Tujina

Reško tožilstvo zavrglo ovadbo zaradi trgovine z orožjem

Zagreb, 16. 06. 2011 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
1

Reško državno tožilstvo je zavrglo anonimno prijavo zoper poslanca SDP Slavka Linića zaradi domnevnih nepravilnosti pri trgovini z orožjem leta 1991. Hrvaški notranji minister Karamarko je namreč trdil, da je preiskavo zahtevalo prav tožilstvo.

Orožje
Orožje FOTO: Reuters

Reško državno tožilstvo je v sredo potrdilo, da policiji niso naložili kriminalistične preiskave na podlagi anonimne prijave proti poslancu SDP Slavku Liniću zaradi domnevne poneverbe 830.000 nemških mark, ki so bile namenjene nakupu orožja v Sloveniji leta 1991. Linić je že napovedal zasebno tožbo proti vrhu hrvaške policije.

Tožilstvo na Reki je pojasnilo, da ni bilo podlage za preiskavo proti Liniću in še trem osebam, o čemer so tudi obvestili policijo. Tudi hrvaški parlamentarni odbor za notranjo politiko in nacionalno varnost je prejšnji teden ocenil, da policija v omenjenem primeru ni ravnala na podlagi zahteva tožilstva, kot bi sicer morala.

Z omenjenim sporočilom iz tožilstva so v neroden položaj spravili hrvaškega notranjega ministra Tomislava Karamarka, ki je trdil, da je preiskavo v omenjenem primeru zahtevalo državno tožilstvo. V SDP so nato sklenili, da je Karamarko zavajal javnost. Notranji minister je v sredo pojasnil, da je policija sprožila preiskavo, ker ni dobila potrdila tožilstva, da so anonimno prijavo zavrgli.

Linić je vse od začetka trdil, da gre za očitne zlorabe ministra Karamarka, direktorja policije Oliverja Grbića in tiskovnega predstavnika notranjega ministrstva Krunoslava Borovca. Med drugim je tudi zatrdil, da so anonimno prijavo sestavili na policiji. O domnevni vpletenosti hrvaške policije v anonimne prijave proti opozicijskim voditeljem je pričal tudi bivši podpredsednik vlade Damir Polančec.

Linić je po sredinem sporočilu tožilstva napovedal zasebno tožbo proti trojici visokih policijskih uradnikov, da bi "na sodišču potrdil, kdo so ti ljudje in kaj so vse pripravljeni storiti".

Poslanec SDP je bil leta 1991 reški župan in predsednik kriznega poveljstva mesta Reka ter je bil vključen v organizacijo obrambe največjega hrvaškega obmorskega pristanišča. Policija je sumila, da so Linić in še tri osebe odgovorne za izginotje 830.000 nemških mark, potem ko jim ni uspelo kupiti orožje v Sloveniji.

Linić je takoj izpostavil, da so denar vrnili v mestni proračun po enaki poti, kot so ga nakazali Sloveniji, ko se niso uspeli dogovoriti o nakupu orožja s takratnim slovenskim obrambnim in notranjim ministrom Janezom Janšo in Igorjem Bavčarjem. Linić je med drugim trdil, da sta Janša in Bavčar poskusila prevarati Hrvaško, ker naj bi vzela denar, orožja pa nista nameravala poslati. Janša in Bavčar sta zanikala Linićeve navedbe.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brancc
16. 06. 2011 14.00
+1
ah, naš JJ pa ni tak......