Tujina

Mugabeja k odstopu pozvala celo lastna stranka

Harare, 17. 11. 2017 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe se je znova pojavil v javnosti, a še naprej zavrača pozive k odstopu. K temu ga je pozvala celo njegova lastna stranka, ki jo vodi vse od neodvisnosti države pred skoraj štirimi desetletji. Najverjetneje pa si z oklepanjem položaja skuša kupiti čas in si izboriti ugodnejši položaj zase in za družino.

Dolgoletni predsednik Zimbabveja Robert Mugabe zavrača pozive k takojšnjemu odstopu.

K temu ga je pozvala tudi njegova lastna stranka Zanu-PF, ki jo vodi vse od neodvisnosti države pred skoraj štirimi desetletji, je poročala državna televizija ZBC.

Nezaupnico Mugabeju so potrdili območni odbori stranke v osmih od skupno desetih provinc v državi. Odbori so ocenili, da je 93-letni predsednik "izgubil nadzor v stranki in pri vodenju vlade tudi zaradi nesposobnosti zaradi visoke starosti".

Več teh odborov pa je pozvalo tudi, da bi vodenje stranke in države prevzel Emmerson Mnangagwa, dosedanji podpredsednik, ki ga je Mugabe prejšnji teden odslovil.

Mugabe se je sicer danes prvič po vojaškem udaru, čeprav vojska zavrača to poimenovanje, pojavil v javnosti. Udeležil se je zaključne slovesnosti oziroma podelitve spričeval na zimbabvejski Odprti univerzi v Harareju.

93-letnik je bil oblečen v akademsko oblačilo in čepico. Pred tem so se pojavljala ugibanja, ali mu bo vojska dovolila, da se bo sploh pojavil v javnosti.

Predsednik Robert Mugabe za zdaj vztraja na položaju.
Predsednik Robert Mugabe za zdaj vztraja na položaju. FOTO: AP

Reuters poroča, da ga je med njegovim nagovorom pozdravila navdušena množica, s katero je predsednik nato skupaj prepeval državno himno. Ob njem sicer ni bilo njegove soproge niti ministra za izobraževanje Jonathana Moya.

93-letnik naj bi bil uradno sicer še vedno v hišnem priporu, potem ko je v državi v sredo oblast prevzela vojska. Ta je sporočila, da je aretirala tudi nekaj 'kriminalcev' iz predsednikovega kroga, a niso povedali, za koga točno gre. 

V izjavi, ki so jo predvajali na televiziji, so pripadniki vojske sporočili, da bodo narod o izidu pogajanj z Mugabejem seznanili takoj, ko bo mogoče.

Vojska je v Zimbabveju posredovala v noči na sredo, potem ko je Mugabe minli teden odstavil podpredsednika Mnangagwaja in s tem nakazal, da 'čisti' prostor za soprogo Grace Mugabe, ki naj bi prevzela oblast v državi.

Opozicijski voditelj Morgan Tsvangirai je medtem dejal, da je v interesu vseh državljanov, da Mugabe nemudoma odstopi. BBC poroča, da bi v primeru Mugabejevega odstopa vojska lahko legitimno prevzela oblast v državi. 

Vojska je minuli teden izvedla vojaški udar in tako preprečila načrte Mugabeja, ki je na oblasti od leta 1980, da bi ga na predsedniškem položaju nasledila prva dama, 52-letna Grace Mugabe.

Na ulicah mest je sicer težko najti osebo, ki bi si želela, da se Mugabe, ki je na oblasti že od leta 1980, vrne na predsedniški položaj. Kljub temu bo 93-letnik v pogajanjih najverjetneje poskušal iztržiti kar največ, predvsem zaščito zase in za svojo družino.

Mediji poročajo, da naj bi se poskušal obdržati na oblasti vsaj do volitev, ki bodo prihodnje leto. 

"Mislim, da poskuša kupiti čas," je dejal vir blizu zimbabvejske vojske. 

Člani Mugabejeve stranke Zanu-PF domnevajo, da bi lahko Mugabe ostal na položaju do decembra, ko bo na čelo stranke in države stopil Mnangagwa .

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bema1201
17. 11. 2017 12.33
-6
Tito, Castro, Mugabe itd. diktatorji ki so z revolucijo prišli na oblast potem so pa slabši od predhodnikov, postali boržuji in izkoriščevalci svojega naroda.
nikhrast
17. 11. 2017 15.33
-4
Dobre spomine imamo na Tita kako je zafural Jugo.
puspan
17. 11. 2017 19.26
+1
Ljudje njegovega kova se umaknejo takrat, ko škripnejo. Tudi Janševa usoda bo takšna.
ecnarf
17. 11. 2017 10.44
+5
Bi ga morali odžagat že vsaj pred 30 leti.
appollyon
17. 11. 2017 10.09
+1
levaki se še med sabo ne morjo zment al je bil državni udar al ne, al bo odstopu al ne, važn da zaradi tega trpijo državljani, krivi bodo pa kolonizatorji zahod američani židje in ostali.