Tujina

Res spolno nadlegoval? 'Ne! Lahko preverite tudi z detektorjem laži'

Phoenix, 09. 11. 2011 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Republikanski predsedniški kandidat Cain odločno zanika obtožbe o spolnem nadlegovanju. Žensko, ki ga je javno obtožila, ocenjuje kot "očitno moteno osebo, ki jo je zmanipuliral demokratski politični aparat“.

Eden od republikanskih kandidatov za mesto ameriškega predsednika Herman Cain je na novinarski konferenci odločno zanikal obtožbe o spolnem nadlegovanju "kogar koli in kadar koli", vključno s Sharon Bialek, ki ga je v ponedeljek tega javno obtožila.

Po tednu dni govoric in treh domnevnih žrtvah brez imen je namreč v ponedeljek pred kamere stopila še četrta domnevna žrtev in Caina javno obtožila spolnega nadlegovanja. Sharon Bialek je povedala, da je h Cainu pristopila leta 1997 v Washingtonu, ko je bil predsednik nacionalnega združenja restavracij, in ga prosila za službo. Cain naj bi ji po večerji v avtomobilu potisnil roko pod krilo in ji poskušal poriniti glavo k svojemu mednožju. Bialekova naj bi se mu uprla, Cain pa naj bi ji odgovoril: "Saj hočeš službo?"

Cain pa je zatrdil, da se to, o čemer govori Bialekova, nikoli ni zgodilo. Žensko naj bi sploh prvič videl v ponedeljek na televiziji oziroma se je ne spomni, pripravljen pa je iti tudi na detektor laži. Pozneje je dejal še, da gre očitno za moteno osebo, ki naj bi jo "zmanipuliral demokratski politični aparat", čeprav dokazov za zaroto nima.

Zatrdil je, da ga žena Gloria, s katero sta poročena 40 let, povsem podpira in ne more verjeti lažem o njem, saj ga dobro pozna. Na vprašanje, kako si razlaga, da so ga kar štiri ženske obtožile spolnega nadlegovanja, Cain ni imel pravega odgovora. Dejal je, da gre za strah Washingtona pred poslovnežem Hermanom Cainom, češ da si politiki ne želijo takšnega predsednika. Cain je tudi zavrnil možnost odstopa od predsedniške kampanje.

Herman Cain
Herman Cain FOTO: Reuters

Cain vrača udarec

Cain je sicer v torek začel ofenzivo in objavil nekaj podrobnosti iz življenja Bialekove ter namignil, da je za obtožbami želja po denarju. Ženska naj bi imela namreč v preteklosti težave z osebnimi financami.

Bialekova pa zanika, da bi za obtožbe dobila denar oziroma da bi ji kdo v zameno ponudil službo. Razlog za večletno zamudo pri prijavi nadlegovanja naj bi bil sram.

Znano še eno ime

Poleg imena Bialekove je v javnost prišlo ime še ene od domnevnih žrtev. Gre za tiskovno predstavnico ministrstva za finance 55-letno Karen Kraushaar. Ta je v torek za New York Times povedala, da se je odločila spregovoriti, ker je njeno ime že prišlo v javnost.

Doslej je bila tiho, ker je po slovesu od nacionalnega združenja restavracij, kjer je bila zaposlena, ko je organizacijo vodil Cain, dobila odpravnino pod pogojem, da o domnevnem nadlegovanju ne bo javno govorila. "Ko te nekdo spolno nadleguje na delovnem mestu, si izredno ranljiv. Poskušaš narediti, kar je mogoče, da se preseliš na bolj varno delovno mesto," je dejala.

Cain je tudi glede njenih obtožb dejal, da so neosnovane, čeprav ji je združenje restavracij plačalo 30 tisoč dolarjev poravnave.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik
09. 11. 2011 17.25
v politiki itak nikoli noben ni za nič kriv. 100 ljudi 100 laži vsak ma svojo zgodbo lažejo pa vsi!!
anaheim812
09. 11. 2011 12.17
@ przelmuding republikancem ni važno, če je črn ali bel. važno, da je republikanec. sej demokrati so isti, vsak ma svoje finte.
przelmuding
09. 11. 2011 08.49
On še ne ve da po Obami še dolgo ne bo črnskega predsednika.
tomam
09. 11. 2011 08.35
... "Žensko, ki ga je javno obtožila, ocenjuje kot "očitno moteno osebo, ki jo je zmanipuliral demokratski politični aparat“. Kot bi poslušal slovensko desnico :D