Pa takrat se ni bilo atomskega orozja. Amerika je celo imela moznost, glede na to da je imela PRVA atomsko orozje, Rusi pa par let za njimi, uporabit slednjega na Rusiji. Zdaj mi pa povej, zakaj pri vragu ni amerika leta 1946 vrgla kaksno izmed atomskih bomb na vecja ruska mesta? Ocitno ti vidis vec kot pa jaz...in sedaj ko imajo vse te drzave jedrsko orozje, mislis, da bodo druga na drugo zacele streljat balisticne rakete?! Mislim da je cas, da se odpravis spat in da si prevetris mozgane ;)
janez6bb
26. 01. 2012 07.50
-1
Vojaški General iz Kitajske Univerze za Nacionalno Obrambo pravi da Kitajska ne sme oklevati pri zaščiti Irana, tudi če to pomeni začetek tretje svetovne vojne, medtem ko še več bojnih ladij iz ZDA pluje proti regiji sredi vseh napetosti. Sodeč po kitajskih novicah NDTV s sedežem zunaj države, v zvezi z nedavnimi špekulacijami, da bo Iran postal tarča ameriško-izraelskih vojaških napadov je general-major Zhang Zhaozhang dejal da, »Kitajska ne bo oklevala pri zaščiti Irana, tudi z tretjo svetovno vojno.«
European22
26. 01. 2012 09.53
+1
Kutajski zunanji minister je včeraj izjavil da kitajska vojsk ne predstavlja nobene grožnje ZDA, prav tako je poudaril za še večje gospodarsko sodelovanje z ZDA, EU ter S.Arabijo, ki bi v primeru spopada nadomestile kitajske potrbe po nafti. S.Arabija je že napovedala dvig črpanja za 2 miljona sodčkov!
melly261
30. 01. 2012 19.43
upornik, rusijo bo nebo niti sodelovala... če bi poznal zgodovino malo podrobneje bi razumel.
janez6bb
25. 01. 2012 11.12
+9
Iran je eden najpomembnejših dobaviteljev energentov Kitajski, zato bi bil napad zahodnih sil na Iran napoved vojne Kitajski, opozarja italijanski aktivist Beppe Grillo. Kajti tisti, ki ima pod nadzorom Perzijski zaliv, ima pod nadzorom energetske vire in kdor ima pod nadzorom energetske vire, ima pod nadzorom celoten planet. Kitajci imajo za to zelo jasno strategijo. delo
nmaniak
25. 01. 2012 10.31
+1
Naj že enkrat pokne in to orenk pokne. Poln k. imam že teh velikih držav in tega diktiranja kako morajo živet manjši in drugačni narodi.
janez6bb
25. 01. 2012 10.09
+5
Vojaški General iz Kitajske Univerze za Nacionalno Obrambo pravi da Kitajska ne sme oklevati pri zaščiti Irana, tudi če to pomeni začetek tretje svetovne vojne, medtem ko še več bojnih ladij iz ZDA pluje proti regiji sredi vseh napetosti. Sodeč po kitajskih novicah NDTV s sedežem zunaj države, v zvezi z nedavnimi špekulacijami, da bo Iran postal tarča ameriško-izraelskih vojaških napadov je general-major Zhang Zhaozhang dejal da, »Kitajska ne bo oklevala pri zaščiti Irana, tudi z tretjo svetovno vojno.«
European22
25. 01. 2012 10.23
-3
To si izgleda izvedel iz prve roke, pa še mal dodal, kot vedno!
janez6bb
25. 01. 2012 10.37
+0
zato si pa lahko izjavo generala ogleda vsak sam, oz posnetek izjave:) kot vedno:)??? ti si že pismen vsaj malo že dojel razliko med BBCI ter BBC:)?
leondejan1
25. 01. 2012 10.04
-1
samo butelj verjame da je že bitka naprej dobljena oz določena saj še do spopada ni prišlo pa še nekaj američani so napadli irak kerso vedeli da nimajo ti jederske konice pri iranu pa je zgodba drugačna če imajo ti jedrsko konico so ga američani naj... če napadejo iran. zakaj američani ne napadejo in tudi nikoli nebodo napadli severne koreje ker imajo 100% ti jedrsko konico. pri iranu pa oklevajo saj niso prepričani ali jo imajo ali jo nimajo zato američani lahko samo ugibajo naslednja poteza je nastrani američanov upam da bo njihova zadnja upam da iran naredi šah mat američanom tako bi se zapisali v zgodovino da so druga nacija ki je premagala veliko ameriko prvi ki jo je uspel sklestit je bil ubogi vietnam.
Misija1
25. 01. 2012 19.31
+1
Hehe ja tota bo ja, Iran ima jedrsko orozje. Fantic, amerika je davnih 70 let nazaj zagnala jedrski program. Trajal je dobrih 7 let. Vlozenih je bilo milijarde TAKRATNIH dolarjev, danes bi to bili cca. 7 krat vec. 7 LET, pa je amerika bila ze takrat velesila in je premogla kopico res vrhunskih domacih in uvozenih jedrskih fizikov. Po 7 letih jim je uspelo napravit prvo jedrsko bombo, katero se je dalo dostavit samo z letalom. Do mansjih izvedb so potrebovali se par let. Prvo termonuklearno bombo so razvili sele 10 let za prvo nuklearno bombo. In spet zatem potrebovali par let da so jo zmanjsali do te mere, da so pasale na balisticne rakete. Tu pa je Iran, kateri niti priblizno nima taksnih resursov. Jedrski program je prakticno nemogoce skrivat. Se manj pa TEST jedrskega orozja, ki je nuja pri razvoju jedrske bombe. In taksen test se preprosto zazna, kot se je zaznal v S. Koreji. Se pravi, tudi ce ze (pa to tako ali tako nimajo) imajo jedrsko bombo, je ta tako primitivna, da pase samo na vecji bombnik. Danes pa taksen bombnik za razliko izpred 70 let, sestreli vsako propelersko letalo, kaj sele reaktivni lovec in protizracne rakete. Torej ne sanjat in kresat nekaj na pamet. Program jedrskega orozja je draga rec, tudi Jugoslavija je zelela v 60 letih prejsnjega stoletja zagnati program, pa so hitro videli, da je preprosto predrag. Kar pa se tice S. Koreje, prvi test so naredili leta 2008. Za razliko od prvega ameriskega in recimo ruskega, katera sta bila prakticno identicna in jakosti cca. 22 kt, je imel S. korejski maksimalno 2 kt. Torej sam test po testih niti ni uspel. Pa se to je slo za primitivno obliko jedrskega orozja. S. Koreja pa niti nima moznosti za dostavo, saj ji manjkajo visokonosilne balisticne rakete dolgega dosega. So pa se desetletja od razvoja termonuklearnih bomb, ki so danes standard vsake jedrske drzave, razen Pakistana in Indije, ki termonuklearnega orozja se nimata.
Stainer
25. 01. 2012 09.16
+7
24 ur jest bi prov rad spoznal vas vir, da mi obrazloži zakaj je boj že odločen. Zakaj le je Iran razvil proti ladjevske rakete.Če jih Iran na vsako letalonosilko 10 pošle bosta 2 zadele.Ni potrebno da jih pošlejo na dno morja dosti je da nardi velko škodo.Ker vsak ve da američani brez letalske podpore nič nemorejo.Tu gor ste taki strokovnjaki ki mislte da je Iran enak Afganistanu in Iraku in da ga bodo Amiji za šalo na kolena spravl.Se zelo motite, Iran bo velk grob za ameriške vojake.Ni vse HITECH vojaška oprema, odvisna je tud morala vojakov, ki je pri američanih trenutno zelo nizka... Mislte da Kitajci to mirmo gledajo, če ne bodo vojaško okrepal jih bodo pa z orožjem zalagal(če jih ze niso). Smešno mi je k večina misli da so Amiji nepremagljivi.
bzzero
25. 01. 2012 09.19
+3
Lastnik pro plusa je ameriško podjetje. Ravno zato je tu vedno prisotno pro ameriško podpihovanje. Spomni se, kako so novinarji zaničevali pogreb in obnašanje ljudi v Severni Koreji. Opazuj še, kako hitro bo izginil ta komentar ;)
Stainer
25. 01. 2012 09.23
+1
Sej verjamem, sej bodo vidl kakšne so posledice če drozaš v osje gnezdo.
Hilarij71
25. 01. 2012 10.03
+4
Iran ima svoje verzije kitajskih protiladijskih raket "Silkworm" - sviloprejke, po naše. Poleg tega pa so zelo napredovali pri razvoju ultra-hitrih super-kavitacijskih torped - proti katerimi letalonosilka nima nikakršne obrambe. Če so jim pa Rusi poslali še kaj svojega - potem bo pa masakr.
Stainer
25. 01. 2012 10.13
+1
Hilarij71 hvala za popravek nekaj sem zadnič gledov da neki svojga razvijajo. Upam da so jim Rusi S300 dostavil :D
European22
25. 01. 2012 10.27
-3
Ma kaj sanjaš, flota ni sestavljena samo iz lčetalonosilke, in je najmanjša ladija 10x močnejša kot pa največja iranska ladija iz 70 let! Protiraketna zaščita letalonosilk je pa v treh stopnjah, in po testiranjih je sstrelila nekje 990/1000 raket! Da ne govorimo kaj bi iranci dobili nazaj! In kot je že povedano, je največja grožnja za Letelonosliko proti ladijska mina, zato je tudi v vsaki floti tudi iskalec min! Vse kar pa ima iran j pa samomorilske hitre čolne, ki jih uporablja revolucionarna garda!
Stainer
25. 01. 2012 10.47
-3
Hilarij71
25. 01. 2012 11.03
-3
KofiAnnan
25. 01. 2012 09.08
+10
banda ameriška in ostali z njimi
Spetsnaz
25. 01. 2012 08.55
-5
Janša je kriv !
bzzero
25. 01. 2012 08.46
+15
"Morebitni vojaški spopad med ameriškimi letalonosilkami in iransko mornarico je že vnaprej odločen..." A res? Zakaj že? Preden so šli v Vietnam, se je govorilo enako ;) Enkrat so se tudi v Iranu že opekli. Očitno gre osel tudi večkrat na led. Netijo vojne - eno za drugo, obenem pa igrajo svetovnega mirovnika. So morilci nedolžnih in nič krivih civilistov. Pobijajo otroke, da pridejo do nafte. Pri tem povsod zasejejo svojo krvavo in brutalno demokracijo, ki za seboj pusti le opustošenje in propad. Ne bi, hvala.
Spetsnaz
25. 01. 2012 08.52
+7
Vidimo, kako zmagujejo v Afganistanu ! Vsak kozji pastir jih premaga.
bzzero
25. 01. 2012 09.11
+10
Seveda jih - ameriški vojaki so razvajeni smrkavci s spranimi možgani. So sicer dobro izurjeni in dobro opremljeni, ampak so pa psihično slabo pripravljeni. Psiha jih vedno izda - ko katerega od njih pohabi mina, to psihično uniči 30 njegovih soborcev. Na drugi strani je lokalno prebivalstvo, ki brani svoje imetje, družino, domovino... ti se seveda borijo fanatično, saj nimajo več česa izgubiti. Vsak bi se tako boril. Predstavljaj si nekega muslimana, ki mu Ameri pobijejo družino. Na drugi strani se bori 20 letni Američan, ki ga doma čakajo žena in otroci. Kdo od njiju se bo boril bolj fanatično? Tisti, ki je že vse izgubil in ga žene le še maščevanje. Videno v zgodovini že neštetokrat, pa nekaterih še vedno ni izučilo.
European22
25. 01. 2012 10.29
-3
Kdo pa je začel vietnamsko vojno Američane?!? Dej pejd v šolo, zalčeli so jo S. Vietnamci s pomočjo rusiov in kitajcev, ker se je hotel J.Vietnam odcepiti, amerika je pa šla pomagat Vietnamu. Popolnoma enak v Korejski vojni! Pač to so bile Proxy war, jer amerika ni bila nič bolj razvita kot pa rusi! Danes je pa razlika očitna!
Priap
25. 01. 2012 08.34
+12
Bravo Amerika, napadite in si končno že skopljite grob...Skrajni čas je že.
Kimberley-Echo
25. 01. 2012 08.19
+4
In zato: "Ne sprašuj komu zvoni, kajti zvoni tebi!" Ernest Hemingway
amigosxy
25. 01. 2012 08.01
+12
In kdo je krivec za vse to dogajanje v svetu. Ve se! ZDA, ZDA. Vedno dreza tam, ko ne treba. A se ve, crno zlato jih privlaci, ne pa Husein, Gadafi,.... Zakaj pa ne gredo dol v Afriko in namesto vojskovanja porabijo denar za lacne. TEh ni malo!!!
cirenij
25. 01. 2012 08.18
+12
Se ve. Svetovni policaj ima svoje interese. In bukseljni v EU jim nasedajo. Verjetno le zaradi osebnih koristi. Druge razlage ni.
Geronemo
25. 01. 2012 07.55
+8
Na nas ljudeh je da preprečimo tovsrtne provukacije in napeljevanje k vojni... Upam da se zavedate če bo Iran napaden da bo izbruhnila 3. svetovna vojna.. In če vam dol visi ker je iran tak daleč in naj se med seboj pokoljejo, ne pozabite da njihove balistične rakete dolgega dosega parirajo z vsemi ameriškimi in ruskimi... Ker pa se jedrskega orožja tiče pa presodite sami, ali boste verjeli intuiciji ali pa Američanom. NASILJE SE MORA ZA VSELEJ KONČATI!!!
Flux55
25. 01. 2012 09.12
+5
Sej se bo ko pade dovolj A-bomb. Potem bo mir za vedno :)
ziroRacun
25. 01. 2012 07.49
+11
Mene samo to zanima, v čem je razlika med "The rise of Hitler" in Američani? Začelo se je enako, vsi samo mirno sedijo in mahajo z roko, češ saj ni nič. Kdaj bo folku kliknalo? Sicer ne podpiram diktatur, vendar te sisteme, ki so jih zamenjali za "boljšo" demokracijo, jih bo vodil kdo? Kdo bo sedaj poskrbel za njihov narod? Nafto so Američani pokradli, diamante verjetno tudi, beda ki ostane, jo mora pa narod prebrodit. Zdaj bo celi svet financiral Ameriško vojno z obupnimi cenami nafte?!? Upam, da se pri Iranu opečejo, pa da jim zravnajo Washington DC, predvsem Rothschilde in Rockefellerje in podobno sranje, vsi ostali so nepomembne lutke njihove šahovske partije.
cirenij
25. 01. 2012 08.13
+4
Da bi bil uslišan. Je pa žalostno, da EU naseda tem grebatorjem, od katerih nima nič. Se vidi, da ima glavno besedo Nemčija. Saj vemo, kam pes taco moli.
yarrick
25. 01. 2012 09.48
+1
P francija in Anglija."troika".saj os ja v vseh sferah ravno ti trije vedno na vrhu; se greza reševanje evra in krize v grčiji, evo jih so prvi tam doli.se gre za vojne v tujini, bam! pa jih imamo zopet na vrhu...fašistoidna mama, sin in nezakonski sin :S.
zalijanc
25. 01. 2012 07.40
+4
Glede na novice iz sveta avtoprevoznikov, gradbincev in drugih uporabnikov nafte, bi želel njegovi Exelenci Veleposlaniku Republike Iran v Sloveniji g.Mohammadu Rahimu Aghaeipourju izreči zaskrbljenost, zaradi nesmiselnega ravnanja evropskih politikov, ki ne slišijo nasprotovanja in protestov državljanov Evrope.
cirenij
25. 01. 2012 08.15
+8
Mogoče bo pa nova vlada kaj naredila? Glede na neverjetne sposobnosti novih ministrov in sploh oh..oh... Hi,hi,hi....
BogatunLOL
25. 01. 2012 01.31
+32
Pozdravljeni, Najprej se bom obdregnil v podnaslov prispevka.... "Morebitni vojaški spopad med ameriškimi letalonosilkami in iransko mornarico je že vnaprej odločen," Oprostite, kateri vojaški analitik pa vam je to povedal? Letalonosilke so zelo ranljiva zadeva, sploh, ko je zaliv ozek. Iran ima vsekakor znanstvenike, ki so sposobni vsaj toliko kot zahodni. Pa so po vsej vrjetnosti bolj. To nas uči če zgodovina. Zato se jaz vsekakor nebi upal kar tako lahkotno napovedovati izida eventuelnega spopada. No, razen če je morda kak drugačen namen. Recimo spodbujanje nestrpnosti proti Iranu. Bi vas pa še spomnil, da so ZDA že napadle Iran, vendar so vojno izgubile. Napad Iraka na Iran je bil pravzaprav napad ZDA... Takrat so dobili po p... :-) Kot tretje pa upam, da ločite med ARABCI in PERZICI... Lep večer in mirno noč še naprej;)
bnam 2707
25. 01. 2012 01.35
+1
pijanec22
25. 01. 2012 02.47
-6
Vsakokrat v moderni zgodovini poslušamo, kako bodo ZDA izgubile, pa še nikoli niso. Letalonosilke pa ranljive? Koliko jih je do zdaj padlo v spopadih? :)
aquauris
25. 01. 2012 07.31
+2
Dejstvo je, da potrebujejo vojno (treba je denar obračat)...
zalijanc
25. 01. 2012 07.45
+9
Problem je v tem, da evropejci še niso dojeli, da so vsak dan bolj tretjerazredna kolinija ZDA.
discover007
25. 01. 2012 09.09
+0
sam Bebler je lahko povedu...sram bi me bilo ce bi on bil moj fotr al pa kar kol kej povezan v familiji...ta *clovek nima pojma o pojmu
bnam 2707
25. 01. 2012 09.51
-3
Tako nekako,njegovi komentarji so izguba časa.
yarrick
25. 01. 2012 09.55
+3
@bogatun ne pozabi an \"spopad\" leta 1988, kjer je amerška flota uničila nekaj iranskega ladjevja. @pijanec22 Zda da niso izgubile?a daj no daj.Kaj pa je bil vietnam? pa irak, ko so se letos kot psi z repom med nogami umaknili iz iraka? kaj bo pa afganistan? Ti prišepnem eno malenkost? da rusija in pakistan odrečeta gostoljubnost NATu so američani MRTVI! razumeš? MRTVI! Koliko čas bi v afganu lahko delovale baze brez zunanjih dolivov mteriala in municije? pakistan zapre na svoji strani prehode, rusija pa tudi, pa so v ****.Lahko smao še čakajo kdaj jim bo zmanjkalo kerozina za letala ter municije in hrane za vojake. NE MISLI, da se bodo vsi in vedno klanjali ameriki.Ta država je na robu; ali bo prevladala nad svetom ali pa bo potonila v zgodovino pozabe.
Misija1
25. 01. 2012 19.43
+2
Irak in Vietnam niso bile nikakrsne izgube. Sama vojna je bila s strani izgubljena ze z zacetkom. Ampak je treba lociti v katerem smislu. Namrec, 90 procentov bojev v Vietnamu, iraku, Afganistanu, so zmagali Americani. Tudi v Vietnamu bi zmagali, ce ne bi posredovala gospodicna Kitajska (kaksen dokumentarec ne skodi). Torej, kako lahko nekdo trdi da je ameriak izbubila vojno v Vietnamu, ko pa nikoli ni bil ameriski cilj TRAJNA okupacija. Ocitno mislite da so vojaski analitiki neumni. Trajne okupacije nikoli niso in nikoli ne bodo cilj amerike. CIlj amerike je bil vojna in s tem povezan denar. Prakticno vsako bitko so dobili in dobivajo, to, da pa bodo slej kot prej odsli iz drzav, vi pa boste spet rekli kako so izgubili, pa je smesno, saj nikoli ni bil cilj trajno zavzetje drzave. To je nemogoce, namrec ni ga hujsega nasprotnika kot DOMACEGA BORCA, ki brani svojo domovino. Vojna v Iraku, Afganistanu, Vietnamu in Koreji, je bila za ZDA kot drzavo velik velik dobicek. Porabiljalo se je staro orozje in municija, bombe in ostalo. Podjetja so na veliko razvijala novo orozje ravno zaradi vojne. Torej, dejstvo je, da so z vsako vojno ZDA kot drzava profitirale. Od prve svetovne vojne naprej, ko so ravno zaradi nje postali velesila. Vojna je in vedno bo, velik dobicek za nekatere. Zivljenja vojakov pa na zalost nicvredna. Namrec, v ameriki vsako leto samo zaradi posledic prometnih nesrec umre vec kot 2000 ljudi. Na 15 letni ravni, priblizno toliko kot je traja vojna v Afganistanu, to nanese 30 000 mrtvih. V Vietnamu pa je padlo cca. 55 000 vojakov na ameriski strani. Zdaj pa se vprasajte, ce dejansko to za samo drzavo (na zalost) kaj steje? Seveda ne. Se posebej, ko so prakticno vsako bitko dobili (kar poglejte koliko mrtvih je bilo na strani nasprotnikov). Problem je, ker amerofobom to pac ne disi. Ampak ce logicno razmislite, boste hitro videli, da se vse zgodi z razlogom. Vecinoma pac slabim.
upornik_007
25. 01. 2012 19.48
-2
Misija1 zda je izgubila vojno z vietnamom zbezali so tako da ne bluzi ker nimas pojma pa pridi ze iz pravljicarskega sveta ven v realnost!!!!
Misija1
25. 01. 2012 23.58
+3
Zbezali so? Verjetno si mislil reci, da ni bilo vec nobenega interesa in da je javnost v ZDA prevec pritisnila na vojsko, da so se umaknili. ZDA v Vietnamu prakticno niso izgubili NOBENEGA BOJA. Tako da si ne izmisljuj. Kot sem ze napisal, pa si ocitno slabo prebral moj prispevek, ker samo sanjas o svojih teorijah, ZDA nikoli niso imele namena ostat v teh drzavah, ker je nemogoce napast drzavo in jo kontrolirat, saj se narod slej kot prej obrne proti. Takrat pa ni nobene moznosti kot umik. Ko sem ti rekel, 55 000 mrtvih americanov (na zalost) na eni strani, na drugi pa cca. 1 200 000, torej 24 krat vec (spet na zalost, ker je resnicno skoda vseh zrtev vojn). Iz tega ti bo vsak normalen clovek znal razbrat, da americani v vietnamu dejansko bitk niso izgubljali. So pa imeli vrh glave vojne ravno americani v ZDA, dovolj so imeli veteranov katerim se je utrgalo itd..Na koncu vladi ni ostalo druga kot da iz Vietnama oddide. Ti priporocam kaksen dokumentares na to temo, so zelo zanimivi. Kar poglej kaksno so delali americani v ZDA, ko so nasprotovali vojni. Kar nekaj americanov je v boju s policisti umrlo tudi v sami ameriki. Ampak amerofobu kot si sam, je tezko karkoli razlozit ;)
European22
26. 01. 2012 09.57
+1
Res ne vem kje dobivajo te podatke, pomoje se jih sproti izmišljujejo! Izrael sesuje Iran samo z aviončki, kje je šele amerika! Mimogrede Iran je že zgubil eno vojno z Izraelom, leta 67 v 6 dneh! Prav tako iranska najmodernejša tehnologija, ni mogla ustaviti Izraelska letala f-15 ter f-16 ko so napala jedrske objekte leta 2006! Toliko o Iranski vojski, ki samo laja naredi pa nič! Do sedaj so bili najbolj uspešni pri pobijanju neoboroženih protestnikov!
bnam 2707
25. 01. 2012 01.13
+30
Boljši je še tako slab mir kot vojna.(J.B.Tito)
Jaime
25. 01. 2012 02.43
-6
Potem bi po tvojem med 2. svetovno vojno morali mirno gledati kako Hitler okupira celotno Evropo. Vsaj mir bi potem bil. Tito je pa to izjavil, ker si sigurno ni želel kakšnih antikomunističnih nemirov.
bnam 2707
25. 01. 2012 09.59
+2
iNi bilo mišljeno na drugo svetovno vojno ampak za čas po njej. Ne mešaj hrušk in jabolk.Latentna nevarnost za vojno vedno obstoja. Tito je izhajal iz dejstva krutosti druge svetovne vojne,da se ta nebi ponovila,da bi se spori reševali v OZN.Vojna ni način reševanja sporov in nesoglasij med državami.