Tujina

Rehn: Program pomoči ne bo nedeljski sprehod

Strasbourg, 10. 05. 2011 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropska komisija je potrdila program pomoči Portugalski za obdobje 2011–2014. Komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn verjame, da ga bodo potrdili tudi finančni ministri vseh članic EU.

Evropska komisija je v Strasbourgu potrdila program pomoči Portugalski za obdobje 2011–2014. Komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn verjame, da ga bodo prihodnji teden potrdili tudi finančni ministri vseh članic EU, ki morajo to storiti s soglasjem. Uresničitev programa "ne bo nedeljski sprehod po parku", je opozoril komisar.

S tem se je Rehn odzval na besede predsednika portugalske vlade v odstopu Joseja Socratesa, da program pomoči Portugalski, ki od države zahteva stroge varčevalne ukrepe, ni tako zahteven kot program pomoči za Grčijo in Irsko.

"Ne želim vstopati v domeno domače politike, še najmanj v predvolilnem obdobju, lahko le rečem, da je program za Portugalsko zelo ambiciozen, kot tudi mora biti," je še dejal Rehn in ocenil, da gre za "zahtevne, a poštene in nujne prilagoditve".

Poudaril je še, da uresničevanje programa ne bi smelo biti pod vprašajem niti po predčasnih volitvah 5. junija. Ob tem je vse politične strani pozval k odgovornosti in izpostavil, da je pomembna "hitra in učinkovita izvedba" programa.

Poudaril je tudi, da je glavni izziv na Portugalskem krepitev rasti in ustvarjanje delovnih mest, zato je program tudi osredotočen na ukrepe, ki naj bi to zagotovili, na primer za spodbujanje podjetništva in inovacij.

Komisar je poudaril, da ne gre samo za pomoč Portugalski, ampak za zaščito celotnega območja evra.
Komisar je poudaril, da ne gre samo za pomoč Portugalski, ampak za zaščito celotnega območja evra. FOTO: Reuters

EU je ob sprejemanju programa pomoči za Portugalsko tarča pomislekov, kako je mogoče glede na še vedno težavne razmere v Grčiji, ki je začela mednarodno pomoč prejemati že pred enim letom, zagotoviti, da bo ta program uspešen.

Komisar Rehn se je na te pomisleke odzval z besedami, da je Grčija v drugem letu izvajanja triletnega programa, torej da ima še dve leti časa, ter da Irska program uresničuje šele pet mesecev, zato je na tej točki težko sklepati o končnem učinku.

Kolegij komisarjev je potrdil program pomoči za Portugalsko, o katerem so se minuli teden dogovorili Evropska komisija, Evropska centralna banka (ECB) in Mednarodni denarni sklad (IMF) s portugalskimi oblastmi ob širokem političnem konsenzu v državi.

Gre za 78 milijard evrov mednarodne pomoči. Tretjino bo prispeval IMF, dve tretjini pa ob "pošteni in pravični delitvi bremena" EU, in sicer po obrestni meri, ki bo nad 5,5 odstotka, a jasno pod šestimi odstotki, je povedal Rehn.

Program temelji na treh stebrih. Prvi predvideva ukrepe za ureditev javnih financ, drugi ukrepe za zagotavljanje rasti in delovnih mest, vključno z ambiciozno privatizacijo, na primer letalske družbe TAP, tretji pa ukrepe za stabilnost v bančnem in finančnem sektorju.

Komisar je še poudaril, da ne gre samo za pomoč Portugalski pod strogimi pogoji, ampak tudi za zaščito celotnega območja evra. Izpostavil je tudi, da se EU ne sooča s krizo evra, ampak z dolžniško krizo v nekaterih članicah območja evra.

Razmere na Finskem, kjer evroskeptična stranka Pravi Finci, ki se je zelo dobro odrezala na nedavnih volitvah, nasprotuje pomoči Portugalski, pa je komisar Rehn, po rodu Finec, komentiral z besedami, da verjame, da Finska lahko podpre program pomoči Portugalski.

Na vprašanje, ali lahko Finska doseže spremembe dogovorjenega programa pomoči, pa je Rehn odgovoril, da je bil program pripravljen "pazljivo", da je "rezultat poglobljenih in pogosto težkih pogajanj" ter da popolnoma temelji na mandatu, ki so ga komisiji dale države članice.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri.oci
11. 05. 2011 23.20
Rehnu se "izteka" mandat v komisiji..... "Pravi Finci" ga zagotovo ne bodo več potrdili kot komisarja..... zato jim će leze v r.... .
donat323
10. 05. 2011 20.33
kva bo pa reku, kom bo šla pahorjeva slovenija v podn"
yarrick
10. 05. 2011 18.36
"Komisar je poudaril, da ne gre samo za pomoč Portugalski, ampak za zaščito celotnega območja evra." A pri grčiji se pa ni šlo za to? a Pri riski tudi ne? Da pa se gre pri portugalski?! raje naj reče, da bi radi zaščitili svoje interese znotraj teh držav, ne da bi zaščitili EVRO !