Tujina

'Raztrgani šef' o tem, kako je na lastni koži občutil bes zaposlenih

Pariz, 27. 10. 2015 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Glavni kadrovnik družbe Air France, ki je v začetku oktobra komaj zbežal iz primeža besnih delavcev, je prvič spregovoril o dramatični izkušnji. Xavier Broseta, sicer oče petih otrok, pravi, da se v tistem trenutku ni toliko bal zase, kot za ugled družbe. Pogajanja glede odpuščanj so sicer spet v teku.

Broseta pravi, da še danes ne more pogledati fotografij tistega dne. Četudi se vsi strinjajo, da fizično obračunavanje ne more biti rešitev, pa so po protestu pogovori o morebitnih drugačnih rešitvah vendarle stekli dalje. Air France se sicer bori z velikimi izgubami, zato je hitro ukrepanje nujnega pomena za obstanek družbe.
Broseta pravi, da še danes ne more pogledati fotografij tistega dne. Četudi se vsi strinjajo, da fizično obračunavanje ne more biti rešitev, pa so po protestu pogovori o morebitnih drugačnih rešitvah vendarle stekli dalje. Air France se sicer bori z velikimi izgubami, zato je hitro ukrepanje nujnega pomena za obstanek družbe. FOTO: Reuters

V začetku oktobra so v javnost prišli načrti vodstva družbe Air France o nujnem prestrukturiranju zaradi finančne stiske. Kot so poročali viri znotraj družbe, naj bi v naslednjih dveh letih odpustiti vsaj 2900 ljudi. To je močno dvignilo pritisk zaposlenim, nakar so ti 5. oktobra vdrli v poslopje, kjer so se tedaj na sestanku vodilni dogovarjali o podrobnostih odpuščanja. Jezni protestniki so se spravili na udeležence sestanka, svet pa so tedaj obkrožile fotografije enega glavnih kadrovnikov družbe Xavierja Broseta, ki je fizičnemu obračunu ušel s pobegom. Kljub temu je ostal brez srajce, da se je rešil, pa je moral celo preplezati ograjo. Podoba 'raztrganega šefa' je kot blisk obkrožila svet in postala nekakšen simbol razkola med med vodstvom družbe in sindikati.

Broseta: 'Nenadoma me je nekdo zgrabil za ovratnik'

Tri tedne kasneje je 48-letni Broseta, sicer tudi oče petih otrok, prvič spet stopil pred kamere in spregovoril, kako je na lastni koži spoznal bes množice delavcev, ki se bojijo za svoje službe in posledično za varnost svojih družin.

"Od kolega, ki je bil v množici, sem prejel SMS: Takoj se umakni!" opisuje trenutek, ko je prvič spoznal, da je v nevarnosti. "Tam je bila množica ljudi, ki je pritiskala in vlekla. V nekem trenutku sem iz rok izgubil paprije in iPad, a sem jih uspel pridobiti nazaj. Moja jakna je bila strgana, držal sem jo v rokah skupaj z ostalimi stvarmi," pripoveduje.

Protest pri Air France - 5
Protest pri Air France - 5 FOTO: Reuters

Ko se je ob pomoči varnostnikov vendarle uspel prebiti iz poslopja, je postalo še huje. "Na neki točki me je nekdo od zadaj zgrabil za ovratnik in potegnil tako močno, da je odpadel gumb. Potegnil me je nazaj, čemur sem se z vso silo uprl in se odrinil v drugo stran. Tedaj so popustili vsi gumbi in srajca je ostala v množici," pripoveduje. Kot pravi, se v tistem trenutku ni bal zase, temveč je kljub kaotičnim razmeram najprej pomislil, da bo ta dogodek še poslabšal ugled družbe. "Mislil sem si, da to ni dobro za Air France, za podobo podjetja. To bo za seboj pustilo novo rano," trdi.

Pravi še, da je sicer po incidentu prejel številna pisma podpore, med drugim tudi s strani predstavnikov sindikatov, ki so sodelovali v protestu. A minuli teden je bilo na novem protestu delavcev Air France ponovno videti belo srajco, ki je postala nekakšen sinonim velikemu razkoraku med letalskim prevoznikom in njegovim osebjem. "To se mi zdi zelo nespoštljivo do mene. Nasilje, ki ga predstavlja pa je zaskrbljujoče," pravi in dodaja, da je dogodek na njem vsekakor pustil svoj pečat. Kot pravi, dolgo ni želel na splet, saj da je bil strah, da bi s fotografijami obudil spomin na travmatično izkušnjo, prevelik. "Včeraj sem na naslovnici neke strani videl fotografijo moškega, ki je zgoraj nosil le kravato, nakar sem tablico nemudoma ugasnil," je še zaupal novinarjem francoske tiskovne agencije.

Protest pri Air France - 1
Protest pri Air France - 1 FOTO: Reuters

Pogajanja še v teku

Na vprašanje, kako dalje, odgovarja, da se ne želi ozirati na to, kar je bilo. "Česar si želim sedaj, je predvsem iskanje nadaljnjih rešitev, naj ti dogodki postanejo stvar preteklosti," odgovarja. 

Protest pri Air France - 3
Protest pri Air France - 3 FOTO: Reuters

Zaradi protestov bo morala decembra na sodišče peterica zaposlenih, a to k sreči ni edini epilog. Kot so sporočili z družbe, so namreč pogajanja s sindikati spet v teku. Družba je ob tem izrazila upanje, da najdejo rešitev, s katero bi omilili sicer nujnemo zmanjševanje števila zaposlenih.

Pred časom je sicer generalni direktor Air France-KLM Alexandre de Juniac sporočil, da bo brez dela v prvem letu ostalo manj kot 1000 delovnih mest, medtem ko se bodo o ukrepih v letu 2017 še dogovarjali.

Dolgovi Air France, ki bije težko bitko z nizkocenovnimi ponudniki, naj bi sicer znašali že 5,4 milijarde evrov, od tega so v prvi polovici letošnjega leta pridelali 619 milijonov evov izgube.

Piloti niso pristali na znižanje plač

Prva rešitev vodstva Air France-KLM je predvidele znižanje plač pilotom, ki letno zaslužijo preko 250.000 evrov. Ti na to niso pristali, zato je vodstvo uporabilo alternativni načrt z odpuščanjem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deathbite
28. 10. 2015 11.32
+6
Revolucija je rešitev za spodobno življenje delavcev. Edino kar je nekoč pametnega povedal Semolič je, da še nobena firma ni propadla zaradi slabih delavcev.
User1063544
28. 10. 2015 10.14
+4
Nespoštljivo do njega.. a 2700 ljudi na cesto vrečt pa je spoštljivo.... Naj si malo apetite zmanjšajo in bo vse ok...
brank1
28. 10. 2015 07.30
+8
Fizika je le fizika , veliko bolj učinkovita od filozofije.
HooplaToopla
28. 10. 2015 01.56
+10
Takole bi morali po mojem nekaj naših slovenskih taglavnih, če bi mogoče kaj zaleglo? >>> Predlagam, da jih dodatno že zbrcamo. Za opozorilo drugim takim, kajne? >>> Našteval poimensko jih pa ne bom, ker bo spet cenzura pela sicer.... že kar vidim, da se admin že zdajle, ko še niti tistega Pahorjevega nisem zapisal na predlagalni seznam kako se živčno preseda in menca s krivimi prsti na nogah. Oziroma s kremplji.... s tistim no pač, ki imajo admini, a ne?
nemojte
27. 10. 2015 22.36
+9
wauuu, pa teli piloti so bolj nesramni od naših zdravnikov. Je pa res da tudi piloti imajo veliko odgovornost. Občutek imam da se s tistimi "političnimi" odgovornostmi ukvarjamo le forumaši. hehehe, dobro so ga slekli. Svaka čast!
brezcasni
27. 10. 2015 17.50
+18
ha ha pravilno in ko bodo ostali vodilni dojeli da niso vsemogočni in da niti ne tko varni bodo začeli razmišljati drugače.Škoda ker nas je v Sloveniji sam gobec,brez dejanj
jenihvetes
27. 10. 2015 13.30
+27
haha, mediji dajejo prostor pokvarjenim kravatarjem, da jokajo kako so ubogi. To me spominja na tisto, ko je bil ZOKI posprejan s solzivcem, pa je bilo par dni na naslovnici, kako so ga oči pekle, ko pa so to delali vstajnikom, pa ni noben dobil medijskega prostora...
daf3
27. 10. 2015 20.16
+2
bogate drugače peča kot reveže katere so ustvarili z pomočjo države
LordKEK
27. 10. 2015 13.22
+1
Bogi bogi kok se mi smili.
asdfghjklqwertz
27. 10. 2015 17.02
+1
natolcevanjenapolno
27. 10. 2015 13.08
+16
kadrovniki so nepotrebni in razne agencije tudi. če vodja oddelka ne zna izbrat kandidata je nesposoben...kadrovnike stran njihov strošek pa razdelit za plače delavcev.
Nikiiy
27. 10. 2015 13.06
+3
Mobilizacija takoj rezervni sestav policije in Bivšo TO...orožje The game is over
LuckyBastardo
27. 10. 2015 13.04
+3
katastrofe ki ji ni para, dejansko bo res prišlo do spopadov, in kmalu bodo dobili orožje. Bojim se da bo Europa gorela kot še nikoli
CestniKolesar370Wattov
27. 10. 2015 12.59
+0
Firma dela minus oni bi pa radi place tut ce ni dela. Kriv je pa direktor ker ne gre na minimalca. Volite ZL haha.
hotchilipoper
27. 10. 2015 12.46
+33
ALARMANTNO PISMO ZDRAVNICE ODKRILO STRAŠNO RESNICO? ‘Na pomoč, migranti niso ljudje ampak živali, širijo AIDS in sifilis, okužen urin nam mečejo v glavo, pretepajo nas in mi moramo molčati!’ Alarmantno stanje v nemških bolnišnicah o katerem je prepovedano pisati! Češka zdravnica je z odprtim pismom spregovorila o hudih izkušnjah iz klinike v Munchnu, ki sprejema migrante iz celega sveta. Policija pazi klinike, bolnišnice in lekarne, ker so ti ljudje zelo nepredvidljivi. Neverjetno je, kaj morajo češki zdravniki početi v nemških klinikah in dodaja, kako so muslimanski in afriški migranti zastrašujoče težki ljudje s katerimi ni lahko delati. Ćeška zdravnica je z migranti tako posledično prenehala delati, ker tega enostavno ni zdržala. V pismu, ki je bilo v skrajšani obliki prebrano na češki televiziji, zdravnica, ki so jo poimenovali "žvižgač iz migrantske krize" je opozorila na strašen kaos v bolnišnicah. Mnogi migranti v Evropo prinašajo AIDS in sifilis, s sabo nosijo ogromno eksotičnih bolezni, s katerimi se ne znamo boriti. Ne znamo še zdraviti teh bolezni, opozarja. Včeraj smo imeli sestanek tukaj v munchenski bolnišnici, ker je situacija preprosto nevzdržna. Mnogi muslimani preprost odbijajo zdravljenje, če jih zdravijo žene, ženske pa odbijamo delo s temi "živalmi", posebno tistimi iz Afrike. Odnos med zdravstvenimi delavci in migranti se zelo poslabšuje in nedavno so begunci začeli po bolnišnici hoditi v spremstvu policije s psmi, potem vam je jasno, kakšna je situacija. Mnogi migranti imajo AIDS, sifilis in mnoge eksotične bolezni, s katerimi se sploh še nismo srečali v Evropi in če slučajno dobijo zdravilo na recept, ki ga je treba plačati, to pripelje do kričanja, pretepana in nasilja na sploh, sploh če gre za zdravilo za otroka. Ti ljudje kar pustijo otroka v lekarni in rečejo: "tukaj se otroka zdravi brezplačno" in če se jim ne da zdravilo so zato pripravljeni ubijati. Zato policija poleg bolnišnic in azilov sedaj nadzira tudi lekarne. O tem je prepovedano govoriti in pisati, ampak, ti ljudje so živali. Trenutno je v Nmečiji 2.2 milijona brezposelnih. Zdaj bo brezposelnih vsaj 3.2 milijona. In večina teh ljudi je popolnoma nesposobnih za delo. Nekateri so popolnoma brez izobrazbe. Njihove žene sploh ne delajo. Ocenjujem, da ej ena od desetih žensk noseča. Stotisoči so s sabo pripeljali otroke in dojenčke, mnogi so suhi, lačni. Če se bo tako nadaljevalo bom odšla domov, pa četudi bom morala v pokoj. Tukaj ne bi več delala niti za dvojno plačo. Zelo so nevljudni in neugodni do žensk. Tudi naš vodja izmene je dejal, da mu je hudo videti delavko, ki leta in leta dela v tej bolnišnici za 800 eur mesečno in da sedaj mora delati zraven mladeničev, ki jo seksualno nadlegujejo, ji govorijo vse ali nič in so agresivni do prihoda policije. Do sedaj se je osebje uspelo izogniti posilstvom in okužbam, ampak predvsem zaradi velike prisotnosti policije. Ne predstavljam si, kaj bi bilo, če policija ne bi bila prisotna. Kar se okužb tiče je samo vprašanje dni, ko se bodo okužbe začele širiti po Evropi. Pred nekaj tedni so z noži napadli zdravnike v bližini Rajne, ampak o tem vsi molčijo. Malo dete staro 8 mesecev so prevažali s sabo 3 mesece po Evropi. Otrok je umrl kljub temu, da je dobil medicinsko oskrbo v eni izmed najboljši bolnišnic v Nemčiji. Ti ljudje so takrat napadli zdravnika in dve sestri. Zdravnik je bil operiran in obe sestri sta na intenzivni negi in se ne ve, če bosta preživeli. Nihče za ta zločin ni bil kaznovan. Svi so bili oproščeni pod izgovorm kulturnih razlik??? Lokalnim medijem je prepovedano pisati o takšnih incidentih, ki so vsakodnevni. Ti ljudje svoj urin okužen s sifilisom in AIDSOM mečejo v glavo zdravstvenemu osebju in nikomur se nič ne zgodi. Nihče ni procesiran ali zaprt. Kaj bi se zgodilo, da je situacija obratna? Da nekdo ubije migranta, da okužen urin mečemo po ljudeh? Migrantom se nič ne sme zgoditi. Oni lahko vse. Ubijati, klati kljub temu, da jim nihče nič noče. Nih
jenihvetes
27. 10. 2015 13.31
-1
vir: Reporter in Nova tv: v službi resnice? Hehehe
ceta69
27. 10. 2015 12.22
+16
tako bi se morali pri nas zgoditi in to zdaj ko ni vojske in ne policije ki bi varovala pijavke
mokocoko
27. 10. 2015 12.25
+5
nemojte
27. 10. 2015 12.19
+2
celo pet otrok ima. A jih je tudi on posvojil
RožleMMM
27. 10. 2015 12.04
+13
Pahor bi se v takšni situaciji enostavno prepustil trganju oblačil iz sebe....!
mokocoko
27. 10. 2015 12.17
+3
in kaj bi kričal zraven.....za koga bi se žrtvoval....katero ime bi vzklikal kaj misliš rožle...
RožleMMM
27. 10. 2015 12.22
+5
mokocoko
27. 10. 2015 12.24
+1
ja.....potem pa referendum ni potreben.....zakaj le se primc matra....
tron3
27. 10. 2015 12.02
+20
Že spet znani začetek, oče 5 otrok, kaj imajo otroci z njegovo službo, haloooo
Kajetan
27. 10. 2015 12.15
Ničnimajo prav si ugotovil, lahko pa bi bilo po tv in ni malo manjkalo kako atanag beži in preskakuje ograje. No takrat pa postane tudi del opazovanja svojih otrok. :-)
nekdotukaj
27. 10. 2015 12.40
+3
Hoteli so povedat, da ima veliko plačo in si je lahko privoščil naštepati pet otrok.
bojseme
27. 10. 2015 11.59
+26
Francozi imajo vsaj jajca, za razliko od nas Slovenceljnov!!!
kiboko
27. 10. 2015 12.38
-2
RožleMMM
27. 10. 2015 11.56
+1
Takole vam je tudi vaša Komunaya zrihtala takšne penzije..., da gre lahko današnja mladina sam še na štrik...!
kiboko
27. 10. 2015 11.53
+7
Zanimivo, da novinarji ne omenjajo kazenskega pregona odgovornih o katerem lahko beremo v tujih medijih. Kako daleč bo šel lumpenproleterski nagon naših novinarjev?