Tujina

Grki pod pritiski, Madžari v nemilosti

Bruselj/Zürich, 24. 01. 2012 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

EU krepi pritiske na Grčijo, srd Unije pa občutijo tudi Madžari. Grozi jim namreč zamrznitev izplačil sredstev EU, saj niso dosegli zadostnega napredka za zmanjšanje presežnega javnofinančnega primanjkljaja.

Vrh Unije se je oktobra lani dogovoril o drugem programu pomoči Grčiji, ki predvideva 130 milijard evrov javnih sredstev iz EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), medtem ko prvi program pomoči, dogovorjen maja 2010, predvideva 110 milijard evrov javne pomoči. Poleg tega je bil oktobra dosežen politični dogovor o prostovoljnem sodelovanju zasebnih upnikov, ki naj bi pristali na 50-odstotni odpis nominalne vrednosti grških državnih obveznic, kar je okoli 100 milijard evrov.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn v prvi polovici leta v Evropi pričakuje "zmerno recesijo". Na to kaže več dejavnikov, pravi in opozarja, da bo gospodarsko okrevanje verjetno preloženo na drugo polovico leta. Finančni ministri EU so sicer danes razpravljali o ukrepih za rast.

Kaj bo z Grčijo?

Na zasedanjih finančnih ministrov Evropske unije (EU) so bile v ponedeljek in danes v ospredju težave z Grčijo, ki še ni dosegla ključnega dogovora z zasebnimi upniki o delnem odpisu njenega dolg. Ob tem Unija krepi pritiske na to državo, naj stori več pri izvajanju strukturnih reform. Več finančnih ministrov je danes poudarilo, da Grčija doslej ni storila dovolj in da je ogrožen drugi program pomoči državi. Avstrijska ministrica Maria Fekter je tako dejala, da evrska skupina želi od grških politikov pisne zaveze k reformam kot pogoj za drugo pomoč državi.

Poleg tega je evrska skupina v ponedeljek zvečer Grčijo in njene zasebne upnike pozvala, naj dogovor o delnem odpisu grškega dolga dosežejo "v prihodnjih dneh", pri čemer naj bodo obrestne mere "občutno pod 3,5 odstotka". Po nekaterih navedbah naj bi bil ta dogovor tudi pogoj za naslednji obrok posojil Grčiji v okviru pomoči, dogovorjene maja 2010, ne le za opredelitev drugega programa pomoči tej močno zadolženi državi.

Odpis grškega dolga evrska skupina pričakuje v ''prihodnjih dneh''.
Odpis grškega dolga evrska skupina pričakuje v ''prihodnjih dneh''. FOTO: Reuters
Za Grčijo je ključen datum 20. marec, ko bo državi zapadlo v plačilo za 14,5 milijarde evrov dolgov. Če dogovora o drugem programu pomoči zanjo, katere ključni del je dogovor z zasebnimi upniki, do takrat ne bo, ji spet grozi bankrot.

Prvi mož Inštituta za mednarodne finance (IIF) Charles Dallara, ki se z Atenami pogaja v imenu več kot 450 zasebnih upnikov Grčije, je danes izpostavil nevarnost siljenja vlagateljev v odpis dolga. Za grško televizijo je že povedal, da je povprečna obrestna mera med 3,8 in štirimi odstotki, za katero si prizadevajo zasebni vlagatelji pri zamenjavi obveznic, največji prispevek, ki ga lahko sprejmejo. Ob tem je prvi mož IIF poudaril, da več kot 50-odstotnega odpisa dolga zasebni vlagatelji niso pripravljeni sprejeti. To je "maksimalna izguba, ki so jo zasebni upniki pripravljeni sprejeti prostovoljno", je poudaril.

Ob tem je posvaril, da evropski voditelji s strogimi stališči ogrožajo "desetletja napredka". "Na kocki je tudi stabilnost Evrope," je menil. Sicer pa je poudaril še, da bi morale evropske države podpirati svoj zasebni sektor, ki bo ključno vlogo odigral tudi pri refinanciranju državnega dolga številnih držav, od Francije do Portugalske.

Poljaki grozijo

Šef evrske skupine Jean-Claude Juncker je opozoril, da bo ratifikacija medvladne pogodbe o fiskalnem paktu pogoj za dostop do finančne pomoči iz stalnega mehanizma za zaščito evra (ESM).

Pomembna točka razprav ministrov v minulih dneh je bila medvladna pogodba o fiskalnem paktu. V pogajanjih o tem ni več bistvenih vsebinskih odprtih vprašanj, je danes v Bruslju povedal minister za finance, ki opravlja tekoče posle, Franc Križanič.

Odprta pa so še obrobna vprašanja, na primer ali se bodo lahko določenih sestankov udeleževale le članice z evrom ali tudi tiste zunaj območja evra. Tako je poljski premier Donald Tusk danes odločno opozoril evropske voditelje, da njegova država ne bo podprla pogodbe o fiskalnem paktu, če njihovi predstavniki ne bodo povabljeni na sestanke držav evroobmočja. Poljska je članica Evropske unije, a ne tudi članica evroobmočja. Evropski voditelji naj bi pogodbo podpisali 30. januarja.

Temelj omenjene pogodbe je sicer novo fiskalno ali zlato pravilo, ki določa, da morajo biti proračuni članic evrskega območja "uravnoteženi ali v presežku". To pomeni, da strukturni primanjkljaj na letni ravni ne sme preseči 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Fiskalno pravilo bodo morale pogodbenice vnesti v nacionalno pravo v enem letu po uveljavitvi pogodbe skozi "zavezujoče in stalne določbe", pri čemer so zaželene ustavne določbe. Proces zapisa zlatega pravila v ustavo se je minuli teden začel tudi v Sloveniji. Pogodba naj bi bila dogovorjena na vrhu EU v ponedeljek in podpisana marca, nato pa bo stekel postopek ratifikacij. Cilj je, da pogodba začne veljati 1. januarja 2013, a za uveljavitev naj bi jo moralo ratificirati 12 članic območja evra.

Kaj bo z Madžari?

Madžarska si zaradi javnofinančnih težav prizadeva z EU in Mednarodnim denarnim skladom izpogajati previdnostno posojilo v višini med 15 in 20 milijardami evrov, trenutni spor z Brusljem pa ji pri tem ni prav nič v pomoč. Unija pomoč Madžarski veže na umik nekaterih spornih zakonskih sprememb.

Finančni ministri EU so sicer danes pritrdili oceni Evropske komisije, da Madžarska ni dosegla zadostnega napredka za zmanjšanje presežnega javnofinančnega primanjkljaja. Madžarski zato grozi zamrznitev izplačil sredstev EU.

Madžarski premier Viktor Orban se je sestal z vodstvom Evropske unije. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je v sporočilu za javnost pogovor z madžarskim premierom označil za "izčrpen in konkreten", pri čemer je izrazil pričakovanje, da bo Madžarska v celoti spoštovala evropsko zakonodajo.

Evropska komisija je minuli teden sprožila tri pravne postopke proti Madžarski, ker meni, da bi lahko njena nova zakonodaja ogrozila neodvisnost madžarske centralne banke, sodstva in agencije za nadzor nad varstvom podatkov. Budimpešta ima največ mesec dni časa, da se na opomine ustrezno odzove. "Za Evropsko komisijo je bistveno, da zagotovi, da bo Madžarska, ravno tako kot vse druge države članice, spoštovala evropsko zakonodajo, tako v črki kot v duhu," je poudaril Barroso.

Orban je na srečanju "pokazal pripravljenost Madžarske na hitro rešitev vprašanj, ki jih je načela komisija", je poudaril Barroso. Predsednik komisije je poudaril tudi, da obstaja "širša politična zaskrbljenost", na katero mora madžarska vlada odgovoriti.

Orban se je pred tem sestal tudi s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzom in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem. Po srečanju s Schulzem je Orban izrazil polno pripravljenost na odprto razpravo o vprašanjih, ki jih Budimpešti očitajo v Bruslju, s ciljem doseči za obe strani sprejemljiv dogovor. Schulz je medtem Orbana pozval, naj prilagodi ostro in pogosto protievropsko retoriko, ki jo uporablja doma, proevropski in spravljivi retoriki, ki se je poslužuje v Bruslju. "Tako kot bi se morali Evropejci zavedati, da Orban ni neumen, tako bi se moral Orban zavedati, da Evropejci niso neumni," je bil slikovit Schulz.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HellWolf
24. 01. 2012 20.55
+5
Grčija in Madžarska... obe državi sta se zapletli v začaran krog bankirjev in njihovih psov vohljačev bonitetnih hiš. Dahjanje kreditov, lepo poceni in dolgoročno... kredit za kreditom in na to še kredit. Potem se kreditov nabere toliko da se nabere obrokov malo more in se zapadli krediti plačujejo s najemanjem novih kreditov. Država potem rabi dodaten denar za kritje obresti (seveda ta sredstva se dobijo od davkov). Ko je teh obresti čedalje več in je država nesposobna zasproti poravnavati obveznosti se spustijo v državo bonitetne hiše ki \'\'ocenijo\'\' stanje. te odbijejo nekaj razredov in procent obresti iz strani bank raste zaradi \'\'tveganja\'\' da država ne bo mogla odplačat vsega. Lahko se zgodi da procent obresti preseže v določenem času vrednost kredita. Krediti se izdajajo ponovno da se krijejo prejšnji seveda nad magično mejo sedmih procentov. In nato krediti po tekočem traku dokler ves sistem ne poči in sledi dobesedno sesutje države. Poglejte si malo dokumentarec \'\'Inside Job\'\' in se mlo zamislite če še bte volil prozahodnjake...
kalimeri
24. 01. 2012 22.17
Slovenija pa lepo caplja za njima, to je dejstvo pred katerim si zatiskamo oči.
dannyer
24. 01. 2012 20.10
+1
dannyer
24. 01. 2012 19.51
+2
24 januar 2011 je dan ko smo izgubili pravico po izražanju .
dannyer
24. 01. 2012 19.53
+4
mog21
24. 01. 2012 20.14
+0
samo eden bo kliknil na ta gumb in bo stvar pridobila vso legitimnost......pa ceprav bo prvi kliknil nekdo ki je zaposlen na pop tv
Nimivseeno
24. 01. 2012 19.50
+4
Evro in dolar sta v težavah zaradi sistema v katerem nastajata. Denar prihaja k nam v obliki dolga, stare obresti tega dolga se pa plačujejo z novim dolgom. V času ekonomske eksponentne rasti sistem funkcionira, ker so stari dolgovi procentualno manjši. V času stagnacije se sistem sesuje. Na omejenem planetu je iluzorno pričakovati konstantno eksponentno rast.
Klemen ?ampa
24. 01. 2012 20.57
+5
Bravo! praktično dolg ki ga dolgujejo države EU praktično nikoli ni obstajal ampak je nastal kot samoumevna posledica sistema, ki se obvezno enkrat sesuje. EU je biu ustanovljen z namenom in se nam nič dobrega ne piše, človeštvo pa bi se moralo upreti temu zlobnemu monetarnemu sistemu.
Nimivseeno
24. 01. 2012 21.49
Mislim, da sistem ni zloben, je pač tak, da preferira privatnike, ki imajo v lasti ECB. Je pa sistem zelo slab, saj ni pripravljen na stanje, ki nas čaka sedaj, čas brez gospodarske rasti. v takem času so uspevali totalitarni režimi, kot je komunizem v Sovjetski zvezi in nacizem v Nemčiji. Hitler se je uprl centralnim bankam in je v nekaj letih uspel nemčijo izpeljat iz gospodarske krize, plačal reparacije in pripeljal nemčijo v svetovno velesilo. Seveda se ne strinjam z njegovo dogmo, vojno, koncentracijskimi taborišči ..., ampak samo ugotavljam, da so take razmere idealne za rast kakšnega novega totalitarnega sistema.
Nimivseeno
24. 01. 2012 19.46
+3
"The Federal Reserve System plača ameriško finančno ministrstvo na 20,60 $ na tisoč bankovcev - nekaj več kot 2 centa vsak - ne glede na njegovo nominalno vrednost. Federal Reserve Notes, mimogrede, so edina vrsta valute, ki se danes proizvaja za obtok. So izključno Natiskani s strani Urada državne blagajne za graviranje in tiskanje, in 20,60 $ na tisoč je cena odražena kot celotn stroškovna proizvodnja. Federal Reserve Notes so natisnjene v 01, 02, 05, 10, 20, 50, in 100 dolarjev apoenov le; ugotavlja, 500, 1000, 5000, in 10.000 apoenov so bili nazadnje natisnjen leta 1945 "Donald J. Winn, pomočnik. svet guvernerjev Federal Reserve Bank. "Ko ti ali jaz napiševa ček, mora biti na računu nek denar, da ga krije. Ko pa Federal Reserve Bank (FED) napiše ček, ni nobenega depozita, na katerem sloni ta ček. Ko FED napiše ček enostavno ustvari denar." - Boston Federal Reserve "Daj mi nadzor nad denarjem naroda in mi je vseeno kdo naredi to zakonodajo." - Mayer Amschel Bauer Rothschild "Nekateri ljudje mislijo, da so Federal Reserve Bank vladna institucija Združene države. Niso državna institucija. So zasebi monopol, ki prežijo na ljudi iz Združenih držav Amerike v korist zase in za svoje tuje goljufe "- kongres Record 12595-12603 - Louis T. McFadden, predsednik odbora za bančni in Valuta (12 let), 10. junij , 1932
ranniely
24. 01. 2012 19.42
+1
Vsi mi bi mogli nehat plačevat za stvari ki bi naj bile v osnovi zelo zelo poceni ali celo zastonj in to je to. Stvar bi se razvedla hitreje (globalno) kot umetno ustvarjena gripa in ko bi prišlo do ta pravega fizičnega konfilkta med prebivalstvom in represivnimi organi po vsem svetu,bi bli oni tam gori prisiljeni poslat predstavnike, da se pogajajo z nekdanjimi sužnji. Do takrat pa naj vsak pri sebi premisli kak bi lahko svet deloval bolje - Brez politike, Brez korporacij in brez skrivnosti ki so nam zamolčane.
dannyer
24. 01. 2012 19.41
+4
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor . Sovražni govor je že tisto kaj drugemu ni všeč ,s tem ustrahovanju ste pa prekosili same sebe
dannyer
24. 01. 2012 19.45
+1
in vi ga ustvarjate z ustrahovanjem če prav imamo po ustavi se pravico izražati . zdaj smo jo pa izgubili ??????? kdo nam jo je vzel mediji sami politika eu ????????? mi lahko kdo to pove .Je bil sprejet nov zakon o ustrahovanju? žalostno žalostno žalostno zares žalostno nimam besed.
dannyer
24. 01. 2012 19.35
+3
hm nekaj novega na 24 konec svobode govora in izražanja upam ,da to ni sovražno kaj sem napisal . zdaj bo pa veliko cenzure in strahu .Paka se nismo borili za svobodno izražanje samo to me zanima. Treba bo ustanoviti demokratični forum za svobodno izražanje mnenja in stališče za 21 stoletje s tem smo šli nazaj v prejšnjo stoletje .Razočaran sem ,mislil sem da smo demokratični in ,da svoboda govora ne bo nikoli več omejena pa smo se zmotili toliko o samostojni državi .
dannyer
24. 01. 2012 19.36
+2
dannyer
24. 01. 2012 19.39
+2
24.1 2012 sem opazil ,da se ne moreš več svobodno izražati in to naj bi bilo pravno ????
yyyyxxxx
24. 01. 2012 18.33
+8
KAKŠNA ŽALOST. ŽIVIMO V TAKO RAZVITem OBDOBJu , DA BI LAHKO ŽIVELI VSI LJUDJE NA SVETU LEPO IN DOSTOJANSTVENO ŽIVJENJE, BREZ DA BI EDEN DRUGEGA UNIČEVALI. KRIVEC ZA TO PA JE GROMOZANSKI POHLEP TISTIH NA VISOKIH POLOŽAJIH.KAJ NAJ REČEM TUDI NJIH DOLETI TISTA ZADNJA URA PREJ ALI SLEJ. EDINO KAR ŠE JE POŠTENO NA TEM UBOGEM SVETU.
mog21
24. 01. 2012 18.40
+1
ljudje nocejo revolucije........kdo bo pa poloznice placal? LOL
mog21
24. 01. 2012 18.30
+5
ta stran postaja kot svetovna ekonomija.....vedmo več regulatorjev cenzure in kontrole...vedno manj je vsebine in kvalitete....
mog21
24. 01. 2012 18.32
+4
v smislu sej lahko vsak pove svobodno svoje mnenje samo pazi kaj govoris....
mog21
24. 01. 2012 18.27
zmerna recesija?.....ponoči na cnn je blo govora o economic depression.....to pa ni recession...
dajno
24. 01. 2012 17.27
+3
Po moje imajo Nemci že natiskane svoje marke in samo čakajo pravi trenutek...
matic cad
24. 01. 2012 17.32
+1
saj so pred 2 mesecema javno priznali, da tiskajo marke
platon26
24. 01. 2012 16.56
+8
Poljaki a vas ni že izučil primer pred nekaj leti če boste delali preveč po svoje bo še kakšno letalo "padlo"
platon26
24. 01. 2012 16.10
+13
Obstajata na žalost samo 2 možnosti! Hiperinflacija ki bo pomenila zlom evra ali pa na stari način s pomočjo vojne! In očitno so se odločili za 2 opcijo! V naslednjih tenih pričak!ujte napad na Sirijo za tem pa sledi tisti ki ga trenutno stiskajo v kot! In kaj se dogaja na bližnjem vzhodu? Na površje prihajajo ekstremistične politične opcije v obliki muslimanske bratovščine! Le kdo je že napisal kakšni naj bodo povodi za nastanek 1 in 2 svetovne vojne (v obeh primerih se je zgoilo natanko tako kot je bilo planirano!) ta možakar pa je tui napisal kakšen naj bi bil povod za 3 svetovno vojno in ne boste vrjeli dogaja se natanko tako kot je bilo zapisano pre 2 stoletji!
Nimivseeno
24. 01. 2012 19.55
+2
Rečeno je, da bo povod za vojno napad in umor neke pomembne osebe. Umor naj bi se zgodil v Izraelu. ZDA in Izrael naj bi vodila invazijo.
carpathian
24. 01. 2012 15.42
+7
Naj odklopijo aparate, da EU vsaj dostojno umre...
Tonček Balonček
24. 01. 2012 11.05
+9
Odkod izvirajo vsi ti tisoči milijard pomoči, kreditov in subvencij? Kje so jih naropali, komu? Jih zdaj samo vračajo po kapljucah?
Nimivseeno
24. 01. 2012 19.52
+1
ECB tiska papirnati denar, temelji na ničemur, prispeva k inflaciji.
yarrick
24. 01. 2012 20.06
kaki inflaciji? je ja pod 3% vznotraj EU območja //sarcasm off seveda prispeva, to se bo pokazalo letos ali najpozneje drugo leto.
Tonček Balonček
24. 01. 2012 11.04
+2
Evropo očitno lahko rešijo le še bivše republike Jugoslavije! Komaj čakam na izredno številko Nove revije, kjer bo program natančno opisan, rešitve obstajajo!! Vsakemu izvodu bo priložena tudi SDS rumena knjižica!
platon26
24. 01. 2012 16.04
+3
hahahhaha ne pozabi da bo knjigica obila še nekaj dodatnih strani DLGV bo tudi prispeval nekaj z svojimi super ukrepi!
yarrick
24. 01. 2012 11.03
+1
Sam so pa Eu politiki carji; najprej stokajo d je nafta draga, da gospodarstvo zaradi drage nafte(!) pada, po drugi strani pa podpirajo sankcije ZDA proti Iranu.Seveda bo iranu to škodilo, so pa načli walkaround :P.Z indijo in kitajsko bodo poslovali v zlatu, kar glede na trenutno ceno sploh ni slabo in bi ob napredujoči krizi prineslo lep profit iranu...
s-even
24. 01. 2012 08.41
+7
Očitno je težko je priznat poraz in velike apetite, a ga bo treba ter na novo začet s pravičnim deljenjem kapitala, ki ga je dovolj za dostojanstveno in uravnovešeno življenje vseh ljudi na planetu. To je edini izhod iz zrežirane krize, druge poti na bolje ni!
yarrick
24. 01. 2012 10.59
+2
je drugi izhod, vendar ga teh 99% noče ! Se bi pa izšlo elitam, ki vodijo svet...
luckyss
24. 01. 2012 08.25
+13
"Reševanje evra in EU se nadaljuje" "Filanje" Grčije, embargo na nafto iz Irana... Dobro so startali..
yarrick
24. 01. 2012 10.43
+2
MODRIJAN ACI
24. 01. 2012 13.18
+3
sami robin hoodi vzem revežu daj bogatašu,tako se rešujejo uni k bi že zdavni moral propast