Tujina

G20: Obljubljajo veliko

London, 14. 03. 2009 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Skupina industrijsko najrazvitejših držav in hitro rastočih gospodarstev ima pred aprilskim vrhom jasno usmeritev in bo sprejela vse ukrepe, potrebne za obnovo svetovnega gospodarstva.

Skupina industrijsko najrazvitejših držav in hitro rastočih gospodarstev (G20) ima pred aprilskim vrhom jasno usmeritev in bo sprejela vse ukrepe, potrebne za obnovo svetovnega gospodarstva, je ob koncu zasedanja finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank G20 v Horshamu pri Londonu sporočil britanski finančni minister Alistair Darling.

V skupni izjavi ob koncu zasedanja so se ministri med drugim zavezali, da bodo ohranili ekspanzivne monetarne politike, ki preko zniževanja obrestnih mer pozitivno vplivajo na gospodarsko aktivnost, ter se strinjali, da je ključna prioriteta obnoviti kreditno dejavnost bank - s podporo pri zagotavljanju likvidnosti, rekapitalizacijo bank in odpravo slabih naložb. Ponovili so tudi zavezanost pomoči državam v razvoju, ki se soočajo z begom kapitala.

Ministri so v izjavi tudi priznali, da je nujno bistveno povečanje sredstev Mednarodnega denarnega sklada (IMF) za kreditiranje držav, ki so se znašle v finančnih težavah, pri čemer pa niso navedli konkretnih številk.

Do srečanja finančnih ministrov prihaja v trenutku, ko se črnoglede napovedi o usodi svetovnega gospodarstva v letošnjem letu kar vrstijo.
Do srečanja finančnih ministrov prihaja v trenutku, ko se črnoglede napovedi o usodi svetovnega gospodarstva v letošnjem letu kar vrstijo. FOTO: Reuters
Francoska finančna ministrica Christine Lagarde in njen nemški kolega Peer Steinbrück sta zasedanje v luči tega že ocenila kot velik uspeh in ob tem izpostavila, da so države, kot so ZDA, Kitajska, Japonska, pa tudi Velika Britanija končno popustile pod pritiskom Evrope in pristale na določene zaveze, kot so omejitev bančnih sistemov v senci, večji nadzor nad hedge skladi in zajezitev davčnih oaz.

Ameriški finančni minister Tim Geithner - evropske kolege v Horshamu je skušal prepričati v pravilnost sprejetja stimulacijskih paketov ter znižanja davkov - je po koncu zasedanja kljub temu ocenil, da obstaja v svetu široko soglasje glede potrebe, da se proti svetovni krizi ukrepa "agresivno".

Strinjali so se še, da je treba okrepiti regulativni nadzor nad vsemi bonitetnimi hišami, ki na osnovi ocene tveganj določajo vrednost posameznih finančnih naložb. Nanje se je v zadnjih mesecih vsul val kritik, ker investitorjev niso pravočasno in ustrezno seznanjale z nevarnostmi visoko tveganih naložb.

Finančni ministri so voditeljem G20 ob tem predlagali, da na aprilskem vrhu dosežejo dogovor o "ustrezni stopnji regulacije in nadzora" nad "pomembnimi finančnimi institucijami, trgi in instrumenti". Glede t. i. hedge skladov so se strinjali, da jih je treba registrirati ter razkriti vse informacije, potrebne za oceno tveganj, ki jih predstavljajo.

Poleg že omenjenega so se v sklepni izjavi zavezali še k "boju proti vsem vrstam protekcionizma ter ohranjanju svobodne trgovine in investicij" ter k sprejetju "odločnih, koordiniranih in obsežnih" ukrepov za krepitev povpraševanja in zaščito delovnih mest.

Britanski minister Darling, ki je gostil zasedanje ministrov G20, je na novinarski konferenci po zasedanju zatrdil, da se države G20 zavedajo, da je svetovnemu gospodarstvu potrebna nujna pomoč, in so pripravljene sprejeti kakršnekoli ukrepe, potrebne za oživitev gospodarske rasti, ter pri njih vztrajati, dokler bo potrebno.

"Na splošno verjamem, da nam to ponuja zelo jasno usmeritev pred prihajajočo konferenco voditeljev in finančnih ministrov, ki bo 2. aprila v Londonu," je poudaril Darling in zatrdil, da je bil na tokratnem zasedanju dosežen pomemben napredek in velika mera soglasja tako glede nujnosti problemov kot glede ukrepov, ki jih je potrebno sprejeti.

S tem se je britanski minister odzval na trditve, da so zasedanje v Horshamu zaznamovala predvsem razhajanja med ZDA na eni in Evropo na drugi strani; medtem ko ZDA pozivajo k bolj ambicioznim fiskalnim spodbudam, se namreč Evropska unija zavzema predvsem za krepitev finančne regulacije.

Glede na to, da je bila naloga tokratnega zasedanja finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank G20 priprava izhodišč za vrhunsko srečanje G20 v Londonu, od katerega si mnogi obetajo nujno potrebne konkretne korake v smeri prenove svetovnega finančnega in gospodarskega sistema, bi se lahko tovrstna razhajanja izkazala za še posebej nevarna.

V današnji sklepni izjavi sicer ni poziva k sprejetju koordiniranih, ambicioznih vladnih stimulacijskih paketov, za katerega so si prizadevale ZDA. Namesto tega izjava priznava pomen že sprejetih stimulacijskih ukrepov in raje poziva h krepitvi finančnega nadzora.

Zahtevajo večjo vlogo pri vodenju IMF

Brazilija, Rusija, Indija in Kitajska - štiri največja hitro se razvijajoča gospodarstva, ki sodelujejo v skupini G20 - so medtem na zasedanju finančnih ministrov izdale ločeno skupno izjavo, v kateri ZDA in evropske države pozivajo k boljši izmenjavi informacij ter zahtevajo večjo vlogo pri vodenju IMF.

ZDA in članice območja evra bi morale po njihovem "okrepiti izmenjavo informacij in politično usklajevanje ter zagotoviti bolj uravnoteženo, proaktivno, usklajeno in proticiklično makroekonomsko politiko s ciljem čim hitrejšega okrevanja globalnega gospodarstva", je v izjavi, ki bo verjetno interpretirana kot kritika razvitih držav, zapisala omenjena četverica.

Indija, Brazilija, Kitajska in Rusija so se tudi pritožile, ker so v pogovorih finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank skupine G20 odrinjene na stran, medtem ko se pozornost posveča predvsem razhajanjem med ZDA in Evropo. Poleg tega zahtevajo bistveno povečanje sredstev za IMF ter večjo glasovalno težo v njem.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
16. 03. 2009 09.39
Less is more than more - to je edina prava formula Dokler bo "gospodarstvo" temeljilo na tem, da je treba naredit čim več nepotrebnih nemnosti, ki naj čim prej crknejo, da kupimo nove, toliko časa bo vsakih 60 let ena resna kriza, svetovna vojna in vedno večje onesnaženje
hint
15. 03. 2009 02.45
G20 hinavci obljubljajo=0! Treba jih je ukint čne nas bo vse ukinla narava
marko.peser@gmail.com
14. 03. 2009 16.06
obama deception #1 je eden boljših dokumentarcev na to temo, definitivno ga morate pogledat!
Audy
14. 03. 2009 14.39
Obama Deception, #1 video na googlu. Poglejte si ga, preden ga odstranijo!
theta
14. 03. 2009 13.55
leap2020.eu Back in February 2006, LEAP/E2020 estimated that the global systemic crisis would unfold in 4 main structural phases: trigger, acceleration, impact and decanting phases. This process enabled us to properly anticipate events until now. However our team has now come to the conclusion that, due to the global leaders’ incapacity to fully realise the scope of the ongoing crisis (made obvious by their determination to cure the consequences rather than the causes of this crisis), the global systemic crisis will enter a fifth phase in the fourth quarter of 2009, a phase of global geopolitical dislocation. According to LEAP/E2020, this new stage of the crisis will be shaped by two major processes happening in two parallel sequences: A. Two major processes: 1. Disappearance of the financial base (Dollar & Debt) all over the world 2. Fragmentation of the interests of the global system’s big players and blocks B. Two parallel sequences: 1. Quick disintegration of the current international system altogether 2. Strategic dislocation of big global players. We had hoped that the decanting phase would give the world’s leaders the opportunity to draw the proper conclusions from the collapse of the global system prevailing since WWII. Alas, at this stage, it is no longer possible to be optimistic in this regard (1). In the United States, as in Europe, China and Japan, leaders persist in reacting as if the global system has only fallen victim to some temporary breakdown, merely requiring loads of fuel (liquidities) and other ingredients (rate drops, repurchase of toxic assets, bailouts of semi-bankrupt industries,…) to reboot it. In fact (and this is what LEAP/E2020 means ever since February 2006 using the expression « global systemic crisis”), the global system is simply out of order; a new one needs to be built instead of striving to save what can no longer be saved.
billnebill
14. 03. 2009 13.23
to je isto kot da danes rečejo vsi slovenci ki ste kristjani, ste hrvati d same shit... in me zanima kolko časa bi rabli za se upret .... in zahtevat nazaj kar je tvojega.... ze samo za malo meje poglejte kaj se dogahja, a ne da je u igri cela dalmacija ....
billnebill
14. 03. 2009 13.20
in ta začaran krog bo trajal vse dokler ne bodo ločili politiko in cerkev. povejte vi meni kašen narod so črnogorci ali bošnjaki... nikakav! to ni narod oni so srbi ali hrvati ki so jih zahodne sile ustvarle, ma dejansko črnogorci so srbi ki živijo na področju crne gore, bošnjaki pa( tisti ki so islamisti) preostanki turkov ki so v 17 stoletju vdrli v evropo. isto kot albanci) ostali so pa s5 srbi... enako velja za velik del hrvaške.... Vse ki niso pravoslavci so združli v enoi državo in to je to, ma ozemeljsko so daleč izev svojih meja...
billnebill
14. 03. 2009 13.11
MA EU naj začne razmišljat kaj počne.... HAlo??? KAj delajo v eu Bolgarija romunija.... Še mi slo smo komaj zadostili kriterijem in estonija in mogoče malta ostalo je vse too much... in zdej bi radi spravli po hitrem postopku še hrvaško, ker točno vedo kaj se bo zgodilo če se hrvaška ne vključi v eu, pred zaključkom haških procesov... Ponovna delitev mej na balkanu.. ponovna vojna.... Zg0dovina uči da vsakič ko je bila enemu narodu na balkanu storjena krivica, se je v 20 - 40 leti zgodila vojna, ker se je narod upru in tako bo ponovno....
dimci
14. 03. 2009 11.53
Če bi bili tejle finančni ministri pametni, bi povabili Dr. Bajuka kateri bi imel osrednji govor o reševanju krize, stranski govor bi imel J.Janša in svet bi bil v manj kot 1 mesecu rešen recesije za vse večne čase.
Jože Pernek
14. 03. 2009 10.32
evropa levo zda desno pravi kažipot sredi atlantika
Jože Pernek
14. 03. 2009 10.26
levo ZDA desnoEVROPA kažipot sredi atlantika