Tujina

FOTO: Jezni Španci protestirali proti reformi trga dela

Madrid, 19. 02. 2012 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več deset tisoč jeznih Špancev je na ulicah protestiralo proti reformi trga dela. Pred dobrim tednom sprejeta reforma med drugim delodajalcem lajša odpuščanje delavcev. Sindikati že načrtujejo nove proteste.

Več deset tisoč Špancev se je podalo na ulice in protestiralo proti reformi trga dela, ki jo je pred dobrim tednom dni sprejela španska vlada. K demonstracijam sta v 57 španskih mestih pozvala največja državna sindikata CCOO in UGT, ki vlado premierja Mariana Rajoyja obtožujeta, da ščiti zgolj interese podjetij.

Demonstracije so se začele v Cordobi na jugu države, opoldne zajele Madrid in se nato razširile še na Barcelono, Sevillo, Toledo in Valencio. Natančno število udeležencev protestov še ni znano, a po navedbah sindikatov se je zgolj na demonstracijah v Madridu zbralo okoli 500.000 ljudi.

Reforma, proti kateri demonstrirajo jezni Španci, delodajalcem lajša odpuščanje delavcev, prav tako pa jim omogoča lažje enostransko nižanje plač, določanje nalog in spreminjanje urnikov zaposlenih. Omejuje tudi pogajalske možnosti sindikatov pri določanju urnih postavk, opozarjajo španski sindikati.

Sindikati in opozicijski socialisti se bojijo tudi, da bo reforma prispevala k upadanju števila delovnih mest. Vlada, ki se trudi oživiti špansko gospodarstvo in zmanjšati raven brezposelnosti, ki znaša skoraj 23 odstotkov, pa na drugi strani zatrjuje, da bo srednjeročni učinek ravno obraten in se bo število delovnih mest zvišalo.

Reformo mora sicer, preden stopi v veljavo, odobriti še španski parlament, a ima tam prepričljivo večino Rajoyjeva vladajoča konservativna Ljudska stranka (PP).

Španski sindikati se tako že pripravljajo na nove proteste, na katere se bodo podali v naslednjih tednih, če parlament ne podpre njihovega poziva k spremembam reforme. Ne izključujejo niti možnosti splošne stavke proti Rajoyjevi vladi.

Španci so protestirali proti reformi trga dela.
Španci so protestirali proti reformi trga dela. FOTO: Reuters

Kaj pravi vlada?

Konservativna španska vlada, ki je oblast prevzela po volitvah 20. novembra lani, poudarja, da je cilj reform delovnopravne zakonodaje spodbuditi podjetja k zaposlovanju. V Španiji namreč trenutno stopnja brezposelnosti presega 20 odstotkov, med mladimi pa je celo blizu 50-odstotna.

Reforma med drugim predvideva spodbude delodajalcem za zaposlovanje mladih v obliki davčnih olajšav, znižuje zgornjo mejo za odpravnine, podjetjem v težavah pa dovoljuje, da odstopijo od kolektivnih pogodb, ki so jih sklenila s sindikati. Skrajšali naj bi tudi obdobje, v katerem lahko delavec za določen čas dela za istega delodajalca.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
20. 02. 2012 19.18
Grki, Španci, Portugalci, Irci, Italjani ... Vsi smo proti nepravičnemu sistemu bančništva. "The Federal Reserve System plača ameriško finančno ministrstvo na 20,60 $ na tisoč bankovcev - nekaj več kot 2 centa vsak - ne glede na njegovo nominalno vrednost. Federal Reserve Notes, mimogrede, so edina vrsta valute, ki se danes proizvaja za obtok. So izključno Natiskani s strani Urada državne blagajne za graviranje in tiskanje, in 20,60 $ na tisoč je cena odražena kot celotn stroškovna proizvodnja. Federal Reserve Notes so natisnjene v 01, 02, 05, 10, 20, 50, in 100 dolarjev apoenov le; ugotavlja, 500, 1000, 5000, in 10.000 apoenov so bili nazadnje natisnjen leta 1945 "Donald J. Winn, pomočnik. svet guvernerjev Federal Reserve Bank.
Ljubljanski Snob
20. 02. 2012 06.48
+0
Kakšna kriza je v Španiji, Portogalski in Grčiji, če pa njihovi športni kolektivi, še vedno zapravljajo na polno? Grki dobivajo pomoč od Eu ja, a njihovi klubi še vedno zapravljajo na polno, kot da imajo konjekturo. Naj najprej vse razprodajo, in šele potem naj začnejo dobivati ,, socijalko,, od Eu ja
crysis
20. 02. 2012 05.35
-5
vsak dan poslušam od teh reform pa kakšna recesija je pa kok smo zapufani pa tralala hopsasa nč boljš nav če bote jamral pa pisal kle razne sarkastične pripombe imamo en kup brezposelnih k nočjo delat in en kup delovnih mest zjagat delat lopato drzat pa tud če ma zarad mene 15 stopnjo izobrazbe če pa gospodi nočjo delat fizično pa vsem pobrat socialne pa bo zadeva resena
Jurkos
20. 02. 2012 13.25
Če ne delaš tisto za kar si šolan je 4+(n+2)=0 ...
Jaime
20. 02. 2012 01.00
+0
Protestirali so večinoma kolektivno, brez izbire ker so jih v to na takšen ali drugačen način prisilili sindikati. Večina Evropejcev se zaveda, da so spremembe nujne in odgovornost vlad je, da izpeljejo nujne reforme kot je reforma trga dela. Trg dela je preveč rigiden poleg tega pa delodajalci nočejo zaposlovati novih delavcev, ker imajo z njimi preveč stroškov, kar bo poskušala naša vlada z uvedbo socialne kapice spremeniti. Le s takšnimi ukrepi lahko upamo na zmanjšanje brezposelnosti in izhodu iz krize. Zato na naši vladi in drugih evropskih vladah leži odgovornost za upor proti sindikatom in njihovim zaprtim skupinam, saj delavcem in državi s takšnimi stavkami bolj škodijo kot kaj drugega in skrbijo za svoje dobro plačane pozicije.
gumy
20. 02. 2012 10.55
+1
Z uvedbo socialne kapice se bo plača zvišala: poslancem, ministrom, državnim sekretarem, zdravnikom, sodnikom, tožilcem, direktorjem,... Kakšno zvezo ima to z večjim zaposlovanjem?
Frane Šajn
19. 02. 2012 22.08
+5
ŠPANCI MI SMO Z VAMI!
Frane Šajn
19. 02. 2012 21.29
+6
ŠPANCI, FRANCOZI, PORTUGALCI, ITALIJANI,, GRKI IN HRVATI PA ALBANCI VI OBDRŽITE, ČE STE PAMETNI USTVARITE SVOJO UNIJO IN NAZAJ NA NACIONALNO VALUTO, ČE HOČETE BITIČEZ PAR LET ŠE LJUDEM PODOBNI!
Frane Šajn
19. 02. 2012 22.05
+2
POVABITE ŠE NAS TUDI ČE SE IMAMO ZA BOLJ ZAHODNE KOT VSI SEVERO ZAHODNJAKI SKUPAJ. NISMO HOTELI BITI PRVI NA VASI ZADNJI V MESTU TO PA ŠTEJE!
nikhrast
19. 02. 2012 18.01
-16
Evropa je še vedno prepojena s socializmom, delovna mesta ustvarjajo malo in srednje velika podjetja, to smo pa ljudje kot mi vsi. Delovna sila pa more biti fleksibilna, saj so že leta nazaj govorili da bo vsak imel povprečno pol ducat delovnih mest, pa da se bo selili ravno tolikokrat. Saj sploh ne vem če je mogoče imeti garantirano službo, tudi če si v dobrem sindikatu, ko ni dela te kompanija odpusti. Primeš za vsako delo, če je treba pa tudi dva ali tri delovna mesta; tako laufa uspešna eknomija, delodajalec more imeti pravico da najame in odpusti delavce kot jih potrebuje.
HellWolf
19. 02. 2012 19.52
+13
Ti kar pejt v ameriko... tam imajo tak sistem. Povej mi kaj dobiš s takim načinom? Menjaš službo vsako leto (ali še prej), seliš se iz mesta v mesto ali iz države v državo, stalno si na trnih ali boš dobil novo službo in če boš dobil nek pajzelc imenovan stanovanje. nestabilno življenje ki ti ne daje neke varnosti za pol leta naprej. ne poznaš ljudi, vedno menjavaš okolje tako da ni socialnih stikov. Sam zaprt vase. Posledica tega vsega je množična uporaba substanc (od alkohola do trdih drog) do uporabe raznoraznih pomirjeval in antidepresivov. S natempiranim tempom se prehranjuješ se nezdravo in takoj si na listi za odjemanje zdravil ki pa spet nekomu prinašajo profit. To je igra posameznikov... ne pa življenje. Življenje je tisto s malo manjšo plačo ampak s to v miru zasluženo in da si stalno nekje med ljudmi ki jih poznaš.
kim llsung
19. 02. 2012 20.21
+9
v ameriki je uspesna ekonomija to pa je vic stoletja
Frane Šajn
19. 02. 2012 21.32
+5
nik hrast: ne bluzi človek pojdi raje v Ameriko tam je meka za take kot si ti! in bebcev kot jih potrebuješ ti in tebi podobni na pretek. Mi gremo v komunizem to je neminovno!
Frane Šajn
19. 02. 2012 21.35
+7
Samo malo si oglej prej njihovo zadolženost in kam se meče ljudem odtrgano od ust "dolarje" namreč! Počasi bodo tudi tam začeli trezno misliti!
nikhrast
20. 02. 2012 15.07
Saj sem v Ameriki, no, v Kanadi, samo tu je isto, če ni dela, te podjetje odpusti, to je normalno; vsakemu delavcu pa moreš tudi pomagati tako da zna izpolniti polo za brezposelnost. Dela se pa part-time, sezonsko, na contract, ali pa koliko ur te delodajalec potrebuje, saj nobeden nima mesečne plače, na uro, na kontrakt ali pa letno če si profesionalec.
arafat9
19. 02. 2012 17.43
-15
b77,,,svaka ti čest za odgovor,,,,nekaj si vi lenuhi zapomnite,,dobrega delavca nobena firma ne bo odpustila,,vse se vrti okrog lenuho,,delat bo treba.
jnsfsf
19. 02. 2012 18.48
+8
ne... njegov odgovor je bil zelo primitiven in brez realne podlage. začinjem s frustracijami do tistih ki jih on imenuje "lenuhi in nesposobneži"
kim llsung
19. 02. 2012 20.22
+7
ce ni delovnih mest ti nic ne pomaga lahko si supermen
Frane Šajn
19. 02. 2012 21.38
+5
arafat: take kot si ti in hilda še roboti ne zadovoljijo, ma saj nisi to za kar se izdajaš, si navaden provokator , ki bi se rad malo nslajal v svojem dreku ali pa tik z glavico iz njega!
Frane Šajn
19. 02. 2012 21.52
+4
ARAFAT9 Človek , ki pelje biznis se ne zajebava na forumu ima druge skrbi! Tu imamo namišljene biznismene, ki sanjajo tisto kar nikoli niso bili in ne bodo! Sem poznal celo četo socijalističnih direktorjev , ki so postavili tisto kar ta branža vstrajno zapravlja že celih 21let. Pa za to niso imeli niti četr tolikšne plače kot ta klopotala. Vzemimo samo to kako se je stara Juga razvijala in primerjajmo rezultate 21 let po 1945 ali pa 21 let po 1991. Dvakrat večji puf kot cela stara juga, kjer so imeli vsi penzije in sezidane svoje hiše brez velikega R. In se najdejo zmeneta , ki bi pljuvala po rdečih, s kom razen z krajo stoletja in ponovnim razdorom med ljudmi se pa lahko pohvalite? Motovila! Izjeme naj mi oprostijo ker vem , da so še pošteni ljudje!
MERDE-AVE-MERDE
19. 02. 2012 14.29
+10
Tisoči Evropejci in tudi drugi po svetu so protestirali v mnogih mestih to soboto popoldne, v solidarnost z zahtevami Grkov, da se ukinejo varčevalni ukrepi, ki so jim bili vsiljeni.
b77
19. 02. 2012 17.18
-12
in ti poš odprl podjetje , in zaposlil stavkajoče delavce, redno boš plačeval prispebvke in skrbel za dobrobit države ki bo zapravljala denar za bedarije in podporo lenuhov. ko ne bo več slo pa te bodo razlastili in linčali! zato podjetja ne zaposlujevo več nesposobnežev in lenuhov ki deate samo zdraho. Zato vas bo vse več na cestah vendar od teh je 90 % lenuhov in hujskačev, ki pleni in požiga! žal so ti ljudje tudi plenilci v miru , ker je njihov efekt dela negativen in se nikoli ne vprašajo ali so denar zaslužili, ampak samo kaj jim pripada.
jnsfsf
19. 02. 2012 18.36
+14
-delavci stavkajo, ko so jim pravice kršene. -redno boš plačeval prispevke?! - pa kaj tebi ni jasno, a grejo s tvojega žepa, al so si ga delavci prislužili! - dej ne piši neumnosti, k pol izpade ko dalodajalec da iz svojega žepa sredstva! - a zdej so tisti ki so brezposelni kar nesposobneži in lenuhi?? kaj pa tisti, ki še prve zaposlitve ne uspejo najt? kar podpiraj kapitalizem, ko bo tudi tebe pošteno udaril, ti bo žal za te stavke, ki si jih napisal
Frane Šajn
19. 02. 2012 21.56
+4
B77 NO PA PREDTAVI SVOJO BAJNO FIRMO, SE BOMO ŠE MALO INFORMIRALI O TEM PA IME PROSIM S PRIIMKOM, TAK POKONČEN MOŽ PA MENDA JA TO ZMORE. SEVEDA LAJNAR NIKOLI!
Frane Šajn
19. 02. 2012 22.02
+2
HellWolf
19. 02. 2012 13.55
+14
ne samo v španiji dragi moji... pri nas bo isti scenarij, če bo potreba bo pa že stric iz ZDA posodil vojsko da se bo varovala demokracija in privat lastnina tistih ki so nas zapeljal v blato do nosu. Kaj mislite zakaj vsa draga oprema ki se je nabavljala v vojski in policiji? Za varovanje demokracije, svobode in lastnine? Ja, to se je lajnalo preko medijev. Namen je pa drug... glavni namen je strašenje naroda da si nebi upal stopit na cesto in končno naredit red. Zaenkrat gre še nekaterim predobro da bi se bumili ali pa so navadne ovčke. Ko pa nam ne bojo mogli več kaj za vzet, jim pa tista vsa oprema ne bo več pomagala obvarovat njihovih glav na vratovih. zgodovina dobro uči da narod postane najbolj nevaren ko je lačen. Ja dragi moji... ne da ne bo hrane, privoščit si je ne bomo mogli.
MERDE-AVE-MERDE
19. 02. 2012 14.05
+7
HellWolf
19. 02. 2012 14.12
+3
ne.teh.volov... ne vsi. Še malo pa se bo enkrat zvedelo kdo je kdo. A si ovca, ali si volk. Ovce bojo še zmeraj jokale češ da jih boli ko jih strižejo, tisti drugi pa na cesto dat jasno sporočilo da mamo te štale dost.
MERDE-AVE-MERDE
19. 02. 2012 14.29
+6
Roko23
19. 02. 2012 18.54
+4
tako je, iz ovc se moramo preleviti v volkove, dober komentar silverwold, narod je najbolj nevaren ko je lačen, tega se zavedajo.
MERDE-AVE-MERDE
19. 02. 2012 13.00
+6
ni panike - to bo zdaj janez ivan janša Vse rešil !! - NOT
tali?ni tom
19. 02. 2012 11.46
+6
sam delje z modrico je pa fletna in polcaju se lahko tut pimpek posuši ker je tako cakano bejbo udaru !
tali?ni tom
19. 02. 2012 11.45
+10
DOKLER BOJO EVROPSKI VELEUMI DELO SELIL V AZIJO,KITAJSKO,AFRIKO NE BO BOLJE V EVROPI PA PIKA ! EVROPEJCI , MISLIM LJUIDJE BI SE LAHKO TEMU UPRLI TAKO DA BI PRENEHALI KUPOVAT IZDELKE KI NISO NAREJENI IZKLJUČNO V EVROPI PA BI SFRIZIRALI KAPITALISTE ! PA SAJ NE RABMO NONSTOP NOVIH TV,MOBIJEV,RAČUNALNIKOV KER JE VSE SAMA NAVLAKA ! JST MAM ŽE PAR LET STAR RAČUNALNIK PA GA IZ PRINCIPA NE MENJAM ZA NOVEJŠEGA KER NI POTREBE IN SEVEDA DENARJA ! HOČEM REČ OD POTROŠNJE KI JE SEDAJ IMAJO PROIFIT SAMO DACARJI PA TAJKUNI ! DELAVCI TAM KJER JE CENEJA DELOVNA SILA TAKO NE DOBIJO NIČ V EVROPAH SMO ALI SLABO PLAČANI ALI NA CESTI ! PROIZVODNJA MORA BIT DOMA PA PIKA ! PREJ NE BO BOLJE ! namerno pisano z velikimi črkami !!!!!!!!!!!!!!
kim llsung
19. 02. 2012 20.23
+0
dajno
19. 02. 2012 10.15
+22
Dokler bodo svetu vladale korporacije,banke, zavarovalnice... ne bo za malega človeka kruha. Matija Gubec se mora zbuditi!
b77
19. 02. 2012 17.18
+1
kje pa ste jemali kredite prek svojih zmožnosti ???? zakaj jih niste pri sosedu????
I G N O R A N T
19. 02. 2012 09.55
+12
In kdo so sedaj teroristi?
MERDE-AVE-MERDE
19. 02. 2012 13.00
+6
Nimivseeno
19. 02. 2012 09.08
+12
Če bo centralana banka posodila denar, bo gospodarska rast, če ne bo, je recesija. ECB je v privatni lasti. "Mi smo popolnoma odvisni od centralnih bank. Nekdo si je moral izposoditi vsak dolar, ki ga imamo v prometu, gotovino ali kredit. Če banke ustvarijo dovolj denarja smo finančno uspešni, če ne, bomo stradali. Smo popolnoma brez stalnega monetarnega sistema .... To je najbolj pomembna tema katero lahko raziskuje in reflektira inteligentna oseba. To je tako pomembno, da lahko naša sedanja civilizacija propade, če to ne postane splošno znano in se napake odpravijo zelo kmalu. "Robert H. Hamphill, Atlanta Federal Reserve Bank
platon26
19. 02. 2012 09.47
+4
nimivseeno to je res toda priporočam ti da si na youtube ogledaš collapse traja urco in pov zelo zanimivo bo dodalo še eno širino pogleda na zadeve! Lp
Nimivseeno
19. 02. 2012 20.27
+1
resenik
19. 02. 2012 08.37
+8
Vlada nam maže oči in dela v svojo korist...
platon26
19. 02. 2012 09.48
+8
ne ravno v svojo definitivno pa v dobro korporacij, ki si želijo zaposlovat v smislu dons te rabum jutr se pa znajdi sam!
Spiderwoman
19. 02. 2012 08.25
+12
za znižanje stopnje nezaposlenosti je potrebno, da vlada pripomore k ustvarjanju okolja, ki bo odpiralo nova delovna mesta, kar pa je možno edino z gospodarsko rastjo. Ne pa z takimi naumnostmi, kot znižanje odpravnin, in odstopov od kolektivnih pogodb...
platon26
19. 02. 2012 09.48
+13
kako lahko pričakuješ neskončno gospodarsko rast z končnimi viri na zemlji?
jnsfsf
19. 02. 2012 11.08
+3
platon26, lepo si povedal. to, da je treba nenehno spodbujat gospodarsko rast je dokaj utopično (vsaj za zdaj) , prav zato ker so viri omejeni. to da je treba gospodarstvo naprej poganjat, je le slepilo za ljudi in velikanski dobiček vladajočih ! je pa treba tudi priznat, da se da marsikaj naredit, čeprav poidejo zaloge naravnih virov. šele takrat se bo dalo pomen in razvoj temu sektorju. AMPAK : še vedno se bodo najdli izkoriščevalci, ki bodo poštene, miroljubne ljudi naprej poganjali v obup....
ngc
19. 02. 2012 08.06
+5