Tujina

Ratifikacija sporazuma še brez podpore

Zagreb, 16. 11. 2009 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odbori hrvaškega sabora še niso uspeli doseči soglasja glede ratifikacije arbitražnega sporazuma. V opozicijski SDP so ob tem še vedno 'konstruktivno zadržani'.

Vesna Pusić
Vesna Pusić FOTO: dnevnik.hr

Predsednica hrvaškega nacionalnega odbora za spremljanje pogajanj z EU Vesna Pusić je po skupni seji nacionalnega odbora in saborskega odbora za evropske integracije povedala, da v odborih hrvaškega sabora še niso dosegli soglasja glede ratifikacije arbitražnega sporazuma s Slovenijo. Do četrtka bodo tako potekala dodatna posvetovanja poslanskih skupin, na četrtkovi seji pa bi nato lahko sprejeli stališče glede ratifikacije arbitražnega sporazuma. Izrazila je prepričanje, da so v nacionalnem odboru na pragu konsenza ter da bo sporazum v saboru dobil potrebno podporo dveh tretjin poslancev.

Po napovedih Pusićeve bodo tako morda že v petek ali prihodnji teden v saboru razpravljali o potrditvi arbitražnega sporazuma s Slovenijo, ki ga je vlada v parlament poslala prejšnji teden.

'Konstruktivno zadržani'

Predsednik saborskega odbora za evropske integracije in podpredsednik sabora iz vrst Socialdemokratske stranke (SDP) Neven Mimica je medtem po seji izjavil, da SDP ostaja "konstruktivno zadržana". Tako je namreč stališče socialdemokratov pojasnil predsednik stranke Zoran Milanović pred dvema tednoma na seji pred podpisom sporazuma v Stockholmu.

Mimica je dejal, da je SDP zadržan iz dveh razlogov. Prvič, ker glavni organi SDP še niso razpravljali o končnih stališčih stranke do arbitražnega sporazuma, ter drugič, ker se vlada pri pojasnitvi predloga za ratifikacijo arbitražnega sporazuma ni izjasnila glede temeljnega pomisleka SDP – določitve kriterijev za oblikovanje seznama sodnikov arbitražnega sodišča, ki bo na podlagi arbitražnega sporazuma odločalo o sporu o meji med Hrvaško in Slovenijo.

Korektno bi bilo, da bi vlada omenila kriterije, glede na to, da je predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso kriterije predstavil tako predstavnikom vlade kot predstavnikom SDP, ki so se z njim pogovarjali, je še povedal Mimica. Dodal je, da bo imel SDP jasna stališča o sporazumu do saborske razprave.

'Morebitni referendum ne bo vplival na dogovor'

Pusićeva je še dejala, da so predstavniki vlade na današnji seji odborov pojasnili, da je Barroso jasno dejal, da bodo neodvisnost, nepristranskost in kompetentnost kriteriji za sestavo seznama potencialnih arbitrov, s katerega bosta Hrvaška in Slovenija s konsenzom izbrali predsednika in dva člana arbitražnega sodišča.

Morebitni slovenski referendum o arbitražnem sporazumu ne bo vplival na dogovor hrvaške premierke Jadranke Kosor in njenega slovenskega kolega Boruta Pahorja, je še prepričana Pusićeva. Ponovila je, da zaradi vprašanja meje hrvaška pogajanja z EU ne morejo biti več blokirana.

Kosorjeva pričakuje potrditev še ta teden

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je ob tem izrazila pričakovanje, da bodo poslanci v hrvaškem saboru do konca tedna potrdili arbitražni sporazum. Kot je poudarila, pomeni podpora omenjenemu sporazumu tudi podporo vstopu Hrvaške v EU.

"Na Hrvaškem želimo pokazati, da smo odločni v prizadevanjih, da bomo končali svoje delo in na ta način ločili pogajanja z EU od spora s Slovenijo," je dejala, dogodkov glede ratifikacije sporazuma v Sloveniji pa ni želela komentirati.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolilecSI
17. 11. 2009 00.49
Malo upanja ostane, čeprav bi bilo dokaj ironično, če bi nas na koncu Hrvati rešili avtodestruktivnega Kosor/Pahorjevega "sporazuma".