Tujina

Gentiloni predstavil svojo ministrsko ekipo, Fico komentiral, da je ta vlada 'že na svet prišla mrtva'

Rim, 12. 12. 2016 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Novi italijanski premier Paolo Gentiloni je predstavil svojo ministrsko ekipo. V njej so številni znani obrazi, ki so delovali že v Renzijevi vladi. Parlament bo o zaupnici vladi sicer glasoval v torek. Opozicija je vlado označila za 'mrtvo' in za 'vlado sramote'.

Novi italijanski premier Paolo Gentiloni je predstavil svojo novo ministrsko ekipo, ki jo sestavlja 19 ministrov. Med njimi so številni znani obrazi, ki so že bili v vladi dosedanjega premierja Mattea Renzija. Na položaju ministrstva za gospodarstvo ostaja Pier Carlo Padoan, čeprav se je pod njegovim dosedanjim vodenjem ministrstva v zadnjih dneh močno zaostrila kriza z italijansko banko Monte dei Paschi di Siena, ki bo verjetno potrebovala državno pomoč.

Dosedanji notranji minister Angelino Alfano, vodja koalicijske NCD, bo v novi vladi presedlal na položaj zunanjega ministra, ki ga je sicer v Renzijevi vladi vodil Gentiloni. Na mesto notranjega ministra pa bo prišel Marco Minniti. Na svojih položajih ostajajo pravosodni minister Andrea Orlando, obrambna ministrica Roberta Pinotti, minister za industrijo Carlo Calenda in minister za kmetijstvo Maurizio Martina.

Že 66. vlada povojne Italije se bo v parlamentu zanašala na enako večino kot se je Renzijeva.
Že 66. vlada povojne Italije se bo v parlamentu zanašala na enako večino kot se je Renzijeva. FOTO: AP

Parlament bo o zaupnici novi vladi predvidoma glasoval že v torek, pred tem pa bo Gentiloni poslancem predstavil tudi program njegove vlade. Koalicijo bodo sicer sestavljale iste stranke kot doslej - Renzijeva Demokratska stranka (PD), desna konservativna stranka NCD in nekatere manjše sredinske stranke. Kot je po predstavitvi ministrov povedal Gentiloni, se bodo tako kot predhodna vlada zavzemali za inovacije in okrepitev zaposlovanja, borili pa se bodo tudi proti socialnim neenakostim.

Na novo ministrsko ekipo so se že odzvali v opozicijskih strankah. "To je vlada, ki je že na svet prišla mrtva. S tem kabinetom Italija zgolj izgublja čas," je povedal predstavnik opozicijskega gibanja Pet zvezd Roberto Fico.

Vodja Severne lige Matteo Salvini je govoril o "vladi sramote", ki ne upošteva želje ljudi po novih volitvah. Njegova stranka na glasovanju o zaupnici ne bo sodelovala, je še poudaril Salvini, ki je zavrnil tudi posvetovanje z Gentilonijem. Koliko časa bo nova vlada ostala na položaju, še ni jasno. Ključna naloga bo sprejetje novega volilnega zakona, ki bo odprl pot do parlamentarnih volitev. Te naj bi sicer potekale najkasneje marca 2018, ko se parlamentu izteče mandat.

Matteo Renzi meni, da bo njegov naslednik dober premier.
Matteo Renzi meni, da bo njegov naslednik dober premier. FOTO: AP

Prejšnji premier Renzi je danes dejal, da bo Gentiloni dober premier. "Ima to, kar je treba, dobro mu bo šlo. Želim mu srečo," je dejal. Vseeno je menil, da Gentiloniju ne bo uspelo uresničiti glavne naloge, to je doseči dogovora o volilnem sistemu. Menil je tudi, da bodo parlamentarne volitve junija 2017. Za časnik Quotidiano Nazionale je bivši premier ocenil, da bodo prihodnje mesece sicer potekala pogajanja o spremembi volilnega sistema, ki pa po njegovem mnenju ne bodo obrodila sadov.

Kljub temu pričakuje, da bodo prihodnje parlamentarne volitve junija 2017, ne glede na volilna pravila. Italijansko ustavno sodišče bo namreč konec januarja po pričakovanjih dopolnilo volilna pravila za spodnji dom parlamenta, nato pa bodo sledile volitve, je še menil Renzi, ki je odstopil prejšnjo sredo po porazu na referendumu o ustavnih spremembah.

Enotni volilni sistem in reševanje bank prioriteti nove vlade

Predsednik Sergio Mattarela je sprejetje enotnega volilnega sistema postavil za glavno nalogo nove vlade. Po zaprisegi bosta o zaupnici glasovala poslanska zbornica in senat. Že 66. vlada povojne Italije se bo v parlamentu zanašala na enako večino kot se je Renzijeva. Odločale bodo Renzijeva Demokratska stranka, desno konservativna Novi desni center in nekatere manjše sredinske stranke.

V Rimu že tekom tega tedna pričakujejo vladni dekret za reševanje bank. Ta naj bi bil dobrodošel ne le za problematično banko Monte Paschi di Siena, pač pa tudi za druge italijanske banke v težavah. Gentiloni se je s strokovnjaki z gospodarskega ministrstva že sestal na pogovorih, kako bi lahko država pomagala banki Monte Paschi di Siena, tretji največji banki v državi.

Ena od prioritet nove italijanske vlade bo rešitev njihovih prezadolženih bank.
Ena od prioritet nove italijanske vlade bo rešitev njihovih prezadolženih bank. FOTO: Reuters

Gospodarsko ministrstvo ima trenutno v lasti štiri odstotke delnic najstarejše banke na svetu. Banka zaradi izgube, ki ji jo je povzročilo za več milijard evrov slabih kreditov, nujno potrebuje svež denar. Vendar pa politična negotovost v državi po odstopu dosedanjega premierja Renzija otežuje dokapitalizacijo, zato je banka Evropsko centralno banko zaprosila za podaljšanje roka. Ta se izteče konec leta.

Čeprav se je evropska politika po finančni krizi zaklinjala, da bank ne bo nikoli več reševala z denarjem davkoplačevalcev, pa Italija razmišlja o t.i. "predvidnostni dokapitalizaciji", ki jo je EU pustila vladam kot izhod v skrajni sili, če bo treba reševati banke. Nakopičene težave Monte Paschi di Siena in ostalih bank lahko povzročijo razpad celotnega italijanskega bančnega sistema. Zato se razmišlja tudi o delnem podržavljenju. To bi lahko izvedli tudi prek posebnega državnega sklada, vrednega 15 milijard evrov.

Denarja iz sklada naj bi bili poleg Monte Paschi di Siena deležni tudi regionalni banki Banca Popolare di Vicenza in Veneto Banca. Obe sta trenutno pod nadzorom zasebnega sklada za reševanje bank in naj bi se konec januarja združili. Zatem je predvidena dokapitalizacija v višini 2,5 milijarde evrov. Če se ne bo našlo zadostno število zasebnih investitorjev, bo potrebno posredovanje države.

Politična negotovost v Italiji po odstopu Renzija otežuje dokapitalizacijo.
Politična negotovost v Italiji po odstopu Renzija otežuje dokapitalizacijo. FOTO: AP

Državno pomoč utegne potrebovati tudi banka Carige iz Genove, na katero je zaradi slabih kreditov prav tako postala pozorna Evropska centralna banka in je leta 2014 pogrnila na stresnih testih. V teh za italijanski bančni sistem nadvse težavnih časih je francoski izvršni direktor Unicreditove krovne družbe Bank Austria Jean-Pierre Mustier nadzornikom predstavil načrt reševanja za banko, ki potrebuje večmilijardno dokapitalizacijo. Načrt, na katerega vlagatelji že nekaj mesecev nestrpno čakajo, bodo javnosti predstavili v torek v Londonu.

Iz Unicredita so sicer že sporočili, da so predali premoženje Pioneer Investment francoski investicijski družbi Amundi. Prodaja naj bi bila zaključena v prvi polovici leta 2017, kupnina pa znaša 3,8 milijarde evrov. Vodilna italijanska banka si močno prizadeva okrepiti svoj skromni kapital s prodajo lastniških deležev. Prejšnji teden je za 2,4 milijarde evrov prodala delež v poljski banki Pekao, pred tem pa tudi že delež v spletni banki Fineco.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Reycis
13. 12. 2016 13.52
+1
Nizke obresti s katerimi se "stimulira" gospodarstvo, da ne crkne, bodo pokopale banke, varčevalce in pokojninske sklade. Italijanska vlada nima nobene dobre rešitve. Da ne bo pomote v istem čolnu je še precej držav, tudi Nemčija. Naš ekonomski sistem za svoje delovanje nujno potrebuje rast, eksponenta rast pa se vedno na eni točki preneha. Ker so šli ekonomijo reševat tako, da so riziko prenesli na centralne banke pa so s tem zagotovili propad monetarnega sistema.
jzkzfzmz
13. 12. 2016 08.04
+1
Bolje bi bilo če bi napisali da je Alepo uradno osvobojen, amriški dobri uporniki bežijo!
hribiINvoda
12. 12. 2016 19.19
+4
Kako ima špičaste uhlje, bravo slika!!!