Tujina

Razsipna vlada: bolnike pošiljajo v ZDA, čeprav je zdravljenje v Evropi cenejše

London, 04. 03. 2015 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tudi drugje zdravstvene blagajne razsipavajo z milijoni, namesto, da bi omogočili kakovostno zdravljenje tistim, ki ga nujno potrebujejo. Britanska zdravstvena zavarovalnica bolnike pošilja na protonsko terapijo v ZDA, medtem ko je terapija v evropskih centrih najmanj dvakrat cenejša.

Se še spomnite britanskega dečka Ashye Kinga, ki sta ga starša brez dovoljenja zdravnikov po operaciji tumorja odpeljala na protonsko terapijo v Prago. Zdravniki so dečku napovedovali le malo možnosti za preživetje. Po operaciji so predlagali klasično kemoterapijo, starša pa sta zdravnike prosila, naj sina napotijo na protonsko terapijo v tujino. Zdravniki jim tega niso odobrili, zato sta starša s svojimi sredstvi in s pomočjo zbranih donacij sina odpeljala na Češko, kjer se je protonska terapija izkazala za zelo učinkovito.

Ashya King zapušča center v Pragi.
Ashya King zapušča center v Pragi. FOTO: Reuters

Zdaj so se novinarji Sky Newsa dokopali do podatkov, da bi lahko država veliko več bolnikov poslala na to terapijo, če bi izbrala bližje evropske centre. Kar 90-odstotkov vseh bolnikov, ki jim zdravstvena zavarovalnica odobri protonsko terapijo, namreč napotijo v dva ameriška centra, in sicer center Procure v Oklahomi ter center v Jacksonvillu na Floridi.

Takšna terapija v ZDA skupaj z letalsko karto in bivanjem v povprečju stane dobrih 100.000 funtov oziroma okoli 135.000 evrov. To pa je skoraj trikrat dražje od zdravljenja v enem od evropskih centrov.

Prav tako so se novinarji dokopali do podatka, da je za izgradnjo dveh protonskih centrov v Veliki Britaniji že dobro leto na voljo 250 milijonov funtov (340 milijonov evrov), a se gradnja sploh še ni začela. Po podatkih pristojnih teh centrov naj ne bi bilo še najmanj do konca 2018.

Dveletna deklica Freya Bevan iz Južnega Walesa je lansko leto prestala operacijo tumorja na možganih. Po operaciji so ji zdravniki predpisali obsevanje, a sta starša zaprosila za protonsko terapijo, ki je manj škodljiva in tudi učinkovitejša. Kar devet tednov je družina čakala na odgovor zdravstvene zavarovalnice, ki je bil negativen. Zato je družina začela sama zbirati denar. S pomočjo dobrodelnih ustanov in s prodajo svojega premoženja so zbrali skoraj 130.000 funtov (178.000 evrov), kolikor stane terapija v ZDA. Dekličina mama je za Sky News dejala, da so tudi sami razmišljali o zdravljenju v Pragi, a jo je skrbelo, ker britansko zdravstvo z njimi ne sodeluje.

Zdravniki opozarjajo, da bi lahko bistveno več otrokom omogočili protonsko zdravljenje, če bi izbrali cenejše evropske centre, prav tako bi bilo za marsikaterega hudo bolnega bistveno lažje potovati do Švice ali na Češko, kot pa čez Atlantik.

Center za protonsko terapijo v Pragi, kjer so zdravili tudi malega dečka Ashyo Kinga.
Center za protonsko terapijo v Pragi, kjer so zdravili tudi malega dečka Ashyo Kinga. FOTO: Reuters

Novinarji Sky Newsa so pridobili pojasnila zdravstvene zavarovalnice, ki vztraja, da sta bila oba centra izbrana na osnovi kriterijev kakovosti, izkušenj, cene in dolžine čakalnih vrst ter tega, da osebje tam govori angleški jezik. V letih 2012 in 2013 je zavarovalnica za protonsko terapijo namenila 8,26 milijona funtov. Kljub velikim razlikam med zneski zdravljenja v ZDA in Evropi, pa ne razmišljajo, da bi se raje povezali s kakšnim evropskim centrom.

Predstavnica centra za protonsko terapijo v Pragi je pisala predstavnikom britanskega zdravstvenega ministrstva in jih opozorila, da k njim prihaja vedno več prošenj britanskih državljanov, ki bi radi prišli k njim na zdravljenje, tudi kot samoplačniki, če ne gre drugače. Prav tako jih britanski bolniki opozarajo, da jih zavarovalnica hladnokrvno zavrne, ko njihovi zdravniki zaprosijo za protonsko terapijo, do katere so upravičeni. To je nedopustno, opozarja Iva Tatounova iz centra v Pragi. "Birokracija je ovira med bolnikom in najboljšim možnim zdravljenjem zanj," pravi Tatounova, ki opozarja, da se še nihče iz britanske zdravstvene službe ni oglasil pri njih, da bi preveril, kakšne storitve ponujajo.

Novinarji Sky Newsa so pozvali vodstvo zdravstvene službe, da javnosti pojasni, zakaj raje mečejo denar skozi okno, namesto da bi pomagali bistveno več bolnikom, ki potrebujejo protonsko terapijo. Prav tako jih pozivajo, naj pojasnijo, zakaj še nista zgrajena centra za protonsko terapijo v Veliki Britaniji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krta?a 21
04. 03. 2015 22.20
-2
Ma dejte nehat s tem pranjem denarja v navezi z zavarovalnicami. Dca ali pa hasisevo olje, mocne doze vitaminov in mineralov, manj stresa, vec gibanja, nekaj sonca itd pa ne bo treba nobene brontozonske terapije. Kvaziblazikrneki za rajo lupit...
ONniON
04. 03. 2015 18.29
+3
kanadsko zdravstvo je dobro urejeno ne pa ameriško
LockheedMartin
05. 03. 2015 09.53
ameriško je med najboljšimi na svetu, je pa res, da je drago ko satan..
ONniON
05. 03. 2015 16.19
če imaš denar si res najboljše priskrbljen , za povprečneža je pa težko, tako da ni to zame zgodba o uspehu
ONniON
04. 03. 2015 18.28
+4
AMERIKA zda , pač nima kvalitetnega zdravstva v to me nihče ne bo prepričal , probajte tam zbolet , oditi k zdravniku in niste zavarovani, zavarovanja so pa draga, Američani pač ne živijo dobro , razen če maš veliko denarja in si bogat , to je realnost ljudje tako je to tam
Ferdo Crni
04. 03. 2015 19.17
-6
Ne - to ni realnost ampak je kot si v uvodu povedal - TVOJE PREPRIČANJE.
Mb128
04. 03. 2015 15.33
+6
Ja Zda in Vb so vedno povdarjale da imajo posebne, specialne odnose. In takšno vedenje pač samo manifestira kakšen je ta odnos kakor tudi manifestira kakšen odnos ima dejansko Vb do Stare celine. Ampak, le zakaj nas to srbi? V končni fazi gre tukaj za njihov denar mi pa se posvetimo svojemu. Čakaj, čakaj malo, a to naj bi zvenelo kot opravičilo za razsipnost našega zdravstva, opravičilo za vse nesmisle, ki se dogajajo tam?! No, ta novica bi pa lahko bila velik argument zakaj mora naše zdravstvo ostati predvsem javno!
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
04. 03. 2015 18.05
+2
bingo !!! zadel si bistvo, to je opravičilo oz bolje rečeno izgovor, da je naše zdravstvo v Sloveniji razsipno in da so na plačilni listi ljudje ki niti nič z zdravstvom nimajo, ampak prejemajo denar iz zdravstvene blagajne
valjhunsinkajtimara
04. 03. 2015 15.08
-2
to se pozna efekt migracije slovenske mladine v tujino (beg možganov) .. s seboj namreč pripeljejo neučinkovitst (dost jih je z upravnega faksa) in miselnost korupcije
Klampfman
04. 03. 2015 16.32
+5
Veš, če bi poznal svet malo bolj bi razumel, da korupcija in nesposobnost še zdaleč nista prisotni samo v Sloveniji.
vetlan
04. 03. 2015 16.46
+3
Dokler so takšne plače v Sloveniji, korupcija bo, kar je tudi razumljivo. Vlada Slovenije je sama kriva za korupcijo in prav za prav jo podpira s takšnimi plačami.
valjhunsinkajtimara
04. 03. 2015 18.10
-1
Ce nekoga vec placaš, še ne pomeni da ne bo več podkupljiv.