Tujina

Rimski odgovor na Uber: Prevoz s skuterjem

Rim, 04. 04. 2015 06.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rimljani očitno znajo kovati železo, dokler je vroče. Ob svetovnem uspehu ponudnika prevozov Uber so si izmislili svojo različico z motorji. Ob večnih prometnih zamaških v večnem mestu so skuterji pač najboljši način hitrega premikanja po mestu.

Preveč skuterjev s samo enim človekom se vozi po Rimu, je prepričan ustanovitelj Scooterina.
Preveč skuterjev s samo enim človekom se vozi po Rimu, je prepričan ustanovitelj Scooterina. FOTO: Reuters

Poleg nog, javnega prevoza in taksijev bo Rim kmalu ponujal še eno (cenovno ugodno in hitro) obiko prevoza – Scooterino. Zadeva bo delovala podobno kot po celem svetu znana aplikacija za iskanje prevozov Uber, le da se bodo potniki tukaj prevažali z zaščitnim znakom Rima – skuterjem. Pri nenehnih prometnih zamaških so skuterji tudi edini pameten način za hitro premikanje po mestu.

Kmalu bo tako za pametne telefone in tablice na voljo aplikacija, uporabniki pa se bodo morali registrirati in pustiti podatke svoje kreditne kartice. Prek aplikacije bodo našli najbližjega voznika, ga priklicali in že jih bo prišel iskat. Povprečna cena za prevoz bo od dva do tri evre, potnik pa bo plačal prek aplikacije, ko bosta z voznikom prispela na cilj.

Voznik skuterja pa ne more biti kar vsak. Star mora biti nad 21 let, izkušen voznik, seveda pa mora imeti tudi motor, na katerem se lahko vozita dva človeka. Vse voznike so in še bodo pred začetkom dela intervjujali in ocenili. Poskrbeti morajo za zavarovanje, motor mora biti dobro vzdrževan, obvezna pa je tudi čelada, tako za voznika kot tudi sopotnika. Trenutno so že najeli 130 voznikov. Za prvih 1500 potnikov pa so pripravili brezplačen prevoz.

Ideja se je porodila 22-letnemu Američanu z italijanskimi koreninami Oliverju Paigeu, medtem ko je čakal na avtobus in opazil, kako mimo njega drvijo skuterji brez sopotnikov. "Koliko skuterjev s samo enim človekom se vozi po Rimu? Preveč in to je potrata časa in denarja. V mestih rabimo mobilno revolucijo s hitrimi prevozi na kratke razdalje," je prepričan Oliver.

V Rimu so prometni zamaški stalnica. Vozniki skuterjev pa spretno manevrirajo med avtomobili, avtobusi in tovornjaki.
V Rimu so prometni zamaški stalnica. Vozniki skuterjev pa spretno manevrirajo med avtomobili, avtobusi in tovornjaki. FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
23. 04. 2015 11.16
MotoTaxi kot ga poznajo v Parizu in večjih metropolah? Vespe so zakon in večne ter dostavijo marsikaj! Najboljši je njihov zvok prdenja in sproščujoča klasična drža za krmilom! 50,125 in 250ccm.Njami!Če si lačen ti bo pri nas v Ljubljani Papino dostavil z njo hrano na dom in te še peljal na lepše! Če pa imaš kaj za prepeljati pa imaš na Krasu in Obali APEta! LP!
ferencz 1
04. 04. 2015 08.42
+0
Sionistična televizija, ki ne objavlja novice, da je Iran dosegel sporazum! Neke brezvezne novice o vespah, kispadajo med zanimivosti!
Bruhalnica24
04. 04. 2015 10.06
+3
Zionistična, če smo natančni.. Upam ne pričakuješ, da bo Ameriška in Izraelska zasebna vojna industrija beležila dobičke če bo mir ???? Želijo vojno za vsako ceno, to je cikličen pojav..