Tujina

'Rešitev vprašanja imena ključ Makedonije do Nata'

Skopje, 18. 06. 2010 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Želite vstopiti v zvezo Nato? Najprej rešite spor z Grčijo glede imena in nadaljujte z reformami. Tako je Makedoncem svetoval generalni sekretar Nata.

Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen FOTO: Dare Čekeliš

Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je med današnjim obiskom v Skopju kot ključni pomen za vključitev Makedonije v Nato izpostavil rešitev spora z Grčijo glede imena in nadaljevanje reform.

Nadaljevanje reform in rešitev vprašanja imena je Rasmussen na skupni novinarski konferenci z makedonskim premierjem Nikolo Gruevskim označil kot "ključa za vrata Nata", pri tem pa Skopju obljubil nadaljnjo podporo zavezništva.

Gruevski je poudaril, da članstvo v Natu ostaja ena od prednostnih nalog Makedonije, kar se kaže tudi v podpori državljanov in sodelovanju Skopja v Natovih misijah.

V luči jesenskega vrha Nata v Lizboni je Gruevski izrazil še zavezanost Skopja, da bo poskušal odpraviti glavno oviro za vstop Makedonije v Nato, vprašanje imena. Kot je dejal, pri iskanju rešitve vlagajo maksimalne napore, enako pa pričakujejo tudi od druge strani. "Makedonija ostaja stabilna partnerica Nata. Nadaljuje z reformami in misijami v Natu," je še dejal Gruevski.

Makedonija zaradi spora glede imena ostaja zunaj Nata, čeprav izpolnjuje vse formalne pogoje za članstvo. Na članstvo se je z akcijskim načrtom začela pripravljati že leta 1999 in načeloma bi morala biti povabljena v članstvo skupaj s Hrvaško in Albanijo leta 2008, a je Grčija to zablokirala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
20. 06. 2010 02.38
"Podpora Zavezništva lari fari. Mene je tudi lahko polno podpore v besedah. To Zavezništvo niti ne migne s prstom za Makedonijo, pa čeprav se Makedonija trudi in preteguje na vse mere za" /// Tako je to ,zaveznistvo mora podpreti svojo clanico (v tem primeru Grcijo) bolj kot pa kandidatko (Makedonijo) ,saj velja nacelo tisti ,ki je prvi notri ima moc odlocati o vstopajocemu in pogojih ,pa ceprav vseh ostalih 30 clanov nasprotuje. Enako je bilo s Slovenijo in EU ,smo morali pozreti marikatero 'zeljo' s strani Avstrije in Italije ,da so nas 'pozegnali'
Srbenda
18. 06. 2010 23.45
Najbolje ime je Srpska Makedonija i mirna bosna.
david21
18. 06. 2010 22.09
UNITED MACEDONIA !!!!!!!!!!
Jasna Pajnkihar
18. 06. 2010 19.53
Podpora Zavezništva lari fari. Mene je tudi lahko polno podpore v besedah. To Zavezništvo niti ne migne s prstom za Makedonijo, pa čeprav se Makedonija trudi in preteguje na vse mere za Zavezništvo in ima nadpovprečno veliko število svojih vojakov v misijah NATO po svetu, tudi v nesrečnem Afganistanu. Nihče niti migne ne proti Grčiji, pa četudi je ta grška zahteva glede spremembe imena države Republike Makedonije eklatantna neumnost in arogantnost. Prijatelji pa taki, to "Zavezništvo". Ubogi Makendonci, upam, da se čimprej rešijo teh spon in dosežejo svoj cilj.
friderik1st
18. 06. 2010 19.03
Želite vstopiti v zvezo Nato? Najprej rešite spor z Grčijo glede imena in nadaljujte z reformami Grki to resujejo brez referendumov!
anjerd
18. 06. 2010 15.19
Ne silite se noter, že zdaj komaj preživite.