Tujina

Referendum najpozneje oktobra 2011?

Zagreb, 26. 11. 2010 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Referendum o vstopu Hrvaške v EU bo po podpisu pristopne pogodbe, so odločili poslanci hrvaškega parlamenta. Po referendumu bo sledila ratifikacija pogodbe v hrvaškem saboru.

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor FOTO: Reuters

Referendum o vstopu Hrvaške v EU bo 30 dni po podpisu pristopne pogodbe z Evropsko unijo, so danes odločili poslanci hrvaškega parlamenta s spremembami deklaracije o temeljnih načelih pogajanj za polnopravno članstvo Hrvaške v EU. Po referendumu bo sledila ratifikacija pogodbe v hrvaškem saboru.

Vladna koalicija je danes zavrnila amandma opozicijske Hrvaške narodne stranke (HNS), da ni treba natančno določiti 30 dni za izvedbo referenduma. Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković je nasprotoval amandmaju opozicije in pojasnil, da bi na ta način prestavili vstop Hrvaške v EU.

Spomnil je, da bo postopek ratifikacije hrvaškega pristopne pogodbe v državah EU glede na dosedanje izkušnje članic potekal tudi leto dni. Postopka v parlamentih državah članicah pa ne bodo začeli, preden vstopa v EU na referendumu ne podprejo hrvaški državljani in nato še sabor.

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je ponovila, da pričakuje sklenitev pogajanj z EU do sredine prihodnjega leta. Izrazila je prepričanje, da bo Hrvaška podpisala pristopno pogodbo najpozneje 23. septembra prihodnje leto, kar pomeni, da bo referendum o vstopu v EU najpozneje oktobra.

Predsednik opozicijske Socialdemokratske stranke (SDP) Zoran Milanović je po četrtkovem srečanju s komisarjem Evropske komisije za širitev Štefanom Fülejem opozoril, da datuma referenduma za vstop Hrvaške v EU ne bi smeli povezovati z datumom parlamentarnih volitev, ki bodo predvidoma jeseni prihodnje leto.

Vlada je datum referenduma o vstopu v EU že povezala z referendumom o spremembah cenzusa za izvedbo referendumov, ki je bil del kompromisa v pogajanjih s sindikati, ki so pred tem zahtevali referendum o vladnem predlogu sprememb zakona o delu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

p0mijek
27. 11. 2010 09.48
se mi zdi da do takrat ne bo več EU-ja, al pa vsaj ne bo več tisti EU ko je bil včasih. zdej sam še fali da portugalska, španija, in po novih podatkih celo belgija, zahtevajo pomoč. vemo pa kakšen dolg ima italija. tako da cela EU je en velik puf, ki bo šel enkrat puf. od vseh članic še najbolj poslujejo nove članice (EU10). zdej bojo stare članice molzle nove. fino
Cofar
26. 11. 2010 17.50
ce bi mene kak Hrvat prasu ali naj na referendumu glasuje ZA ali PROITI vstopu v EU bi mu gladko malo reku naj obrkozi PROTI! Obljubljajo vam kako bo vse boljs, na konc boste dobil pa Tajkune, EVRO POSRANCE, cel kup pufov, pa se za druge boste moral dat ko bo kriza pr njih :) Tko da absolutno proti! V EU se ne cedita med in mleko. Ce mas pa mejo, pa se ne pomeni, da tujih nalozb v drzavi ne bo :)