Tujina

Rezgui naj bi se uril v Libiji istočasno kot moška, ki sta izvedla napad na muzej Bardo

Tunis, 01. 07. 2015 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Tunizijske oblasti so identificirale vseh 38 žrtev napada, ki ga je izvedel 23-letni Seiffeddine Rezgui. Ta naj bi imel v svojem telesu sledi kokaina, je pokazala obdukcija. Priče so povedale, da je svoje žrtve - preden jih je ustrelil - fotografiral in se ob tem smejal. Rezgui naj bi bil v Libiji istočasno kot moška, ki sta marca izvedla napad na muzej Bardo.

V petek ob 11.53 je 23-letni Seiffeddine Rezgui stal na plaži v tunizijskem turističnem naselju Sousse in s svojim mobilnim telefonom opravil desetsekundni telefonski klic. Nato je pokleknil, iz zloženega senčnika vzel puško kalašnikov in v pesek izstrelil nekaj poskusnih strelov. Za tem se je podal na 47 minut dolg strelski pohod, v katerem je ubil 38 ljudi, večino Britancev.

Napadalec
Napadalec FOTO: ENEX

Bil naj bi pod vplivom kokaina, ko je streljal, se je smejal

Britanski Daily Mail danes poroča, da je bil Rezgui v času napada pod vplivom kokaina. Po njihovih informacijah je substanco v njegovem telesu pokazala obdukcija. Nobena skrivnost ni, da borci Islamske države pogosto jemljejo kokain, ki jih v trenutku terorističnega dejanja daje občutek, da so nepremagljivi. "Obdukcija je pokazala, da je terorist – preden je izvedel napad – užival droge. Gre za enake droge, kot jih Islamska država daje svojim ljudem, da ne razumejo svojega početja," je povedal neimenovani vir.

Policija je prav tako potrdila, da je po tem, ko so ga ubili, na njem našla neeksplodirano ubojno sredstvo, iz fotografije, ki so jo objavili mediji, pa je razvidno, da je detonator ležal le nekaj centimetrov stran.

Priče so povedale tudi, da se je Rezgui med morilskim pohodom smejal, svoje žrtve pa naj bi, preden jih je ustrelil, tudi fotografiral. "V nekem trenutku je bil povsem okupiran – s puško na hrbtu, telefonom v roki in z velikim nasmeškom na ustih," je povedal Paul Short. "Smejal se je in streljal. Ko je končal in vse pobil, mu je bilo vseeno, niti poskusil ni pobegniti. Smejal se je, bil je srečen," pa je opisal hotelski delavec Houssem.

S kom je Rezgui govoril po telefonu tik pred napadom, še ni jasno. Ko je bežal pred policijo in domačini, je telefon odvrgel v morje, policija pa ga je ven potegnila naslednje jutro. Koliko podatkov, če sploh, so preiskovalci z njega uspeli pridobiti, ni znano, je pa dejstvo, da je Rezgui dobro uspel prikriti svoje povezave, ki jih je v preteklosti imel z islamskimi borci.

Napad v Tuniziji - 6
Napad v Tuniziji - 6 FOTO: AP

Identificirali vse žrtve napada v Tuniziji

Tunizijske oblasti so medtem sporočile, da so identificirali vseh 38 žrtev napada na hotel v kraju Sousse. Poleg 30 Britancev so med žrtvami še trije Irci, dva Nemca, Belgijec, Portugalec in Rus.

Britanske oblasti so danes z letalom v domovino prepeljale osem trupel, preostale pa naj bi v prihodnjih dneh. Posmrtni ostanki treh Ircev so prav tako pripravljeni na vrnitev v domovino, so sporočili s tunizijskega ministrstva za zdravje.

Tunizijske oblasti so sicer v torek sporočile, da se je morilec uril pri džihadistih v Libiji. Po navedbah državnega sekretarja za varnost Rafika Chellija je bil Rezgui v Libiji istočasno kot moška, ki sta marca izvedla napad na muzej Bardo, v katerem je bilo ubitih 21 turistov in policist.

Napadalčev pajdaš naj bi se poskušal pretihotapiti v Evropo

Oblasti še vedno zaslišujejo najmanj sedem ljudi, ki so jih aretirali in jih sumijo, da so vpleteni v napad.

Še vedno pa iščejo napadalčeva domnevna pomočnika, Rafika Tajarija in Mohameda bin Abdalaha, ki so ju označili za nevarna. 28-letni Rafik naj bi že prečkal mejo z Libijo in naj bi - pomešan med migrante na čolnu, ki prečkajo Sredozemsko morje - poskušal priti v Evropo. Tako je razkrila njegova družina, ki pa zanika, da bi bil vpleten v napad.

Islamska država naj bi tako že pripravljala novo strategijo: po besedah nemškega tajnega agenta, ki je pred nedavnim uspel pobegniti iz ujetništva IS v Siriji, naj bi bila tokrat tarča Evropa.

Kaj je fanta, ki obožuje Real Madrid, oblikovalo v terorista?

Rezgui se je rodil 29. avgusta 1992 v kraju Gaafour. Kot deček je bil nagle jeze, agresivnost se mu je še povečala pri 14 letih, ko je zaradi udara strele umrl njegov brat. Njegovi sošolci pripovedujejo, da je bil neopazen mladenič, ki ni kazal večjih interesov za vero ali politiko. Ni imel dolge brade, zanimal se je za techno glasbo, breakdance, navijal je za Real Madrid.

Kot številni drugi je bil tudi on navdušen nad padcem diktatorja Ben Alija pred štirimi leti, a kmalu je postajal vse bolj veren, zagrenjen in jezen, je povedal njegov 25-letni znanec Taha. "Začel je govoriti, kako bi temu morala slediti vzpostavitev nove družbe, ki bi dvignila islam, a stvari so se samo slabšale. Kmalu smo ga začeli opažati s salafisti, njemu podobno mislečimi ljudmi, a še vedno je bil drugačen od njih - ni si pustil rasti brade, še vedno je rad govoril o športu, se družil z ljudmi, ki so pijačevali, in osvajal dekleta. Pričakovali smo, da bo spet postal tak, kakršen je bil!" 

Državni sekretar za varnostne zadeve Rafik Chelly je včeraj potrdil, da se je Rezgui januarja pretihotapil čez mejo in se uril v džihadističnih kampih v bližini Sabarthe, mesta na severozahodu Libije. Tja naj bi najprej odšel v spremstvu džihadistov, ki so pozneje v muzeju Bardo v Tunisu ubili 22 ljudi, nato pa še enkrat marca, med študijskimi počitnicami. V istem obdobju se je izselil iz hiše, ki jo je najel v spremstvu še šestih prijateljev, in v njej posedal dolge ure.

"Moj sin je bil priden fant, z nikomer ni imel težav – ne glede vere ne glede česar koli drugega. Vse se je spremenilo, ko je odšel od doma. Spoznal je nove ljudi, slabe ljudi, ki so ga pokvarili in mu zameglili um," ga zagovarja njegov oče Hakim.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ficfiric 1
02. 07. 2015 04.43
Tip je meu res hudo veliko casa da je najprej se selfije delal z zrtvami in se ob tem smejal....pol jih pa postrelu....hahaha...ze zveni kot slab drugorazredni holywoodski film....
higgsov bozon
01. 07. 2015 23.07
+6
hotelsko osebje se je postavilo pred njega ,povedal jim je da ne bo nobenga od njih ustrelil,hodili so zraven njega in ga prepričevali naj ne dela tega itd..a nobeden ga ni mogu prijeti za puško in eno po betici..
dostojevski II
01. 07. 2015 21.11
Zelo premeteno so zrušili Gadafija. Tako ni potrebno več vežbati teroriste v Afganistanu, Iraku, Siriji..
setisfekšn
01. 07. 2015 20.00
+4
grozljivo je to da so ga pustili tolko časa dejstvovati!!
Krta?a 21
01. 07. 2015 19.24
+7
A to uni ki jih je postrelil hodijo za njim? Duhovi? Zanimiva fotka za takega terorista. Nekaj že tu ne gre skup?
kapljač1
01. 07. 2015 18.19
+17
Nepomembno kako se je napadalec obnašal. Pomembno je kako so države pripravljene na tovrstne napade. In če je napadalec lahko poljubno ubijal polnih 47 minut se človek vpraša, da Tunezija ni ali povsem normalna družba ali pa so zavestno opustili ukrepanje.
Misija1
01. 07. 2015 23.03
+9
Rent a cop funkcija je prisotna v Tuniziji, gre za "policaje", ki morajo poklicati prave policaje, ce do cesa pride. Zato so se pa bali za svoja zivljenja. Je pa vprasanje, kako resno so se tudi pravi policaji lotili napadalca, saj vecina muslimanov niti podrazno ne obsoja tega napada in podobnih. Zaradi karikatur so goreli avtomobili po Evropi, v muslimanskih drzavah pa nekaj 100 tisoce protestnikov ki so razbijali in unicevali vse kar je disalo po evropskem. Pri tem pokolu pa koliko protestov? En majhen v tocno tem mestu kjer se je zgodil dogodek, seveda zato, ker sedaj vedo, da ne bo vec dinarckov od turizma. Zavedajte se dejstva, da bi vam na teh dopustih marsikateri delavec najraje zaril noz v hrbet, pa ceprav se je se 10 sekund pred tem smejal in delal dobrega. Za njih smo hodece denarnice, to pa je tudi vse kar dobrega vidijo v nas. Ostalo se nanasa na nevernike.
ficfiric 1
02. 07. 2015 04.41
-5
Ja misija...nevarno in tezko je tvoje zivljenje...res hvala vsem bogovom ce ze onstajajo da nisem ti....
kapljač1
02. 07. 2015 09.12
+3
Misija1 Precej logična razlaga. Kako si naj drugače raztolmačimo 47 minut trajajoče ubijanje, ko nihče ni posegal vmes, policija pa naj bi bila na mestu dogajanja že po 7 do 8 minutah , po poročanju tunezijske policije same.
appollyon
01. 07. 2015 16.57
-6
Heroin niti približno ni koka, in dvomim da imajo v afrki koko, veliko raje uživajo heroin, ki pa je itak stalni spremljevalec islamskih fanatikov!
white power
01. 07. 2015 16.13
+8
naj se cvre v peklu
Sodnik_Kriv
01. 07. 2015 15.48
-6
O zadjnem napadu na cerkev v ameriki o fantu nevem nic?!
Krta?a 21
01. 07. 2015 19.26
-1
Ne rabiš vedet. Cerkev so napadli termiti in nikakor niso uspeli zbrat dovolj sredstev, zato so si naredili malo reklame. Kar nalepem denarja ko pešk....
mikeTHEbike
01. 07. 2015 15.24
+4
Redno se zadevam s koko pa mi nikol ni nic smesno! Koji naslov....
ficfiric 1
02. 07. 2015 04.45
Sam res....prej vse dokaj resno...pa vse hkrat bi rad povedal...
paprikarcina
01. 07. 2015 15.02
+9
Če bi v tistem času tam na Plaži bil vsaj en pošten policist bi se vse končalo pri morda enem ranjenem človeku. Raje pište kak so policaji samo v bližini bledo gledli v svojih avtomobilih, naredil pa ni noben nič. Zato pa vedno...A.C.A.B. samo ko bo treba kake kazni pisat bojo pravi Petelini, ko pa treba ljudem pomagat pa bodo opazovali..
juventino
01. 07. 2015 14.55
+10
A kokain lahko jemljejo,a na plazo se ne sme hodit, moti jih nasa razvratnost, kaj to je islam? Bolano. Pa zato so osmanlije spili vec vina kot bilokdo, ker so verni. Oni nam pametujejo. Ubogi ljudje, tako umret, to ni normalno, treba ukrepat, meni bi se utrgalo da je kdo od mojih, ne vem res, zalostno
brddd
01. 07. 2015 14.16
+26
GLUPI EU VODITELJI ZBUDITE SE
kam_to_pelje
01. 07. 2015 14.05
+15
mulc je naredil katastrofo. Uničil bog si ga vedi koliko življenj. Zaradi vpliva manipulatorjev, ki pod pretvezo vere vsiljujejo svojo ieologijo. S tem pa uveljavljajo svojo moč in se igrajo v marsikateri usodi, pravega boga, ki odloča o njihovem življenju ali smrti. Sprevženo do konca. To pa vzpodbujajo le kdo????? Kdo ima koristi od vojn in množičnih pobojev???? Verjamem da vemo vsi, ki poznamo kolikor toliko zgodovino nove dobe.
ficfiric 1
02. 07. 2015 04.46
-1
Salamandros
01. 07. 2015 13.47
-16
Oboževalci Real Madrida so panavadi desničarji, prav tako je bil Breivik desničar. To so sprani zmešani ljudje.
Uporabnik981904
01. 07. 2015 15.17
+6
sprano zmešan je tudi um ki zmore tole .... (če se nisi malce bolj klavrno pohecal)
Ciganskavlada4
01. 07. 2015 13.03
+20
Droge in alko so za muslimane PREPOVEDANI. NEHAJTE tega muslića že enkrat šćitit!!!!
paprikarcina
01. 07. 2015 15.00
-7
Alkohol da, spacifično droge pa mislim, da ni prepovedano uživat. Lahko se motim..
zbodljaj
01. 07. 2015 18.16
+1
Droge niso prepovedane. Hašiš je uporabljala že šiitska sekta ašašinov konec 11. stoletja, da so njihovi borci bolj zbrano izvrševali atentate na visoke živine takratnega Seldžuškega imperija
nimaveze8
01. 07. 2015 13.00
+7
Kaj je fanta, ki obožuje Real Madrid, oblikovalo v terorista? Bravo uredništvo 24ur res ste presegli mejo blaznosti...Kaj ima nogometni klub s tem, da je nekdo pod vplivom drug ubil 38 ljudi?? Očitno članke res pišejo Barcelonarji in se jim je zdel to, da je bil fant navijač Real Madrida ključen podatek, žalostno.
binmister
01. 07. 2015 12.39
-6
Ko mu bodo sodili ga bodo spoznali da je bil ne prišteven in bo dobil pogojno
LOPOVEpredZID
01. 07. 2015 12.43
+6
ja a niso rekli, da so ga ubili specijalci????
intro
01. 07. 2015 12.27
+10
Real Madrid bo treba prepovedat!
schrodingerScat
01. 07. 2015 12.21
-6
Od navijačev Reala in breakdance practitionerjev drugega niti ni bilo za pričakovati