Tujina

Temu rekordu ne bomo ploskali

Ljubljana, 16. 08. 2016 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letošnji julij je bil najtoplejši mesec, odkar so leta 1880 začeli sistematično spremljati podatke o temperaturi, je sporočila Nasa. Hkrati je to že deseti, po nekaterih podatkih pa celo 15. mesec zapovrstjo, ki je presegel dolgoletno mesečno temperaturno povprečje.

Julijski temperaturni rekord
Julijski temperaturni rekord FOTO: NASA

Letošnji julij je bil doslej najtoplejši mesec v zgodovini; natančneje od leta 1880, ko so se začele sistematične meritve. Podrl je rekord, ki ga je "držal" lanski julij. Če se vam dozdeva, da ste podobno novico že brali: da, res je. Julij je namreč po podatkih Nase tudi kar deseti mesec zapovrstjo, ki je presegel mesečne temperaturne rekorde. To pa bi nas moralo resno skrbeti, svarijo znanstveniki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


Podatki ameriške Nacionalne uprave za oceane in ozračje (NOAA) kažejo celo, da je bilo nadpovprečno toplih celo zadnjih 15 mesecev.

Nasa pri ugotavljanju povprečne temperature kombinira podatke o temperaturi na površju oceanov in temperaturi zraka nad tlemi. Ti kažejo, da je bil minuli mesec za 0,84 stopinje Celzija toplejši od povprečja za julij med leti 1951 in 1980 ter za 0,11 stopinj Celzija toplejši od doslej rekordnega julija 2015.

Stvar je še hujša. Kot je poudaril strokovnjak za podnebje z Univerze v Melbournu David Karoly, Nasa v svojih izračunih že upošteva dodatne 0,5 stopinje zaradi klimatskih sprememb, kar pomeni, da je bil julij dejansko celo za 1,3 stopinje toplejši, kot so bili juliji v predindustrijski dobi. Dodal je še, da lahko pojavu El Nino pripišemo zgolj 0,2 dodatne stopinje, za vse ostalo pa smo krivi ljudje oziroma podnebne spremembe, ki smo jih s svojim delovanjem sprožili.

Sicer pa se mesečne temperaturne anomalije zmanjšujejo, kar je tudi posledica upadanja vpliva El Nina. Tako so največji temperaturni presežek izmerili februarja letos, mesec je bil za 1,32 stopinje Celzija toplejši od povprečja. V naslednjih mesecih, napoveduje Karoly, zato lahko pričakujemo, da temperaturni rekordi ne bodo več padali.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
17. 08. 2016 11.42
V toplem obdobju srednjega veka so se gradile visoke katedrale v gotskem slogu. Le zakaj jih niso mogli dokončati? Zakaj je populacija na Greenlandiji izumrla? Poučimo se. Ključne besede; "little ice age, black death, bubonic plague"
ni_mi_vse_eno
17. 08. 2016 11.02
+0
Lepo, da priznaš MajstaAles. Metode znanstvenega dela, ki naj bi potrjeval segrevanje je razkrila afera climategate. Maili so pokazali, da so si izmišljali vremenske postaje in vnašali temperature v svoje modele, da bi prikazali segrevanje. Še dobro, da se o tem segrevanju tako dolgo že govori, da se njihovi računalniški modeli apokaliptične vročine vedno znova izkažejo za napačne, iz česar se nekateri že hecajo. Drugo dejstvo, ki nas ga uči zgodovina pa je, da je človeštvo vedno nastradalo v času globalne ohladitve. Pouči se mali ledeni dobi v srednjem veku, zaradi česar pridelki niso uspevali in izbruhnila je črna smrt - kuga, ki je pokopala 1/3 ljudstva. Grozno bo, ko nam bo vroče, vendar še bolj grozno bo, ko se bo končalo toplo obdobje in bo nastopila nova ledena doba.
kemuri
16. 08. 2016 20.17
+7
V Sloveniji že ni bil najbolj vroč ta Julij, že lanski je bil konkretnih par stopinj toplejši. Same zgodbice, pa globalno segrevanje, pa novi davki ;) .
ni_mi_vse_eno
16. 08. 2016 21.13
+1
Najboljši so pa tisti, ki so prepričani, da davka na CO2 še ne plačujemo. Totalna indoktrinacija.
frako
16. 08. 2016 21.32
+1
čak če ga že plačujemo zaka se morjo pol zmišljevat pravljice o globalnm segrevanju, če so že ispolnil svoj cilj dodatnega obdavčevanja?
MajstaAles
17. 08. 2016 08.57
Ljudje ne sprejemajo novih dejstev na podlagi informacij. Dokazano. Zato sploh nima veze kaj boš napisal, niti ne bodo preverli, niti ne bodo spremenili mnenja, pa tudi če je boleče logična stvar. Taki pač smo.
tali?ni tom
16. 08. 2016 20.05
+7
samo v sloveniji ni blo glih rekordno! prej nizke temperature razen par dni! kajfeževa spet sanja!
kemuri
16. 08. 2016 20.18
+2
Pusti, ljudje verjamejo vse kar slišijo na tv - ju..kot praviš, vročih pa ni blo niti 10 dni, pa še to je blo vroče s presledki, po par dni, pa dež, pa znova tako.
Fruitycat
17. 08. 2016 08.31
Ja če je blo pa v Sloveniji bolj hladno, pol pa zih ni globalnega segrevanja ane? haha ste smešni res!
jakec1575
16. 08. 2016 19.54
+2
Dejansko bi bilo zanimivo raziskati kako se je spremenil raztros rezultatov, ko so ZDA razpolovile količino merilnim naprav okoli sveta. To so namreč osnovni surovi podatki. Vse interpretacije interpretacij pa predmet tudi zelo velikih zlorab. Vendar vseeno menim, da tako visokega CO2 v molu zraka človek ne bo dobro prenesel. Ze eno drevo naredi ogromno. ponovno moramo pogozditi pol planeta. Sam za to je treba malo delat. sadike so skoraj zastonj. Peak of the oil je zelo blizu ali pa smo ze preko njega. To bo popolnoma in hitro zlomilo gospodarstvo, ce ne obrnemo paradigme. Rast celotnega realnega gospodarstva bazira na investicijah naftnih lobijev, kar je ironija. Oni zazenejo, vec je gradbeniskih in ladjedelniskih projektov vec je denarja za okolje in tovrstne projekte. Tiskanje denarja koristi predvsem financnemu sektorju od katerega srednji in nizji razred nimata nic. Samo bogati. S tiskanjem bogatijo bogati. Čeprav je vecino financnega trga fiktivnega. Kaj ima to s temperaturo? Veliko. Na dolgi rok nas znanost in pokriti vrtovi lahko resijo pred lakoto. Ne morejo nas pred ekstremnimi naravnimi dogodki. Z vecjo temperaturno amplitudo se vecajo ekstremi v vremenskih pojavih. sila preprosto. Ne zelim si, da postane normalno toca velikosti jabolka ali pomaramce ali vetrovi 130km na uro.
jakec1575
16. 08. 2016 19.59
+1
Lahko se ustavi po nekaterih napovedih tudi atlantski tok, kar za evropo sicr pomeni precejsnjo ohladitev in spremebo podnebja. kaksen vpliv ima to na celoten planet pa je zelo nejasno. Soncevi cikli seveda. In tudi drugi daljsi zemeljski cikli. Smo v stalni spremembi. Vendar moramo nehati skodo naravi, ker sicer nam grozi 6 izumrtje na Zemlji veliko hitreje, kot bi sicer nastopilo. Atosferski dogodki tudi niso linearni. ko enkrat dosezemo doloceno visino C=2 v zraku, stvari lahko postanejo nepredvidljive in nelinearne. rast temperature se lahko konkretno pospesi.
dannyer
16. 08. 2016 18.41
-1
To je tako kot da bi rekel v Sloveniji ne revnih , pa zima je bila letos rekordno mrzla . Res kaj bi dal da bi imeli kvaliteten in kritičen medij ,ki bi kaj raziskal .Climetgate . največja prevara . Dobili smo IPCC na laži mediji v Sloveniji tiho
MajstaAles
17. 08. 2016 08.55
NAuči se tuj jezik in si poglej novice drugih narodov. Jaz večinoma gledam na RT.
ni_mi_vse_eno
16. 08. 2016 18.10
+0
Mene zelo skrbi okolje in narava, zato mi plačaj davek, ker izdihuješ ogljikov dioksid in porabljaš tako dragoceni kisik. Le ne vprašaj se kam gre tvoj denar in za kaj se porablja. Grešil si, zato mi sedaj plačaj odpustek, ker sem te prepričal, da ti bo s plačilom greh odpuščen.
frako
16. 08. 2016 18.28
+0
tali?ni tom
16. 08. 2016 20.04
+2
ja,kje ga ni? plačaš ga ob nakupu avta,pri registrtaciji ob nakupu šporhajta,hladilnika in nenazadnje dimnikarju! ne ga lomit da ga ni , je vendar je lepo zavit v "celofan"!
frako
16. 08. 2016 21.32
zaka se morjo pol zmišljevat še dalje o globalnem segrevnju če so dosegl svoj cilj o plačvanju dodatnega davka?
MajstaAles
17. 08. 2016 08.43
Zato ker so najbolj glasni po navadi tisti, ki najmanj vedo o neki situaciji. To dejstvo je celo znanstveno potrjeno. Ljudje ne spremenijo svojega mnenja na podlagi novih informacij. Šokantno, ampak res!
ni_mi_vse_eno
16. 08. 2016 17.57
+4
Pobrskajte po netu, kaj je rekel dr. Phil Jones, zagovornik globalnega segrevanja v razkritem mailu John Christy afere climategate. "Znanstvena srenja bi se usula name, če bi priznal, da se od leta 1998 ozračje ohlaja. Ok, se, ampak to je samo 7 let in to ni statistično signifikantno." Poglej si priljubljen filemski depozitorij "climategate is still issue" in ne verjemi nobenemu. Tudi meni ne, ampak se pouči.
MajstaAles
16. 08. 2016 16.27
+5
Ta, da si znastveniki izmišljujejo, zato da lahko pobirajo države večje davke, mi je pa itak najboljša od vseh :) Koliko znaša vaš IQ? Vam res ni jasno, da znanost ni vera? V znanosti so vse navedbe PREVERLJIVE! Trditi, da je to globalna zarota, je enako kot trditi, da je Noetova barka res bila najdena na Araratu (v kar je marsikateri vernik prepričan) in nam znastveniki to prekrivajo. :) Ni tega ljudje! Globalne zarote vam tak zlahka gredo v glave samo zato, ker vas same izvzamejo iz krivde! Vsi se lažje počutite, ker so krive neke "temačne sile" izza ozadja. Bog ne daj, da ste sokrivi sami! A tako je! Žal! Tudi jaz, tudi ti! Redke izjeme so tisti, ki živijo svoje življenje enako kot pred tisočletji. Mi vsi, ki imamo čas debatirati ob takih člankih, pa smo sigurno sokrivi! Kaj res mislite, da bo povečevanje številčnosti človeka prineslo pozitivne stvar? Vedno več nas bo, hrana bo vedno boljša, rib bo vedno več, zrak bo čistejši, povečanje števila za dodatno milijardo kaloriferjev, ki ves čas oddajajo 37° C (mi namreč) pa sploh nima vpliva na temerature :) Bolj pogosti smo postali od podgan - zamislite se nad tem! Če bi razumeli vsaj to logiko, da bi znastveniki v svojo skledo špukali, če bi to bila zarota! Kako lahko mislite, da na tisoče znastvenikov iz celega sveta, ki delujejo pod okriljem različnih (včasih konkurenčnih) firm in držav, skupaj ustvari takšno zaroto? Zgolj en sam bi jih lahko vse uničil s pravo raziskavo! Vsak ki je znastvenik ve, da to ni mogoče! Jaz kot znastvenik se ne bi pustil podkupiti, saj bi me vsaka poznejša deskriditacija mojih navedb stala službe in vseh nadaljnih možnosti zaposlitve! Znanost ni vera! Če ne verjameš enemu znastveniku, pa vprašaj drugega! Ko jih boš vprašal 100, bo slika zelo jasna! Nobenih dvomov ni o tem, da segrevanje je! Prav tako ni dvomov, da ga mi povzročamo v največji meri! Če pa ne verjamete nobenemu mediju, pa idite na facebook in vprašajte ljudi osebno! Dandanes imate to možnost. Ne pa sedet cele dneve pred računalnikom in tipkati "teorija zarote" v google...
frako
16. 08. 2016 16.46
+3
Jah sam verniku ne morš tega obrazložit.
ni_mi_vse_eno
16. 08. 2016 18.03
+4
Verjameš MajstaAles, da ni globalnih zarot, medtem, ko ti privatnik posoja potiskane papirčke za dolg in obresti in te prepričuje, da se je blok 7 porušil sam od sebe, medtem, ko je letalo v Shanksville izpuhtelo, vendar papirnate dokumente napadalcev smo pa našli. Vse FBI evidence. Ne verjemi nobenemu, sploh zato, ker veš, da se z osebnimi letali vozijo okoli tisti, ki te prepričujejo, da plačuj davek na izpuste, medtem, ko se ti voziš s skuterjem. Namreč ni pomembno koliko onesnažuješ, važno je le, da plačaš. Lahko se voziš z 4x4 humvee, ali s karjolo, važno je le, da plačaš.
MajstaAles
17. 08. 2016 08.37
ni_mi_vse_eno
17. 08. 2016 10.55
mr.wu
16. 08. 2016 16.14
+4
Tehnologija je danes tako napredna da zastarelih, ropotajočih in umazanih otto in diesel motorjev sploh ne bi rabili, za vse druge naftne izdelke tudi že dolgo obstaja cenejša in neškodljiva alternativa, elektriko se da pridelati popolnoma neškodljivo, za simbolično ceno...dokler bo na svetu vladal kapitalizem in pohlep, bomo sodelovali v kolektivnem samomoru
thetech
16. 08. 2016 15.55
+1
Še čudno, da se flaterji niso obregnili ob zgornjo sliko...
Emancipator
16. 08. 2016 15.24
-1
Temu "Globalnemu segrevanju" itak nihče več ne verjame...
User112003
16. 08. 2016 15.48
+1
frako
16. 08. 2016 17.21
-2
Ne pol bo pa, sej ni nikjer nobenih suš da bi svetu hrane prmankval, to nam sam cene kr tko nabijajo u luft.
dr21
16. 08. 2016 14.56
-2
Jaz ploskam. Sovražim zimo.
kekec414
16. 08. 2016 14.55
-6
daj ne bluzite no.. še vremena ne vete napovedat.. razn takrat k pripravte kakšno fajno pošilko z kemijskimi delci v zraku... Pomoje bo drugo leto pokno od vročine.. Drgače pa 24k*r NAJTOPLEJŠE POLETJE V ZGODOVINI NE ? če se še kdo spovni napovedi za BALKAN Letos hahahha kdo koga farba ?? F*U bjaćć
thetech
16. 08. 2016 15.49
+3
Vreme napovejo precej točno, le nekateri ga ne razumete, ker ne poznate določenih terminov in strani neba.. Seveda so za tvoje neznanje krivi vsi drugi let ti ne..
UaikiUaiki
16. 08. 2016 15.49
+0
Pa tn napovej vreme, če je tako lahko, pa ker si tak strokovnjak...
MajstaAles
16. 08. 2016 16.09
-3
Nehaj gledati uradno vremensko napoved za SLO, ker bazira na treh vremenskih postajah. Raje si poglej lokalno napoved od kakega lokalnea vremenarja. Še presenečen boš nad natančnostjo ;)
kekec414
16. 08. 2016 16.17
+0
Fredi34
16. 08. 2016 14.31
+2
letos pa morje ze dolgo ni bilo tako hladno. mahhh
ni_mi_vse_eno
16. 08. 2016 14.30
+2
Da je padel rekord bodo hitro objavili, le analizne metode, preko katere so prišli do te ugotovitve nikoli ne bodo objavili. Glej: Climategate. Afera, ko so znanstveniki poneverjali rezultate in prikazovali neresnično povečanje temperature vse zato, da opravičimo davek na ogljikov dioksid.
frako
16. 08. 2016 14.55
-1
sploh ni res, climategate je bla samo sprememba metodologije od leta 2950 dalje, so uproablal dejanske meritve namest posrednih. in ker je en u mejlu napisal da je to trik je takoj miljardo letno vredna propaganda pograbla in zapčela prat lujdem moždane da se znanstveniki lažejo.
Dbist
16. 08. 2016 17.13
+3
Kdaj pa ti žviš? Od 2950 dalje...A so te nazaj poslal???
ni_mi_vse_eno
16. 08. 2016 17.51
-1
Frako pridi nazaj v leto 2016 in poglej na priljubljenem filmskem depozitu "climategate is still the issue" in preglej vsaj nekaj mailov, ki so se jih izmenjevali. Izmišljali so se vremenske postaje in izmišljene podatke vstavljali, da bi prikazali segrevanje. Preberi maile in ne verjemi.
Explainator
16. 08. 2016 14.25
-2
bill clinton in hillary clinton imata oba AIDS, clinton v pozni fazi
berluskoni
16. 08. 2016 14.19
+3
beeee beeee, o.k verjamemo... beeee beee
dannyer
16. 08. 2016 14.12
+1
Na to zavajanje sem že pisal zadnjič in me ne preseneča več .Ko pa začneš govoriti o dokazih pa se jim ideologija podre kot hišica iz kart .
MajstaAles
16. 08. 2016 14.21
+0
Kdo je po tvojem potopil Salomonove otoke? Preveč nemških turistov na hrvaški obali al kaj, ki so vsi istočasno skočili v morje?:) Ali po tvojem ti otoki še obstajajo in nam samo lažejo o tem da so se v zadnjih nekaj letih potopili.
MajstaAles
16. 08. 2016 15.54
+1
Naj mi poda odgovor tisti ki stiska minuse ;)
hotchilipoper
16. 08. 2016 14.07
+3
Dokler ni bilo teh “sistematičnih meritev“ je bilo vse v redu