Tujina

'Gadafi mora odstopiti, da se bo ubijanje končalo'

Tripoli, 10. 03. 2011 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
64

Francija in Britanija menita, da se bo ubijanje končalo, samo če bo Gadafi odstopil. Gadafijev sin je povedal, da se je iztekel rok za pogajanja z uporniki in da bo libijska vlada uporabila ves vojaški potencial.

Francija in Britanija sta v skupni izjavi zapisali, da mora libijski voditelj Moamer Gadafi odstopiti, da bi se končalo ubijanje. Evropske države sta pozvali, naj priznajo libijski nacionalni svet kot legitimen politični organ. Prav tako sta državi izrazili podporo načrtom za pomoč upornikom, ki bi lahko vključevala tudi prepoved poletov.

Francija je prva država, ki je opozicijski nacionalni svet iz Bengazija priznala za legitimnega predstavnika Libije. Tja bo poslala tudi veleposlanika, je sporočil urad francoskega predsednika.

Če bo libijska vlada začela z obsežnimi bombnimi napadi na civiliste v naseljenih delih Libije, bomo lahko zelo hitro uvedli prepoved poletov. Britanski zunanji minister William Hague se je odzval na izjave Saifa Al-Islama in za BBC povedal:

Nicholas Sarkozy je bil tudi prvi predsednik kakšne države, ki je sprejel odposlance nacionalnega sveta. Tega so ustanovili nasprotniki Gadafija, ki so se oklicali za edine legitimne predstavnike libijskega ljudstva.

Prva dama evropske zunanje politike Catherine Ashton je danes povedala, da bo EU priznala svet uporniškega gibanja, če ga bo priznala Arabska liga.
 

Gadafijeve sile z vso vojaško močjo nad upornike

Gadafijev sin Saif al Islam je izjavil, da ni več možnosti za pogajanja z uporniki, ki se borijo proti libijski vladi. "Prišel je čas, da uporabimo vse vojaške moči v boju proti opoziciji," je povedal in dodal, da se Libija ne bo nikoli predala, tudi če bodo posredovale zahodne sile. "Libija se je zavezala, da bo dosegla 'demokracijo in svobodo'," je še dejal Saif al Islam.

"Čas je za osvoboditev. Čas je za akcijo," je povedal v intervjuju. "Upornikom se je iztekel čas, dali smo jim dva tedna (za pogajanja). Nikoli ne bomo odnehali, nikoli se ne bomo predali. To je naša država. Borimo se za Libijo. Nikoli ne bomo sprejeli posredovanja Nata ali Američanov. Libija ni kos pogače,“ je Saif al Islam zaključil svoj govor.

Libija – nebesa za skrajneže in teroriste?

Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je povedal, da je prepoved poletov nad Libijo možna, a morajo zadevo še natančno analizirati in pripraviti načrt. Za zdaj so začeli izvajati 24-urni nadzor libijskega zračnega prostora. Povedal je, da so se odločili o dveh rečeh, in sicer da bodo okrepili pomorske sile Nata v Sredozemlju in da morajo pristojni vojaški organi nujno pripraviti natančen načrt humanitrane pomoči, za katero je potrebna resolucija varnostnega sveta ZN.

Glede na vse, kar sem se naučil iz učbenikov, je prepoved letenja nad Libijo vojno dejanje. Direktor ameriške obrambne obveščevalne agencije Ronald Burgess

Sekretar je še opozoril, da obstaja nevarnost, da bi Libija postala razdeljena, propadla država, v kateri bi svoja nebesa našli teroristi. "Propadla država bi v prihodnosti lahko postala zatočišče skrajnežev in teroristov, torej je jasno, zakaj nas situacija skrbi. Pozivamo libijsko vlado, naj ustavi nasilje in dovoli miren prehod v demokracijo."

V Ras Lanufu več deset mrtvih

Med poškodovanci so tako civilisti kot tudi vojaki.
Med poškodovanci so tako civilisti kot tudi vojaki. FOTO: Reuters

Ras Lanuf bombardirajo iz zraka, morja in kopnega, zaradi česar so morali evakuirati tudi bolnišnico. Al Jazeera poroča, da je umrlo več deset ljudi.

Libijska državna televizija je poročala, da so vladne sile "rešile" Ras Lanuf, uporniki pa pravijo, da mesto ni padlo v Gadafijeve roke. Vojska že ves dan obstreljuje uporniške položaje in priče so povedale, da sta v mesto pripeljala najmanj dva tanka. En upornik je povedal, da so vladni vojaki vstopili v mesto in da so se uporniki umaknili na vzhod. Dva druga upornika pa sta zanikala informacijo, da naj bi mesto padlo.

Državne sile naj bi, po besedah prič, z naftnih tankerjev, ki so zasidrani ob obali, z raketami streljale na uporniške položaje v naftnem pristanišču. "Videl sem jih na lastne oči. Naftne tankerje, ki so obstreljevali mesto," je po telefonu povedala priča. "Bombardirajo nas letala in na nas streljejo z raketami." Priča, ki je bila v stanovanjskem delu mesta, je povedala, da je na ulicah videla kar nekaj trupel.

Napadi na Ras Lanuf so bili še posebej siloviti v sredo, ko so bili ubiti štirje ljudje, najmanj 24 pa je bilo ranjenih. Letala Gadafijevih sil so napadala predvsem položaje upornikov v bližini tamkajšnje velike rafinerije, od koder so poročali tudi o obsežnih požarih.

Tudi mesto Brega napadajo z vojaškimi letali. Državna televizija je poročala, da so Gadafijevi podporniki premagali upornike v mestu. A dopisnik tiskovne agencije Reuters, ki je tam, je sporočil, da vojske v Bregi ni.

Na cesti med Ras Lanufom in Bin Džavadom je eksplodiralo uporniško vozilo, ki ga je zadela granata.
Na cesti med Ras Lanufom in Bin Džavadom je eksplodiralo uporniško vozilo, ki ga je zadela granata. FOTO: Reuters

Uporniki izgubili Zavijo

Na zahodu vojska nadzoruje Zavijo in poskuša izstradati preostale upornike, ki se še zadržujejo v delih porušenega mesta.

"Mesto je znova pod nadzorom vojske," je povedal eden od prebivalcev Zavije. "Spopadi so se končali prejšnjo noč. Danes je situacija v mestu mirna," je povedal in dodal, da številni iz mesta zdaj bežijo, med njimi tudi sam.

Premiki upornikov v bližini Ras Lanufa
Premiki upornikov v bližini Ras Lanufa FOTO: Reuters

Mesto Zavija, ki leži kakih 50 kilometrov vzhodno od Tripolija, je bilo sicer že več dni tarča silovitih napadov Gadafijevih sil. Pri tem so proti upornikom, ki so mesto zavzeli kmalu po ljudski vstaji 15. februarja, uporabili tudi tanke in težko topništvo.

Humanitarnim organizacijam ne dovolijo dostopa do zahodnih mest

Mednarodni komite rdečega križa (ICRC) je v torek sporočil, da se Libija pogreza v državljansko vojno, v kateri v bolnišnicah strmo raste število sprejetih civilistov.

Predsednik ICRC Jakob Kellenberger je libijske oblasti pozval, da humanitarnim organizacijam dovolijo dostop do zahodnih mest, in obe vojskujoči strani opomnil, da civilne in zdravstvene zgradbe ne smejo postati tarča vojaškega obstreljevanja.

''To je notranji oboroženi konflikt ali tisto, čemur bi lahko rekli državljanska vojna,'' je na tiskovni konferenci dejal Kellenberger. ''Zelo nas skrbi naraščanje števila ranjencev v bolnišnicah na vzhodu.''

Pogrešana poročevalca sta bila aretirana

 

Na sliki levo snemalec BBC Goktay Koraltan, ki so ga skupaj z dvema kolegoma 21 ur zadrževali libijski vojaki.
Na sliki levo snemalec BBC Goktay Koraltan, ki so ga skupaj z dvema kolegoma 21 ur zadrževali libijski vojaki. FOTO: Reuters

Poročevalca britanskega Guardiana, ki je iraškega rodu, Ghaitha Abdul-Ahada in njegovega kolega, novinarja brazilskega častnika Estado Andreia Netta so Gadafijeve sile ta teden aretirale v bližini Zavije.

Netta, ki so ga prijeli, ker je ob vstopu v državo narobe izpolnil obrazec, so danes izpustili, poroča Estado. Libijska vlada je potrdila, da je Abdul-Ahad še v priporu.

Tri člane ekipe BBC pa so 21 ur zadrževali in mučili. Trojico so ustavili pri nadzorni točki, ko so poskušali vstopiti v Zavijo, in jih obtožili vohunjenja. Sledili so pretepanje s pestmi in puškinimi kopiti ter zastraševanje, ki se je na neki točki stopnjevalo do zaigrane eksekucije pred strelskim vodom.

Novinarji BBC pa niso bili edine žrtve mučenja. Kot so povedali, je bilo v vojašnici še več ljudi, večinoma naj bi bili prebivalci Zavije. "Ne morem vam povedati, kako hudo je bilo. Večina jih je imela na glavi kapuce in bili so res tesno zvezani, vsi s polomljenimi rebri in pretepeni. Bili so v agoniji in so kričali od bolečin," je opisal Koraltan.

Libijska vlada je omejila gibanje tujih novinarjev po državi ter sprejela ukrep, ki jim prepoveduje potovanje brez uradnega spremstva.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Las Vegas
11. 03. 2011 11.02
@BALIENCRIP Zakaj "moja amerika"??? Kva mam jest z njo? Če in samo če se obregješ v moj vzdevek, naj te razočaram. Zagotovo ni pro-ameriško usmerjen. Izhaja namreč iz ene skor življenjsko nevarne situacije,koder je ena fizikalna lastnost mesta pripomogla k rešitvi situacije. Dasiravno nisem povsem prepričan zakaj so si kolegi izbrali ravno to mesto, ker jih je precej takih sploh na pacifiškem vzhodu...
tomazbodner
11. 03. 2011 06.10
NATO in ZDA imata zelo dolgo zgodovino izjemno uspesnih intervencij v interesu osvobajanja naroda izpod diktatorjev. Mislim, samo poglejte, kako dobro gre Iraku in Afganistanu. V taksnem raju niso se nikoli ziveli...
PrljaviDzem
11. 03. 2011 02.09
Misija1 10.03.2011, 16:10: *** In glede na to kar si napisal zakaj zdej taka panika po nepotrebnem, če ne zarad tega, da Amerikanosi dobijo izgovor za napad na Iran, ki je na Bližnjem vzhodu še edina država, ki ni pod Ameriškim nadzorom in se ne podreja Ameriškim interesom? Konec koncev tudi, če Iran izdela atomsko bombo, ki bo najverjetneje po moči neprimerljiva s termonuklearnimi katere imajo Američani in Izraelci in jo v najslabšem primeru uporabi (kar je po tvojih trditvah praktično nemogoče - in s tem se strinjam, saj imajo poleg ščitov še ogromno najsodobnejših lovcev, ki so zmožni prestreči balistične izstrelke) recimo na Izraelu. Kaj misliš, da nebo povračilni ukrep Amerike, Izraela in EUja (ter drugih svetovnih velesil, ki bi v tem primeru ostro obsodile tako dejanje, če ne celo s svojimi enotami podprla njihov napad na Iran) veliko hujši za Iransko ljudstvo in samo državo, ki bi bila porušena do tal ter okupirana s strani tujcev - kot bi bil napad Irana za Izraelsko ljudstvo, ki bi, če bi napad uspel sicer trpelo ampak niti približno ne tako kot bi trpelo Iransko ljudstvo v primeru povračilnega napada. Samo Izraelci naj bi imeli več kot sto balističnih izstrelkov s termonuklearnimi konicami poleg tega je v neposredni bližini Iranskih teritorjalnih voda najverjetneje (strateško gledano logično) nameščeno veliko Ameriških podmornic, katere imajo tudi balistične izstrelke s termonuklearnimi konicami, ki so zmožne doseči, če ne drugega obalna mesta Irana. Edino vodstvo neke države, ki je totalno izgubilo stik z realnostjo, bi glede na zgoraj napisana dejstva ogrozilo obstoj svoje države, ljudi v njej in konec koncev svoj obstoj s tem, ko bi uporabili atomsko bombo za napad na drugo državo! PS: Ne glede na napisano ne podpiram Irana in njihovega režima ampak prav tako ne podpiram vmešavanje drugih držav v politiko neke suverene države (vsaj ne na ta način kot to počne Amerika) oz. kot je napisal uporabnik "waco" v enem izmed prejšnjih postov: vsak narod bi se moral o svoji usodi oz. življenju odločat sam - ko bodo ljudje v taki državi "zreli" (pripravljeni) za to, da se osvobodijo totalitarnih, diktatorskih, fašističnih, sekularnih, ... režimov, bodo sami opravili z njimi (revolucija) in si ustvarili boljše pogoje za življenje (tako kot je bilo to storjeno v nekaterih drugih državah po svetu) - ne pa da ti nekdo proba umetno vsilit neko razmišljanje na katerega narod/država/nacija ni pripravljena oz. ga ni zmožna razumeti in s tem samo poslabšajo situacijo v državi namesto, da bi jo izboljšali.
BALIENCRIP
11. 03. 2011 01.57
Tvoja amerika izgublja na polni crti, a ti ves kaksen Las Vegas je na Kitajskem,ti ves kaksnega imajo oni ? Najmanj 10x vecji boljsi itd.. uporabi google, Se vidi da se je Chuck Norris preselil na Kitajsko.
BALIENCRIP
11. 03. 2011 01.55
Papa Las Vegas
Las Vegas
11. 03. 2011 01.36
Papa STOŽICE....
Las Vegas
11. 03. 2011 01.36
Kva vse je folk prpravljen naredit za sodček nafte...
alduri
11. 03. 2011 00.58
EU samo drek meša kot Amerika
HLAPCI.HLAPCI
11. 03. 2011 00.50
mimogrede Jaz sem v času Juge lahko potoval kamor sem hotel, pasoš in osebna v žepu, nihče ti ni branil. O "tajkunih" pa - so bili takrat 'prikriti' in so danes bolj odkriti, vsem pa skupno da imajo veze v politiki, v levi in desni sceni, ker na višjem levelu, kjer se igrajo res velike igre, ni već levi desni, ampak samo še korist. To deljenje na leve in desne je samo pesek v oči,...
hot-shot69
11. 03. 2011 00.28
waco ...ampak tisti ki niso bli svobodni v jugoslaviji so danes tako imenovani tajkuni... amm...pa kaj ti govoriš. Pokaži mi enega, ki ni bil svoboden v Jugi, zdaj pa je tajkun???
tali?ni tom
11. 03. 2011 00.18
naivna : nisi razumela bistva !!!!!!!!!!!! drugače pa čist enostavno !!! a greš recimo jutr kamorkoli hočeš , brez da nimaš kake obveznosti ali dovoljenja ???? veš tut v jugoslaviji eni niso bili svobodni , tako kot na kubi niso , pa tut v ameriki ne !!! ampak tisti ki niso bli svobodni v jugoslaviji so danes tako imenovani tajkuni , na kubi taki še čakajo na svoj čas , v ameriki ki je tako svobodna in demokratična pa je tut več milijonov "svobodnih " ljudi , ki garajo za bogate , za mizeren dnar zaprti po tovarnah,rudnikih in kaj vem kje še !!! a je pol generalno gledano res tolk bolj svobode na zahodu ????? vprašanje a ne !!!
JezekTekaTeka07
11. 03. 2011 00.11
Pameten gadafi ... desetka ...
hot-shot69
10. 03. 2011 23.55
Je pa smešno, da uporniki že prosijo za pomoč. Ko bodo pa prišli Američani in rešili njihove riti, v zameno pa bodo seveda hoteli tudi kakšno finančno korist bodo pa spet jokali, američani bodo pa the bed guys...
naivna
10. 03. 2011 23.54
Re:Waco biti svoboden, po tvojem komentarju , moras biti brezdomc in ziveti nekje v naravi s popolno svobodo, drugace pa vsi moramo izpolnjevati zakone in predpisein to ne pomeni da nismo svobodni. Pojma nimas , kaj je svoboda, pojdi zivet v Kubo ali Kitajsko ali Arabske drzave in potem bos razumel kaj je SVOBODA, pa ne kot turist ampak njihov drzavljan.
hot-shot69
10. 03. 2011 23.50
Just in...CIA je objavila študijo, da trenutna vojaška moč in število upornikov ne bo dovolj, da se Gadafija odstrani...
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
10. 03. 2011 23.45
24 UR KAJ MENITE KOT SEM VEDNO DEJAL VODITELJI SO NAJVECJE ZLO KAR JIH JE.V BISTVU CLOVEK SPLOH NE POTREBUJE VODITELJA VSE JE V SRCU.AMPAK CLOVEK SE VEDNO ZMOTNO MISLI DA POTREBUJE NEKAKSNEGA VODITELJA .SRCE JE EDINI PRAVI VODITELJ CLOVEKA NA TEM PLANETU CE SVET NEBI IMEL VODITELJEV BI VSI LJUDJE ZIVELI V HARMONIJI VERJELI ALI NE .V BISTVU JE VSAK CLOVEK ENAK DRUGEMU LE SISTEM VODITELJEV JE UNICIL SEDANJI PLANET IN NIHCE DRUG.ZELO DOBRO ZA RASMISLITI AMPAK VSEENO RESNICA
tali?ni tom
10. 03. 2011 23.35
Smrekar1 veš jst ne trzam na zeitgelist in podobna nakladanja ampak sem dost brebral , pogledal pa čist mal sklepal po izkušnjah iz zgodovine pa je !! lahko začnemo še iz prazgodovine ko so recimo rimljani podjarmil vsak narod ki jim je prišel pod roke , sploh če ni "dihal " kot oni , potem mal bližje anglija je "osvojila "od indije pa do amerike in tu8t kitajsko je delno probala pa jim tam ni ratalo ker so kitajci mislil s svojim glavam , indijance pa je premagala z boleznimi ki jih je tja privlekla in z alkoholom , potem "hladna vojna" kjer so bili tisti ki niso želel "demokracije " zahoda sovražniki pač zato ker so se spomnl svojo "demokracijo " , vietnam , koreja , irak , afganistan , ne nazadnje nam bližnja yugoslavija , sedaj egipt, izrael s palestinci ki jih lahko mlati ker je zahod to dovolil da se jim vzame ozemlje za nastanek izraela po drug vojni , in še in še !! kar se nadziranja tiče se mal zamisl pa pogruntaj kolkrat na dan moraš "dokazat da si to ti " pa boš vidu kaj je nadzor !! zanimivo je pa tole da ljudje ki nimajo vseh teh čudes nas "naprednih " zahodnjakov živijo glih tako polno življenje in si mnogi narodi tega "napredka" ki ga imamo zahodnjaki tut ne želijo ker ga ne potrebujejo !! midva in še mnogo nama podobnih sedaj tolčeva po tipkovnici in odkrivava toplo vodo medtem ko en ne vem črnc razmišla kako bo jutr utrgal banano al pa dve da bo preživel dan pa bo !! misliš da potrebuje recimo internet in da ni srečen s tistim kar ima in kar narava da ??? to je moje mišlenje in vsak narod bi se o svoji usodi ali življenju moral odločat sam , ne pa da se nekdo spomni in reče da tako kot tam v neki deželi živijo že stoletja to ni dobro in je recimo diktatura !!! ne more nekdo trdit , vsaj normalen ne da je trava recimo modra , če je zelena in da mu verjamemo , lahgko pa to prisili če je močnejši z orožjem recimo in to dela zahodni svet ostalim drugače urejenem in miselnem svetu , da pa je legalno so se spomnl še neki zn ki je le neka farsa !!! zakaj ne obsodijo javno kitajske zaradi okupacije tibeta ????? kako boč komentiral to ??? kjaaaaj so tibetanci manj vredni al kaj ??? vidiš in ko to vse razmisliš in potegneš črto ne rabiš zeitgelista da ugotoviš kolk je ura a ne !!!
GSMG
10. 03. 2011 23.28
Teško bo Libijcem, ko jih bo ščitila Europa, kot je ščitila Srebrnico!!!
Roxy79
10. 03. 2011 23.06
Tako je Francija in Anglija.. podprite upornike. Epilog : po padcu Gadafija bo miljone prebežnikov zbežalo v EU. Do danes je EU financirala Gadafija da je zadrževal begunce na svoji strani mediterana... jutri bo pa že EU financirala prebežnike. NIKOLI PRAV. Kaj se je zgodilo z Egiptom? Želeli so da oddide Mugabe.... kaj so dobili? KOLJEJO SE MED SEBOJ Vzrok? Več strank... vsaka bi imela svoj stolček...svoj položaj. Če pa je en voditelj...ena stranka... pa vse štima. Krade tako ali drugače samo eden. Sedaj pa bo kdo kradel? Tko kot v naši banana republiki... VSE STRAnKE KRADEJO.
major1
10. 03. 2011 22.59
Gadafi si odličen učenec neuvrščenih in posnemalec Kitajcev - svetovna javnost te sicer kritizira z figo v žepu.