Tujina

Rešimo otroke

London, 08. 05. 2007 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Letno umre okoli deset milijonov otrok, starih manj kot pet let, je v svojem poročilu zapisala organizacija Rešimo otroke.

Pri izboljšanju razmer za otroke je zelo pomembna tudi politična volja
Pri izboljšanju razmer za otroke je zelo pomembna tudi politična volja FOTO: Reuters

Po podatkih te humanitarne organizacije je bil v letih med 1990 in 2005 v prizadevanjih za zmanjšanje smrtnosti otrok najuspešnejši Egipt, smrtnost otrok pa se je najbolj povečala v Iraku. Med razvitimi državami so najnižjo stopnjo smrtnosti zabeležili v Islandiji, tej sledi Švedska, na tretje mesto pa se je uvrstila Slovenija.

Organizacija v poročilu ugotavlja, da na tisoč otrok med razvitimi državami najmanj smrtnih žrtev zabeležijo v Skandinavskih državah, Sloveniji, kjer jih na tisoč otrok umre okoli pet, Italiji, Japonski in na Češkem. V omenjeni kategoriji držav se je najslabše odrezala Romunija, ZDA, kjer je smrtnost kar 75 odstotkov večja kot v Sloveniji, pa so se uvrstile na 26. mesto.

Največji napredek v Egiptu


Po podatkih organizacije, ki se je sicer najbolj osredotočila na revnejše države in njihova prizadevanja za zmanjšanje smrtnosti med otroki, je na področju zmanjševanja smrtnosti otrok najbolj napredoval Egipt, kjer danes umre 68 odstotkov manj otrok kot leta 1990. K temu je pripomogla predvsem pobuda "zdrava mati, zdrav otrok", v okviru katere so se osredotočili predvsem na oskrbo nosečnic, pomoč pri porodu in načrtovanju družin na območjih s slabo zdravstveno oskrbo.

Stopnja smrtnosti otrok se je najbolj povečala v Iraku, kjer sedaj letno umre za kar 150 odstotkov več otrok kot leta 1990.

Organizacija omenja tudi izboljšanje položaja v Indoneziji, kjer se je smrtnost otrok zmanjšala za 60 odstotkov v omenjenem obdobju, k čemur je pripomoglo predvsem zaposlovanje babic v tamkajšnjih vaseh, oskrba mater pred porodom in cepljenje. Več otrok kot pred 15 leti preživi tudi v Malaviju, Bangladešu, Nepalu, Tanzaniji in Madagaskarju, kjer so izboljšali predvsem dostop mater do zdravstvene oskrbe.

Kljub temu pa se je situacija poslabšala ali ostala nespremenjena v številnih državah v razvoju. Stopnja smrtnosti otrok se je najbolj povečala v Iraku, kjer sedaj letno umre za kar 150 odstotkov več otrok kot leta 1990. Od ameriške invazije na Irak leta 2003 je matere in njihove otroke najbolj prizadelo pomanjkanje čiste vode, električne energije in poslabšanje zdravstvenih storitev. Smrtnost med iraškimi otroki se je zaradi "zatiranja, konflikta in zunanjih sankcij" sicer povečala že pred vojno v omenjeni državi.

Organizacija v študiji opozarja, da je v prizadevanjih za zmanjšanje smrtnosti med otroki politična volja za uvajanje ustreznih ukrepov pomembnejša od denarja, saj je do napredka prišlo tudi v najrevnejših državah, kot je na primer Malavi, kjer se je smrtnost med otroki med leti 1990 in 2005 zmanjšala za 43 odstotkov. Ob tem strokovnjaki poudarjajo, da ni nujno potrebno investirati v bolnišnice, ampak predvsem izobraževati zdravstvene delavce po vaseh ali informirati in pomagati materam.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
09. 05. 2007 11.29
Kako temu reci? Ocitno je to za celo clovestvo, ves OZN, velik dokaz o porazu. Mislim, da bo tako še vsaj naslednjih 20 let, ker ni videt da bi se razen človekoljubnih organizacij še kdo s tem problemom obremenjeval.