Tujina

Preživela: Mislili smo, da je območje prizadel potres, šele, ko so nas rešili, smo izvedeli, da je bil plaz

Pescara, 25. 01. 2017 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Hotel Rigopiano je zadelo kar 120 tisoč ton snega. Umrlo je najmanj 25 ljudi, štiri še pogrešajo, upanja zanje skoraj ni več. "Ne bomo se ustavili, dokler ne bomo z gotovostjo vedeli, da tam ni nikogar več," obljubljajo reševalci. Razburja pa ogromno število telefonskih klicev, potrebnih, da je reševalna akcija končno stekla.

Danes mineva teden dni od tragedije v Farindoli, ko je ogromen plaz pod seboj ne le zrušil, pač pa tudi prestavil hotel Rigopiano. Iskalna akcija se v vsem tem času ni ustavila niti za hip, a čeprav upanje še tli, možnosti, da bil pod ruševinami še kdo živ, praktično ni več. Ponoči so našli še tri trupla, danes dve, skupno število žrtev se je tako povzpelo na 25. Še štirje ljudje so pogrešani, 11 pa so jih uspeli rešiti. "Ne bomo se ustavili, dokler ne bomo z gotovostjo vedeli, da tam ni nikogar več. Iskali bomo do konca," je dejal predstavnik civilne zaščite Luigi D’Angelo.

Ena od preživelih, Giorgia Galassi, je dejala, da je izvedela, da je hotel zasul snežni plaz šele, ko so jo rešili. Prepričana je namreč bila, da je območje prizadel potres. "Nismo vedeli, dokler nam niso gasilci povedali. Ves čas smo mislili, da se je šlo za močan potres," je povedala novinarjem AP.

Giorgia Galassi in Vincenzo Forti, ki sta preživela snežni plaz.
Giorgia Galassi in Vincenzo Forti, ki sta preživela snežni plaz. FOTO: AP

Plaz v številkah

Prejšnjo sredo se je z gore utrgalo kar 50 tisoč ton snega in s hitrostjo 100 kilometrov na uro zdrvelo proti hotelu. Ko ga je plaz dosegel, je bila njegova masa že več kot dvakratna – 120 tisoč ton. To je tako, kot bi se v hotel hkrati zaletelo 4000 polno naloženih tovornjakov, so izračunali italijanski mediji. Stavba preprosto ni imela možnosti. Pritisk je bil kar 20 ton na kvadratni meter,  opečnata stena pa zdrži največ 0,3 tone na kvadratni meter.

Plaz je preživelo 11 ljudi.
Plaz je preživelo 11 ljudi. FOTO: AP
Reševalna akcija stekla dve uri in pol po prvem klicu

Gasilci in drugi reševalci, ki med razdejanjem neutrudno iščejo žrtve in morebitne preživele, so v Italiji trenutno nacionalni junaki. Na njihove nadrejene, ki bi lahko dve uri in pol, preden so jo, sprožili reševalno akcijo, pa letijo ostre kritike. Corriere della Sera je objavil časovnico vseh klicev na pomoč. Preden je nekdo končno verjel, da se je hotel zrušil, se jih je zvrstilo veliko preveč.

Ob 17.09 je Giampiero Parete, eden od dveh preživelih, ki nista bila ujeta pod ruševinami, prvič zavrtel številko za klic v sili. Oglasila se mu je centrala v Chietiju, ko je omenil hotel Rigopiano, so mu vezali pescarsko. "Ne vem, kaj je bilo, potres ali plaz, a vse se je zrušilo. Tam je veliko ljudi," je dejal oče, ki je imel v porušenem hotelu ženo in dva majhna otroka. Telefonist je odložil in poklical kordinatorje reševalnih akcij na sedežu province. Iz njegovega glasu je bilo mogoče razbrati skepso. "Videti je, da se je zrušil hotel." Ob 17.15 so se pri letalski enoti obalne straže pozanimali, ali bi lahko preleteli območje in ugotovili, kaj se je zgodilo. Ne, vidljivost ni dovolj dobra. Nato se 25 minut ni zgodilo nič.

Šele ob 17.40 se je nekdo spomnil, da ima telefonsko številko direktorja hotela Bruna di Tommasa. Oglasil se je, bil je v Pescari, osebnoje šel prosit, naj splužijo cesto do hotela. Nekaj ur prej je že poslal elektronsko sporočilo, ki zdaj kroži v italijanskih medijih. Zapisal je, da goste skrbi in da hočejo čim prej domov. Zapadlo je dva metra snega, večkrat je zmanjkalo elektrike, goriva za generatorje pa je dovolj le še za kakšen dan. A ko se je oglasil na klic, tudi sam ni verjel, da se je zgodila tragedija. "Malo prej sem govoril z njimi," je povedal. Kdaj natančno, ga nihče ni vprašal.

Medtem je Parete v avtomobilu čakal na kakršne koli informacije. Ker jih ni bilo, je še naprej poskušal priklicati pomoč. Ob 18.03 se mu je javil njegov šef, Quintino Marcella, in šel v akcijo. Po vrsti je poklical številke za pomoč v sili 112, 118 in nazadnje 113. Šele na slednji so mu prisluhnili in ga vezali dalje. A ženska, ki jo je dobil, mu nikakor ni verjela. "Ta zgodba se širi že od jutra," je poslušal. Marcella je poskusil znova. Še dvakrat je po vrsti zavrtel vse številke, dokler mu telefonist na 113 končno ni verjel. Ob 19.40 je bila reševalna akcija končno v teku. Dve uri in 31 minut od prvega Paretovega klica.

Tudi potem pa ni šlo gladko. Zaradi ogromnih, do treh metrov visokih nanosov snega so reševalci napredovali le počasi, dokler niso dokončno obstali. Ena skupina je nato opolnoči pot nadaljevala na smučeh. Hotel so dosegli ob štirih zjutraj. Od nesreče je minilo vsaj 11 ur. 

Medtem ko so v prvih dneh po nesreči kopali večinoma ročno in zelo previdno, da ne bi povzročili dodatnehga rušenja, zdaj že uporabljajo tudi stroje.
Medtem ko so v prvih dneh po nesreči kopali večinoma ročno in zelo previdno, da ne bi povzročili dodatnehga rušenja, zdaj že uporabljajo tudi stroje. FOTO: AP

Abruci zaviti v črnino

V Abrucih, regiji, kjer se je zgodila tragedija, se nesreče kar vrstijo, reševalci pa imajo polne roke dela ne zgolj z iskanjem pogrešanih v porušenem hotelu, ampak tudi z reševanjem družin, ki so zaradi več metrov snega po več dni odrezane do sveta, brez elektrike in v številnih primerih tudi brez ogrevanja. Pod težo snega se namreč lomijo daljnovodi, prožijo se plazovi. Poleg tega je regijo streslo več močnih potresov.

Včeraj pa je udarila še ena tragedija: med reševalno akcijo je v globel strmoglavil helikopter. Umrlo je vseh šest ljudi na krovu, med njimi dva reševalca, ki sta sodelovala pri iskanju pogrešanih v zasutem hotelu. Helikopter je bil na poti v bolnišnico v L'Aquili, kamor so peljali smučarja, ki se je poškodoval na smučišču Campo Felice. Helikopter je strmoglavil v 500 metrov globoko sotesko v bližini hotela.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik
25. 01. 2017 20.28
Razburja pa ogromno število telefonskih klicev, potrebnih, da je reševalna akcija končno stekla. kaj ta stavek sploh pomeni??
motorist_mb
25. 01. 2017 19.43
Če bi bil ranjen in tulo po tel.bi ga resno jemali...katastrofa od operaterjev!
Malpomoje
25. 01. 2017 18.16
+5
Določenih dogodkov pač ne moreš predvideti, vedno so se in se bojo dogajali, zato iskat krivce nima smisla....
26277
25. 01. 2017 17.56
+0
napoved - opozorilo glede snega, za provinco je bila izdana par dni pred nesrečo.
flojdi
25. 01. 2017 15.23
+1
.pa keri buhtlji sprašujejo nekaj , na kar ni več odgovora. Odgovorni naj bi se Odzivali , ne spali, pa bi se ne bilo treba spraševat Prepozno
flojdi
25. 01. 2017 15.38
+3
. pa to je ( vedno)tko, ko (vedno)Odločajo le tisti, ki so (vedno)na varnem
Ramzess
25. 01. 2017 13.29
+6
Več kot prosit pomoči ne moreš, potem pa dobiš aroganco in še kaj nazaj, ... bomo videli kdo (vse) bo odgovarjal zato, in za kaj vse.
Jožica2611
25. 01. 2017 14.20
+2
Ramzess
25. 01. 2017 17.17
-1
puspan
25. 01. 2017 13.24
+10
Tudi enega več ne. Rešili so lahko samo tiste, ki so imeli srečo, da so se nahajali v prostorih, ki niso bili v popolnosti zasuti in, kjer je ostala dovoljšna koncentracija zraka.Vse tiste, ki so našli mrtve pa so bili stisnjeni, kot suhe rože v herbariju, ali pa raztrgani do neprepoznavnosti. Samo razmetane avtomobile poglej, kakšna koncentracija energije je to bila in stisnjen sneg, ki ga razbijajo z bagri je trši, kot vsak beton.
Ramzess
25. 01. 2017 13.22
+1
Ne bo odgovora, ker ne bodo priznali, kar tudi logika pravi, da bi lahko rešili vse.
1airbus
25. 01. 2017 12.58
+10
klicali so na pomoč že,ko je samo snežilo,ni še bilo še potresa ne plazu,vse bi rešili.
puspan
25. 01. 2017 13.17
-3
kahelc
25. 01. 2017 12.37
+2
Zakaj ne bi bilo odgovora? Resili bi vse, ki so v nesreci tragicno preminili.
CastrumFF
25. 01. 2017 12.04
+8
Ko so lujudje zakopani ,je treba delat vse rocno!!
puspan
25. 01. 2017 13.50
+5
Imaš prav. Me zanima, kako bi reagirali ti kvazi strokovnjaki, ko bi jih reševal z bagrom iz snega, če bi mu najprej osvobodil glavo, nato pa bi na koncu privlekel ven še ostali del telesa.