Tujina

Rojstvo osmerčkov: Od čudeža do nočne more

Los Angeles, 01. 02. 2009 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najprej se je zdelo kot čudež, zdaj pa postaja nočna mora Američanov. O ženski, ki je rodila osmerčke, prihajajo na dan vse bolj čudne informacije.

Pred dnevi je Nadya Suleman iz Kalifornije rodila osmerčke, šest fantkov in dve punčki. Dogodek je navdušil Ameriko, ki je samo enkrat prej zabeležila takšno rojstvo, in svet. Potem pa so se na lov za podatki iz materinega življenja podali novinarji in odkrili veliko presenetljivega.

Sulemanova sploh ni neplodna, a je vseeno poiskala medicinsko pomoč in zaprosila za umetno oploditev. 33-letnica ima celo šest otrok od prej. Skupaj z osmerčki jih je torej že za več kot nogometno ekipo. Mati štirinajstih otrok naj ne bi imela nikakršnih rednih prihodkov in celo še vedno živi s starši, ki so dejali, da ima njihova hčerka najverjetneje resne psihične težave in je verjetno zasvojena z otroki. Njena mati Angela Suleman je enemu od novinarjev tako zaupala, da Nadya "ni zlobna, je pa obsedena z otroki. Rada jih ima in zna z njimi, vendar pa je očitno malce pretirala".

Sulemanova ima že štirinajst otrok.
Sulemanova ima že štirinajst otrok. FOTO:



Zgodba je zamajala tudi medicinsko skupnost. Poraja se namreč vprašanje, kako je lahko fizično popolnoma zdrava mati šestih otrok uspela s svojo prošnjo za umetno oploditev, pa tudi, kako je lahko rodila osem otrok, ne da bi kdor koli pred tem preveril njeno psihično zdravje, sposobnost vzgajanja takšnega števila otrok in vsa zdravstvena tveganja ob rojstvu osmerčkov.

Izjemno nenavadno je, da so mladi materi vsadili tako veliko število embrijev in da jih kasneje, ko so ugotovili, da bo donosila vse, niso nekaj odstranili.

Nekateri strokovnjaki s tega področja zato domnevajo, da je šla poiskat umetno oploditev v tujino ali pa k nekomu, ki se s tem ukvarja nezakonito.

Sulemanova je bila sicer poročena z Marcosom Gutierrezom, od katerega se je pred letom dni ločila. Vendar pa njeni prejšnji otroci očitno niso njegovi, saj na ločitvenih dokumentih niso nikjer omenjeni. Na rojstnih listih najstarejših štirih je kot oče naveden David Solomon. Zdi pa se tudi, da Sulemanova zadnjih osem let sploh ni živela s svojim možem, ampak pri starših. Ti pa so, kljub temu da živijo skupaj, ločeni.

Zgodba očitno pušča veliko odprtih vprašanj, medtem ko osem dojenčkov okreva v bolnišnici. Vsi so sicer zdravi in se dobro počutijo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
02. 02. 2009 19.08
Eh to je zdajšnji babji svet...
rozi49
02. 02. 2009 17.29
Svet je čisto nor!
hot angels***
02. 02. 2009 16.26
crazy America...
dubliner
02. 02. 2009 13.38
andrej31 & goflja, saj ne primerjam jaz življenja "tedaj in sedaj", samo repliciram na katarinine komentarje.. ;) Vem, da stvari zdaj drugače stojijo kot so nekoč.
Elena.s
02. 02. 2009 12.39
+1
pojma nimam kako bo to speljala.kolko čevljev majc hlač nasplošno garderobe pa še otroke od prej.mleka.............pomoje ne bo utegnila niti previjat če ne bo imela resno extra pomoči.če je že naredila to namerno kot namigujejo pol je res korajžna ali pa?kot je nekdo omenil se ji gre samo za denarce otroci pa kao če bodo pošlihtani ok čene tud ok.bo morala socijalna napet očke mal da bo vidla kako shajajo drugač ji pa vse pobrat in dat nekomu ki hrepeni po otrocih zares.saj takšno število otrok dvomim da imajo normalno življenje še posebej pri samohranilki
icecube
02. 02. 2009 12.26
Otroci niso nič krivi, pa najslabše jo bodo odnesli. Saj nimajo vpliva na to, komu se rodijo, pa čeprav je to oseba z "resnimi prihičnimi težavami" ali stanovanja in službe...
parlament
02. 02. 2009 12.20
slovenci bi rabili nekaj takšnih žensk,da dvignemo bilanco rojstev:)
Ramzess
02. 02. 2009 12.19
Neverjetno no, sicer zelo kratkovidno da umetno oploditev povezujejo z neplodnostjo. Novinarji pa tudi družini bodo na vrat nakopali ničboljkratkovidne državne inštitucije, ki bodo opravile svoje, uničile družino, ki lahko ostane brez vseh otrok, itd., potem pa je itka že za vse prepozno, škoda je namreč že narejena. Eni res ne mislijo na posledice. Po drugi strani pa je res, da je prav da se preveri ali si družina lahko privošči toliko otrok, ali lahko poskrbi zanje, pa ne tega meriti zgolj z merljivimi (materialnimi) parametri. To izključno velja samo za načrtovano umetno oploditev, nikakor pa ne če več otrok pride po naravni poti, naravna oploditev, zelo nepošteno bi namreč bilo oboje starše metati v isti koš.
Milan Koleznik
02. 02. 2009 11.34
Sramota za novinarje drezajo v družine revnih,res sramota.Otrokom in mami želim veliko veselih trenutkov.
marun
02. 02. 2009 11.26
ženska je bolna u buč pa tut pomoč denarno menda hoče namest da bi šla delat ... hja eni se pač znajdejo eni mormo pa garat jebi ga narobe svet
bomdalati
02. 02. 2009 11.20
Zakaj ji ne bi raje priskočili na pomoč in ukrepali v njeno dobro in njenih otrok. Narobe svet!!!
ziva35
02. 02. 2009 11.17
Dubliner: pa tud, če bi ga imela....moža pr bajt mislm.....ne moreš primerjat življenja pred 50-imi leti z življenjem zdaj. Nikakor se ne strinjam s Katarino....ne moreš dobro skrbeti za vseh 14 otrok.....in kako naj si sploh najde službo? In kdo jo bo sploh hotel s toliko otroci? Težko verjamem...
Urska Strnad 1
02. 02. 2009 11.04
to je brez veze ti mulci butasti se prevec jih je po svetu
ariena
02. 02. 2009 09.56
Res me zanima, kako bo lahko skrbela za 8 dojenčkov, ko vendar že mamica trojčkov potrebuje pri negi veliko pomoči (da ne govorim, da marsikatera mamica dvojčkov ne zmore postoriti vsega...) Niti pomisliti pa si ne upam, kaj bo z ubogim otročkom, ki morda ne bo povsem zdrav. Tak otrok zahteva vsaj enega od staršev v celoti zase. Pri otrocih, ki imajo pri rojstvu tam nekje okrog 1 kilograma lahko pričakuješ VELIIIIKO težav.... Z menoj se gotovo strinjajo starši nedonošenčkov, ki so se kasneje normalno razvili, tisti, katerih otrok pa ima zaradi nedonošenosti trajne posledice, pa še toliko bolj.
andrej31
02. 02. 2009 09.54
Dubliner, pozabljas tudi da so v tistih casih bile taksne zdravstvene razmere da so imele zenske po 12 otrok samo zato da sta mogoce 2 ali pa trije preziveli... Ce bi vsi preziveli bi se populacija popeterila v 1 generaciji, pa kokr vem imamo Slovenci ze ves cas tezave z nataliteto :D
gosenica80
02. 02. 2009 09.51
kar je naredila je itak naredila..glavno da so otroci zdravi in napredujejo. tisti ki ne da skozi rojstvo tako malega nedonošenčka pojma nima kaj starš preživlja, že z enim otrokom, kaj šele osem. pojma pa nimam kako se bo ukvarjala s tolkim na enkrat..nedonošenčki rabijo posebno nego, fizioterapije,...
ha-ha
02. 02. 2009 09.51
...pa kaj potem če je mal usekana....sej smo že vsi mentalno čist v pizdi....js blažim z drogami...drgač pa ne bi nikakor zdržal med norci,ki me obkrožaji...
placebo0
02. 02. 2009 09.13
katarinavelika
02. 02. 2009 09.04
Zdaj je kar je nič več ne morejo spremeniti,lahko,pa le čim več naredijo za blagor nedolžnih otrok kateri niso sami krivi ,da so na svetu.
MATJAZ4
02. 02. 2009 08.59
VELIKO SREČE IN ZDRAVJA