Tujina

Rokovanje, ki je razburilo srbsko in kosovsko stran

Dubrovnik, 08. 07. 2012 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rokovanje Tadića in Thacija je sprožilo negodovanje na obeh straneh – tako na srbski kot na kosovski. Mandatar za sestavo nove srbske vlade Dačić pravi, da je Tadić s tem dejanjem dal Thaciju legitimnost. Nekatere kosovske stranke opozarjajo, da je dejanje škodljivo za njihovo državo.

Stisk rok nekdanjega srbskega predsednika Borisa Tadića in kosovskega premierja Hashima Thacija v soboto ob robu konference Croatia Summit 2012 v Dubrovniku je sprožil burne odzive tako na srbski kot na kosovski strani. Tadić je na konferenco v soboto prispel nepričakovano. Zadnja leta se je zaradi sodelovanja predstavnikov Kosova ni udeleževal.

Mandatar za sestavo nove srbske vlade Ivica Dačić se je na dogodek odzval z besedami, da ima sicer vsak pravico zasebno ali kot vodja stranke delovati na svoj način. Se pa zavzema za to, da je delovanje vsakega posameznika konsistentno. "Jaz sem osebno večkrat zavrnil sodelovanje na srečanjih, na katerih so bili navzoči predstavniki tako imenovanih oblasti na Kosovu. Zato mislim, da se stranke ne bi smele obnašati različno, kadar so na oblasti in kadar so v opoziciji. Treba bi bilo jasno opredeliti, kakšna je naša državna politika," je bil kritičen.

Rokovanje Tadića in Thacija
Rokovanje Tadića in Thacija FOTO: Reuters video

"Mislim, da na tak način ničesar ne pridobimo, s tem samo dajemo legitimnost Hashimu Thaciju, upoštevajoč, da proti njemu obstaja sum vpletenosti v trgovino s človeškimi organi na Kosovu," je še dejal Dačić. Sicer Tadiću njegove odločitve ne zameri, je pa njegovo Demokratsko stranko pozval, naj se izjasni, kakšna je njihova politika.

Stranka Nova Srbija je sodelovanje Tadića na konferenci ocenila z besedami, da je za državo nevarno in je v nasprotju z ustavo, da jo na mednarodnih srečanjih namesto predstavnika državnih institucij predstavlja "predsednik stranke, ki se očitno še vedno ni pomirila z voljo državljanov Srbije".

Kritike ne letijo le iz srbske, pač pa tudi iz kosovske strani. V opozicijski stranki Demokratske zveze Kosova so prepričani, da je obveza kosovskega premierja, da na podlagi ustavnih pooblastil predstavlja Kosovo v tujini, ampak samo in zgolj kot njegov premier. "Če se srečuje z uradniki, ki ga ne priznavajo kot premierja države Kosovo, to predstavlja kršitev ustave," je ocenil poslanec stranke Arben Gashi.

Kritični so bili tudi v opozicijski stranki Samoopredelitev, kjer menijo, da je srečanje škodljivo za Kosovo. Ocenili so, da srečanje nakazuje, da se je aktualna kosovska oblast s Srbijo pripravljena pogovarjati o prihodnosti severa Kosova. Generalni sekretar opozicijske Zveze za prihodnost Kosova Burim Ramadani pa je bil bolj spravljiv in je ocenil, da je šlo zgolj za stisk roke brez političnih učinkov.

Tadić je sicer včeraj dejal, da "naključnemu rokovanju" ni treba pripisovati velikega pomena, pri čemer je spomnil, da sta se s Thacijem večkrat srečala, medtem ko so potekala pogajanja o statusu Kosova.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
10. 07. 2012 00.44
-1
Tale s Thacijem in organi je izjemno močna. Težko verjamem. Če pa to nedvoumno dokažejo, bi morala Evropa takoj preklicati priznanje Kosova kot države, odstaviti trenutno oblast in poslati dovolj velike okupacijske enote. Najmanj za deset let oz. do nadaljnjega.
ljx
09. 07. 2012 11.59
+1
Ja najboljš da sta se stepla in zmerjala tam ,a ne,potem bi bili vsi zadovoljni.
Jure Herer
08. 07. 2012 17.04
+11
Suženjstvo nekoč in danes Nekoč so ljudje vedeli, da so sužnji svojih gospodarjev. Dan današnji pa ljudje v slepi veri v demokracijo in navidezno svobodo hlapčujejo bolj prefinjeno. Sužnji medijev sužnji potrošništva sužnji hipnega užitka in trenutne zadovoljitve, sužnji materializma in častihlepja. Ljudje se ločimo na prave in neprave na bogate in na revne na ljudi, ki imajo položaj in ljudi, ki so brez. Ločimo se, in se ločujemo gledajo zviška na reveže, a kako zelo siromašni smo vsi skupaj, tega se le malokdo zave. Kaj mi bo vse bogastvo tega sveta, če zaradi njega izgubim dušo, kaj mi morejo, če sem revež pa imam srce? Biti odvisen od mnogoterih reči je dan današnje suženjstvo ljudi. Več in več bi imeli, z malim ni več zadovoljen prav nihče. Avtor : Gaja Hren
ropovski
08. 07. 2012 18.07
+8
ne razumem,zakaj minusirate ta post,če pa je vse res
Tone 12345
08. 07. 2012 19.12
+3
Jaz bi imel raje vse bogastvo tega sveta in bil brez duše kakor mnogoteri ki uživajo!!Hočem vam reč samo to !rad bi skromno preživel to življenje brez bogastva in v miru!!Samo na en per da bi šel!!P ane rabim nobenih AMG jev!!Pa kkriminalno gospodarskega kravatarstva!!
acim
08. 07. 2012 16.22
+17
Kdo je Boris Tadić danes?Predsednik politične stranke in nezaposleni politik.V Srbiji ne predstavlja nikogar,razen če mu je odhod v Dubrovnik dal IO stranke?Je pa tudi potencialni ameriški ritoliznik,izdajalci v Srbiji pa končajo skoraj vsi na isti način.Tači je pa potomec srbske družine Danilović,praded mu je bil pravoslavni župnik,sprejeli so Islam pred kakšnimi 160 leti.Torej,izdajalci so se zbrali,sovražniki so jim ploskali in kolesje zgodovine se vrti naprej.
Iniesta
08. 07. 2012 18.10
-1
Tebe pa ocitno ta poletna vrocina malce daje ...
korintos1
08. 07. 2012 19.40
+1
Faust
08. 07. 2012 15.56
-1
Njemu ne vem kaki očitki, drugi pa ne vidijo krvi na svojih rokah.
Juzni
08. 07. 2012 12.59
+39
Nevem kako lahko negdo,ki je osumljen vojnih zlocinov ter preprodajanja cloveskih organov se mirno sprehaja po Evropi. Ce vzamemo npr. beloruskega predsednika Lukasenka,ki vodi drzavo z nekoliko trso roko pa je nezazelen v drzavah EU.
DeadBull
08. 07. 2012 13.36
+33
Zato, ker je ljubimec EU. EU, skorumpirana, birokratska in dekadentna tvorba gleda samo svoj interes, za pravico in pravičnost ji je malo mar.
kim llsung
08. 07. 2012 15.06
+10
juzni ivan je podoben primer pa se isto sprehaja po eu z nasmehom
TrdKotHrast
08. 07. 2012 15.29
+3
TrdKotHrast
08. 07. 2012 15.30
+5
Pravice in pravičnost? O čem to pravzaprav govoriš?
DeadBull
08. 07. 2012 19.44
+0
Pravice Srbov do osnovnih življenjskih prvavic na Kosovu. Pravičnost pri reševanju problema in kaznovanju VSEH zločinov. Interes EU je da čimprej in na silo reši problem Kosova, ki so jim ga predali američani. Sicer pa si je EU sama kriva, ker je postala nič drugega kot ameriški satelit. Denarja nimajo, časa jim pa zmanjkuje, vedo da ne bodo mogli dolgo obdržati miru na Balkanu, ker moč zahoda pada in so drugi bolj pereči problemi doma. Brezposelne v državah EU kaj malo briga, kaj počnejao divja plemena na Balkanu. Zato je potrebna pravičnost pri reševanju teh problemov, ker sila ničesar ni dosegla.
flower.power
08. 07. 2012 21.57
+2
moho70 kosovo ima največje nahajališče lignita v eu fora je v kešu
Principat
08. 07. 2012 23.05
+5
idi pa kopaj, Irak ma tudi nafto , pa nimajo sedaj več niti za kolo