Tujina

Referendum o širitvi prekopa

Panama, 22. 10. 2006 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
1

Panamski volivci so na referendumu odločali o širitvi panamskega prekopa, ki bi podvojila transportne zmožnosti.

Bo panamski prekop v prihodnje širši?
Bo panamski prekop v prihodnje širši? FOTO: Reuters

Panamski volivci so na referendumu odločali o predlagani širitvi panamskega prekopa, ki bi podvojila transportne zmogljivosti edine vodne povezave med Tihim in Atlantskim oceanom na tej zemljepisni širini in močno spodbudila mednarodno trgovino. Čeprav se privrženci in nasprotniki projekta prepirajo o tem, kakšne koristi in komu bi prinesla širitev prekopa, zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da projekt podpira 79 odstotkov volivcev.

Panamski prekop so leta 1914 odprle ZDA po desetih letih gradnje, med katero je življenje izgubilo več kot 5000 ljudi. Ladje so morale pred tem pluti po težavni poti okoli rta Horn, najjužnejše točke južnoameriške celine. ZDA so prekop upravljale 85 let, kar je bil pogoj za podporo panamski neodvisnosti od Kolumbije. Panama je nadzor nad potjo prevzela 31. decembra 1999, od takrat pa z njo upravljajo Kitajci. Leta 2005 je skozi prekop plulo 14.000 ladij.

Predlagana širitev predvideva gradnjo novega para zapornic k že obstoječim dvojim zapornicam. Omogočila bi dvosmerno plovbo skozi prekop, ki bi lahko sprejel večje ladje s skoraj dvakrat večjo nosilnostjo. Širitev naj bi stala okoli 5,25 milijarde dolarjev in naj bi bila končana do leta 2015.

Panamski predsednik Martin Torrijos pravi, da bo država s projektom veliko pridobila, saj bo spodbudil razvoj in nova vlaganja, povezana s pomorstvom in financami. Do nasprotnikov širitve pa je kritičen, ker niso ponudili nobene alternative. "Nekateri trdijo, da širitev ne bo ustvarila 250.000 delovnih mest, temveč le 200.000. Koliko jih bo pa ustvaril 'ne'?" nasprotnike sprašuje Torrijos.

Tovorna ladja pluje skozi panamski prekop
Tovorna ladja pluje skozi panamski prekop FOTO: Reuters

Več organizacij z levega političnega pola širitvi nasprotuje, češ da bo dodatno škodovala revnim skupnostim. Predsednik glavnega sindikata Saul Mendez tako pravi, da se bodo s širitvijo prekopa razlike med bogatimi in revnimi še povečale, povečal pa se bo tudi dolg države. Kmečke zadruge pa opozarjajo, da bo zaradi projekta ogrožena zemlja 100.000 kmetov.

Referendum pozorno spremlja tudi mednarodna skupnost, saj se izvoz številnih držav, kot sta Čile in Ekvador, že zdaj močno opira na to vodno pot. Rast blagovne menjave med ZDA in Kitajsko v zadnjih letih je prav tako okrepila promet skozi prekop.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

phoebus@apollonus.net
22. 10. 2006 13.21
5.000 mrtvih med gradnjo? ..."As many as 27,500 workers are estimated to have died during construction of the canal"...