Tujina

Razbitine letala opazili v bližini vulkana

Džakarta, 10. 05. 2012 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Reševalci so našli razbitine ruskega letala, ki je izginilo z radarjev. Ostanke letala so opazili na pečini v bližini mirujočega vulkana Salak. Reševalci, ki so prispeli na kraj nesreče, so povedali, da preživelih ni. Letalo je bilo na predstavitvenem letu.

Po prvem poletu leta 2008 se je večkrat zgodilo, da je imelo letalo zamude. Kljub temu ga za zdaj uporabljata največji ruski letalski prevoznik Aeroflot in armenska letalska družba Armavia.
Po prvem poletu leta 2008 se je večkrat zgodilo, da je imelo letalo zamude. Kljub temu ga za zdaj uporabljata največji ruski letalski prevoznik Aeroflot in armenska letalska družba Armavia. FOTO: Reuters

Indonezijske oblasti so sporočile, da je helikopter opazil razbitine ruskega letala, ki je v sredo izginilo z radarjev južno od indonezijske prestolnice Džakarta. Ostanke letala so opazili na pečini v bližini 2200 metrov visokega mirujočega vulkana Salak pri mestu Bogor nedaleč od Džakarte. Reševalci, ki so prispeli na kraj nesreče, so povedali, da preživelih ni.

Evakuacijo trupel s helikopterjem ovira slabo vreme. Peš bi za to potrebovali 12 ur, s helikopterjem pa le 20 minut, zato bodo s prevozom počakali do petka zjutraj, je pojasnil predstavnik reševalcev. Obupani sorodniki potnikov na letalu so se zbrali na letališču Halim Perdanakusuma v Džakarti, od koder je v sredo poletelo letalo. Oblasti so vzele vzorce njihove DNK, s pomočjo katerih bodo poskušali identificirati trupla.

Indonezijski predsednik je potrdil, da so razbitine našli približno 1,5 kilometra od mesta, kjer so nazadnje imeli stik z letalom. Dodal je še, da bodo sprožili temeljito preiskavo.

Iskalna akcija na kopnem
Iskalna akcija na kopnem FOTO: Reuters

Letalo je bilo na predstavitvenem poletu

Letalo tipa Superjet-100 ruske letalske družbe Sukhoi je bilo na predstavitvenem poletu. Po 50 minutah je izginilo z radarjev v bližini vulkana Salak. Poročila o tem, koliko potnikov je bilo v času izginotja na letalu, se sicer razlikujejo, bilo naj bi jih med 48 in 50. Na letalu je bilo osem članov posadke ter predstavniki lokalnih letalskih družb in novinarji.

Prvi mož družbe Suhoj Vladimir Prisjažnjuk je sporočil, da je bilo na letalu osem ruskih državljanov, Francoz, Američan, Italijanki in 33 Indonezijcev.

Svojci pogrešanih potnikov
Svojci pogrešanih potnikov FOTO: Reuters

Potnike povabila letalska družba

Po navedbah oblasti je posadka prosila za dovoljenje za spust s 3000 metrov na 1800 metrov, nato pa je na območju gorske verige Salak letalo izginilo z radarja. V reševalni akciji je sodelovalo več sto reševalcev, policistov in vojakov. Ponoči so morali reševanje prekiniti zaradi gostih oblakov in močnega vetra.

Letalo superjet 100, ki lahko sprejme do 100 potnikov in prevozi razdaljo do 4600 kilometrov, je velik up ruske letalske industrije, s katerim si želi Rusija zagotoviti tržni delež na trgu srednje velikih letal, kjer ji konkurenco predstavljata brazilska družba Embraer in kanadski Bombardier.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
12. 05. 2012 22.40
-1
kolk strokovnjakov v sloveniji !
rissp
11. 05. 2012 20.44
+2
Tako Tupoljev kot Sukhoi (mislim na potniška letala) niso tehnično nič slabša od Boinga al Airbusa. Nove serije ustrezajo vsem kriterijem. Stara (še USSR) pa so bila v EU prepovedana zaradi "hrupa", ne zaradi varnosti. In pa, velika večina ruskih potniških letal ki je v zadnjih 30 letih strmoglavila, je bila last raznih afriških ter azijskih družb, ki letal niso vzdrževala. Tudi 30 letni Il al Tu leti ravno tako varno kot 30 letni Boing, če je le vzdrževano. Skoraj vse nesreče "ruskih" letal, ki jih mediji opevajo, so bile posledica slabega vzdrževanja raznih revnih afriških in azijskih držav. Dejstvo.
rissp
11. 05. 2012 21.08
+1
Po "propadu " USSR je evropa uvedla "prepoved zaradi hrupa". Tako so dobili novo tržišče bivših komunističnih držav. (čeprav v teh državah, ki so ruska letala vzdrževala po pravilih, ni bilo nič več nesreč kot z "zahodnimi" letali - torej niso bila nič manj varna sama po sebi. Sedaj pa so rusi začeli prodajati "manj hrupna" (tako da prepoved zaradi hrupa ne velja več), in to za nižjo ceno ter z nižjimi stroški vzdrževanja in goriva. To je hud udarec za Boing in Airbus. Tako da bodo seveda vsako nesrečo poskušali prikazati kot slabo reklamo za vse ostale proizvajalce letal. Kar nekaj zahodnih družb je že naročilo nove serije ruskih potniških letal in to pomeni ogromno izgubo za Boing in Airbus...
Abacus
11. 05. 2012 21.23
+1
Statistika letalskih nesreč se vodi ne le po številu nesreč letal določenega tipa ampak glede na število proizvedenih letal določenaga tipa ter koliko milijonov ur je naletela vsa ta flota letal tega tipa ter koliko nesreč je bilo pri tem tipu letala. Torej ni primerjave recimo(izmišljene številke) četudi je bilo pri nekem tipu letala Boeing 135 nesreč in je vsa flota tega tipa preletela 10 milijard ur ter je bilo proizvedenih 10.454 letal. Drugi primer pa je recimo letalo Tupoljev in določen tip letala je bil vpleten v 71 nesreč ter je vsa flota tega tipa preletela 150 milijonov ur, narejenih pa je bilo le 1.214 letal. Če gledamo le število nesreč je logično rusko letalo boljše od ameriškega konkurenta. Če pa statistiko razširimo na vse parametre pa je slika drugačna. Res da je nekaj letalskih družb iz zajodnih držav naročilo ruska letala, po drugi strani pa so včasih tradicionalni kupci ruske letalske tehnike, kot sta Kitajska in Indija ter tudi Vietnam naročili na stotine Boeingov in Airbusov tako, da nekege hudega izpada ni, je pa močen porast na tujih trgih.
kmardra
11. 05. 2012 10.26
+0
H.A.A.R.P konkurenca !!
Kimberley-Echo
11. 05. 2012 10.00
+2
...za 10% manj goriva kot vsa ostala potniška letala po svetu. Je tudi najmanj hrupno. Zato govoriti o tem, da so ruska letala slaba, ker so pač izdelana v Rusiji, ne drži vode.
rissp
11. 05. 2012 21.02
+2
Če bi bila sama po sebi tako slaba, jih zahodne družbe nebi naročevale. Sicer pa tudi starejše serije proizvajalcev Su, Tu in Il niso bila nič manj varna od Boingov, Airbusov,McDaglasov... razne letalske družbe revnih afriških in azijskih držav, ki so kupovale več deset let stara ruska letala in jih niso vzdrževale, pa so lahko pričakovale da bodo 30 let stara nevzdrževana letala prejkoslej popadala...Tudi tistih nekaj starih boingov in mcdaglasov jim je popadalo, zaradi enakih razlogov - nevzdrževanje..
Kimberley-Echo
10. 05. 2012 23.53
+2
Sukhoi Company (JSC) je holding sestavljen iz 8 podjetij. Sukhoi Design Biro je samo eno od njih, civilna letala pa izdeluje CJSC s kar 79% deležem. Poleg letala Superjet 100 izdelujejo še transportna večnamenska letala Su 80, športna Su 26, 29 in 31 ter hidroletala Be 103. Superjet 100 izdelujejo oz. sestavljalo v 3 tovarnah (Novosibirsk, Voronež in Komsomolsk na Amurju). Leta 2007 se je projektu priključila italijanska Alenia, ki ima 51% delež, Sukhoi pa 49%. Svetovalec pri projektu je tudi Boeing, sodelujejo pa tudi podjetja kot napr. Honeywell, Parker, Goodrich, Liebherr, itd. Letalo Superjet 100 je sodobno in moderno, udobno in lahko vodljivo (pravi IATA), pravi čudež tehnike. Vsako letalo pa seveda lahko strmoglavi, pa zato ni slabo, a ne.
KosezVeliki
11. 05. 2012 09.26
+1
Vec kot polovica delov, komponent, mehanike, elektronike, avionike in sistemov v letalu Sukhoi Superjet 100 je delo zahodnih proizvajalcev (Boeing, Honeywell, Siemens...) Ruski Sukhoi je lastnik 49% projekta SSJ-100, medtem ko levji delez nosi italijanska druzba Alenia Aeronautica. Sukhoi samo dizajnira in sestavlja letala Sukhoi Superjet 100.
KosezVeliki
11. 05. 2012 09.38
+1
Vsako letalo lahko strmoglavi in v to nas prepricuje crna letalska statistika, ker padajo iz neba kot muhe tudi najboljsa potniska letala znamke Airbus in Boeing.
Kimberley-Echo
11. 05. 2012 09.57
+3
V projektu sodeluje 13 podjetij iz "zahoda", a ne Siemens. Letala sestavljajo, testirajo in prodajajo v Komsomolsku. Letalo porabi za 10% manj goriva na potnika kot
Abacus
11. 05. 2012 19.06
+1
Statistika letalskih nesreč se vodi ne le po številu nesreč letal določenega tipa ampak glede na število proizvedenih letal določenaga tipa ter koliko milijonov ur je naletela vsa ta flota letal tega tipa ter koliko nesreč je bilo pri tem tipu letala. Torej ni primerjave recimo(izmišljene številke) četudi je bilo pri nekem tipu letala Boeing 135 nesreč in je vsa flota tega tipa preletela 10 milijard ur ter je bilo proizvedenih 10.454 letal. Drugi primer pa je recimo letalo Tupoljev in določen tip letala je bil vpleten v 71 nesreč ter je vsa flota tega tipa preletela 150 milijonov ur, narejenih pa je bilo le 1.214 letal. Če gledamo le število nesreč je logično rusko letalo boljše od ameriškega konkurenta. Če pa statistiko razširimo na vse parametre pa je slika drugačna.
Abacus
11. 05. 2012 19.07
+2
Podobno kot bi primerjal število prometnih nesreč med Slovenijo in Kitajsko le na podlagi samega števila nesreč in ne vkljujoč populacije in razvitosti cestnega omrežja.
quantum
10. 05. 2012 21.51
+2
Ne se delat preveč pametne tukaj spodaj. Če Sukhoj, ki je proizvajlec letal, želi demonstrirat lete potem potrebuje AOC (Air operator Certificate) torej spričevalo letalskega prevoznika. Torej JE (med drugim) tudi letalska družba!!! Je pa res, da na njihovih letih ne morete leteti ker nimajo mreže letov. Lahko pa jih najamete za čarter. Seveda sedaj ne več, ker bodo Superjete prizemljili dokler ne ugotovijo da napaka ni v letalu temveč je kriv človeški faktor. To je približno tako, kot bi v Sloveniji trdili da je Adrija edini slovenski letalski prevoznik :-/ Malo morgen. Vsaj še nekaj jih je, vsaj eden, pa je bistveno bolj uspešen od njih.
Firedancer
10. 05. 2012 18.16
-1
Neverjetni ste! Res! Še enkrat... Sukhoi Air, Sukhoi Airlines, Sukhoi Airways, Air Sukhoi etc. IATA ne pozna te letalske družbe.
quantum
10. 05. 2012 21.44
+2
Koji klinac je IATA če pa Sukhoi leti pod ICAO "callsighnom".
shupak
10. 05. 2012 16.48
-4
URSUS - Uvoženo Rusko Sranje U Sloveniji
RICHard32
10. 05. 2012 22.58
+4
Brabus
11. 05. 2012 08.40
+2
legvan33
10. 05. 2012 16.17
+0
a se meni samo zdi ali pa ruski avioni kar naprej dol padajo
MatijaKiller
10. 05. 2012 18.05
+2
rissp
11. 05. 2012 20.48
+1
"Dol padajo" predvsem letala , ki so last letalskih družb kakšnih revnih afriških ali azijskih držav, ki letal ne vzdržujejo redno. Ne glede na to ali so "ruska" ali "ameriška" ali "evropska"...
b77
10. 05. 2012 15.32
-2
RUSIAN QUALITY!
grumf
10. 05. 2012 13.43
+4
LKOHOL
10. 05. 2012 13.25
+2
kitajci in rusi znajo izdelat samo sranje ki je lahko zelo dobro sranje oz top sranja
mraxxx
10. 05. 2012 13.22
+8
Sukhoi NI ruska letalska družba, temveč konstrukcijski biro, ki razvija letala. To je isto kot, da bi napisal Letalo Slovenske letalske družbe Airbus... Še nekaj v poduk vsem tistim, ki kritizirajo ruska letala. Motite se. Ruska letala so najbolj vrhunsko dovršena letala. Daleč pred Ameriškimi. So zelo kvalitetna.
RICHard32
10. 05. 2012 22.59
+2
ja na mizah konstruktorjev. Pol pa se špara pri vzdrževanju, slaba letališka infrastruktura in ruska klima. Pa je bum
indal
10. 05. 2012 12.04
-7
Sej ne bojo povedal kdo točno je bil na letalu...temle rusom kar precej padajo dol bunke z božične jelke!
s_LOVE_nac
10. 05. 2012 12.02
+0
6x eno in isto napišejo...''Na letalu je bilo osem članov posadke ter predstavniki lokalnih letalskih družb in novinarji.''
VW ?ešky
10. 05. 2012 11.44
+2
Tolk o nadnaravnih silah, prehodih v druge galaksije, itd... Folk bolan!
indal
10. 05. 2012 12.03
+5
Kaj pa tebe piga in kaj si hotu s tem povedat?
shupak
10. 05. 2012 10.55
-3
Mrbit pa Majer kaj ve o tem...
Kimberley-Echo
10. 05. 2012 10.17
+13
Letalo ni povsem rusko, ampak je bilo za ta namen ustanovljeno skupno podjetje med firmo Sukhoi in italijanskim letalskim podjetjem Alenia Aeronautica.
shupak
10. 05. 2012 09.22
-17
Nič niso našli... So odšli v drugo dimenzijo. Sprijaznite se.
Mr.Somebody
10. 05. 2012 09.16
-1
ja sej pr ruskih letalih je zadne čase že čudn če jih najdejo v enem kosu...
CRNALUKNJA
10. 05. 2012 11.26
+8
Na zahodu se sploh ne dogajajo letalske nesreče??? ali kaj ? Kako ste eni tukaj gor bogi,da ne rečem kaj drugega!!!
Infadel
10. 05. 2012 16.51
+2
rissp
11. 05. 2012 20.53
+1
Sukhoji, Iljušini ter Tupoljevi niso nič slabši od Boingov, Airbusov,McDaglasov... Število nesreč je odvisno predvsem od tega, katera letalska družba upravlja z letali in ali le-te vozijo na redne preglede/vdrževanja ali ne. Res je, da mediji zelo radi omenjajo če pade 30 ali več let staro "USSR" letalo, pozabijo pa omeniti, da letala sama po sebi niso nič manj varna od drugih proizvajalcev, temveč se velika večina nesreč naredi pri letalskih družbah revnih afriških ter azijskih držav, ki ne vzdržujejo le-teh...