Tujina

Trump o znova pereči temi - orožju za zdaj noče govoriti. O strelcu pa: Bil je bolan človek

Washington/Las Vegas, 03. 10. 2017 08.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zvezna država Nevada, ki je bila prizorišče najhujšega strelskega napada v ZDA, ima enega najbolj permisivnih zakonov o nošenju in kupovanju orožja. Pokol je tako spet odprl že znano polemiko o tem, ali bi morale Združene države poostriti pravico do posedovanja orožja. Trump, ki je bil v preteklosti velik zagovornik orožja, za zdaj o tej temi noče govoriti.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Američani do orožja precej enostavneje kot Slovenci
    03:03
    Iz SVETA: Američani do orožja precej enostavneje kot Slovenci
  • Iz SVETA: Kdo je človek, ki je mesto zabave v petih minutah spremenil v vojno prizorišče?
    02:49
    Iz SVETA: Kdo je človek, ki je mesto zabave v petih minutah spremenil v vojno prizorišče?

Zadnji napad, ki velja za najhujšega v zgodovini ZDA, je v državi znova odprl polemiko o orožju in - pričakovano - razdelil republikance in demokrate, katerih stališča o tej problematiki so si diametralno nasprotna. 

Zvezna država Nevada ima sicer enega najbolj permisivnih zakonov, kar se tiče nošenja in kupovanja strelnega orožja. Ljudje lahko nosijo orožje, ne da bi se jim bilo potrebno uradno registrirati, da ga imajo v posesti. Trgovina pred nakupom sicer preveri kupčevo preteklost, a zakon posameznikom dovoljuje, da lahko orožje po potrebi tudi zasebno prodajajo. 

Vključno z masakrom v Las Vegasu je bilo letos v ZDA skoraj 50.000 strelskih incidentov. V teh je umrlo 11.685 ljudi, 23.716 jih je bilo ranjenih, skoraj 3000 žrtev je bilo mlajših od 18 let, navaja Graphic News.

Nekdanja kongresnica Gabrielle Giffords, ki je pred šestimi preživela strelski napad, je politične voditelje pozvala, naj se zavzamejo za ostrejše zakone glede orožja. Izjavo je na stopnicah pred ameriškim Kapitolom prebral njen soprog Mark Kelly in dodal, da zgolj molitve za žrtve krutega napada ne bodo dovolj, da bi zaustavili naslednji strelski napad. 

Jimmy Kimmel je v svoji oddaji med solzami dejal, da je nujno potrebno spremeniti zakon o orožju. "Las Vegas je moj dom," je povedal. "To jutro so se otroci zbudili brez staršev, očetje brez svojih sinov, matere brez hčera ... Ne vem, zakaj tako imenovani voditelji dopuščajo takšna dejanja. Ali, še boljše vprašanje, zakaj MI še vedno dopuščamo, da se to dogaja?"

V svojem nagovoru večernim gledalcem je spomnil na prejšnje pokole v Orlandu, Newtownu in San Bernardinu ter gledalcem pokazal fotografije 56 senatorjev, vključno z Johnom McCainom in Marcom Rubiem, ki so glasovali proti ukinitvi zakona o poostrenem nadzoru ljudi, ki želijo kupiti orožje v trgovinah ali na spletu.

"Veliko jih je, ki ne storijo ničesar, ker so podvrženi vplivom NRA. A so danes kljub temu pošiljali svoje molitve žrtvam, kar je seveda dobro. Morajo moliti. A moliti morajo, da bi jim bog odpustil, ker dopuščajo, da orožarski lobi vodi to državo."

Trgovina v kraju Mesquite, kjer je orožje kupoval Stephen Paddock.
Trgovina v kraju Mesquite, kjer je orožje kupoval Stephen Paddock. FOTO: AP

O orožju bo Trump govoril kasneje

Predsednik ZDA Donald Trump je zločin označil za dejanje čistega zla in opravil tradicionalno minuto molka za žrtvami ter podal prav tako tradicionalno sporočilo, da je z žrtvami v mislih in molitvah. Podobno so naredili tudi v zveznem kongresu. Takoj nato pa so se zarisale običajne fronte med zagovorniki in nasprotniki orožja.

Trump, ki je v preteklosti menil, da je v ZDA še premalo orožja, je na vprašanja o tej znova vroči temi odgovarjal pred odhodom na Portoriko, ki ga je opustošil orkan Maria. Z besedami je bil skop, saj je odvrnil le, da bodo ''o orožju govorili v nadaljevanju''

Na vprašanje, ali je bilo streljanje domači terorizem, pa je odgovoril: ''Bil je bolan človek. Z veliko problemi, menim, a preverjamo ga z vso resnostjo. Ampak opravka imamo z zelo zelo bolnim posameznikom.'' 

Voditelj televizije Fox News Howard Kurtz je izjavil, da je nadzor nad orožjem legitimno vprašanje, da pa bi demokrati morali počakati s tem še kakšen dan.

Nekdanji voditelj iste televizije Bill O'Reilly je ugotovil, da so takšne tragedije pač cena svobode, ki jo uživajo Američani. O'Reilly se še vedno ne more načuditi, kako imajo lahko civilizirane države splošno zdravstveno zavarovanje, ne pa pravice do orožja.

"Nasilni norci lahko hodijo naokoli, dokler ne povzročijo škode, ne glede na to, kako nevarni so. To je pač cena svobode in nadzor nad orožjem ne bo preprečil pokolov," je menil O'Reilly, ki je tipičen predstavnik svoje vrste v ZDA, kjer sta v letošnjih 275 dneh le dva minila brez žrtev nasilja s strelnim orožjem.

Televizijski pridigar Pat Robertson je izjavil, da je pokol posledica pomanjkanja spoštovanja do predsednika, domovine, zastave, domoljubov in svetega pisma. Voditelj oddaje na skrajno desnem mediju InfoWars David Knight pa sumi, da so pokol zakuhali levičarji, ki želijo konservativnim Američanom vzeti orožje, da bi izvedli revolucijo.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders je jokala za žrtvami, vendar odločno zavrnila novinarska vprašanja glede orožja, češ da je sedaj še prekmalu za politične razprave in da so potrebne molitve.

Največji orožarski lobi v ZDA NRA se je malce potuhnil in republikanci v kongresu so začasno dali na hladno predlog zakona, ki bi odpravil prepoved dušilcev zvoka za orožje. Povsem resno so ga utemeljevali s skrbjo za sluh lovcev.

Lanska predsedniška kandidatka demokratov Hillary Clinton je napadla NRA, ki je lani širil laži o njeni kandidaturi in zahtevala, da se politika umakne resnim ukrepom. Nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden je dejal, da mu je dovolj. Belo hišo in kongres je pozval k ukrepanju. Voditeljica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi zahteva ustanovitev posebnega kongresnega preiskovalnega odbora o orožarskem nasilju, vendar se ne bo nič zgodilo.

Knox Williams, eden od glasnih podpornikov odprave prepovedi dušilcev za orožje.
Knox Williams, eden od glasnih podpornikov odprave prepovedi dušilcev za orožje. FOTO: AP

Decembra 2012 je strelec v Connecticutu pobil 20 predšolskih otrok in kongres se ni zganil niti za milimeter, demokratska senatorja iz te države pa znova zaman pozivata k ukrepom. "Kongres naj dvigne svojo rit in nekaj naredi. Izrazi sožalja so okrutno prazni in strahopetnost kolegov pred oborožitveno industrijo me spravlja ob pamet," je dejal senator Chris Murphy.

"Misli in molitve ne zadostujejo več. Moramo se začeti pogovarjati o tem, kako zaustaviti nasilje, saj je tragedij enostavno preveč," je sporočila demokratska senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren.

Tragedija je dobila najmanj enega spreobrnjenca, ki je zaslovel na družbenih medijih. To je kitarist skupine Josh Abbott Band Caleb Keeter, ki je nastopil na koncertu v Las Vegasu. "Celo življenje sem zagovarjal pravico do orožja, sedaj pa nimam besed, da bi izrazil, kako zelo sem se motil in žal mi je, da tega nisem prej ugotovil," je sporočil Keeter, ki je komajda odnesel živo glavo pred Paddockovimi streli.

Sta pa dve od preživelih udeleženk koncerta zagovarjali zakon, ki dopušča nakup in nošenje orožja. 

Caren Mansholt je povedala, da se je med streljanjem skrila med množico in dodala, da poostritev zakona o orožju ne bi prispevala v večji varnosti: "Verjamem, da imamo pravico, da se zaščitimo."

Rusty Dees, ki je bila z Mancholtovo v času napada, je dodala: "Največji problem je po mojem mnenju ta, da ni bilo nikogar, ki bi streljal nazaj. Zaskrbljena sem, da nas ni nihče zaščitil in hkrati ponosna na drugi amandma, s katerim se lahko zaščitimo sami. Če bi lahko sprejeli zakon, ki bi preprečil takšne strahote, bi ga takoj podpisala."

Britanska premierka Theresa May je medtem izrazila osuplost nad ameriškim zakonom o orožju.

Za radio LBC je povedala: "Mi ne moremo razumeti tega, ker so naši zakoni pač drugačni od njihovih. Britanci imamo strog zakon o orožju, po Dunblanu smo ga še poostrili. Američani pa imajo drugačen pristop. Na njih samih je, kaj bodo ukrenili. A skoraj vsak od nas bi ob tej tragediji pomislil, da morajo nekaj spremeniti."

Na vprašanje, ali so med ubitimi oziroma ranjenimi tudi britanski državljani, je premierka odgovorila: "V tem trenutku ne verjamem, da so bili med žrtvami tudi Britanci, zagotovo pa so se naši državljani udeležili koncerta in bili priča strašnemu napadu."

Več bo znanega v prihodnjih dneh, ko bodo identificirali žrtve nedeljskega strelskega pohoda. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dostojevski II
04. 10. 2017 11.19
Seveda je bi bolan. Tako kot onih milijon, ki imajo doma po 10-20 kosov strelnega orožja, kar jim omogoča zakonodaja, ki so jo sprejeli mentalni kolegi strelca iz Las Vegasa.
Janez_53
04. 10. 2017 09.52
+0
Torej glede na Trumpovo izjavo bolan človek lahko po mili volji pobija ljudi??? Pogoj je, da je belopolti Američan? V nasprotnem primeru bi bil pa terorist ali kako???
M_teorija
03. 10. 2017 21.39
+2
Trump ve očitno več, kot strokovnjaki, kii še ugotavljajo vzrok streljanja!?
Frane Šajn
03. 10. 2017 19.49
+9
Jej jej, Trampi a teroristi in poslani Ameriški vojaki na misije pogroma pa niso bolani al kaj?
Frane Šajn
03. 10. 2017 19.48
+5
Ljudje glušilec poka vam naredi orodjar pa ni treba , da je ravno kakšna špica od fohta, zato je vse skupaj en lari fari!
Pantokrator
03. 10. 2017 20.39
+0
jebemtiš
04. 10. 2017 08.46
-1
pssst ne vsega povedat pa brezplačno ideje dajat
komarec
03. 10. 2017 19.36
-1
Kako bolan? Prekleto zdrav je bil, da je naredil taki masaker. Bolani so tisti, ki dovoljujejo nošenje in nakup orožja. Med temi zagovorniki je tudi donči.
Frane Šajn
03. 10. 2017 19.53
-1
Orožje ne ubija ubijajo tisti, ki sprožijo. Zato okoli tega raje nehaj ker si res malce bolan samo žal na nasprotni strani. Če te je tega strah nimaš kaj iskati na tem planetu.
SDS_je_poden
04. 10. 2017 10.45
Frane dej nehi že z to bolano miselnostjo, da orožje ne ubija. Kaj pa je namen orožja drugega kot da ubija? Ima humanitarno vlogo? Ima zdravilno vlogo?
johanca123
03. 10. 2017 19.10
+4
Proti nošenju orožja so seveda mediji in zvezdniki. Prvi zato, ker se bojijo da ne bi kdo obračunal z njimi ker stalno lažejo, drugi pa zaradi lastne slave, da se zavarujejo imajo pa najete tiste, ki orožje nosijo. NE ME BASAST
Frane Šajn
03. 10. 2017 19.54
+1
trumpet2018
03. 10. 2017 18.53
+0
Steva Scalisa , člana predstavniškega doma Zda, je prav tako ustrelil oprani levičar, oboževalec Bernija Sandersa,to ni prvič, za tiste s slabim spominom, zdaj hočejo pa spet prikriti, da je bil strelec demokrat in pristaš antife. Samo še čakam da fake mediji v zda obtožijo Trumpa, da je on odgovoren za pokol, sploh ne bi bil presenećen, glede na laži ki jih vsak dan širijo o Trumpu, naši mainstream mediji pa to pridno prepisujejo, brez da bi sploh preverili informacije. Tipično t_rotl bobn & c_opy paste "novinarstvo".
komarec
03. 10. 2017 19.48
+4
trumpetar saj ni pomembno kdo je strelec, ali je levičar ali je desničar ali je terorist musliman, ali je katolik terorist, pomembno je to, da je bilo ubitih 58 nedolžnih ljudi, ker mu je bilo preprosto streljanje omogočeno, kar podpira tudi tvoj idol. V Ameriki lahko vsak kupi orožje, kar je razlog več za morijo. Trump sedaj pravi, da je bil bolnik. Toliko slabše, bolnik imeti orožje. Seveda po vseh normativih se je z njim nekaj zgodilo, normalen civiliziran človek še polha ne bi ustrelil. Gorje v svetu počnejo tako levi kot desni politiki, vere, kapital, predvsem pa nenormalno življenje. In ti mi delaš tu vse vrste analiz samo za to, da zaščitiš Trumpa. Tvoje analize ne bodo obudile tiste, ki so umrli v tem strelskem napadu.
EnverHoxha
03. 10. 2017 21.19
+0
brat umrlega pravi da ni bil simpatizer nobene politične strani,pravi še da ga pozna svojih 54 let tako da bo on najbrž vedu...trumpet nevem kaj ti bereš da si tako opran....
SDS_je_poden
04. 10. 2017 10.47
Trumpet & co. je navlečena na Nova24tv, kjer jih zelo dobro perejo.
resort
04. 10. 2017 12.10
Če imaš orožje za svojo zaščito, ga lahko daš na prsa, da te krogla ne prebije. Pa lep dan Amerika !
Sunshine73
03. 10. 2017 18.49
+1
Narod je treba rečit !!
resort
04. 10. 2017 12.11
resort
04. 10. 2017 12.12
komandant.mark
03. 10. 2017 18.47
+4
Kot da sam ni bolan..
trumpet2018
03. 10. 2017 18.56
-3
laycan
03. 10. 2017 18.41
+2
eh pa naj se popokajo med sabo ti kavbojci.....
iga_biba
03. 10. 2017 18.41
+1
kdor hoče imet orožje ga bo imel! Tako je povsod, tudi pri nas. Če hočeš uradno, se včlaniš v strelsko društvo, drugače pa na črno. in ti na črno so ponavadi bolj problematični.
rimska5
03. 10. 2017 17.47
+0
Drži! Morilec je bil bolan. Ampak bolani in zlobni so vsi, ki tolerirajo ameriški zakon o pravici, do nošenja in posestvovanja orožja. Človek ne more verjeti, vsi ameriški predsedniki so odobravali pravico, do nošenja orožja. Alo, Amerikanci vam sploh ni treba odhajati na tuje, da bi se pobili. Ostanite doma in uživajte "american way of life. Bil bi pa že čas, da začnete spoštovati predvsem sebe in ne nazadnje tudi vse druge in drugačne ljudi. Ste velik narod, ampak nespametni ste pa v enaki meri.
sinhron
03. 10. 2017 18.26
+0
Obama je hotel sprejeti zakon o omejitvi nošenja orožja , pa je bil orožarski lobi premočan , odkriti nasprotnik prepovedi nošenja orožja je tudi Donald Trump !
laycan
03. 10. 2017 18.39
+1
aha,korejce pa bi najraje zravnal z zemljo,lepo si nor.
Starudin
03. 10. 2017 17.40
-2
Trump noče govort o orožju lol. Največji problem pri njih...on pa noče govort o tem. Ta je taprav sfuzl
jebalvisvoju
03. 10. 2017 17.22
+3
pazi to.. morilca nasli mrtvega kadar je policija vstopila noter in ga takoj okrivila sodelovanja z isisom hahahah seveda ce mrtev clovek itak da ne more pricat da temu ni bilo tako.. mislim pa to je ze zalostno niti smesno niti nic..
detect
03. 10. 2017 17.19
+4
amerika obljubljena dežela
mikumi
03. 10. 2017 18.13
+1
Saj je obljubljena. obljubljajo da lahko brez problema nosiš orožje.
jebalvisvoju
03. 10. 2017 17.12
+1
haha tudi to nima smisla american ki je zivel v ameriki ki je postreljal folk iz nam nevedocega razloga je takoj padel pod okrilje kvazi ISISA.. vsi dobro vemo da so americani nemalokrat zrezirali napade sami nase da bi oblatili tujce za nesreco.. primer 11.9...
dr.dare
03. 10. 2017 17.23
-1
jebalvisvoju
03. 10. 2017 17.08
+3
vprasanje za miljon e... Kako bolan clovek sele moras biti da si zelis biti predsednik ZDA? "drzave" z najvecjo morilsko etiketo na hrbtu
emilzapata
03. 10. 2017 17.01
+2
vsako minuto se rodi na zemlji 270 otrok, umre pa ljudi 120(podatek po Googlu), torej nas je 150 več vsako minuto, na leto pa skoraj 100 milijonov, oziroma bolj točno, za celo nemčijo prebivalcev, 84 milijonov. Torej je posameznik popolnoma nepomemben, man kot muha pred nevihto.
kolbek460
03. 10. 2017 16.29
+9
Seveda orožje je krivo ,,,kriv je človek ne orožje , orožje je samo sredstvo v rokah človeka ,,
resort
04. 10. 2017 12.16
+1
Stara zgodba, tudi avto sam ne povozi pešca. Je pa razlika, namreč ko dobiš puško v roke, dobiš moč nad življenjem in smrtjo.
resort
04. 10. 2017 12.16
seveda, saj tudi avto sam ne povozi pešca.