Tujina

Rešili še 160 talk, ki so bile prisiljene v boj ob boku skrajnežev

Kano, 30. 04. 2015 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko so v Nigeriji uspeli iz krempljev Boko Harama rešiti skoraj 300 deklet, je vojska rešila še 160 talk. Talke pravijo, da so bile podvržene prisilnemu delu, spolni in psihološki zlorabi ter prisiljene v boj ob boku skrajnežev.

Med talkami, ki so jih rešili ta teden, so številne doživele travmo.
Med talkami, ki so jih rešili ta teden, so številne doživele travmo. FOTO: Reuters

Nigerijske sile so iz oporišča skrajne skupine Boko Haram v gozdnatem območju Sambisa rešile še 160 talk. Kot je sporočila nigerijska vojska, so v tem tednu iz krempljev skrajnežev rešili skupaj skoraj 500 ljudi. Za zdaj še ni jasno, ali je med njimi morda tudi 219 deklic iz Chiboka, ki so jih skrajneži ugrabili pred več kot letom dni.

Zadnja skupina 160 osvobojenih talk naj bi bila namenjena za boj v vrstah Boko Harama oz. za človeški ščit. Kot je povedal Usman, je med njimi okoli 60 žensk in kakih 100 otrok.

V reševalni operaciji je bila ena izmed talk ubita, osem pa ranjenih. Padel je tudi nigerijski vojak, štirje so bili ranjenih. Nigerijska vojska je uspela očistiti več terorističnih taborov, namenjenih vojaškemu urjenju, zasegli so tudi opremo in vozila, je povedal tiskovni predstavnik vojske Sani Usman.

Veliko število talk, ki jih je uspelo rešiti nigerijski vojski, kaže, v kako velikem obsegu je Boko Haram ugrabljal. Po podatkih organizacije za zaščito človekovih pravic Amnesty International naj bi skrajneži od začetka lanskega leta zajeli okoli 2000 žensk in deklic.

Iz krempljev Boko Harama že v torek rešili skoraj 300 deklet

Nigerijske sile so že v torek obelodanile osvoboditev 200 deklic in 93 žensk, s tem pa vzbudile upanje, da je med njimi tudi 219 deklic, ki jih je Boko Haram iz njihove šole v kraju Chibok ugrabil aprila lani.

Usman je sprva povedal, da v rešeni skupini ni deklic iz Chiboka, a s sedeža obrambnega ministrstva v Abuji so nato sporočili, da za zdaj tega še ne morejo potrditi z gotovostjo. Ugrabitev v Chiboku je lani sprožila mednarodno ogorčenje in proteste, nigerijskega predsednika Goodlucka Jonathana pa prisilila, da je sprejel mednarodno pomoč pri iskalnih operacijah.

Med talkami, ki so jih rešili ta teden, so številne doživele travmo. Poročale so, da so bile podvržene prisilnemu delu, spolni in psihološki zlorabi ter prisiljene v boj ob boku skrajnežev. Sedaj ugotavljajo njihovo identiteto ter od kod in kdaj so jih ugrabili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.