Tujina

Reševalci so se prebili na nedostopna območja: našli dva preživela in več mrtvih

Teheran, 14. 08. 2012 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
2

V Iranu se nadaljujejo reševalne akcije po potresu, v katerem je umrlo več kot 300 ljudi. Reševalci so se prebili na nedostopna območja in pod ruševinami našli še dva preživela. Našli so tudi nova trupla. Iran pa je pripravljen sprejeti tujo pomoč.

Iran je vendarle izrazil pripravljenost sprejeti tujo pomoč, na katero sprva, potem ko je severozahod države minuli konec tedna prizadel potres, ni bil pripravljen. Iran je namreč sprva zavrnil mednarodno pomoč, tudi s strani ZDA, a so se medtem posledice sobotnega potresa, ki mu je nato sledil še popotresni sunek, izkazale za veliko večje od prvotnih ocen. Da so pripravljeni sprejeti tujo pomoč, je potrdil tudi iranski podpredsednik Mohamed Reza Rahimi.

Številni prebivalci so ostali brez domov, zateči so se morali v začasna bivališča.
Številni prebivalci so ostali brez domov, zateči so se morali v začasna bivališča. FOTO: Reuters

Po zadnjih podatkih je minuli konec tedna v katastrofalnem tresenju tal umrlo več kot 300 ljudi, 500 je bilo ranjenih, približno 2000 pa so jih morali odpeljati v bolnišnico. Danes so reševalci uspeli izpod ruševin potegniti še dva preživela. Sicer se je povečalo tudi število mrtvih, saj so našli nova trupla. Reševalci se namreč počasi prebijajo na nekatera območja, ki prej niso bila dostopna. Oblasti predvidevajo, da se bo število mrtvih še povzpelo, a ne za veliko.

Mohamed Reza Rahimi je tudi obiskal prizadeta območja, kjer je povedal, da bodo ustanovili poseben sklad za pomoč po potresu. Ob tem je tudi namignil, da naj bi vlada po potresu reagirala prepočasi. "V teh razmerah je vsaka kritika, ki jo imajo na naš račun ljudje, sprejemljiva in zanje se moramo truditi po naši najboljših močeh," je dejal podpredsednik. Predsednik Mahmud Ahmadinejad, ki je bil v času potresa v Savdski Arabiji, je bil namreč deležen kritike, ker naj ne bi pokazal dovolj sočutja do državljanov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nina Nubia 1
15. 08. 2012 23.14
iran je zavrnil amerisko pomoc in je ne misli sprejet !!!!narod ponosa.
Igor__Zmaj
15. 08. 2012 08.22
Take in podobne "najdbe" se zanjo pojavit jeseni v več mestih po Iranu in Izraelu. Upam da ne še po Evropi:(