Tujina

'Z objavo mi želijo preprečiti ponovno izvolitev'

New York, 23. 10. 2010 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
D.Š./Reuters/STA/N.S.
Komentarji
189

Dokumenti, ki jih je objavil Wikileaks, naj bi vsebovali tudi ameriška vojaška poročila o iraškem premierju in domneve o njegovi povezanosti z morilskimi vodi. A al Maliki zatrjuje, da dokumenti ne vsebujejo nobenega dokaza o neustreznem ravnanju v zaporih v Iraku v času, ko je on vodil vlado.

Spletna stran Wikileaks je danes objavila skoraj 400 tisoč skrivnih dokumentov ameriške vojske, ki nakazujejo na dejstvo, da so ZDA in ameriški poveljniki ignorirali dokaze o mučenju in pobojih v Iraku. “Obstajajo poročila o civilistih, ki so bili ubiti na kontrolnih točkah, o iraških zapornikih, ki so jih mučile koalicijske sile in ameriških vojakih, ki so razstrelili celotne civilne stavbe zaradi suma, da se na strehi hiše nahaja upornik,” so v sporočilu za javnost dejali v Wikileaks.

ZDA in ameriški poveljniki so ignorirali dokaze o mučenju in pobojih v Iraku.
ZDA in ameriški poveljniki so ignorirali dokaze o mučenju in pobojih v Iraku. FOTO: Reuters

Po podatkih spletne strani naj bi na različnih kontrolnih točkah po invaziji leta 2003 umrlo na stotine nedolžnih civilistov. ZDA so imela jasna poročila o civilnih žrtvah, vendar so jih javno zanikala. Žrtev je že okoli 109 tisoč, od tega je kar 66.081 civilistov. Ameriške oblasti so že večkrat izrazile nasprotovanje objavi teh dokumentov.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je znova obsodila vsakršno informacijo s strani posameznikov ali organizacij, ki bi lahko ogrozila življenja ljudi v ZDA in koalicijskih sil. Ustanovitelj spletne strani Wikileaks Julian Assange je za televizijo Al Džazira dejal, da so s pomočjo britanskih odvetnikov pripravili dokumente, ki so lahko podlaga za približno 40 tožb, ki se nanašajo na poboje civilistov v Iraku.

Usmrtitve in mučenja

Na enem izmed videov je mogoče videti iraškega vojaka, ki je usmrtil zapornika v severnem delu mesta Talafar. “Posnetek prikazuje vojaka varnostnih sil, ki pripelje zapornika na cesto, ga potisne na tla, ga pretepa in na koncu ustreli,” je zapisano v enem izmed poročil. Na drugem posnetku naj bi neki vojak zaporniku odrezal prste in ga polil s kislino.

Eksplozija v Bagdadu
Eksplozija v Bagdadu FOTO: Reuters

V nekem drugem dokumentu, ki so ga objavili na spletni strani v petek, je opisano mučenje iraških pripornikov z elektriko, poleg tega pa tudi opis usmrtitve z elektriko. Wikileaks trdi, da je vojska vedela za zlorabe, vendar so poročila romala po klasični poti do poveljnikov, označena pa so bila z oznako ”brez nadaljne preiskave”.

V dokumentih so opisani tudi mnogi drugi incidenti. Julija 2007 je ameriški helikopter povzročil smrt 26 ljudi, polovica je bila civilistov. V nekem drugem dokumentu, ki datira v februar 2007, je apache helikopter pričel streljali na dva moška, ki sta se predala. Helikopter z vzdevkom 'crazyhorse 18' je bil prav tako vpleten v incident, v katerem sta umrla dva novinarja, dva otroka pa sta bila ranjena.

Vojska zanikala podatke o žrtvah

Ameriška vojska je trdila, da ni nobenih podatkov o žrtvah v Iraku. Posredovali pa so podatek o 109 tisoč smrtnih žrtvah med letoma 2004 in 2009.

Julian Assange
Julian Assange FOTO: Reuters

Spletna stran Iraq Body Count, ki objavlja podatke o žrtvah v Iraku, je sporočila, da bodo na podlagi poročil lahko identificirali približno do sedaj 15 tisoč neidentificiranih žrtev. Časopis The Guardin prav tako poroča, da ameriška vojska ni zabeležila števila civilnih žrtev v vojaški ofenzivi leta 2004 v kraju Falluja.

Časopis  New York Times pa je poročal, da so ZDA nekatere primere zlorab raziskale, vendar so večino poročil v arhivih ignorirali. V organizaciji za človekove pravice Amnesty international (AI) so obsodili dogodke, ki so razkriti v dokumentih. Sprašujejo se tudi, ali so ZDA prekršile mednarodne zakone, saj so zapornike predali iraškim silam, ki so že večkrat storile zlorabe. Poudarjajo še, da dokumenti razkrivajo, da so ZDA vedele za večletno sistematično nasilje in zlorabe, je poudaril direktor AI za Bližnji vzhod Malcolm Smart.

Obstajajo tudi podatki, da naj bi v vojno v Iraku bil vpleten tudi Iran. Ta država naj bi tudi omogočila trening vojakov, ki naj bi uporabljali tudi orožje Islamske revolucionarne garde (IRC).

Odziv iraškega premierja

Iraški premier Nuri Al Maliki je po objavi novih dokumentov ocenil, da gre za poskus preprečiti njegovo ponovno izvolitev. Kot so danes sporočili iz njegove pisarne, se glede na čas objave dokumentov zastavlja vprašanje, če se za tem dejanjem ne skriva politika. Al Maliki si namreč že več kot sedem mesecev prizadeva sestaviti vlado, potem ko na parlamentarnih volitvah 7. marca ni bilo jasnega zmagovalca.

Al Maliki je v današnjem sporočilu za javnost poudaril, da objavljeni dokumenti ne vsebujejo nobenega dokaza o neustreznem ravnanju v zaporih v Iraku v času, ko je on vodil vlado. Al Maliki je postal predsednik iraške vlade maja 2006. Ameriški vojaški dokumenti, ki jih je danes objavil Wikileaks, zajemajo dogajanje med vojno v Iraku med letoma 2004 in 2009 in med drugim razkrivajo nove podrobnosti o številu ubitih iraških civilistov in številnih zlorabah zapornikov v iraških zaporih.

Al Maliki meni, da gre za poskus preprečiti njegovo ponovno izvolitev.
Al Maliki meni, da gre za poskus preprečiti njegovo ponovno izvolitev. FOTO: Reuters

Iz opozicijske Irakije so po objavi sporočili, da omenjeni dokumenti dokazujejo, da Al Maliki ni ustrezna oseba za vodenje vlade. "To nas utrjuje v prepričanju, da vztrajamo pri sodelovanju pri sprejemanju odločitev, Al Maliki pa bi rad imel vso moč v svojih rokah," je dejala predstavnica zavezništva Majsun Al Damluji. "Do teh zlorab in mučenj v iraških zaporih je vodilo polaganje vseh pristojnosti na varnostnem področju v roke enega človeka, ki je tudi vrhovni poveljnik oboroženih sil," je dodala.

Po poročanju arabske televizije Al Džazira objavljeni dokumenti vsebujejo tudi ameriška vojaška poročila o Al Malikiju "in domneve o njegovi povezanosti z morilskimi vodi". V premierjevi pisarni pa so pojasnili, da so iraške varnostne sile vedno ravnale v skladu z zakonom. "Potrjujemo, da je premier vrhovni poveljnik vseh varnostnih sil, ki opravljajo svojo dolžnost, s tem da aretirajo in kaznujejo, kot to veli sodstvo, ne pa na sektaški ali pristranski podlagi, kot to želijo prikazati nekatere skupine," so zapisali v sporočilu.

Iračani sicer nad vsebino objavljenih dokumentov niso presenečeni. "To ni nič novega. Mislim, da za Iračane zgodbe o zlorabah niso nobeno presenečenje, saj pozna vsak Iračan kakšno zgodbo o tem," je povedal iraški poslanec Mohamed Ikbal.

Kmalu novi dokumenti

Pri Wikileaksu so danes napovedali, da bodo kmalu objavili še več dokumentov o Afganistanu. Kristinn Hrafnsson je povedal, da so 15.000 dodatnih dokumentov začasno zadržali zaradi občutljive vsebine, sedaj pa so jih ustrezno uredili in bodo kmalu objavljeni.

Irak
Irak FOTO: Reuters

Tudi dokumenti na temo Iraka po besedah Hrafnssona ne vsebujejo konkretnih imen. "Utemeljeno lahko zatrdim, da dokumenti ne vsebujejo podatkov, ki bi lahko ogrožali varnost posameznikov," je dejal v odzivu na navedbe ameriškega obrambnega ministrstva, češ da je še posebej ogroženih okoli 300 Iračanov, ki so omenjeni v dokumentih.

Spletna stran Wikileaks je svetovno javnost šokirala julija letos, ko so objavili okoli 77.000 tajnih vojaških dokumentov o vojni v Afganistanu. Novi dokumenti tako razkrivajo nove podatke in podrobnosti o krvavi vojni v Iraku. Spletna stran je od 29. septembra v vzdrževanju, Assangeju grozi pregon zaradi domnevnih spolnih zločinov na Švedskem, podjetje, prek katerega so po spletu zbirali denar, pa je prekinilo sodelovanje z njimi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Heidi Engel
09. 05. 2011 10.23
Objavite že vendar komentar, četudi ni po vašem ukusu
Heidi Engel
09. 05. 2011 10.21
"Z objavo mi želijo preprečiti ponovno izvolitev", sem že mislila da se nanaša na naše levake. V nadaljevanju prispevka je kar precej podbnosti, ki bi lahko bile tudi naša "slovenska realnost" iz povojnih časov, ko so Angleži prepustili Slovence, ki niso hoteli živeti pod rdečo diktaturo... Ni kaj, podobnost pa taka.
nekdonekje
24. 10. 2010 16.49
Domnevne spolne deviacije: ugotoviti kaj bi bilo primerno orožje in "servirati" javnosti, kar le ta najbolj sovraži, oziroma bo v trenutku pograbila; osumljeni izgubi kredibilnost, s tem podporo javnosti in inštitucij; njegovo ime je oblateno, težko verjetno, da se še kdaj "opere", pa če je kriv ali pa ne. Krivda niti ni pomembna, pomembno je, da je človek utišan, uničen - ljudje mu ne verjamejo, se ga izogibajo, ga zasovražijo... . Stare taktike še vedno delujejo... spomnil sem se kar nekaj propagandnih primerov iz časa druge svetovne vojne in tako naprej in seveda tudi nazaj (Hitler je bil baje neploden in narkoman..., Rusi jejo otroke...). S tem ne trdim, da je nedolžen, ker tega ne vem, samo občutljivost primera in vpletene strani me spominjajo na primere podtikanj... ;)
Abacus
24. 10. 2010 15.13
Dokler se bodo nasprotniki delili na Kapitalizem-Komunzem ,Demokracijo-Tiranijo ,Zahod-Vzhod ,ZDA-Sovjetska Zveza ,Krscanstvo-Islam itd. ne bomo nikoli slozni ,podporniki vsakega 'tabora' morajo priznati napake lastnega ob tem ko kriticno napadajo drugega. Recimo kriticno napadati ZDA ,Zahod ,Krscanstvo itd. hkrati pa povelicevati Komunizem ,Islam in diktatorske rezime ala S.Koreja pri nasprotnem taboru vzbudi se vecjo podporo 'svojim' neglede na dejanske rezultate. Ali pa kritizirati boj ZDA proti Islamu in opravicevati poboje muslimanov v Rusiji oz. braniti muslimaske delikte po Aziji ,Afriki v imenu vere. Sila rodi silo le obraca se kot magnetna silnica. Sicer pa se je svet prevesil v veliko tekomvalnost med razlicnimi kulurami/civilizacijami
ljx
24. 10. 2010 12.32
Martian! Severno Zavezništvo je do ofenzive na Afganistan imelo še najmanj pomoči in koristi od USA.Američani so podpirali druge mudžshedinske skupine,ki jih je bilo približno okol štiri.Je pa fajn da si ga omenil,ker ravno Abdul Šah Masud je bil njegov poveljnik,ki so ga ubili dva dni pred napadi v ZDA. Polifem,vidim da si dobro seznanjen z zadevo,kar naprej ,takega pisanja si želim prebrati tukaj,enako velja zate Grim_reaper.
HLAPCI.HLAPCI
24. 10. 2010 09.39
Kjer je ameriška vojska in njeni hlapci, koalicija voljnih, se dogajajo mučenja in poboji civilistov, ter ostale grozote. O tem nam pričajo mučeni zaporniki, dokumenti ki pricurljajo v javnost, fotografije ki jih mučitelji sami nardijo.
medobranko@hotmail.com
24. 10. 2010 09.03
Vsa dela in objave za delovna mesta dajo pogoj: Morate imeti USA passport.
katyskl
24. 10. 2010 01.56
Grim_reaper: se povsem strinjam s teboj...MONSANTO JE BOLNA KORPORACIJA, KI ŽIVI ZGOLJ IN SAMO NA RAČUN BOLEZNI LJUDI OZ. OKOLIŠKEGA PREBIVALSTVA...zato pa mene danes nihče ne prepriča v uživanje soje in njenih proizvodov,vsaj dokler je uvožena iz Južne ali Severne Amerike. Rada bi pa podala komentar na tele dokumente, ki so prišli v teh dneh v javnost:hm, tale gospod, ki naj bi jih objavil preko internetne strani,se mi zdi da dela pod okriljem vlade Zda.Zakaj?Ker je enkrat že razkril podatke o vojni v Iraku(Afganistanu),pa je še vedno čil in zdrav.Verjemite mi,v Ameriki obstaja veliko tajnih agencij,ki poskrbi,da te kmalu ne bo več med živimi.Včasih je taka "čiščenja"opravila tudi vsem dobro znana CIA,pa tudi FBI bi lahko imel kakšne prste vmes!Se mi zdi,da hočejo s temi dokumenti dokazati,da so pri tej vojni in njenih mnogoštevilnih žrtvah največji krivci prav Iračani.Nehajmo si delat utvar,tudi ameriški vojaki posiljujejo mladoletna dekleta pa ubijajo civiliste vsepovprek,pa jim,roko na srce,nobeden ne bo sodil.Dokaz za taka dejanja lahko najdete v filmu Cenzurirano Briana De Palme.No,pa tudi iz Vietnamske vojne bi lahko našli kakšen dokaz o grozodejstvih ameriških vojakov,borcev za kvazi demokracijo. Jz sicer razmišljam tud tkole:zakaj je prišlo sploh do vojne v teh delih sveta?Ker je bilo ljudem že zadosti tega sprenevedanja,da mora povsod prevladovati Amerika.Ja ok,zato,ker se folk ne strija s to politiko,pa dela samomore.Verjetn so poiskušali najdt kakšne druge načine,pa voditeljev v državi niso prepričali(mogoče s kakimi dokazi,zakonodajo,itd).Pa dejmo si priznat,da vojna koristi ameriškemu gospodarstvu samo zaradi prodaje orožja.Sej verjetn so tuki tudi posredi kaki dogovori med državama o prenosu črnega zlata na Ameriški trg. Hm,živeti v socializmu,komunizmu ali kapitalizmu?Zadnje čase mnogokrat slišim,da je bilo življenje veliko boljše v socializmu.In to samo zaradi tega,ker se je resnično našlo delo za vsakogar,pa bilo je pošteno plačano.Mormo pa vedt,da je bil Tito tudi "požeruh" in je verjetno tudi dlužil mastne denarje,ter jih seveda tudi povsem po nepotrebne zapravljal.No,sej pol tko pridemo do kapitalizma,k je pa tko al tko eno veliko sranje.Demokracija-tkole bom rekla:v Sloveniji naj bi prevladovala,pa imamo še vedno nekatere ljudi,ki lahko raziskovalnim novinarjem kar pred tv zasloni grozijo s smrtjo.A to naj bi bila demokracija??Pa da izražaš javno nezadovoljstvo,pa te potem naženejo iz neke institucije?Se mi zdi da se v Sloveniji dogaja kvazi demokracija!Za komunizem pa tudi vemo kaj je blo.Poglejmo Rusijo,Severno Korejo,Kitajsko in Kubo.Da bi živela v takih razmerah pa tudi-hvala lepa-ne.Jz povsem podpiram Čečene pri svojih dejanjih,se vsaj borijo za avtohtonost.Tko kot Baskiji in Severni Irci,čeprav jih ves svet blati in obsoja. Skratka,Amerika izvaja čudno demokracijo.Mislim,da se na njenih tleh dogaja toliko krivic,da bi jih lahko reševali kar nekaj let,mogoče celo desetletij,ciljam predvsem na Indijanska plemena,ki živijo v obupnih razmerah in jih "normalni" Američani smatrajo za drugorazredne državljane.Ameriki in njenim voditeljem je v interesu samo imperializem. Kmalu se bo razžiril na celotno Evropo,saj,kot je napisal že nekdo pred menoj,jim voditelji ližejo in predvsem lezejo v rit!!! To je to. Lp
prlek 1
24. 10. 2010 01.11
NA ZAPADU SO KAVBOJI ,KI SI ŽELIJO OSVOJITI VSE DOBRINE SVETA....ZA VOJNO V IRAKU SO PORABILI 100 MILIJARD DOLARJEV,KI JIH BODO DOBILI NAZAJ Z NAFTO...
povemvsem
24. 10. 2010 00.43
Ahmed Rashid poroča, da je takratni šef CIA William Casey, leta 1986 pozival s pomočjo agencije ljudi po svetu, da se pridružijo Afganistanskemu Jihadu. Priribližno 100.000 islamskih militantnih fundamenentalistov, je med letoma 1982 in 1992 prispelo v Pakistan. Od teh borcev jih je 6.000 obiskovalo fundamentalistične šole v Pakistanu, brez, da bi sodelovali v bojih. Jasno, kot beli dan nam postaja, da je Al-Qaida kreacija Združenih držav, načrtno, da ustvarijo temelje za današnje sranje.Med leti 1978 in 1992 je ameriška vlada za usposabljanje, oborožitev in financiranje »mujaheddina« zapravila 6 milijard dolarjev. Govori se tudi o številki visoki 20 milijard. Ameriško politiko v zvezi z Afganistanom je oblikoval Carterjev varnostni svetovalec, Zbigniew Brzezinski. Njegov plan ni bil le prisiliti Sovjete, da se umaknejo, ampak njegov cilj je bil razšiririti to fundamentalno organizacijo v islamske republike v Sovjetski Zvezi, da bi destabilizirali Sovjetsko Zvezo in omogočili njen propad.John Cooley, nekdanji novinar za US ABC in avtor knjige »Nesveta Vojna; Afganistan, Amerika in mednarodni Terorizem«, je razkril, da so bili islamski fundamentalisti rekrutirani v ZDA, poslani v Camp Peary, vohunski kamp za usposabljanje vohunov v lasti CIA v Virginiji.
Martian
24. 10. 2010 00.25
Grim_reaper Pa še tole; ZDA ne bo dala NIKOLI NIČESAR ZASTONJ ----------- oni pač niso tko bogati kot mi,ki šenkamo pol miljarde grkom
Martian
24. 10. 2010 00.20
polifem je predsednik ZDA, Ronald Reagan pozdravil Bin Ladna in njegove Talibanske šefe in podrejene 8. marca 1985. -------------- zakaj lažeš,dragi moj?Talibanov takrat sploh še ni bilo....ZDA so v AFganistanu proti Sovjetom podpirale afganistansko severno zavezništvo...in to zavezništvo,je tudi sodelovalo pri invaziji na Afganistan leta 2001...Prdsednik Karzai,je tudi eden izmed poglavarjev plemen,ki so združeni v to zavezništvo....torej,Američani v Afganistanu vseskozi podpirajo ene in iste...le nekateri so po zmagi nad Sovjeti šli po svoje...Mula Omar je odšel v Pakistan in ustanovil Talibane...aja...pa v vojni proti Sovjetom,je bil Osama samo en mulec iz bogate familije ki se je pridružil vojni....njemu ni Regan nič govoril...
yarrick
24. 10. 2010 00.20
@ due 23.10.2010, 15:21 priznavaš, da so (po tvojem mnenju) američani sami sesuli dvojčka in wtc7 pa še pentagon po vrhu, naklepno umorili 3000 in več ljudi bolj moralni kot kitajska, severna koreja in rusija? Res je da imajo v teh deželah ustalejn "pravni" red kaznovanja a da ti neka zahodna DEMOKRATIČNA(kaj je že demokracija?!) dobesedno žrtvuje toliko civilistov samo zato da pridejo do nafte(s tem pa do denarja) je pa res bolano. ravno toliko kot je tvoj um, ki podpira državo ki je in bo taka načrtna dejanja izvajala tudi v prihodnosti. Pa še tole; ZDA ne bo dala NIKOLI NIČESAR ZASTONJ zapomni si to. dolgoročni krediti za odpravo škode in ponovno izgradnjo mest? z kako obrestno mero? 2%, 3? več? ravno tako imam občutek, da bodo gradila ameriška podjetja, saj so tma zavohali lahek zaslužek.Dvakratna lopovščina-najprej krediti z ubijalskimi obrestmi, potem pa izgradnja novih objektov z strani ZDA in s tem izrinjanje lokalnega gospodarstva. Res MORALEN in POŠTEN je ta naš zahod.Včasih se mi zdi, da je še rusija boljša kot pa zahod.
yarrick
24. 10. 2010 00.01
@polifem Le kako da ti nebi dajali minusov, ko pa je billy tako slaven in tako dobrosrčen, da ima svojo fundacijo preko katere naj bi pomagal revnim. Očitna resnica je vedno odbro skrita očem in le redki jo še vidijo(še redkejši tisti, ki imajo glavo polno ropotije ki se predvaja po televizijah).Isto so rockfellerji--vsi vemo kako pošteni so, a za večino so pač neki bogatuni, ki ne vedo kam z denarjem. Kaj pa Mk-ultra projketi kaj? to tudi ne pride ravno v javnost, kajne? pa monsantova grozodejstvanas tudi ne zanimajo, itak.kar naj se američani ubadajo z njimi- NAPAK. Monsanto že dolgo steguje kremplje po evropi in ne bo dolgo tega ko bomo imeli "plastično" hrano tudi pri nas. če koga vsaj malce skrbi kaj je, naj si na youtube pogleda kak "dokumentarec" od monsanta , njihovih izdelkov in potem še temačnejše strani vsega tega.Pa ko boste že ravno gor poglejte še FOOD INC. za malce boljšo sliko o realnem stanju na svetu. Kako lahko nekdo ki je ustvaril AGENT ORANGE, PCBje in še kaj , vodilni v pridelavi/predelavi hrane? pa za zanimivost poglejte še predlog S 510, ki trenutno zelo pesti američane(mene bi še bolj, če bi seto obravnavalo pri nas).Če se kaj podobnega zgodi pri nas v evropi...adijo naravna hrana....dobrodošla plastična in STRUPENA hrana :S ??! pa tega je toliko da bi tu lahko z polifemom napisla cele romane, kajne? Kogar pač malo skrbi za lastno preživetje si bo pač vsaj ogledal omenjene predloge, četudi jim ne verjame.Samo da začne razmišljati z SVOJO glavo in ne z mišljenjem ki so ga vcepili drugi-tega je že dovolj na svetu in mislim, da je čas da se to konča enkrat in za vselej.
loden
23. 10. 2010 23.47
Vsak šah se slej ko prej konča z matom.
povemvsem
23. 10. 2010 23.37
Ko sem pisal o Gatesu pri neki temi o cepivih,sem dobil okoli 50 minusov.Skoraj vsi ga imajo za boga! Vidijo samo Microsoft,s katerim se Bill niti ne ukvarja več,mu je bolj pomembna njegovo in ženina fundacija,ki ima zelo zahrbtne načrte!
povemvsem
23. 10. 2010 23.34
Grim_reaper; mogoče pa naše ozaveščanje le obrodi kakšen sadež.Če la en spregleda bom vesel!
yarrick
23. 10. 2010 23.27
@polifem Ahh ja bitka z mlini na veter, kajne? Bolj ko se trudiš ozavestiti ljudi, bolj rinejo glave v pesek kot noji. potemtakem pa naj bi taki ljudje vedeli za PRAVo resnico-resnico ki jim jo podajajo televizijske in radijsko/časopisne mreže.ne trdim da je vse na MSM zanič a veliko tega je namensko ustvarjenega da ljudem počasi leto za letom pere možgane(telenovele so izjemno dobra stvar, pa šovi tipa big brother america's got talent in ekvivalenti pri nas) in jih vodi po poti katero so si začrtali njihovi lastniki-GOSPODARJI. Tudi meni se je nekaj časa zdela ideja Al gora zanimiva, dokler nisem po naključju našel nekaj informacij-informacij ki so zelo bremenile njegovo kredibilnost.Še dobro da sem spregledal še njegovo zavajanje, drugače bi bil še ena izmed sheeple-ov na svetu. Danes so ljudje preveč depresivni, brezvoljni, zaprti sami vas in gledajo samo na SVOJO LASTNO dobrobit in nič več na skupno(kolektivno) dobrobit.ravno to je bil očitno cilj takega kapitalizma kot ga poznamo zadnjih 50 let. ja,tesla je imel hude ideje.Zanimiva je tista o prenosu energije po zraku--- nič več žic, nič več zaračunavanja distributerjev.... še ena izmed idej ki ne bo kmalu uresničene-že zaradi izgube kapitala ne. Pa smo spet tam kjer smo bili na začetku-VSE SE VRTI OKOLI DENARJA, PA ČE HOČEMO ALI NE !!!!
Tonček Balonček
23. 10. 2010 23.24
Nobenih dokazov ni, gre za popoln konstrukt, seveda pred volitvami! Al Maliki bo tožil!
povemvsem
23. 10. 2010 23.04
Za tistega ki mi je pritisnil minus! Pojdi na ujet pika si,poišči članek pod naslovom: Ali je Bill Gates evgenik?Tam je video z njegovega predavanja s slovenskimi podnapisi!Verjetno boš spremenil mišljenje o prijaznem možicu.