Tujina

Rimski Kolosej se nagiba

Rim, 30. 07. 2012 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
2

Ena najbolj znanih nagnjenih znamenitosti je zagotovo stolp v Pisi. A kot kaže, to ni edina italijanska znamenitost, ki se nagiba. Stolpu se je pridružil rimski Kolosej. Potrebna bo temeljita rekonstrukcija, napovedujejo strokovnjaki.

Kolosej se nagiba. Vzrok za to bi lahko bil promet.
Kolosej se nagiba. Vzrok za to bi lahko bil promet. FOTO: Reuters

Rimski Kolosej se nagiba, na južni strani je italijanska znamenitost namreč kar za 40 centimetrov nižja kot na severni strani.

''Betonski temelj, na katerem stoji Kolosej, ki je kar 12 metrov debel oval, ima morda razpoko,'' je za italijanski časnik Corriere della Sera dejal Giorgio Monti z rimske Univerze Sapienza.

Če bodo geologi to potrdili, bo seveda potrebna temeljita rekonstrukcija objekta, katerega gradnja se je začela med letoma 70 in 72 našega štetja pod cesarjem Vespazijanom in je bila končana leta 80 pod cesarjem Titom.

Direktorica Koloseja Rossella Rea, ki je že zaprosila omenjeno univerzo in geološki inštitut za temeljit pregled stavbe, je dejala, da so nagibanje prvič opazili pred kakšnim letom. Opazovalci menijo, da bi lahko težave pripisali prometu in vibracijam, ki jih sproža.

Restavracija pročelja in podzemnih prostorov

Po napovedih se bodo 31. julija sicer začela nujna restavratorska dela na severnem in južnem pročelju in v podzemnih prostorih. Dela naj bi potekala od 24 do 36 mesecev. Predvidena je še izgradnja 1600 kvadratnih metrov obsegajočega informacijskega prostora, v katerem bo urejena tudi knjigarna.

Sredstva za obnovo v višini 25 milijonov evrov je prispeval poslovnež Diego Della Valle. Njegova skupina je v zameno za 15 let pridobila ekskluzivno pravico do logotipa, ki bo natisnjen na dvometrskem panoju. Na skoraj 2000 let starem Koloseju večjih restavratorskih posegov ni bilo že 75 let. Kolosej letno privabi okoli dva milijona obiskovalcev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.