Tujina

Romney je Ryana razglasil za novega predsednika

Washington, 11. 08. 2012 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./G.G./STA
Komentarji
13

Mitt Romney je za svojega podpredsedniškega kandidata izbral kongresnika Paula Ryana. Fiskalni pitbul, kot so nadeli vzdevek Ryanu, je zagovornik zmanjševanja zveznega proračuna in zniževanja davkov ter tudi nižanja pokojnin in pomoči najbolj revnim.

Republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney je sporočil ime svojega podpredsedniškega kandidata. Izbral je Paula Ryana, člana predstavniškega doma ameriškega kongresa iz Wisconsina. S svojo izbiro Romney ni presenetil, saj je že pred objavo imena več ameriških medijev poročalo, da bo Romney izbral ravno Ryana.

Zadnje javnomnenjske raziskave so pokazale, da dobiva sedanji demokratski predsednik Barack Obama v bitki za vnovično izvolitev v Belo hišo jasno vodstvo pred republikanskim izzivalcem. Po anketi konservativne televizije Fox News Obama na zvezni ravni vodi z 49 proti 40 odstotkom. Anketa televizije CNN mu je dala 52-odstotno, Romneyju pa 45-odstotno podporo.
Izbiro so Romneyjevi predstavniki razkrili v kratkem elektronskem sporočilu medijem, več pa je Romney o svojem predsedniškem kandidatu povedal na opuščeni bojni ladji USS Wisconsin, simbolično izbrani lokaciji.

Romney v govoru ni mogel prehvaliti Ryana, ki je po njegovem mnenju postal intelektualni vodja republikanske stranke. Ryan pooseblja vrednote in delovno etiko srednjega zahoda, je povedal Romney, ki je dodal, da je "danes dober dan za ZDA, obetajo pa se še boljši časi." Razumljivo, da zgolj, če bo postal predsednik ZDA on sam, ki namerava najprej ustaviti Obamovo zdravstveno reformo.

Se je pa Romneyju pripetil spodrsljaj, ko je Ryana najavil z besedami "naslednji predsednik ZDA." Hitro je popravil lapsus in se popravil, da mislil reči "naslednji podpredsednik."

Mitt Romney (levo) in Paul Ryan
Mitt Romney (levo) in Paul Ryan FOTO: Reuters

Ryan pa je začel še bolj gromovito retoriko. "Naša dolžnost je obraniti ameriški sen, za naše otroke in vnuke," je navdušil navijaško občinstvo Ryan, ki je navrgel, da je postal ob naraščajoči brezposelnosti in zadolženosti Obama del problema, Romney pa predstavlja rešitev tega.

ZDA po njegovih besedah drvijo po poti, ki ni vzdržna, a z Romneyjem sta to sposobna spremeniti. "Visoka brezposelnost, padajoči prihodki in uničujoč dolg, to ni po novem normalno, ampak je rezultat zgrešenih politik," je bil odločen. ZDA potrebujejo novo vodstvo, ki bo "vrnilo blaginjo, gospodarsko rast in delovna mesta."

Fiskalni pitbul bi znižal pokojnine in zmanjšal pomoč v hrani

Izbira Ryana za podpredsedniškega kandidata sicer kaže, da namerava Romney v prihodnjih treh mesecih, kolikor časa še ima do predsedniških volitev 6. novembra, volivce na svojo stran pridobiti s temami, kot sta fiskalna prihodnost ZDA in vloga države v življenju Američanov.

42-letni Ryan, ki v kongresu sedi že vse od leta 1999, je znan po strogih stališčih glede gospodarstva in še posebej proračuna, zaradi katerih si je prislužil vzdevek "fiskalni pitbul". Je odločen zagovornik zmanjševanja zveznega proračuna in zniževanja davkov. Obenem namerava Ryan znižati tudi pokojnine in zmanjšati pomoč v hrani. Ryan sicer pravi, da njegovi predlogi niso uperjeni proti sloju prebivalstva, ki zasluži najmanj, saj meni, da bi na ta način ustvarili več delovnih mest in zmanjšali neučinkovitost.

Ryan predseduje proračunskemu odboru predstavniškega doma. Marca letos je predstavil predlog, po katerem bi se izdatki na zvezni ravni v naslednjem desetletju zmanjšali za 5000 milijard dolarjev. Predlaga tudi delno privatizacijo Medicarea, vladnega programa zdravstvenega zavarovanja za starejše.

Republikanski navijači so z navdušenjem pospremili nastop dvojca Romney-Ryan.
Republikanski navijači so z navdušenjem pospremili nastop dvojca Romney-Ryan. FOTO: Reuters

Ryan je avtomatično potrjeval Bushevo gospodarsko politiko

V Obamovem taboru so medtem v odzivu na izbiro Ryana posvarili, da se ta zavzema za napačne gospodarske politike, kot je zmanjševanje davkov za bogate in dodatno obremenjevanje srednjega sloja ter bo, če bo dobil priložnost, ponovil "katastrofalne" napake iz preteklosti.

Kot kongresnik je Ryan avtomatično potrjeval "brezobzirne gospodarske politike prejšnjega predsednika ZDA Georgea Busha, zaradi katerih je naš primanjkljaj eksplodiral in se je naše gospodarstvo zrušilo", je poudaril vodja Obamove kampanje Jim Messina.

Spomnil je, da je Ryan podprl davčne olajšave za milijonarje, varčevanje v šolstvu in privatizacijo za ljudi dragocenega Medicarea. "Srečka Romney-Ryan bi nas vrnila nazaj s ponavljanjem enakih, katastrofalnih napak," je posvaril.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
11. 08. 2012 23.29
+4
Če bo pri nas predsednica Fani, bo zrihtala ameriško pomoč ne glede na to ali bo tam šef Obama ali Romney.
Bafana87
11. 08. 2012 23.08
+5
Mitt Romney je pa res ubogo bitje....kakat te prtisne ko ga poslušaš
civitasstain@gmail.com
12. 08. 2012 11.17
-1
Ga ni treba poslušat, ne gre za slovensko politiko!
spring8
11. 08. 2012 19.10
-3
Je zelo zanimivo, kako napišejo, da bi Ryan zmanjšal pokojnine in dodatke revnim, ne napišejo pa, kako so Obama in njegove skupine aktivno iskale nove volilce s temo "Pridite, boste dobili Food Coupons". Sta že dve zelo prijazni babici z majico Obama 2012 potrkali na moja vrata tule. Pa lep pozdrav iz USA....
ooo777
11. 08. 2012 18.40
+7
UPAM DA JIMA NE BO USPELO (Mitt Romney je za svojega podpredsedniškega kandidata izbral kongresnika Paula Ryana.), KER BO BOLANO VSE SKUPAJ DO SKRAJNOSTI
kapuhs
12. 08. 2012 09.41
civitasstain@gmail.com
12. 08. 2012 11.21
-1
Tu odločajo amerikanci, ne slovenci. Torej drži papo!
korintos1
11. 08. 2012 17.35
+3
Janšo pokliči, Ameriko ima na kolenih!
kapuhs
12. 08. 2012 09.42
+1
Prvi in zadnji vzhodno evropejec, ki je govoril po slovansko z ameriškim predsednikom... Ta ga je pa še skoraj v okvir na nočno omarico dal...
Martian
11. 08. 2012 15.42
+3
če bi Rubia al pa Huntsmana al pa Westa izbral bi meu še šanso zmagat....zdej jo pa nima..
civitasstain@gmail.com
12. 08. 2012 11.20
+2
Obama je mnogo obljubil, pa nič napravil. Mu nista pomagala ne nobelova nagrada, ne temna polt.. Politika je politika, pa eni tega ne razumejo tudi ne na tem portalu.
Kmetovator
12. 08. 2012 11.51
+1
Kaj Politika?Mi v Sloveniji imamo vsega dovolj ! Ne maramo današnjih parlamentarcev in jih nočemo tudi v prihodnosti ! Politika je pač zalezovanje na lep način in temu se moramo odreči.Predlagam krizne ukrepe za vlado,leve in desne tako,da bo vsak odgovoren za svoje efektivno delo.V primeru,da nekdo ni kreativen na svojem področju ali celo,da povzroča škodo državi,je potrebo uskladiti zakon in pripraviti električni stol.Koliko poštenih kandidatov bo dobilo pogum?