Tujina

Rijad naj bi zahteval Haririjev odstop, ker se ni želel zoperstaviti Hezbolahu

Rijad/Bejrut, 12. 11. 2017 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Libanonski premier Hariri je moral preteklo soboto odstopiti, ker Savdski Arabiji ni bilo všeč, da se ni želel zoperstaviti libanonskemu gibanju Hezbolah, je povedal neimenovani vir blizu Haririja. Rijad naj bi sicer na premierski položaj želel postaviti Haririjevega brata Baho.

Domačinka v libanonski prestolnici Bejrut drži plakat, na katerem piše: Hočemo svojega premierja nazaj.
Domačinka v libanonski prestolnici Bejrut drži plakat, na katerem piše: Hočemo svojega premierja nazaj. FOTO: AP

Libanonski premier Saad Hariri je med vodenjem libanonske vlade večkrat obiskal Savdsko Arabijo, nazadnje nekaj dni pred odstopom, ko se je srečal s visokimi predstavniki tamkajšnjih obveščevalnih služb in savdskim zunanjim ministrom Tamerjem al Sabhanom.

"Na teh srečanjih je po mojem mnenju Hariri razkril svoje stališče glede tega, kako ravnati s Hezbolahom v Libanonu. Po njegovem mnenju bi konfrontacija destabilizirala državo. Mislim, da jim to, kar so slišali, ni bilo všeč," je povedal vir blizu libanonskega premierja v odstopu.

Hariri je po navedbah vira Sabhanu dejal, da ne more sprejeti odgovornosti za nekaj, kar presega njegov nadzor ali nadzor Libanona. Vendar pa je po oceni neimenovanega vira libanonski premier podcenil stališče Savdske Arabije o Hezbolahu, ki ima več orožja kot libanonska vojska, poleg tega pa ima svoje predstavnike tudi v libanonskem parlamentu in vladi.

Pretekli petek se je moral Hariri vrniti v Rijad, kjer je takoj po pristanku dobil sporočilo, da je nekaj narobe. Tam pa ga niso pričakali princi in ministri savdske vlade, kot je ob prihodu tujega državnika običajno. Zasegli so mu tudi mobilni telefon, naslednji dan pa je moral v televizijskem nagovoru podati odstop. Kot razlog je navedel pritisk Irana na Libanon, tudi preko šiitskega gibanja Hezbolah, ter grožnje s smrtjo.

Libanonskega premierja naj bi Savdska Arabija prisilila k odstopu.
Libanonskega premierja naj bi Savdska Arabija prisilila k odstopu. FOTO: AP

Po navedbah več libanonskih virov želi Rijad na premierski položaj postaviti Saadovega starejšega brata Baho. Ta naj bi bil v Savdski Arabiji, kamor bi morali prispeti tudi člani Haririjeve družine, da bi mu prisegli zvestobo. To naj bi zavrnili.

Rijad je sicer zanikal navedbe, da so Haririja prisilili v odstop, medtem ko okoliščin njegovega prihoda in morebitne zamenjave z njegovim bratom še niso komentirali.

Libanonski predsednik Michel Aoun, ki še ni sprejel premierjevega odstopa, je v soboto znova pozval Savdsko Arabijo, naj pojasni razloge, zakaj Haririju "ne dovoli vrnitve v Libanon med njegove ljudi in podpornike". "Nejasnost razmer, v katerih je premier od odstopa, kaže na to, da vse izjave in dejanja, ki jih je naredil ali so mu bila pripisana, ne odražajo resnice," je povedal Aoun.

Vodja Hezbolaha Hasan Nasralah, čigar vplivno gibanje v Haririjevi vladi sodeluje že skoraj leto dni, je v petek Rijad obtožil, da Haririja prisilno zadržuje v državi in da mu ne dovoli vrnitve v Libanon.

Haririjeva stranka pa je v soboto obsodila napade na Savdsko Arabijo. Sporočila je, da Haririju stoji ob strani in nestrpno čaka njegovo vrnitev v Libanon.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
13. 11. 2017 10.03
+3
No, so gaSaudijci zaprli, ne pa da je odstopil!
Viggen
12. 11. 2017 19.11
To je zelo nevarna situacija. Će SA ali Izrael napade Hezbolah ali Libanon, se bo vmešal Iran, Hezbolah bo začel obstreljevati Izrael, vmešali se bodo kavbojci, vsaj v ozadju pa tudi RF ... explozivni koktajl.
tali?ni tom
12. 11. 2017 18.52
+1
benti,lepa ženska! na ki zgoraj! in islam ,vsaj tisti ponarejeni ki ga prakticira zadnje čase,tudi pri nas,se vidi precej zavitih na ulicah in bradatih prepoduje pogled na lepote narave no je bolje na orožje,koze in podobno?nor miselni problem!
Ka pa mislis
12. 11. 2017 18.33
-1
A je ta Rijad kak clovek al gl.mesto v SA??
Aijn Prenn
12. 11. 2017 17.31
+1
Nisem vedel, da so libanonke tako čedne.
tedoVV2HCmedo
12. 11. 2017 18.37
+6
Jaz pa nisem vedel, da so vse arabske države v lasti Savdove Arabija. Vem pa, da je ta država v lasti ZDA.
Aijn Prenn
12. 11. 2017 18.45
appollyon
13. 11. 2017 09.23
Tm drzave nic ne pomenjo, samo takrat ko nejihadirajo da se med sabo borijo za nevidezne crte- meje. Tam najvec pomeni islam.
Aijn Prenn
12. 11. 2017 17.30
+6
Tale SA je pa ena čudna zadeva v več pogledih. Nisem prepričan, da se bo tole njihovo lomastenje po BV in Afriki končalo dobro.
Ka pa mislis
12. 11. 2017 18.34
+2
appollyon
13. 11. 2017 09.25
+1
Po tanovim jim ukazuje putin, drug leto bodo prehitel americane o kolicini prodanega orozja, samo letos so podpisal za 100,miljard, drugo leto pa mislijo se za 250 miljard poslov. Ja ruske rakete so ceneje, po vrhu pa ne ubijajo civilistov kar je razvidno iz sirije.
JApajaDAja
12. 11. 2017 16.06
+2
PM v slo jeziku pomeni nekaj drugega!
Iniesta
12. 11. 2017 15.18
+8
Teli savdijci bodo se zakuhali vojno v libanonu ...