Tujina

Razprodaja po grško: Od železnic do letališča in sanjskih plaž

Atene, 02. 07. 2011 06.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Grčija se je z novim mednarodnim posojilom zaenkrat izognila bankrotu, kljub temu pa jo čakajo ostri varčevalni ukrepi in razprodaja državnega premoženja. Na ta način želi oziroma mora do 2015 zbrati 50 milijard evrov.

Poštni uslužbenci nasprotujejo temu, da bi se pošta privatizirala.
Poštni uslužbenci nasprotujejo temu, da bi se pošta privatizirala. FOTO: Reuters

Po poročanju časnika Wall Street Journal je ponudba že sestavljena. Med drugim, pišejo, bodo naprodaj državna loterija, koncesija za konjske dirke in športne stave, več pristanišč in marin, pošta, dve vodnodistribucijski podjetji, rudnik in talilnica niklja, tovarna orožja, državni monopoli v električnih ter plinskih podjetjih, telekomunikacijski operater, deleži v bankah in igralnicah, več sto kilometrov cest, letališče v Atenah, štirje airbusi, več prizorišč olimpijskih iger ter zemljišča, tudi deli čudovite grške obale.

Kljub mamljivi ponudbi bo iskanje kupcev težavno delo. Sindikati, ki odločno nasprotujejo prodaji družb v državni lasti, napovedujejo boj proti temu, proti je tudi ljudstvo, potencialne kupce pa poleg tega odvrača tudi znamenita „neprebojna“ grška diplomacija. Ob tem je treba upoštevati še krizo, ki je, sicer manj hudo, udarila tudi drugje. Sicer pa, piše omenjeni časnik, kar nekaj stvari ponujajo že več let, pa zanimanja preprosto ni. Tako je Grčija s privatizacijo od leta 2000 zaslužila 10 milijard evrov, zdaj pa ima precej manj časa za to, da zasluži precej več.

Med mamljivimi ponudbami sta tudi dve letališči v okolici Aten.
Med mamljivimi ponudbami sta tudi dve letališči v okolici Aten. FOTO: Reuters

Evropska unija pričakuje, da bodo še največ iztržili s prodajo državnih nepremičnin in zemljišč, katerih vrednost so pred leti ocenili na kar 300 milijard evrov. Ocena je groba, saj ni povsem jasno niti, kaj vse ima Grčija v lasti, kaj šele, koliko je tisto, kar ima, vredno.

Med zanimivejšimi po mnenju Wall Street Journala je tudi konjeniška družba, ki med drugim skrbi za konjske dirke.
Med zanimivejšimi po mnenju Wall Street Journala je tudi konjeniška družba, ki med drugim skrbi za konjske dirke. FOTO: Reuters

Pri Wall Street Journalu so naredili seznam desetih najbolj zanimivih ponudb:

1. Kamp Kamena Vourla z dvema izviroma zdraviliške vode.

2. Kazino Mont Parnes, ki je v delnem državnem lastništvu.

3. Mednarodno letališče v Atenah, ki so ga odprli leta 2001 in je v večinski državni lasti.

4. Letališče Hellenikon, ki ga sicer že nekaj časa ne uporabljajo več, a je njegova lokacija dobra, saj je čisto blizu grškega glavnega mesta.

5. Marina Vouliagmeni južno od Aten.

6. Soline Anavyssos; soline so sicer opuščene od sredine 60. let prejšnjega stoletja, ko so prenehali pobirati sol.

7. Golf igrišče Afandou na otoku Rodosu, ki je sicer že nekoliko zastarelo in ga oblasti neuspešno tržijo.

8. OPAP in ODIE, državna loterija in konjeniška družba.

9. Hellenic Postbank, poštna banka.

10. In kot zadnje grške železnice, katere 100-odstotni lastnik je grška država.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
03. 07. 2011 13.50
kolonializem...
Peter Kralj 1
03. 07. 2011 09.12
saj to mi že počnemo. Vprašam se kaj bomo potem v času sanacije mi prodajali.
Buco -
03. 07. 2011 07.46
no sej, a se ne vidi, sa distematsko uničujejo države EU? morda clo kitajci? slogan: "če ne prodaš, te bomo zapufal in spravli na kolena"
hotchilipoper
03. 07. 2011 06.49
To je scenarij Bruslja GRČIJO spravit na kolena,pokupit vse otoke in se preselit tja Isto se bo zgodilo s Hrvaško,ko bo prišla v EU
hotchilipoper
03. 07. 2011 06.47
Za Grčijo bo na vrsti Slovenija
putanesca
03. 07. 2011 01.10
O, bemtiš, moram direktorju reči, da kupi kaj, ima itak keša za stran metat. :)
korintos1
02. 07. 2011 21.08
titovka Dolgove. Jih je kar nekaj, in še bodo.
titovka
02. 07. 2011 20.54
kaj pa bomo mi prodajali????meglo ali laž....???
Tadej Bu?ar
02. 07. 2011 18.53
usaj nekaj se bo spremenlo.... pr nas majo pa slo železnice vedno večje izgube, financiranje avtobusov pa je tudi brez smisla če maš na eni liniji več prevoznkov pa usak po dva potnika pa še draga karta je... marskej bi blo treba tud pr nas prodat pa v tujino vlagat
Raztezje
02. 07. 2011 18.22
Grkom sploh ne gre slabo, tako visokega standarda niso imeli že tisočletja, vrednost njihovega kapitala ves čas raste, ko silijo celo Evropo, da se pogaja. Nič hudega, če bo kdo zamudil kako plačo, predvsem v državnem gospodarstvu, saj so še druge ugodnosti. Ogromno nepremičnim so zgradili v času, ko so se približevali Evropi, ta se je zelo potrudila na meji med pravoslavnim in muslimanskim svetom, tudi zaradi poteka 2.svetovne vojne ter povojnih reparacij, Grčija po svoje ni bila tako drugačna od Jugoslavije. Postavili so jim tudi obsežno infrastrukturo za Olimpijskih igre, ki je potem samevala, vse to se danes prodaja, po najvišjih cenah. Bistveno je seveda, kam so šle vse milijarde, zakaj je Grčija sploh potrebovala kredite, veliko se govori o bankah, nič pa o raznih privatnikih ter vplivnih posameznikih, ki obvladujejo posamezna področja te dežele. In kot pri nas, je največji problem Grčije postala totalna korupcija, predvsem okrepljenih državnih organov, proti katerim narod praktično nima moči in orožja, saj naj bi prav ta doživljenjska oligarhija ščitila tudi njihove pravice, pa jih seveda ne. Zato so se raje odločili za nerede, kot da bi pustili oligarhiji, da uvede totalitarno diktaturo in bi jih morali razgnati šele z vojsko. Tudi tam so ob pridruževanju EU, namreč prišli na oblast "belčki", kolaboranti fašistov med 2.svetovno vojno, ki so obudili prastare povezave in bili tako bolj sprejemljivi za evrposke vlagatelje. Zdaj tega plevela ne potebujejo več in je treba te fanatike spet razgnati in uničiti. Bolje je, da levji delež tega boja opravi kar sam grški narod, policijo se nekoliko že spametovali, zdaj prihaja na vrsto še ostala oligarhija.
volek
02. 07. 2011 18.14
Rdeče-oranžna "elita" bo spravila državo v bankrot, kredite bo pa odplačevala raja, oziroma jih že odplačuje.
Robert Ma
02. 07. 2011 17.38
monopoli!! če nimaš dnarja si ga prvo sposodiš od igralcev ali banke pol pa prodaj vsa svoja ozemlja za 10% vrednosti!! zaključiš igro prvi!
RED_line
02. 07. 2011 16.27
prodam mater za šus. nekaj v tem stilu je to.
Tonček Balonček
02. 07. 2011 16.25
Še pomnite tovarši, kako so nas prepričevali, da ej zasebnik najboljši gospodar? Res pa je, da so vsi upniki teh "grkov" zasebniki, v tem je ves štops in anš davkoplačevalski denar ne gre Grkom, ampak tem tipom, seveda so med njimi tudi Grki, kot pri nas, ko je pod "tujimi vlagatelji" itak skrit kak bivši rdečkar! Pomembna so valganja in dokapitalizacije, ha, ha!
jez_jezen
02. 07. 2011 15.54
Raje se brigajte za Slovenijo, ne pa za Grke!!!
Jožajoža
02. 07. 2011 15.52
grki so vsaj nekaj prigospodarili in imajo kaj za prodat, kaj pa imamo mi slovenci............nas je demos prodal že leta 91
llaall
02. 07. 2011 15.33
ja katastrofa!da bi se nam to zgodilo ostanemo brez vsega!Slovenia on sale!!! o_O
Ramzess
02. 07. 2011 15.09
Pahniti državo v velike dolgove, z vnaprejšnjimi posojili, ipd., na koncu, ker država ne more vrniti, se polasti, odkupi vse njeno bogastvo, infrastrukturo, itd. Potem uvedejo lastne zakone in režim, ... Vse to je stari recept elite moči in kontrole.
galjot
02. 07. 2011 14.15
DOKTRINA ŠOKA-začelo se je zares.
Nzugu Hoffman
02. 07. 2011 14.10
Vsak proda, kar pač ima in naše največje oz. edino bogastvo so ljudje. Delali bomo v firmah, kjer bodo lastniki in managerji tujci, pretežno Kitajci, kako se dela pri Kitajcih je znano, pleničke se nosi, da se ne izgublja časa za WC. Prav tako ne bomo več mogli reči ne, ko bodo Kitajci za investicije zahtevali, da pride 25.000 "njihovih" samo za Slovenske Železnice npr. Nato bodo sčasoma prevzeli politično moč, najprej s kapitalom, potem s samim številom. Cca. 100.000 Kitajcev, če gredo vsi na volitve, po sedanjem volilnem sistemu že omogoča, da bodo relativni zmagovalci volitev. In vse to niti ne bilo tako slabo, ker to kar imamo sedaj, nek kvazi-legalistični mafijsko.odvetniški sistem z navidezno pravno državo, navidezno demokracijo in navideznim tržnim gospodarstvom, je še veliko slabše. Tako kot predvojno generacijo, bomo tudi to sedanjo, zgodovinsko nekoč ocenjevali kot najbolj nesposobno in škodljivo.