Tujina

Razjasnili umor novinarja

Kijev, 01. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajinske oblasti so po skoraj petih letih prijele osumljence za umor novinarja, ki je po mnenju Ukrajincev z življenjem plačal kritiko oblasti.

Protestnik z Gongadzejevo fotografijo (foto: Reuters)
Protestnik z Gongadzejevo fotografijo (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Georgij Gongadze je septembra 2000 izginil neznano kam, le nekaj dni zatem pa so v gozdu blizu ukrajinske prestolnice našli njegovo obglavljeno truplo. Ukrajinci so za njegovo smrt obtožili oblasti in državo so za več mesecev ohromile stavke proti takratnemu predsedniku Leonidu Kučmi, ki ga je Gongadze v svojih člankih ostro kritiziral.

Ukrajinski predsednik Juščenko je razjasnitev umora postavil med svoje najpomembnejše naloge
Ukrajinski predsednik Juščenko je razjasnitev umora postavil med svoje najpomembnejše naloge FOTO: Reuters

Voditelj opozicije v času vladavine Kučme in sedanji ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je tudi zato razjasnitev skrivnostne novinarjeve smrti postavil med svoje prednostne naloge. V preteklosti je večkrat ponovil, da je rešitev vprašanja Gongadzejevega umora zanj vprašanje časti. "Zdaj bom lahko svojim otrokom povedal, kdo je ubil Gia (Georgija) in zakaj," je povedal.

Podrobnosti o morebitnih odgovornih za Gongadzejev umor Juščenko ni navedel, mediji pa navajajo, da so aretirali dva policijska generala in dva policista. Po besedah nekega pripadnika varnostnih sil so priprli moške, ki so bili pri umoru navzoči, čeprav morda le kot opazovalci. "To je bila grozna smrt. To smo danes lahko razbrali iz izjav morilcev," je še poudaril Juščenko.

V Ukrajini so še vedno prepričani, da je umor naročil nekdanji predsednik
V Ukrajini so še vedno prepričani, da je umor naročil nekdanji predsednik FOTO: Reuters

Ukrajinsko tožilstvo je junija lani sporočilo, da je nek osumljenec priznal, da je obglavil Gongadzeja, vendar niso navedli podrobnosti. Minuli mesec pa je ukrajinski poslanec Hrihorij Omelčenko zahteval uvedbo kazenske preiskave proti Kučmi in njegovo aretacijo. Nekdanjega predsednika je namreč obtožil, da je organiziral ugrabitev novinarja Gongadzeja. Vlado svojega predhodnika obtožuje tudi Juščenko. Po njegovih besedah je nudila zatočišče Gongadzejevim morilcem. "Nikoli niso želeli raziskati primera," je še dodal ukrajinski predsednik.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou