Tujina

Mesić: 'Slovenci naj plačajo pijačo'

Zagreb, 12. 09. 2009 09.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.D./STA/N.S./D.Š.
Komentarji
407

Medtem ko so odzivi Hrvatov na dogovor Pahor-Kosor pozitivni, se Pahor sooča z ostrim odzivom opozicije. Hrvaški predsednik Mesić, ki je prav tako zadovoljen z dogovorom, dodaja, da bosta obe državi dogovor proslavili v gostilni, pijačo pa naj plačajo Slovenci.

Kosorjeva se veseli, da bo Hrvaška nadaljevala s svojo potjo v EU.
Kosorjeva se veseli, da bo Hrvaška nadaljevala s svojo potjo v EU. FOTO: Dare Čekeliš

Hrvaško premierko Jadranko Kosor mediji po njenem dogovoru s slovenskim kolegom Borutom Pahorjem prav nosijo po rokah. Večernji list je tako na naslovnici dogodek ob fotografiji Kosorjeve obeležil z naslovom "Uspela, pri čemer nista uspela ne Sanader ne Račan".

V oddaji 24UR so še poročali, da naj bi hrvaški predsednik Stipe Mesić o razrešitvi mejnega spora dejal, da bomo sicer dogovor skupaj proslavili v gostilni, vendar naj bi pijačo plačali Slovenci, saj so prvi vstopili v Evropsko unijo.

Kosorjeva uspešnejša od Sanaderja

Težko je reči, kdo je najbolj zaslužen za uspeh pogajanj s Slovenijo, saj je šlo za dokazovanje principov, je dejal hrvaški predsednik Stipe Mesić, ki pa je kljub temu pohvalil premierko: "Kosorjeva je zabila gol!"

Tudi komentatorka Jutarnjega lista Jelena Lovrić je svoj komentar naslovila s "Kosorjeva uspešnejša od Sanaderja", dogovor s Slovenijo pa izpostavila kot njen prvi velik uspeh"na položaju premierke.  Kosorjeva se je po mnenju komentatorke pokazala kot veliko bolj realna od Sanaderja. "On je verjel, da mu bo prijateljstvo z evropskimi šefi rešilo vse probleme, ona pa je dojela, da mora nekaj tudi sama narediti. Na koncu je svojega predhodnika uspela prekositi, kjer je mislil, da je najmočnejši. Rešila je zunanjepolitični problem, v katerem se je zagozdil Sanader," piše Jutarnji list.

V včerajšnjem Dnevniku na televiziji HTV pa je voditeljica dogovor označila kot velik uspeh in korak naprej.

Na vprašanje, kako to, da je Kosorjevi po treh srečanjih uspelo rešiti blokado, ko pa je problem trajal več mesecev, je za HTV hrvaška premierka dejala: "Ustvarjena je bila dobra, prijateljska atmosfera, z veliko zaupanja.“ Prav ta prijateljska atmosfera je imela po mnenju Kosorjeve prelomen pomen, poudarila pa je, da so vsi držali svojo besedo in delali točno to, kar so se dogovorili. "Veliko so naredili naši sodelavci v t. i. tihi diplomaciji,“ je nadaljevala in izpostavila, da so v tej situaciji zmagovalci res vsi, saj se je slovenskim in hrvaškim predstavnikom uspelo premakniti z mrtve točke.

Tako Pahor kot Kosorjeva sta poudarila, da je dogovor nekaj pozitivnega za obe strani. Slovenska opozicija se s tem ne strinja.
Tako Pahor kot Kosorjeva sta poudarila, da je dogovor nekaj pozitivnega za obe strani. Slovenska opozicija se s tem ne strinja. FOTO: Blaž Garbajs

Kosorjevo je posredno pohvalil tudi nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ki je ocenil, da dogovor kaže, da je slovenska vlada prišla hrvaški "zelo daleč naproti".

Kljub temu da so bila doslej pogajanja tajna, je bilo po pisanju časnika očitno, da je Ljubljana v Evropski uniji pod vse večjim pritiskom. Po drugi strani pa je bila pripravljenost hrvaške vlade, da dokumentov, ki jih je predložila v pristopnem procesu z EU, ne vpleta v spor o meji in da spoštuje stanje na dan 25. junija 1991, že dolgo znana. Časnik tudi ocenjuje, da lahko Kosorjeva najverjetneje računa na veliko manj notranjepolitičnega odpora kot Pahor.

In očitno ima FAZ prav. Slovenskega premierja namreč niso dočakale hvalnice na prvih straneh časopisov, pač pa je naletel na oster odziv opozicije.

Odstranitev mejnih znamenj

SLS bo na skupni seji odborov DZ za zunanjo politiko in za zadeve EU, na kateri bosta prihodnji teden obravnavala vsebino petkovega dogovora premierjev Slovenije in Hrvaške, predlagala sprejem dodatnega sklepa, da slovenska vlada od Hrvaške zahteva takojšnjo odstranitev spornih mejnih znamenj, so danes sporočili iz SLS.

Kot so pojasnili, bodo predlagali dodatni sklep, ki bo določal, da v skladu z izjavo Hrvaške, da so vsi dokumenti in dejanja po 25. juniju 1991 nični, slovenska vlada nemudoma zahteva od Hrvaške takojšnjo odstranitev kontrolnih točk na Sečovljah in Hotizi, hrvaških školjčišč v Piranskem zalivu in med drugim vseh mejnih znamenj, ki jih je na slovenskem ozemlju postavila hrvaška stran potem, ko je na osnovi sporazuma Drnovšek-Račan magister Dušan Fatur podpisal vmesni zapisnik.

O tem dodatnem sklepu je SLS razpravljala na današnjem sestanku strokovne skupine za zunanjo politiko skupaj z zunanjimi strokovnjaki. SLS pričakuje, da bodo člani odborov na skupni seji podprli tudi stališče, da se hrvaška pogajanja za vstop v EU nadaljujejo, potem ko bo Hrvaška v skladu s svojo izjavo umaknila nezakonito postavljene objekte in druga mejna znamenja na slovenskem ozemlju.

Hrvaški pogajalci z EU po dogovoru v Ljubljani optimistični

Kosorjeva se je včeraj sestala tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki je bila z dogovorom Pahor-Kosor zadovoljna. Merklova je sicer Kosorjevi zagotovila, da ima Hrvaška pri pristopnih pogajanjih z EU podporo Nemčije.

Kosorjeva se je danes sicer sestala s člani skupine hrvaških pogajalcev z EU. Njen vodja Vladimir Drobnjak je po srečanju izrazil zadovoljstvo s srečanjem Kosorjeve s Pahorjem in izrazil optimizem glede pristopnih pogajanj z EU. Kot je dejal Drobnjak, do konca leta pričakujejo po možnosti odprtje vseh pogajalskih poglavij, zaprtje velikega števila poglavij in dobro dinamiko v pogovorih.

Današnji sestanek je bil po njegovih besedah usmerjen v niz zelo konkretnih vprašanj, bil pa je tudi zelo dobra priložnost za oceno položaja pri posameznih pogajalskih poglavjih ter za dogovor o tem, kako naprej do konca leta. Kot je dejal, so ugotovili, da jim pri veliko poglavjih kaže zelo dobro.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (407)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

otob
14. 09. 2009 10.30
Bravo Pahor , tak treba z sosedem
ForwardThinking
14. 09. 2009 09.00
Točno! Plačali bomo visoko ceno! Hrvati nam bodo povzročali še veliko gorja! Vse skupaj je le krinka! Pahor, o tebi pa ne gre izgubljati besed, ker si tako ali tako poden vsega kar je slabega v Sloveniji.
resslovenka
14. 09. 2009 08.14
Ja bomo. Saj vse tako ali tako na koncu plačamo mi.
vesoljni
13. 09. 2009 19.51
Sherum Ne bom žalil tvojega razuma! Ampak, ko je desnica bila na oblasti, se je brezposelnost krepko zmanjšala! Pred tem levica 14 let ni bila sposobna zmanjšati brezposelnosti, ampak jo je samo povečevala! Državni dolg se je tudi samo večal! In če želiš: naš župan Janković, ki se ga gotovo lahko šteje za levega je naši prestolnici početveril dolg in vprašanje koliko časa bomo morali odplačevati! Tega dolga ni naredil za delavce, ampak pripravil mesto za tajkune pa še celo ne samo slovenske ampak še srbske! In še tole podivjana privatizacija se ni začela pred 6 leti ampak leta 1991 ko so državo 14 let vodili levi! In si premoženje tudi "pošteno" razdelili! Vse kar je ostalo odprto do vladanja desnice so bile nepremičnine cerkve! LP
sherum
13. 09. 2009 18.10
veteran_91 Vidi se da si 100 let še v preteklosti Tvoje sanje niso uresnečljive, desnjca je vedno iskorščala delavca zato tudi še dolgo ne bo prišla na vodilno mesto, saj je revežev v naši državi preveč. In to je vse zasluga desnice, da imamo sedaj toliko tajkunov in neupravičenih bogatašev.
David ?ižmešija
13. 09. 2009 15.33
mislim da so vsi komentarji odveč, ker je zgodovisnko znano da se slovenci in srbi odlično razumejo (namreč če kdo še ni vedel je KOSOR SRBKINJA!!!) tako da brezveze sama korupcija in nabiranje točk in denarja na plečih davkoplačevalcev!
masle
13. 09. 2009 12.44
Slovenska zunanja politika, ena sama žalost
masle
13. 09. 2009 12.35
Pa se lahko v tej zgodbi lahko še čemu čudimo, ko imamo žida za ministra
Backy
13. 09. 2009 12.15
Kdo nas je popeljal v EU,, seveda pod pretvezo MIRU. In ta lačna EU potrebuje nove pašnike, nove naivce, da lahko napaja 12 velikih ustanoviteljev EU profit. Vse pdo pretveo MIRU. Hrvaška ni nič drugega kot nov pašnik. Bog daj, da bi se na njem pasli tudi Slovenci! Brez širitve je EU stara gospa, brez vizije, brez napredka in mislim, da bomo vsi dočakali njen pogreb. To je že zapisano. Kajti nove države ne bodo tako pokorne EU, kot dosedanje. Pogreb EU se bliža in Slovenija jr predvidena v Srednji EU. To že vse piše, to je jasno. Kdo pa želi biti z zastrfriranimi "malčki" Berlusconijem, Sarkozijem,.... pa še z desetarjem Janšo, ki sicer ni majhen po telesu, ampak po ????
sherum
13. 09. 2009 12.13
Slovenski in Hrvaški pogrebci na pogorišču nekoč prijetne bogate in za državljane....dobre prijazne države Odlično napisano vendar manjka kdo so tisti ljudje ki so imeli korist ,od raspada Jugoslavije da je danes tako kot je.
sherum
13. 09. 2009 12.13
Slovenski in Hrvaški pogrebci na pogorišču nekoč prijetne bogate in za državljane....dobre prijazne države Odlično napisano vendar manjka kdo so tisti ljudje ki so imeli korist ,od raspada Jugoslavije da je danes tako kot je.
trugacamp
13. 09. 2009 11.54
dober politik o tem ne razpravlja kdo plača
CezDrnInStrn
13. 09. 2009 11.24
Saj nas bodo borci oslobodili! Koliko jih je že? 150.000? Ravno dosti !Po 50.000 na vsako naše ozemlje pod hrvaško okupacijo ! Jaz bom pa na stand by-u! Ko oni padejo, grem pa jaz na fronto !
casual
13. 09. 2009 11.24
Velika Hrvatska
Mr.
13. 09. 2009 10.48
Mesič mi bomo plačali pijačo hrvatje pa plačajte hrano...
veteran_91
13. 09. 2009 10.44
Bravo Pahor, čudovito ! Ugotavljam da smo Hrvate blokirali čist brez veze. To so nam dali vedeti očitno tudi Američani. Sicer pa je problem s Hrvati prišel Pahorju prav, da izpelje v Sloveniji popoln strankarski kadrovski cunami, podraži gorivo najmanj 20 % več kot bi bilo to potrebno z nepotrebnim dvigom trošarin , ter v maniri najhujšega liberalnega japija demontira socialno državo. Čas je za nove volitve na katerih bo levica definitivno pretrpela uničujoč poraz od katerega si vsaj naslednjih 20 let ne bo opomogla.
matko70
13. 09. 2009 10.40
zgodovina se kar naprej ponavlja. največ škode sloveniji je naredil komunizem oz.njegovi izvajalci(privrženci) od leta 43 naprej do današnjih dni.še naprej bi prodajali slovensko zemljo. sprašujem se;koliko časa bomo še dopuščali-ljudje zbudite se!
beton
13. 09. 2009 10.29
blekne takšno neumnost,kajti vsakomur je jasno,da s tem samo še poveča revanšizem v že tako pregretem ozračju.
beton
13. 09. 2009 10.26
"da je premijerka zapucala gol" ...težko verjeti,da lahko en politik
Al.dino
13. 09. 2009 10.17
Žbogarček mora odstopiti ko se je skoz lagal ter zavajal javnost,,, eno je govoril drugo pa imel v mislih...seveda v slabo Sloveniji.