Tujina

Razkrita identiteta vodje Cie v Moskvi

Moskva, 18. 05. 2013 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko so ruske oblasti prijele ameriškega agenta, ki je skušal na svojo stran privabiti ruskega obveščevalca, je ruski operativec v pogovoru za medije izdal ime vodje Ciinih agentov v Moskvi.

Sedež ruske obveščevalne službe FSB
Sedež ruske obveščevalne službe FSB FOTO: Reuters

Vir iz ruske tajne službe je razkril identiteto šefa moskovskega urada ameriške obveščevalne službe Cia. Gre za zelo neobičajno potezo in kršenje ustaljenih protokolov.

To se je zgodilo po tem, ko je ruska obveščevalna služba FSB na začetku tega tedna v Moskvi prijela agenta ameriške obveščevalne agencije Cia, ki je skušal na svojo stran pridobiti enega izmed ruskih obveščevalcev.

"To ni osamljen primer, ki je pritegnil našo pozornost. Zato smo se odločili, da na to opozorimo naše ameriške kolege in jim povemo, naj nehajo s takšnimi dejanji," je v intervjuju za ruski medij Russia Today povedal operativec FSB.

Operativec FSB je dejal, da je ameriška obveščevalna agencija Cia s tem, ko je njen agent Ryan Fogle skušal na svojo stran pridobiti ruskega obveščevalca, prekoračila "rdečo črto" profesionalne etike. "V primeru Fogla je Cia prekoračila rdečo črto, zato nismo imeli nobene druge izbire, kot da smo delali po uradnih procedurah," je dejal predstavnik FSB.

Fogle je ob aretaciji nosil lasuljo, imel pa je tudi več parov sončnih očal, zemljevid Moskve, kompas, dva noža, solzivec, poseben žep za shranjevanje kartic in potnih listov ter večjo količino 500-evrskih bankovcev.

Danes so ruske oblasti objavile tudi posnetek Foglovega pogovora z ruskim agentom, večer preden sta se sestala v moskovskem parku. "Dobiti se morava še danes. Jutri bo to nemogoče, samo danes se lahko dobiva. Zaslužiš lahko tudi milijon dolarjev letno, vnaprej pa ti bom dal 100.000 dolarjev, vendar le, če se dobiva takoj zdaj. Da ali ne?" mediji citirajo omenjeni zapis.

Vir, ki je razkril identiteto vodje Cie v Moskvi, je izpostavil še, da so ruske oblasti decembra lani prijele še enega domnevnega agenta Cie, ki je uradno delal na ameriškem veleposlaništvu v Moskvi. Tudi tega so razglasile za nezaželeno osebo in je v januarju zapustil državo.

Medtem so Foglu, ki se je sicer predstavljal za diplomata, ukazali, da mora do ponedeljka zapustiti Rusijo, na zagovor pa so poklicali tudi ameriškega veleposlanika Michaela McFaula. Cia tega ne komentira, ameriško zunanje ministrstvo pa je sporočilo le, da so odnosi med Washingtonom in Rusijo kljub vsemu "zelo pozitivni".

Ruski mediji danes še pišejo, da naj bi Fogle na svojo stran skušal pridobiti ruskega obveščevalnega strokovnjaka za Severni Kavkaz. Domneva se, da so Američani skušali priti do podatkov o bratih Carnajev, ki sta v Bostonu izvedla napad med maratonom, saj prihajata ravno iz Čečenije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
18. 05. 2013 18.54
-22
Aja umori ruskega FSB-ja, Častni naziv vohunki ki se je vrnila v domovino,... To pa je moralmno početje! Ah rusi, vedno so obtoževali druge, tudi nemce za začetek 2 vojne ki so jo leta 38 sami začeli!
HAWX
18. 05. 2013 22.20
+1
Kaka bu..... kaki ponosni (namesto da se sramuje) hlapec in suženj! Kakšen ....
Hock
18. 05. 2013 17.52
+6
Ti se še kr lovijo al kaj...?
Die einemaister
18. 05. 2013 17.08
+16
Ah dei CIjini agenti majo u Rusiji 12ur anonimnosti pa jih že najdejo,sej večjih papkov od kot je tajna CIA jih ni
kim llsung
18. 05. 2013 19.23
+13
Kot vecina stvari v Ameriki,vse je prenapihnjeno in precenjeno...
madeinvachina
18. 05. 2013 16.59
+2
Oni gor se pa nekam mudi
ljx
18. 05. 2013 16.38
+23
Nisem nek velik fan Rusov,ampak majčkeno protiuteži veliki CI-ji prav pride!