Tujina

Po zastrupitvi ruskega vohuna z živčnim strupom novičokom prst v Rusijo uperjata tudi ZDA in Nemčija

Washington, 13. 03. 2018 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Po britanski premierki Theresi May, ki je Moskvo obtožila vpletenosti v zastrupitev rusko-britanskega agenta Sergeja Skripala, so ogorčenje nad poskusom umora izrazili tudi ameriški državni sekretar Rex Tillerson, podpredsednik Evropske komisije Frans Timmerman in nemška kanclerka Angela Merkel.

Predsednik ZDA Donald Trump je danes ocenil, da je videti, da je zastrupitev dvojnega agenta v Veliki Britaniji delo Rusije. "Zdi se mi, da bi lahko bila Rusija, glede na vse dokaze, ki jih imajo. Theresa May bo danes govorila z menoj (...) Takoj ko bomo dobili podatke, in če se bomo strinjali z njimi, bomo obsodili Rusijo," je napovedal predsednik ZDA.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je po pogovorih z britanskim zunanjim ministrom Borisom Johnsonom dejal, da je Nemčija solidarna z Veliko Britanijo in da je Berlin v tesnem stiku z britansko vlado. "Naj bo jasno, storilce je treba privesti pred roko pravice. Če bo potrjeno, da je zadaj Rusija, bo to zelo resna zadeva," je še dejal. Prikimala pa mu je tudi nemška kanclerka Angela Merkel. "Zdaj mora Rusija hitro odgovoriti na upravičena vprašanja britanske vlade," je sporočila po telefonskem pogovoru z Mayevo.

Solidarnost Veliki Britaniji je v evropskem parlementu izrekel tudi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmerman. "Ne moremo dopustiti, da bi bil v naših družbah uporabljen živčni strup," je dejal in dodal, da bi se morali s tem ukvarjati vsi, ne le britanska vlada. "Gre za kolektivno evropsko odgovornost," je dejal in še: "Nadvse pomembno je, da odgovorni za to, kar se je zgodilo, jasno vidijo, da obstaja evropska solidarnost - nedvoumna, neomajna in zelo močna."

Pozval je tudi Evropski svet z voditelji držav čanic, ki se bodo v Bruslju sestali prihodnji teden, naj jasno izrazijo popolno solidarnost z Britanci. 

Rex Tillerson je izrazil ogorčenje nad domnevno ruskim ravnanjem.
Rex Tillerson je izrazil ogorčenje nad domnevno ruskim ravnanjem. FOTO: AP

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson, ki ga je predsednik Donald Trump danes odstavil - nadomestil ga bo šef Cie Mike Pompeo -, je že v ponedeljek izrazil ogorčenje, da je, kot kaže, Rusija znova skušala umoriti zasebnega državljana na ozemlju tuje države in pozval k resnim posledicam za odgovorne. Bela hiša je pred tem le obsodila napad na nekdanjega dvojnega agenta Sergeja Skripala v Veliki Britaniji, brez omembe Rusije.

Od Ukrajine do Sirije in sedaj Velike Britanije Rusija ostaja neodgovorna sila za nestabilnost po svetu, deluje z odkritim zanemarjanjem suverenosti drugih držav in življenj njihovih državljanov. Rex Tillerson

"Povsem zaupam preiskavi Velike Britanije in oceni, da je Rusija najverjetneje kriva za napad z živčnim strupom pretekli teden v Salisburyju. Za takšen napad ne more nikoli biti opravičila - poskus umora zasebnega državljana na ozemlju suverene države. Ogorčeni smo, da Rusija, kot kaže, znova tako ravna," je sporočil Tillerson, ki se je o nesrečnem dogodku v ponedeljek že pogovarjal po telefonu z britanskim zunanjim ministrom Borisom Johnsonom.

"Strinjamo se, da se morajo odgovorni, tako tisti, ki so zločin izvršili, kot tudi tisti, ki so ga ukazali, soočiti s primernimi resnimi posledicami. Smo solidarni z našimi zavezniki v Združenem kraljestvu in bomo tesno usklajevali naše odgovore," je sklenil državni sekretar ZDA, ki je trenutno na afriški turneji.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je pred tem zastrupitev označila za grozodejstvo in zagotovila, da ZDA stojijo ob strani svoji zaveznici Veliki Britaniji. Rusije, ki je po trditvah ameriških obveščevalnih agencij pomagala do volilne zmage Donaldu Trumpu, pa ni omenjala.

'Rusija ni kriva'

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes ponovno zatrdil, da Moskva nima nič z zastrupitvijo nekdanjega ruskega dvojnega agenta. Povedal je še, da so od Londona zahtevali dostop do živčnega strupa, ki je bil uporabljen proti Skripalu in njegovi hčerki, a je bila njihova zahteva zavrnjena.

"Rusija ni kriva. V skladu s konvencijo o kemičnem orožju je pripravljena sodelovati, če si bo Velika Britanija vzela čas in izpolnila svoje mednarodne obveznosti, ki izhajajo iz tega dokumenta," je na novinarski konferenci v Moskvi dejal Lavrov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Povedal je, da so po uradni poti od Londona že zahtevali dostop do strupa, da bi ga sami analizirali, ter informacije o preiskavi. "Obe naši zahtevi sta bili zavrnjeni," je dodal.

Lavrov je bil kritičen tudi do britanske zahteve Rusiji, naj do danes zvečer poda pojasnila glede zastrupitve nekdanjega agenta. Obtožbe o vpletenosti Moskve v zastrupitev je označil za nesmiselne govorice.

V Moskvi so sicer danes na pogovor poklicali britanskega veleposlanika v Rusiji.

Mayeva s 24-urnim ultimatom nad Rusijo

Britanska premierka Theresa May je v ponedeljek v parlamentu v Londonu dejala, da je za zastrupitev Skripala najverjetneje odgovorna Rusija, kar je potrdila analiza živčnega strupa, ki je bil uporabljen v napadu. Moskvi je postavila ultimat, da do konca današnjega dne Organizaciji za prepoved kemičnega orožja posreduje vse podrobnosti programa razvoja živčnih strupov.

Povedala je tudi, da je bil v napadu uporabljen vojaško nadgrajen živčni strup Novičok, ki ga je razvila Moskva.

"Ali je bilo to neposredno dejanje ruske države proti naši državi ali pa je ruska vlada izgubila nadzor nad potencialno katastrofalno škodljivim živčnim strupom ter dovolila, da je prišel v roke drugih," je dodala in povedala, da so na pogovor poklicali ruskega veleposlanika, da bi jim pojasnil, za katero od teh dveh možnosti gre.

Če do konca današnjega dne ne bo "kredibilnega odgovora" Moskve, bo London sklepal, da je prišlo do "nezakonite uporabe sile" s strani Moskve, je še dejala po navedbah BBC.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je v odzivu izjave Mayeve označila kot "cirkuško predstavo v britanskem parlamentu". Dodala je, da gre za "politično kampanjo, ki temelji na provokacijah".

Zaskrbljen tudi Nato

Zveza Nato je zelo zaskrbljena zaradi napada na nekdanjega ruskega dvojnega agenta v Veliki Britaniji in je glede tega v stiku z britanskimi oblastmi, je sporočil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Potem ko je britanska premierka Theresa May odgovornost za zastrupitev agenta pripisala Rusiji, ji je solidarnost izrazila tudi Francija.

"Združeno kraljestvo je zelo cenjena članica in ta incident močno skrbi Nato. Nato je glede tega v stiku z britanskimi oblastmi," je v izjavi pozno v ponedeljek sporočil Stoltenberg. "Uporaba kateregakoli živčnega strupa je grozljiva in popolnoma nesprejemljiva."

Stoltenberg je podporo Londonu izrazil le nekaj ur potem, ko je premierka Theresa May v parlamentu dejala, da je za zastrupitev bivšega ruskega dvojnega agenta Skripala najverjetneje odgovorna Rusija.

Odziv Nata naj bi še okrepil ugibanja, da bi se lahko Velika Britanija odločila za sprožitev petega člena severnoatlantske pogodbe, ki določa, da je napad na eno članico napad na vse. Po poročanju BBC naj se sicer vlada v Londonu ne bi odločila za ta izjemen ukrep in bo iskala druge načine za soočenje z Rusijo.

O preiskavi dogajanja bo danes pod vodstvom notranje ministrice Amber Rudd znova razpravljal posebni odbor britanske vlade Cobra.

Solidarnost z Londonom je v telefonskem pogovoru z Mayevo že izrazil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Kot so sporočili z Downing Streeta, sta se pogovarjala o "vzorcu agresivnega ravnanja Rusije in se strinjala, da je pomembno glede odziva delovati v sodelovanju z zaveznicami".

66-letnega Skipala in njegovo 33-letno hčerko Julijo so 4. marca nezavestna našli na klopi v parku v Salisburyju na jugu Anglije. Oba sta še vedno v kritičnem stanju. Skupno so morali v povezavi z napadom nanju v bolnišnici sprejeti 21 ljudi, med njimi tudi policista Nick Baileyja, ki je prvi prišel do njiju. Njegovo stanje je resno, a so zdravniki sporočili, da že lahko govori z domačimi.

Preiskava zastrupitve še poteka.
Preiskava zastrupitve še poteka. FOTO: AP

Novičok - smrtonosni živčni strup iz obdobja Sovjetske zveze

Nekdanji ruski dvojni agent in njegova hčerka naj bi bila 4. marca v britanskem Salisburyju tarči napada s kemikalijo iz skupine živčnih strupov, poznanih pod imenom novičok. Gre za napredne živčne strupe, ki jih je v 70. in 80. letih minulega stoletja razvila Sovjetska zveza, poroča britanski BBC.

Ime novičok v ruščini pomeni novinec oz. prišlek. Gre za četrto generacijo kemičnega orožja, razvito v okviru sovjetskega programa s tajnim imenom Foliant. Glede na izjave prebežnikov naj bi ga med drugim izdelovali in testirali v Uzbekistanu.

Eden od strupov iz skupine novičok, poznan pod oznako A 230, naj bi bil od pet- do osemkrat bolj strupen kot živčni strup VX, s katerim so lani ubili polbrata severnokorejskega voditelja Kim Džong Una.

"Gre za bolj nevaren in sofisticiran strup, kot sta sarin ali VX, in ga je težje ugotoviti," je pojasnil strokovnjak farmakologije in profesor na univerzi v Readingu Gary Stephens.

Nekatere različice strupov novičok so tekočine, obstajal naj bi tudi v trdi obliki. Razpršiti ga je mogoče tudi kot izjemno droben prah.

Pri nekaterih oblikah novičoka naj bi šlo za binarno orožje, kar pomeni, da je pravzaprav sestavljen iz dveh manj strupenih ali celo neškodljivih sestavin. Šele ko ju zmešajo, reagirata tako, da nastane aktivna strupena snov.

Kot izpostavlja Stephens, tako sestavni deli teh strupov sploh niso na seznamu prepovedanih snovi. "Pomeni, da je kemikalije, z mešanjem katerih nastane strup, veliko lažje dostavljati, saj ni tveganja za prenašalca," je pojasnil za BBC.

Novičok začne hitro učinkovati ob vdihavanju ali ob stiku s kožo. Simptomi se začnejo kazati že 30 sekund do dve minuti pozneje. V obliki praha sicer strup začne učinkovati pozneje - simptomi se lahko pokažejo šele 18 ur po izpostavljenosti.

Učinki novičoka naj bi bili podobni kot pri drugih živčnih strupih. To pomeni, da blokira sporočila živčevja mišicam, kar vodi v odpoved številnih telesnih funkcij. Med simptomi so zožene zenice, krči, slinjenje in v najhujših primerih koma, odpoved dihanja in smrt.

Nekatere različice novičoka so odporne na standardne protistrupe za živčne strupe.

Če je nekdo izpostavljen tovrstnemu strupu, mora odstraniti oblačila in očistiti kožo z milom in vodo. Prizadeti morajo tudi izprati oči.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
14. 03. 2018 20.02
+2
Mr. Rex Tillerson za ravnanje z ujetniki v Gvatanamu, niste nič ogorčeni ? Ameriški domorodci ali Indijanci bi vam dali ime "dvojni jezik!"
sinebaline
14. 03. 2018 15.05
-3
Po komentarjih sodeč bo tukaj v Sloveniji dosti prostovoljcev, če bo treba Rusiji pomagat
Frane Šajn
14. 03. 2018 20.03
+1
Nisem več vojaški obveznik, ampak če bo treba, sem na voljo!
dostojevski II
14. 03. 2018 10.59
+3
Rex Tillerson: "Od Ukrajine do Sirije in sedaj Velike Britanije Rusija ostaja neodgovorna sila za nestabilnost po svetu, deluje z odkritim zanemarjanjem suverenosti drugih držav in življenj njihovih državljanov."... NEVERJETNO... Rusi so oborožili neonaciste in strmoglavili legalno izvoljeno oblast v Ukrajini leta 2014... Rusi so leta 2011 organizirali Arabsko pomlad, oborožili upornike v Siriji.
dostojevski II
14. 03. 2018 11.02
+3
Kaže, da še Trump ni več prenesel neumnosti Tillersona in je odstavil Reksija.
Maštam
14. 03. 2018 07.10
+10
Kako prav pride izdajalec, ko ga več ne rabiš. Lepo ga odstraniš pa še svoje nasprotnike očrniš. Tako nekako bi se zgodilo nekaterim junakom, če bi v drugi vojni zmagali eni drugi.
nightifly
13. 03. 2018 22.19
+8
Kako se na surov in zahrbten nacin okrivi neko drzavo in jo prizadenes na vseh podrocjih potem ji pa pripopas se sankcije - preiskava pa se zdalec niti ni zacela kaj sele koncala /Absurd kar pocenja Zahod Rusiji / In spet na delu Briti /Sramota
Ka pa mislis
13. 03. 2018 21.46
+9
pač izgubljajo vojno v siriji skup s kavboji, isisom in bradatimi kvazi upornikom. rusi in napol goli sirci ki branijo svoj dom jih radirajo. dolarji izginjajo koristi nobene. pac morjo rusom uvalit. ce ne njim pa ponavadi koreji ali venezueli.
mackintosh
13. 03. 2018 21.26
+14
ja in rusi so šli zastrupit za njih odsluženega vohuna. za kaj že? prej jim je verjetno MI6 to podtaknila da bi očrnila rusijo v svetu. karkoli rusi so, so do sedaj že velikokrat dokazali da neumni niso
Viggen
13. 03. 2018 21.13
+18
Kako zanimivo, "Novičok" so izdelovali v Uzbekistanu, dekontaminacijo in razgradnjo tega inštituta oz obrata, kjer so "Novičok" izdelovali, pa so izvajali prav kavbojci. Pa ne da so ga kaj vzeli za spomin (ali pa formulo, kako ga naredit?)
BUONcaffee
13. 03. 2018 21.07
-20
Napad na Evropo z živčnim plinom! Rusija resna grožnja svetovnemu miru.
JApajaDAja
13. 03. 2018 21.10
+14
britanska centrala za bio-kemično orožje je od stanovanja špijona oddaljena 12 km....njegov sosed je pa bil agent mi6,kateremu je izdajal info!
Ka pa mislis
13. 03. 2018 20.41
+14
Izdajalstvo se placa z zivljenjem. Tko je vedno bilo in bo. To je najbolj podlo dejanje, huje kot ubiti koga. Ce je ze sel na zahod, naj bo tiho in uziva zivljenje. Ker pa so mu disali dolarji je dobil kar je iskal. Pa ne branim rusov. Tud kontra naj bo.
rossi66
13. 03. 2018 20.50
-10
mackintosh
13. 03. 2018 21.29
+9
ja jih je. rusi ga niso fentali. če bi ga hoteli bi ga že zdavnaj
Ka pa mislis
13. 03. 2018 21.44
+5
branis svojo kavbojland, a dober ves da so najvecji krvoloki skupaj s sionisti.
rossi66
13. 03. 2018 20.33
-18
Nič novega. Rusi pač.
JApajaDAja
13. 03. 2018 20.31
+11
za gluškova bo tudi putin kriv? briti, tako prozorni ste!
nikita50
13. 03. 2018 20.23
+16
Vsaka obveščevalna služba po svoje kaznuje svoje izdajalce. Rusi imajo svoj stil v poduk drugim narodnim izdajalcem, pač jih označijo z radioaktivno snovjo ali pa kakšim strupom, Amerikanci imajo svoj stil, pač naročijo svojim mafijskim izpostavam, da svoje narodne izdajalce likvidirajo in imajo kao čiste roke, zanimiva pa je Nemška obveščevalna, katera pa svoje izdajalce v obveščevalnih krogih enostavno pospravi in jih nato vodijo kot pogrešane osebe. Ampak v Evropi bo dežurni krivec Rusija.
Ka pa mislis
13. 03. 2018 20.43
+5
resnicaosvobaja
13. 03. 2018 20.02
+12
Čudno, da niso našli strupa v prašni obliki rdečih zvezdic. Če se katerakoli svetovna velesila odloči nekoga eliminirati bo edino kar bo znano to, da je pogrešan.Preračunljivo evropsko solidarnost Francije in Nemčije pa lahko pričakujemo, zdaj ko je zime konec vsaj do jeseni...
walter2
13. 03. 2018 19.55
+18
Amerika in Anglija sta s svojimi dejanji v svetovni politiki že zdavnaj izgubila vso kredibilnost in zaupanje pri razumnih s politiko naši-vaši neobremenjenih ljudeh!
DarkT
13. 03. 2018 19.31
+21
Rex Tillerson je izrazil ogorčenje nad domnevno ruskim ravnanjem? Hahaha A to kaj pa sami počnejo po svetu pa niso ogorčeni? . Sami zahodnjaški larifari...zaradi ene tuje osebe ogrožajo življenja svojih ljudi in drugih. Kaj pa počnejo izbeglica pr njih pa nikomur nič
zefa20
13. 03. 2018 19.23
+25
Ha ha ha, siromačeki, že takoj je kriva Rusija ali kaj? Koliko dvojnih agentov pa vlade po svetu likvidirajo da se sploh ne ve? Ti agenti že v samem začetku vejo kaj jih čaka na koncu, saj so zelo rizični faktorji ker vejo marsikatero barabijo! Tako to pač je, to kar pa sedaj hočejo narediti ZDA, EU in VB pa je zares tragikomedija. Naj raje povejo kateri agentje so v vojno potisnili Jugoslavijo?
Uporabnik1385495
13. 03. 2018 19.19
+8
Razmislimo malo o Vladimirju Vladimiroviču namesto npr Junckerja!V Eu bi bil kaj kmalu red.Nobenih državljanov le avtohtoni v vsaki drzavi,par extremno bogatih,ostali pa bi ziveli v redu in disciplini.Kar dobro.
Ate_ist
13. 03. 2018 19.12
+15
panika na putinov govor, kjer je razkril orožje, ki je postavilo enopolarni svet v kot. zopet se je vspostavilo ravnotežje, in gospodom na zahodu to ni všeč. ne bodo mogli več krasti vročih žemljic komur bodo hoteli. sedaj je palica, ki jih lahko mahne po tatinskih prstih.
Uporabnik589379
13. 03. 2018 18.46
+28
Pomoje so ga Angleži ali Ameri kar sami zagiftal, da lahko spet kenjajo po Putinu. Takih igric je bilo v preteklosti že nešteto. Ne morem verjeti da bi bili Rusi res tako glupi (vsaj uradna Moskva) da bi to šli delat vsem na očeh ! Rusi so bolj znani po tem da težave rešujejo učinkovito in brez pompa. Tole je podobno s.ranje kot 11. september.......... Kr neki...