Tujina

VIDEO in FOTO: Sorodnik mu je izdelal krsto

Leicester, 23. 03. 2015 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Posmrtne ostanke angleškega kralja iz 15. stoletja Riharda III. bodo spet pokopali v leicesterski katedrali, ki leži v bližini arheološkega najdišča, kjer so ga našli. Zanimivo - odkrili so ga pod črko R, ki je na parkirišču označevala rezervirano mesto.

Na skeletu, ki so ga odkrili med arheološkim izkopavanjem septembra lani, so odkrili 10 poškodb, od tega osem na lobanji.

V sprevodu na kočiji so v nedeljo čez mesto v katedralo popeljali krsto angleškega kralja iz 15. stoletja Riharda III., kjer bo dokončno pokopan v četrtek več kot pol tisočletja po svoji smrti. Še pred prihodom v katedralo so krsto odpeljali v Bosworth, kjer je umrl. Pozdravile so ga topovske salve, v kostumih tistega časa so tudi uprizorili bitko, v kateri je umrl.

Po navedbah lokalnih oblasti se je v nedeljo zbralo okoli 35.000 ljudi, danes se naval radovednežev nadaljuje. Po poročanju britanskega BBC je bilo pred katedralo dopoldne več kot 2000 čakajočih, nakar so pristojni ljudi pozvali, naj ne prihajajo več. Posmrtne ostanke kralja si bo mogoče ogledati še v torek in sredo, v četrtek jih bodo pokopali. Pogreb bo vodil voditelj anglikanske cerkve Justin Welby in na njem pričakujejo številne vidne goste.

Umrl med vojno vrtnic

Okostje kralja Riharda III. so odkrili leta 2012 med arheološkim izkopavanjem pod avtomobilskim parkiriščem v Leicestru. Zanimivo - našli so ga pod črko R, ki je na parkirišču označevala rezervirano mesto.

O kralju Rihardu III., ki je bil tudi zadnji kralj iz hiše York, je zgodovinsko gledališko dramo napisal tudi največji angleški dramatik William Shakespeare. Angleški kralj je bil med letoma 1483 in 1485.

Da gre dejansko za njegove posmrtne ostanke, so pozneje potrdili z analizo DNK. Za primerjavo so uporabili DNK Rihardovega najtesnejšega še živečega sorodnika, kanadskega tesarja Michaela Ibsna, ki je nato simbolično tudi izdelal hrastovo krsto, v kateri bo pokopan pokojni kralj.

Rihard III. je umrl pri 32 letih v bitki pri Bosworthu, ki je bila zadnja večja bitka v tako imenovani vojni vrtnic. Po njegovi smrti je šla angleška krona iz rok dinastije Plantagenetov v roke Tudorjev. Pokopali so ga v samostanu Greyfriars blizu Leicestra v osrednji Angliji, ki pa je bil uničen v 30. letih 16. stoletja, ko je kralj Henrik VIII. odredil razpustitev samostanov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
23. 03. 2015 21.38
-5
Rose of Bulgaria.