Tujina

Rehn ponudil Sloveniji častni izhod?

Zagreb, 26. 05. 2009 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hrvaški mediji poročajo, da bodo pri sporu med Slovenijo in Hrvaško posredovale ZDA, in dodajajo, da je slovensko zavlačevanje pripeljalo do absurdnega stanja, ki obremenjuje EU.

ZDA se bodo vključile v reševanje spora med Hrvaško in Slovenijo, mnoge članice EU pa krepijo pritisk na Ljubljano, piše Jutarnji list. Večernji list pa ocenjuje, da bo evropski komisar za širitev Olli Rehn Sloveniji ponudil "častni izhod". Jutarnji list piše, da je slovensko zavlačevanje pripeljalo do absurdnega stanja. "Hrvaška ne želi sprejeti sprememb, Slovenija še vedno ne razmišlja o umiku deblokade, očitno dokler ne bo dosegla tistega, kar zahteva, EU pa je na robu potrpežljivosti in nima načina, da bi presekala omenjenega gordijskega vozla, ki vse bolj obremenjuje tudi funkcioniranje Unije," ocenjuje zagrebški časnik.

EU je na robu potrpežljivosti in nima načina, da bi presekala omenjenega gordijskega vozla, ki vse bolj obremenjuje tudi funkcioniranje Unije, še menijo na Hrvaškem.
EU je na robu potrpežljivosti in nima načina, da bi presekala omenjenega gordijskega vozla, ki vse bolj obremenjuje tudi funkcioniranje Unije, še menijo na Hrvaškem. FOTO: Reuters

Povzema izjavo "visokega vladnega uradnika", ki je dejal, da bo Hrvaška, če bo Slovenija zahtevala razpravo o svojih amandmajih, v Bruslju zahtevala, naj se ugotovi dejstvo, da je Zagreb sprejel Rehnov predlog, Ljubljana pa ga je zavrnila. Časnik napoveduje, da bo ta teden prišlo do srečanja Rehna in zunanjih ministrov Samuela Žbogarja in Gordana Jandrokovića ter da bo Hrvaška zahtevala takojšnjo deblokado pogajanj oziroma da skupaj z Rehnom in evropskim triom, ki ga sestavljajo Francija, Češka in Švedska, začnejo iskati načine za deblokado.

Priložnost za častni izhod

"Končni" Rehnov predlog vsebuje izhodišča, ki bi slovenskim politikom dala priložnost za "častni izhod", ocenjuje Večernji list, ki dodaja, da Slovenija tega noče in zahteva "načelo pravičnosti" za določanje celotne meddržavne meje. Kot poudarja, Zagrebu ni treba skrbeti, ali bo prišlo do arbitraže celotne meje, ker se tudi slovenski strokovnjaki strinjajo, da je spornih le šest kilometrov kopenske meje pri izhodu proti Piranskemu zalivu. Sicer pa Hrvaška ne more sprejeti "načela pravičnosti", tako kot tega ne more sprejeti nobena pravna država na svetu, vključno z vsemi drugimi članicami EU, so še pojasnili.

Novo srečanje evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna ter slovenskega in hrvaškega zunanjega ministra Samuela Žbogarja in Gordana Jandrokovića bo v sredo.
Novo srečanje evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna ter slovenskega in hrvaškega zunanjega ministra Samuela Žbogarja in Gordana Jandrokovića bo v sredo. FOTO: Reuters

Rehn je inteligenten človek. Zato je verjetno tudi napovedal, da mu bo pri prihodnjem srečanju z Žbogarjem in Jandrokovićem pomagala pravna služba EU, da bi poskusil Slovencem pojasniti "načelo pravičnosti" ter da bi morda predlog malo preoblikoval, ne da bi posegal v njegovo bistvo, da bi Ljubljana dobila priložnost za nov častni izhod. "A tudi zadnji! Kakršna koli druga poteza bi kazala, da je obup pri Rehnu premagal inteligenco," sklene Večernji list.

Srečanje ministrov v sredo

Novo srečanje evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna ter slovenskega in hrvaškega zunanjega ministra Samuela Žbogarja in Gordana Jandrokovića bo v sredo, je danes v Bruslju potrdila Rehnova tiskovna predstavnica Krisztina Nagy. Sestanek v Bruslju se bo predvidoma začel v dopoldanskem času.

Novega srečanja predsedujočega tria v sestavi Francije, Češke in Švedske pa po navedbah diplomatskih virov v Bruslju najverjetneje ne bo pred volitvami v Evropski parlament. 

Sanader: Vzemi ali pusti

"Hrvaška ne bo sprejela nobenih slovenskih predlogov sprememb in dopolnil zadnjega predloga evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna glede spora o meji. Tisto, kar vemo iz medijev, sicer pa ne tudi uradno, je, da so Slovenci zahtevali določene amandmaje. Ne bomo jih sprejeli," je bil sicer odločen hrvaški premier Ivo Sanader.

Sicer pa na Hrvaškem menijo, da ne morejo sprejeti "načela pravičnosti", tako kot tega ne more sprejeti nobena pravna država na svetu, vključno z vsemi drugimi članicami EU.
Sicer pa na Hrvaškem menijo, da ne morejo sprejeti "načela pravičnosti", tako kot tega ne more sprejeti nobena pravna država na svetu, vključno z vsemi drugimi članicami EU. FOTO: POP TV

Ponovil je, da je bil Rehnov predlog predstavljen po načelu "vzemi ali pusti", ne pa tudi kot predlog, ki ga je možno spreminjati z amandmaji.

O luči na koncu predora

Šef delegacije Evropske komisije v Zagrebu Vincent Degert pa upa, da se bo nekaj zgodilo v naslednjih dveh do treh tednih – določena zvrst preboja glede slovenske blokade hrvaških pristopnih pogajanj z EU, poroča današnji Novi list. Degert je na ponedeljkovi okrogli mizi v Zagrebu o prihodnjem švedskem predsedovanju EU dejal, da še "ne vemo, ali je Rehnova pobuda uspešna ali ne" ter da je še prostora za nadaljevanje dela na omenjeni pobudi.

Sicer pa je spomnil, da ima Hrvaška poleg dvostranskega spora s Slovenijo še vprašanje sodelovanja z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije.

Reški časnik dodaja, da predsednica nacionalnega odbora za spremljanje pristopnih pogajanj z EU Vesna Pusić ne deli Degertovega optimizma. Ocenila je, da "ni možno videti luči na koncu predora po zadnjem neuspehu Ollija Rehna". Poudarila je tudi, da je Hrvaška "srednje pripravljena na
članstvo glede reform
".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (254)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bera?
01. 06. 2009 10.02
Administrator ZAKAJ PUŠČAŠ KOMENTARJE V TUJIH JEZIKIH.ALI NE ŽIVIMO V SLOVENIJI ,KJER JE URADNI JEZIK SLOVENŠČINA ???????HALO????!!!
petdan
29. 05. 2009 12.14
Neverjetno s čim poneumljajo hrvaški mediji svoje državljane. Kaj jim ni jasno, da ZDA nimajo ničesar orpaviti z EU.
Lakom
28. 05. 2009 21.01
Najboljše da ZDA odobri še vstop v EU, potem bo pa komedija zaključena. Mislim dobro da se tole dogaja, da se vidi prava suverenost evropskih držav.
Samo.Jst
28. 05. 2009 14.42
Tale "Vzemi ali pusti" se je rodil na HR zelenici in bo tam tudi usahnil... dejstvo pa je da z vsako izjavo oz. dejanjem HR političnega vrha svetovni javnosti prikazujejo le lastno ignoranco... ...in spet se sprašujem, kaj imajo ZDA veze s tem sporom?!
tupsy
28. 05. 2009 07.50
@porka.malorka 27.05.2009, 14:57 Zakaj potem niste hrvatarji uzel prejšnega Renovega predloga. Zakaj ste ga zavrnil. morali smo EU otvoriti oči...vidiš da nisu bili upučeni u to da se neke stvari rješavaju na međunarodnom sudu sada znaju mogli ste dobiti izlaz na more, ali niste htjeli nije nama do tih par kvadrata zemlje tam negdje u brdima, vi glumite nekakvu veličinu, bahati ste sada nečete dobiti ništa ne trebate vi iči na referendum, mi čemo ako bude trebalo vi ste sebi zabili autogol, a ne mi
porka.malorka
27. 05. 2009 14.57
prosper Zakaj potem niste hrvatarji uzel prejšnega Renovega predloga. Zakaj ste ga zavrnil. Seveda hrvat še zmeraj deluje po Miloševičevi politiki. Vzel bomo tisto kar nam paše. Ne dragi moj. Vzel boste kompromis. Če pa vam to ne paše pa ti povem da tvoji srbsko govoreči politiki ne spadajo in niso zreli za EU
mobius
27. 05. 2009 14.32
Mi vsem njim ponujamo častni izhod. Sicer pa peto kolono ki živi v SLO bi jaz po kratkem postopku poslal od koder so prišli, verjamem pa da so med priseljenci tudi častni ljudje, ki bi se borili za to državo bolj kot nekateri tisti ki se imajo za čiste Slovence, saj jih kar nekaj poznam ko so ob 10. dnevni vojni izginili v tujino. pz!!!
kadulja
27. 05. 2009 13.38
Alex62 strinjam se s tabo!!! Ti lakomni Hrvati bi se še kar širili v Srbijo, BiH in seveda v Črno Goro nazadnje bodo začeli še Italijanom in Madžarom krast ozemlje. Če kdo pozna zgodbico o lisici in ježu mu je vse jasno. Zatorej GREMO NA REFERENDUM!!!!!!
alex62
27. 05. 2009 12.09
Slovenski državljani! Čas je za referendum! Dovolj je nategovanja z Rehnom in pobesnelo podivjanimi hrvateki. Ves smisel Pahorjevega "manevriranja" je v tem, da hrvatljijam še vedno drži odprta vrata v EU. Referendum lahko to reši dolgoročno...
Misija1
27. 05. 2009 10.41
Tupsy sej prav, nisem nic rekel. Samo nacin kako je rekel me moti. Dejansko mi prosper v nicemer ni nasprotoval. Prosper daj konkretne podatke, kje tocno sem se zmotil? Ne maram debat, kjer nekdo vse napisano oznaci kot laz in konec debate. Napisi kaj sem narobe napisal? Vse so dejstva, pa ce ti pase ali ne. Ko bos pa podal stvari katere se ti zdijo izmisljene, pa mi le to napisi, da ti podam linke. Malo citanja ne skodi. Sicer pa je vsakemu jasno, tudi Hrvatu, da brez NATA ne bi vasa Uluja nikoli uspela, se najmanj pa bi se tako imenovala. Gre samo za prevod, za amerisko taktiko. Brez taktike pa ni napada, ne obrambe. Brez Storm-a bi bili takrat povozeni! Aja pa da ne bos rekel da sem enostranski - sej ce bi se cela JLA zgrnila nad Slovenijo bi bilo isto, tudi mi bi bili delezni pomoci NATA in tudi mi ne bi zmogli sami. Vendar mene ne bi bilo sram priznati in zaradi tega v slabo luc metati Hrvaske vojske. Je pa res da je Hrvatom zelo tezko priznat kaksno stvar, zaradi katere bi izpadli manjsi!
coyoteugly82@gmail.com
27. 05. 2009 09.36
@prosper: Smešno ti je? Smešno ti je to, da te tvoji politiki in novinarji vsaki dan futrajo z lažmi, da za vami stoji ZDA in celotna EU... hahaha, človek, vi boste šli v EU takrat kot Srbija. Slovenija ima nerešeno vprašanje meje samo z vami, v pa imate še z BiH, Srbijo in Črno Goro. Da o vaši nepripravljenosti na vstop v EU sploh ne govorim. Tebi se tak fučka, ker živiš v Sloveniji, če ti kaj ne paše tukaj, se lahko vedno spokaš dol na Hrvaško in tam uživaš v lepotah(ki ste jih že vse prodali) in pljuvaš po državi, ki ti trenutno daje kruh. Ampak, saj vas poznamo, tega ste tako ali tako zmožni samo Hrvati... ko vas nebi znao, skupo bi vas platio :D
coyoteugly82@gmail.com
27. 05. 2009 09.28
@tupsy: Misija1 nije daleko od istine. Da nije bilo USA, vaša Oluja nikad nebi prošla. Kao prvo, plan Oluje je američki, daleko od toga, da bi bio plod vaše pameti. Prije napada, NATO avioni su napali srpske protivzračne in radarske položaje i sravnili ih sa zemljom, da su vaši MIgovi mogli letjeti i vršiti bombardiranja. Bez toga, pali bi svi do jednog. Izviđanje iz zraka nebi bilo moguče, da vam USA nije dala tehnologiju izgradnje UAV letjelice, koja je snimala srpske položaje i usmjerala topničku paljbu. Vi ste bili pijuni u Oluji, a svu pamet i razmišljanje, za vas su odradili Ameri... stoga je to više njihova, nego vaša pobjeda...
tupsy
27. 05. 2009 08.00
Misija1 26.05.2009, 21:11 ZDA so imele v vasi uluji, na stotine marincev, preoblecenih v vase uniforme, Dalje. Vaso nebo so pokrivali lovci NATA, brez njih, bi vasa mesta bila konkretno zbombandirana. ahahahaha ajd onda reci da nismo pametni treba se znati snači....zakaj da ginu naši ljudi???
Misija1
27. 05. 2009 02.09
Prosper a res? Kateri del pa ni bil pravilen? Tisti, o veliki pomoci NATA vasi drzavi? O Oluji in povezavi z STORM? Vse napisano je res, pa ce ti je prav ali ne. Verjamem pa da tebi, kot vsakemu Hrvatu, to ni najbolj prav. Pa nima veze, to sem napisal zgolj za zanimivost.
frako
26. 05. 2009 22.36
prosper 26.05.2009, 21:27 1 vzemi ali pusti je samo kadar slovencem pase, haha nikoli ni blo po načelu uzemi ali pusti kaj ste vi hrvati smešni
prosper
26. 05. 2009 21.27
vzemi ali pusti je samo kadar slovencem pase, haha
tony_abcde@yahoo.com
26. 05. 2009 21.26
Hrvatov res ne razumem, da si tako želijo v EU. Misliljo, da bodo potem kaj bolje živeli? Bolje bodo živeli politiki in korporacije, ki imajo nalogo, da prepričajo narod, da se za kaj takega odloči. Kaj bo šele, ko bodo prišli v EUR-o območje, takrat bo že prepozno...
prosper
26. 05. 2009 21.25
fantje a kaj vam je tak tesko razmeti da vam ne damo nic, če ne dokazete da je to vase. pravične pravljice si zataknite veste kam, hahaha
prosper
26. 05. 2009 21.24
Misija126.05.2009, 21:112 cool, ta del zgodovine se nisem slisal na tak neumen način od slovencev. svašta se slovenc zmisli, ali ti si res cepljeni slovenc. bravo bibra
drt960
26. 05. 2009 21.16
Novo, Slovenska vinjeta poskupila sa 55 Eura na 95 Eura. Evo sto radi EU. Sve ce to platiti gradjani Republike Slovenije.Veliko NE za EU.