Tujina

Razkril podrobnosti o letih skrivanja

Beograd, 03. 08. 2012 19.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Branislav Mladić je razkril podrobnosti o letih, ko je v domači hiši skrival haaškega obtoženca Ratka Mladića. Slednjega je vmes zadela kap, zato ga je moral negovati, da je v bližini, pa niso vedeli niti njegovi vnuki.

Ratko Mladić je zadnja leta na begu preživel v vasi Lazarevo.
Ratko Mladić je zadnja leta na begu preživel v vasi Lazarevo. FOTO: Miro Majcen

Branislav Mladić je za Večernje novosti razkril podrobnosti o letih, ko je na svojem domu v Lazarevu skrival haaškega obtoženca Ratka Mladića. Zaradi tega naj bi šel za leto dni v zapor, poleg tega naj bi mu dosodili še tri leta pogojno. Takšen dogovor naj bi namreč sklenil s tožilstvom v zameno za priznanje krivde, a mora sodišče dogovor še potrditi.

Kot je povedal za Večernje novosti, se mu sicer zdi krivično, ker bo obsojen, saj, kot pravi, nikakor ne bi mogel zavrniti svojega sorodnika ali pa kogar koli drugega, ki bi ga prišel prosit za pomoč. Ratko Mladić je njegov bratranec. Skrival ga je pet let in ga tudi negoval, ko ga je zadela kap, je razkril.

Zelo pa je pazil, da ni nihče izvedel, kdo je še v njegovi hiši. Celo ko so na obisk prišli Mladićevi vnuki, niso vedeli, da se njihov dedek skriva v hiši, je še povedal Branislav. "Gledal jih je skozi okno, ko so bili na dvorišču okoli živalic. Igrali so se, a niso vedeli, da jih gleda. Srkal je vsak njihov gib, kot da se poslavlja. Napolnilo mu je srce," je povedal.

Srbskemu dnevniku je zaupal tudi, da sta z Mladićem še vedno v stikih. Slišala sta se po telefonu, prejel pa je tudi njegovo pismo iz Haaga.

V tej hiši se je pod zaščito svojega bratranca več let skrival nekdanji poveljnik vojske bosanskih Srbov Ratko Mladić. Danes se pred haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije brani zaradi vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida v Srebrenici.
V tej hiši se je pod zaščito svojega bratranca več let skrival nekdanji poveljnik vojske bosanskih Srbov Ratko Mladić. Danes se pred haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije brani zaradi vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida v Srebrenici. FOTO: Miro Majcen

Imel je številne pomagače

Srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević je sicer danes glavnemu haaškemu tožilcu Sergeu Brammertzu predal podrobno poročilo o Mladićevih pomočnikih, ki so mu pomagali pri skrivanju pred roko pravice. Kot poroča beograjski Danas, poročilo podrobno zajema Mladićevo gibanje vse od sprejetja zakona o sodelovanju Srbije s haaškim sodiščem leta 2002 pa do njegovega prijetja maja lani.

Do sprejetja tega zakona se je Mladić večinoma skrival v vojaških objektih, predvsem zahvaljujoč tedanjemu poveljniku prvega armadnega poveljstva, naj bi pisalo v poročilu. Zaradi pomoči Mladiću pri njegovem skrivanju se pred sodiščem že zagovarja deset obtožencev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zajcek_prerok
04. 08. 2012 10.00
-6
mladić je car! da smo mel mi enega mladića, bi bil celovec naš, pa trst, gorica, slovenija bi segala do zagreba, imeli bi nekaj jadranskih otokov! ta človek je za svojo domovino naredil, kar mu je velevala dolžnost. mi hvalimo generala majstra, ki je osvobodil štajersko, vsaka čast mu, upoštevajte pa da ima republika srbska 24811 km2 slovenija pa 20252 km2. ne vem zakaj določeni ne razumete, da je mladič heroj, ki je osvobodil domovino večjo od slovenije! ne damo te republika srbska!
starivolk
04. 08. 2012 14.22
+4
Ti si car, z takšnim razmišljanjem ne on in ko bi z tabo kdo tak delal kot je TVOJ CAR delal z nekaterimi ljudmi. Kaj je on osvobodil kdo je pa začel z vojno in tem sranjem..... Malo preveč si naduvan od malih nog z tvojo republiko srbsko. Kaj si seti boril za tvojo republiko ali si bil še v plenicah in brezveze klobasaš. No saj brezveze si prste lomim na tipkovnici ker bom zopet brisan.
zajcek_prerok
05. 08. 2012 00.26
+0
lepe vojne ni...čisto preprosto.... a general majster je maribor osvobodil s čarobno palčko??? mislim da je tut tle šlo za streljanje....žal, vsaka vojna je umazana in krvava....tudi državljanska vojna v jugi je bila...z vseh strani, vse tri sprte strani so bile zelo krute, verjemi mi....
srpko
04. 08. 2012 03.58
-7
Ratko Mladić je njegov bratranec. Skrival ga je pet let in ga tudi negoval, Kri ni voda.
DAEMONIUM
03. 08. 2012 23.36
+6
Zaradi tega naj bi šel za leto dni v zapor, poleg tega naj bi mu dosodili še tri leta pogojno. Takšen dogovor naj bi namreč sklenil s tožilstvom v zameno za priznanje krivde, a mora sodišče dogovor še potrditi. mimogrede, Srbi imajo takšen zakon oz ZKP že nekaj let, mi pametnjakoviči, ki smo dovolili da se nam vse pokrade in da se od nakradenega ne odvzame niti en eur, pa smo ta zakon sprejeli oz dopolnili ZKP šele pred dvema mesecoma. Toliko da veste kako imamo v tej drž avi zahojen sistem.
joja11
03. 08. 2012 23.22
-4
njegova desna roka je bil naš rojak KOS
toiler
04. 08. 2012 00.48
+5
zajcek_prerok
04. 08. 2012 10.01
-5
franci kos, slovenski junak! živel franci kos!
Vasojevich
03. 08. 2012 22.35
-42
Đenerale Đenerale, nek je tvojoj majci hvala, Što je takvog junaka nama dala...
zajcek_prerok
04. 08. 2012 10.02
+2
i uuuustani čića dražo preuzmi komanduuuu
visoki
03. 08. 2012 22.08
+6
če bi bil v ameriki bi še knjigo napisal,tukaj bo pa dva članka o njem zastonj