Tujina

Razkrinkali načrt za umor veleposlanika

Washington, 11. 10. 2011 20.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški preiskovalci so razkrili zaroto, ki sega do vrhov iranskih oblasti, so sporočili iz Washingtona. Načrtovali naj bi umor savdskega veleposlanika v Združenih državah.

Zaroto so razkrili agenti FBI in DEA (agencija za boj proti drogam). Bela hiša je bila o preiskavi obveščena že junija, septembra je sledila aretacija enega od osumljencev, v naslednjih dneh pa naj bi odgovore zahtevali tudi od vlade v Teheranu.
Zaroto so razkrili agenti FBI in DEA (agencija za boj proti drogam). Bela hiša je bila o preiskavi obveščena že junija, septembra je sledila aretacija enega od osumljencev, v naslednjih dneh pa naj bi odgovore zahtevali tudi od vlade v Teheranu. FOTO: Reuters

Za zdaj je znanih le malo podrobnosti o neuspeli zaroti. Ameriški državni tožilec Eric Holder je dejal, da so nameravali uporabiti razstrelivo, prestreženi pogovori pa kažejo, da bi ga podstavili v restavraciji, ki jo je veleposlanik redno obiskoval, poroča CNN.

Načrt naj bi izvedla 56-letni Manssor Arbabsiar, Iranec z ameriškim potnim listom, in Gholam Shakuri. Slednji je rojen v Iranu, kjer še vedno živi, o njegovi starosti pa ne poročajo. Bil naj bi član frakcije znotraj Iranske revolucionarne garde, kjer naj bi načrt nastal.

Arbabsiarja so prijeli septembra, v kratkem naj bi se pojavil na sodišču. Prav on naj bi preiskovalcem dal informacije, ki kažejo na vpletenost iranskih oblasti. Če ga bodo spoznali za krivega, mu grozi dosmrtna ječa. Shakuri medtem ostaja v Iranu.

Iranski predstavnik v ZDA je obtožbe o vpletenosti uradnega Teherana v zaroto zavrnil kot neutemeljene. Na iranski nacionalni televiziji pa so dejali, da so Američani dokaze ponaredili.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez6b
12. 10. 2011 16.19
Za take nacrte bi se lahko verjeli, da zelijo teroristi ubit pomembneza, ne pa nedolznih civilov, sam kaj ko so si zda v preteklih nekaj letih popolnoma unicile kredibilnost, se se spomni kdo 10 let nazaj, kako so nam prodajal buce o iraskem orozju za mnozicno unicevanje.:)
kajkoda
12. 10. 2011 15.03
DedekLakai Kitajska gospodarska rast,kitajska moč itd. raste zaradi tržišča v ZDA in EU in ne zaradi iranske nafte.Iransko nafto brez ameriških in evropskih tržišč,kitajci sploh ne bi potrebovali.Torej,za Kitajsko sta dosti bolj pomembni ZDA in Evropa kot pa Iran. Glede Rusije pa tako,če bi odpadel Iran,bi imeli Rusi več poslov s Kitajci pa še s kom drugim. Torej,v neki morebitni tretji svetovni vojni,postaviti Kitajsko in Rusijo na stran Irana,je račun brez krčmarja. Se pa strinjam da do napada ne bo prišlo.Razlog je pa preprost.Danes,namreč v Iranu obstaja kar močna opozicija režimu in slej ko prej bo ta opozicija postala tako močna da bodo strmoglavili režim.Tudi znotraj režima so vsakdan bolj vidna razlikovanja,kar režim slabi. V primeru napada na Iran.Napad ki bi ga vodile ZDA,pa bi opozicija izginila.Iranci bi stopili skupaj.Napad bi združil Irance,ker perzijci ne pozabljajo kar takoin bi se raje borili na strani režima ki ga ne marajo kot pa na strani tistih ki so podpirali Irak v vojni proti njim!
Elias47
12. 10. 2011 14.55
@DedekLakai Ja kaj pa mislite; da imaju ZDA kak tukaj drug namen kot Tretjo Svetovno. Oni so nanjo pripravljeni že desetletja; zato pa imajo po ZDA na stotine podzemnih mest (Deep Underground Military Bases)!
DedekLakai
12. 10. 2011 13.58
Bahahha, kake majo ti kavbojci... dajte si kaj bol originalnega izmislit. Drugače je pa tudi res kar je Marian napisal. Napad na Iran se pa nebo zgodil nikoli saj bi to povedlo v tretjo svetovno vojno. Saj bi Amerika z napadom na Iran razkirala vključitev Kitajske in Rusije, ki sta težki gospodarki partnerici Irana in dvomim, da bi mirno gledali, sploh kitajci, kako jim Američani bombandirajo ali zavzemajo njihove naftne ploščadi in rafinerije...
Martian
12. 10. 2011 12.23
komur je vsaj približno znan odnos Iran vs. Savdska Arabija se zaveda,da bi bilo neki popolnoma normalnega če bi se iran hotel znebiti tega Savdijca...ki ni samo savdski ambasador v ZDA,ampak je tudi en najtesnejših svetovalcev savdskega kralja.....to je tudi tisti človek ki v imenu Savdske arabije navija za napad na Iran.... da pa bi se napad na Iran dejansko zgodil?Pred novembrom 2012 ziher da ne...tut v sanjah ne..
sannja5
12. 10. 2011 11.14
V načrtu imajo po mojem iztrebit par milijard ljudi zaradi naravnih surovin ter služb, pokojnin. Je pa to napovedal že Edgar Cayce, jedrsko vojno za ta čas.
Elias47
12. 10. 2011 10.37
Ha-ha, kakšna pravljica, ne morš verjet. Ti američani so že tak bedni, da si mi že res smilijo. Če Wikileaks razkrije, kaj je nek seljo jedel za froštik, je to škandal, češ, kako si upa Wikileaks dati takšno "top secret" zadevo v javnost; sedaj pa sami dajejo v javnost nekaj, kar bi drugače res spadalo v "Top Secret" - državno tajnost za nacionalno varnost. Ja, seveda, pa je de, glih jim verjemem. Če bi bilo to res, ne bi nikoli poročali o tem v javnosti! Tako pa samo iščejo povod, da lahko napadejo Iran. Zato pa so ZDA prodale Izrahellu pred tedni tiste ducate "taktičnih" jedrskih konic; ker se pripravljajo na napad na Iran. Sem mislil, da si bodo izmislili kaj bolj originalnega, kot pa tole bedno pravljico. Verjetno pa si bodo v kratkem izmislili še kaj bolj konkretnega, ker strateško so že pripravljeni na napad na Iran. Namreč, v zadnjih nekaj mesecih so ZDA transportirale v Irak in Afganistan 4000 svojih najboljših tankov, vlada ZDA je v ZDA organizirala "proteste", da bo lahko potem razglasila "policijsko stanje", aretirala protestnike in uvedla obvezno novačenje, Izrahellu prodajajo jedrske konice, dela pritiske na Sirijo in Pakistan, da ima zopet izgovor za nove vojne, itd..... Svetujem vsem, da si preberejo na googlu članek pod naslovom: - Russian Leader Tells Top Generals, “Prepare For Armageddon” in - Russia Issues “Revolution Alert” For United States in - Syria threatens to attack Israel in case of NATO strike , priporočam interentno stran od "eutimes"! Očitno so se res začeli pripravljati na Armageddon! Seveda pa o tem na 24ur ne poročajo, ker to je pa res Novica!
CrusaderKnight
12. 10. 2011 10.31
Ni bilo prvič da je teheranski diktatorski režim poizkušal kaj podobnega v vodilnih državah BV-ja!
artifakt
12. 10. 2011 07.23
..ja dejte jih napast, kaj čakate? ...
Martiny
12. 10. 2011 03.06
@lolipopy .. ne, ne.. Odkrili so jih med naključno kontrolo prometa ..
lolipoly
12. 10. 2011 03.00
Nasli so jih po naklucju, ko so raziskovali Mehisko mafijo in dilerje drog!
majorb
11. 10. 2011 23.25
Pa saj to ne moreš verjet,američani si razlog za vojno napoved najdejo da je še vrag. Še dobro, da niso rekli, da sta bila slovenca, ker takrat bi mi bolj tanko piskali.
tinetone
11. 10. 2011 23.19
so obeta nova vojna?
MERDE-AVE-MERDE
11. 10. 2011 23.08
Odpri.oci11.10.2011, 21:26 3 Tako prozornih laži z namenom diskreditacije Irana in priprave zaostalih američanov na novo vojno pa že dolgo ne !!!!! ...
5301
11. 10. 2011 21.53
pri nas bi dobila odškodnino, saj preden bi lahko uporabili prisluhe, ki jih mora potrditi preiskovalni sodnik, bi preteklo še in še let. imajo pa američani isti sistem kot italijani - prisluškujejo vsem
luckyss
11. 10. 2011 21.35
Še brata Grimm bi se lahko kaj naučila....
Odpri.oci
11. 10. 2011 21.26
Tako prozornih laži z namenom diskreditacije Irana in priprave zaostalih američanov na novo vojno pa že dolgo ne !!!!!
Matjaž Zvan
11. 10. 2011 21.26
Duke will nuke em'....